Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
" "adókedvezményeket kapnak a regálisan kiadó magánszemélyek, vállalkozások." Az szép lesz. Adómentes a munka jópár rétegnek, a befektetések (tbsz, állampapír), legyen az az ingatlankiadás is!" Nem adómentes, hanem adócsökkentett. Van azért különbség aközött, hogy egy ingatlankiadás csökkentett, mondjuk 10%-os adózott, mig a TBSZ-ek adómentesek maradnak. Az első ugyanis társadalmilag hasznos tevékenység, a másik pedig élősködés. "Legyen jó hozamú az ingatlankiadás hogy a befektetők rámozduljanak, a fiatalok meg álmodozanak, esetleg külföldre menjenek. Ha ez nem hoz szavazatokat ésnépszerűséget akkor semmi!" Ezt hol olvastad??? Minél többen kiadnak és minél több kifejezetten bérlakás épül, annál kevésbé fognak emelkedni a bérleti dijak. " az ingatlanbefektetők jól járnak. Hát, szép kövér wishful thinking szerintem, poziból." Nem poziból irtam. Egy igazságosabb adózás nekem biztosan nem hozna a konyhára "Vajon az innen még emelkedő lakásárak szavazatokat hozanak vagy visznek?" Ezt irtam? Hol olvastad? Az utólsó 1 év 25%-os emelkedéséhez képest egy az inflációt éppen meghaladó ingatlanáremelkedés mitől is lenne zavaró? "A jelentős kamatcsökkentés pedig jelentős gazdasági növekedés nélkül hasonlóan érdekes lenne. De ha kilő a gazdaság akkor ez mind tárgytalan, csak ebben azért nagyon csendben merek csak reménykedni." Jelentős kamatcsökkenésről irtam, de KIFEJEZETTEN egy erős gazdasági emelkedés mellett. " Napláne ha a neres vállalkozók elleni vizsgálatok indulnak. Ha meg nem akkor a kutya megaszta az egészet." Na ez egy kényes pont. hatalmi ágak szétválasztását akarja a TISZA. Ebbe nem fér bele az ha a biróságokat visszamenőlegesen érvénybelépő jogszabályokkal utasitgatják (amúgy jó NERes módon) Tehát erősen kétségeim vannak abban, hogy ML-t meg tudják -e szabaditani az 1500 milliárdjától. Hasonló dilemmája volt az USA igazságszolgáltatásnak a maffiózó-gengszter pereknél. Al Capone adócsalás miatt lett életfogytiglanra itélve, mert annak ellenére, hogy többszáz embert kivégeztetett és egyéb bünt elkövetett, azokat nem tudták rábizonyitani.
"Kifehérítjük a hosszú távú lakásbérleti piacot és megfizethetőbbé tesszük a bérlakásokat: az új, hosszú távú bérbeadók számára adó-kedvezményekkel ösztönözzük az üresen álló lakóingatlanok haszno-sítását, ezzel is növelve a kínálatot. Kötelező regisztrációt és egységes formaszerződéseket vezetünk be a magánbérleti piacon, valamint kedvezményes áfakulccsal segítjük a vállalkozói bérlakásszektor meg-erősödését." Bar lehet te az eladoi oldalra gondoltal, nem a berletire.
Abban a nem emelkedő árak segítenének leginkább. A kiadásban meg a jobb hozam. Azt mondjuk nem értem hogy az elérhető árú lakhatás hogyan jelenti az ingatlanbefektetők segítését a kollegánál de sebaj. (nem beleértve az építőket) Én nem bíznék benne.
"adókedvezményeket kapnak a regálisan kiadó magánszemélyek, vállalkozások." Az szép lesz. Adómentes a munka jópár rétegnek, a befektetések (tbsz, állampapír), legyen az az ingatlankiadás is! Legyen jó hozamú az ingatlankiadás hogy a befektetők rámozduljanak, a fiatalok meg álmodozanak, esetleg külföldre menjenek. Ha ez nem hoz szavazatokat ésnépszerűséget akkor semmi! De az ingatlanbefektetők jól járnak. Hát, szép kövér wishful thinking szerintem, poziból. Vajon az innen még emelkedő lakásárak szavazatokat hozanak vagy visznek? A jelentős kamatcsökkentés pedig jelentős gazdasági növekedés nélkül hasonlóan érdekes lenne. De ha kilő a gazdaság akkor ez mind tárgytalan, csak ebben azért nagyon csendben merek csak reménykedni. Napláne ha a neres vállalkozók elleni vizsgálatok indulnak. Ha meg nem akkor a kutya megaszta az egészet.
