Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Atti ma, 08:21
Előzmény: #263990  EURHUF_goes_to_haven
Véleményem szerint:igen
Hacsak nincs olyan a szerződésedben, hogy évente 1 v.2  hóban kimaradhat az utalásod.
( nekünk: van).
Vodafonelive
Vodafonelive ma, 08:21
Előzmény: #263990  EURHUF_goes_to_haven
Nekem a bankban azt mondták, hogy ezeknek a vélbefizetéseknek 2 hónapos türelmi idejük van a teljesítésre. Azt nem tudom, hogy ha kifelejted a februárit majd márciusban utalsz az beleszámít-e. Ez még számlacsomag függő is lehet!
Sziasztok egy balga kérdés.
Január végén, lányos zavaroban leváltottam a februári hiteltörlesztőre valót (Eur-Huf) és rögtön el is utaltam.
Ez a MBH ba (revolutról) 2026.01.28 dikán meg is érkezett.
Ha  jól sejtem ez nem felel meg annak, hogy minden hónapban, hónap 10. ig kell érkeztetni X összeget a számlára, azaz újra kell utalnom igaz ?
Freszelés ma, 08:07
Előzmény: #263987  Tony_Stark
250-es euróval remélem.
Bandita ma, 07:40
Előzmény: #263987  Tony_Stark
Én pl ilyen olcsón nem vagyok hajlandó venni.
3M/nm ár legyen a használt alja, akkor érdekel talán.
Tony_Stark
Tony_Stark ma, 07:35
Előzmény: #263986  Pistike12
Ha itt 1 milliós átlagbér lesz meg 500k-s minimálbér, amit mindkét oldal belengetett, akkor lesz még hova nyomni felfelé az árakat 😂
Pistike12 hétfő, 20:09
Előzmény: #263985  Capi
Hol van mar a narancsmantra hogy csokkenni fognak az arak...
Gyalazatos ami zajlik. Olyan eszement arak lettek hogy, megerdemelne a magyar a valsagot. 
Az uj projektek kozepszintu helyen 2.5m/nm arin jelentek meg most. Felenk ooyan eszement arazas van hogy kornyekbeli falukban az ujszeru hazakat elkezdtek 200m kornyekere arazni! De a 160m teljesen napi lett... 
Viszont egy szemelyes tapasztalatom van. A teljes piac az OSPre alapoz. Ha kirantjakna hasznaltak alol, akkor nominalis arcsokkenes lesz orszagos szinten. Ez teljesen bizonyos. 
gyula1971
gyula1971 hétfő, 12:22
Előzmény: #263974  berlini
Alternativ befektetésben-nálunk a ház, ha jobb módú akkor nyaraló is vagy még egy hétvégi ház...
Tehát ingatlan befektetés ingatlan befektetés hátán.
És minimális készpénz vagy bankbetét van a Magyarnak.
gyula1971
gyula1971 hétfő, 12:20
Mindenki lakást akar eladni, csak épp eltűntek a vevőkBefagyott az ingatlanpiac.Az egy évvel ezelőttihez képest 24 százalékkal zuhant be januárban az eladó lakás iránti telefonos érdeklődések száma az Ingatlan.com-nál, 280 ezer hívásra, miközben a tulajdonosok által feladott hirdetések száma a közel 31 ezer darabbal, azaz 7 százalékkal kevesebb, mint 2025 januárjában. Egyedüli kivételt a társasházi lakások jelenti, itt a tulajdonosok eladási kedve majdnem évtizedes rekordokat dönt.Az éves összevetésben látható jelentős csökkenésben nagy szerepe van a magas bázisnak, amit a múlt év elején az állampapírokból kiszálló befektetők aktivitása okozott. Éppen ezért az Ingatlan.com szerint érdemes kétéves viszonylatban is megnézni az adatokat, úgy viszont az új lakások iránti kereslet 37 százalékkal erősödött 2024 januárjához képest.Éves szinten a legnagyobb keresletcsökkenés Budapesten, Hajdú-Biharban és Csongrád-Csanádban mérhető, míg Fejér, Tolna, Békés és Bács-Kiskun megyékben jóval mérsékeltebb volt a visszaesés mértéke.
https://hvg.hu/gazdasag/20260202_ingatlan-eladas-vasarlas-hasznalt-lakas?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2x
Tibi123 hétfő, 09:25
Előzmény: #263970  DaGi

Ha megvan a pénzed a lakásra és