Akkor reagálok minden leirt szavadra: "Érdekes meglátás." Köszönöm! " Tehát az osp-nek és a lufinak maradnia kell a gdp +0 miatt?" Nem irtam ilyet. Először is. Kormányváltás nélkül is kényszer a stagnálásból kikerülés, megyezés az EU-val. Tehát ha lassabban is de itt sem lesz stagnálás idén már. Kormányváltás után pedig tényleg jöhet a repülőrajt. Ez és az alacsonyabb infáció erősen csökkenti a NER által bevezetett programok költségvetési terheit. Ezért felesleges ezeket kivezetni. De amúgy politikai öngyilkosság is lenne. (Ahogy már többször irtam is) "Ha más cél mentén építenek, felújítanak, az nem pörgeti a gdp-t?" Ezt nem értem. Ha más cél alatt erdő és különösebb látnivaló nélküli kilátótorony és stadionépitést értesz, annak folytatása katasztrófa lenne. Mert az ilyen butaságokat fenn is kell később folyamatosan tartani, miközben nem hoznak semmit a konyhára. "DaGi linkelte az előbb, abban többek között ez szerepel csak az építésre vonatkozóan: Lakáspolitika – Vállalásaink Erősítjük a lakáskínálatot: megfékezzük az árakat, és elérhető lakhatást biztosítunk mindenkinek. » Felgyorsítjuk a lakásépítéseket Budapesten és a nagyvárosokban. Előírjuk, hogy az ingatlanfejlesztők 100 új építésű lakás után legalább egyet adjanak önkormányzati tulajdonba, illetve bizonyos lakásszám felett vállaljanak részt a szükséges infrastruktúrafejlesztésekben. » Országos bérlakásépítési és lakásszövetkezeti programot indítunk, az önkormányzatok szempontjait is érvényesítve, ennek keretében több tízezer új bérlakást építünk. » A fiatalok számára legalább 50%-kal növeljük a rendelkezésre álló kollégiumi férőhelyek számát." Én is olvastam. Megegyezik azzal amit évek óta szeretnék. (Habár ma éppen nem emlitettem a kollégiumi férőhelyek fejlesztését, de leirtam már egy tucadszor legalább) Ami ugyancsak benne van a programban, hogy a bérlakások kiadásának adóztatásának rendszerét is felülvizsgálják, adókedvezményeket kapnak a regálisan kiadó magánszemélyek, vállalkozások.
Arra reagáltam, hogy a kormányváltás után pont azzal lehet elijeszteni a meghatározó és mindig szavazó középosztályt, ha a NER-es kedvezményeket visszavonják. Tehát a tanácsom: - minden NER-es kedvezményt megtartani, de a tényleges költségvetést terhelő következményét (pld OSP) azáltal redukálni, hogy 3% körüli levinni az alapkamatot. - itt a forumon is olvasható már 6 éve, hogy mindenki tudja, hogy a támogatásokért cserébe magasabb áron lehetett és ma is lehet lakást vásárolni, bérelni. De a többség - jogosan- úgy véli. Ki használom a támogatásokat, hogy legalább én ne járjak rosszul. Itt kell radikálisan beavatkozni a kinálati oldalon és akkor lehet majd évi max 3%-os áremelkedéseket tapasztalni mind az új mind a használtlakás és a bérlakás piacon. Egyébként az én értelmezésemben a középosztály: - napi pénzgondoktól nem szenved - nem kell aggódnia a munkája miatt - saját ingatlanban él (de folyamatosan kacsingat egy még jobb, szebb, nagyobb lakás irányába) Esetleg már befektetőként is megjelenhet a felső középosztály tagjaként - ha el is van adósodva (tehát nem tekinthető vagyonosnak szigorúan matematikai alapon) úgy érzi hogy az. Mert minden (1-3db) ingatlana termel, fenntartja a hiteltörlesztést. Abban viszont igazat adok, hogy a mélyszegénységben élők körében, akik a helyi fideszes lapokból és az MTV-ből tájékozódnak, a fidesz támogatottsága még most is extrém magas lehet. Megeszik a kereszténymázzal bevont pont őket kisemmiző propagandát. Hogy ez igy alakult abban az eddigi ellenzéknek extrém nagy a felelőssége. MP ismerte először fel, hogy ezen szavazócsoportok nélkül nem lehet választásokat nyerni. Ennek ellenére itt a fidesz továbbra is, idén is tarolni fog. De annak mindenképpen döntő szerepe lesz, hogy a városi lakosság, akik az elmúlt 5 évben nem tudtak előre lépni, mennyire mozdult el a NER-től.
Érdekes. Mármint ez a beszélgetés. Tegnap írtad, hogy tisza esetén "stabil reálértékben növekvő ingatlanárakat hoz már idén is." Erre írom, hogy a publikált program nekem nem ezt támasztja alá. Erre azzal válaszolsz, hogy ha a Tisza eltörli ezt-azt, akkor biztos bukás. Én: ki beszélt erről Te: A támogatás nélkül nem lesz gazdasági növekedés Én: Ha más cél mentén építenek, felújítanak, az nem pörgeti a gdp-t? Te: választási esélyekről írsz újra, majd nagyrészt a Tisza programnak megfelelő akciótervet vázolsz Biztos érdekes lenne még párszor üzenetet váltani, hogy mindig másra reagálj, de ezt mára elengedem.
"de nálunk sem lehet választást nyerni a középösztály nélkül. Tehát a legbiztosabb módszer ezeket 2026-30 között elijeszteni, látványos fordulókkal, hogy bár undorodva, de ujra a NER-re szavazzanak majd." Ezt nem annyira értem, az új kormány rémisztgesse a középréteget hogy a nerre szaazzanak, vagy mire gondolsz? kormányváltást írtál.... Egyébként szerintem nálunk a középosztály papírvékony réteg, ugye nem az átlagembert értjük alatta. Nem hiszem választást eldöntő mennyiség lenne, de meglátjuk épp a szegényebbek (falvak, nyugdíjasok, képzetlenebbek) körében erős a fidesz támogatottsága. 99%os zsákfalvak ugye.
A válaszhoz tudni kell, hogy az eddigi kedvezményezettek között magasabb azok aránya akik elmennek választani. Persze a tüzifaprogramokkal, meg a buszos, előre kiosztott szavazólapos programokkal is lehet pár körzetet befolyásolni, de nálunk sem lehet választást nyerni a középösztály nélkül. Tehát a legbiztosabb módszer ezeket 2026-30 között elijeszteni, látványos fordulókkal, hogy bár undorodva, de ujra a NER-re szavazzanak majd. Persze kérdéses a finanszirozás. De a GDP már idén is jelentősen emelkedni fog egy kormányváltás után. A lufit pedig másként kell leereszteni: - a kinálati oldalt kell erősiteni. (15 év után úgy tünt, hogy a NERnek is leesett a tantusz és az újlakásépitéseket elkezdték ösztönözni. Itt kell magasabb fokozatra kapcsolni. Az OSP költségoldalát 3%- alá leszoritott inflációval lehet szine nullára levinni a költségvetés számára.) - a használt lakások állapotát, energiafogyasztását magasabb szintre kell hozni. Lakhatattlan lakásokat keresett lokációkban sürgősen, támogatásokkal kell helyrehozni - növelni kell a bérlakások számát, igy azok árszinvonala nem fog jelentősen nőni. - fehériteni kell a bérlakások adózását. Szigorúbb ellenőrzés, adókedvezmények stb. Ezeket én már 2019 óta folyamatosan irom itt. Most beleolvastam a TISZA ezen programpontjaiba. Szinte minden visszaköszön. (mintha én irtam volna, de semmi közöm hozzá, a véleményemet nem kérdezték meg.)
de ide is, nem mondom másutt nem létezik korrupció, de csak így nagyságrendileg: . A magyar GDP 2025ben 2-300 milliárddlal nőtt (kb90-100.000Milliárd 0,3%a) A Mészáros és családja érdekeltségébe tartozó cégek értéke 2025 szeptemberére közel ezermilliárd forinttal növekedett.
Kérdés az eu (lértsük ez alatt bármely intézményét is) ki akar e egyezni vele. Mert ez nem szimpátia kérdése, ha megteszik hogy semmi retorzió, itt a pénz azzal binco csekket állítanak ki a jövő országvezetői számára a felfoghatatlan mértékű lopás, jogtiprás, vétó és ellennefelekkel(ellenségekkel) való lepaktálás támogatására.Ehhez hozzácsaphatjuk a vanderleyen és egyéb vezetők elleni plakátkampányos lejáratás miatti személyes érzéseket is a kiegyezés valószínűségszámításában.
Érdekes meglátás. Tehát az osp-nek és a lufinak maradnia kell a gdp +0 miatt? Ha más cél mentén építenek, felújítanak, az nem pörgeti a gdp-t? DaGi linkelte az előbb, abban többek között ez szerepel csak az építésre vonatkozóan: Lakáspolitika – Vállalásaink Erősítjük a lakáskínálatot: megfékezzük az árakat, és elérhető lakhatást biztosítunk mindenkinek. » Felgyorsítjuk a lakásépítéseket Budapesten és a nagyvárosokban. Előírjuk, hogy az ingatlanfejlesztők 100 új építésű lakás után legalább egyet adjanak önkormányzati tulajdonba, illetve bizonyos lakásszám felett vállaljanak részt a szükséges infrastruktúrafejlesztésekben. » Országos bérlakásépítési és lakásszövetkezeti programot indítunk, az önkormányzatok szempontjait is érvényesítve, ennek keretében több tízezer új bérlakást építünk. » A fiatalok számára legalább 50%-kal növeljük a rendelkezésre álló kollégiumi férőhelyek számát.
van olyan, hogy már nem lehet tovább húzni. Orbán ma már tudja, hogy hiba volt ezt a 4 évet ezzel elcseszni. ha kap még egy esélyt, akkor szerintem kiegyezik. Csak van a környezetében legalább 1 számolni tudó tanácsadó. A támogatás nélkül nem lesz gazdasági növekedés.
1. Nincs más esélyük, ki kell egyezni az EU-val 3. Ha a Tisza el akarja vesziteni a választást akkor annak egyik módja a NER-es u.n. lakáshoz juttatási kedvezményes és ingyenes programjainak megszüntetése.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link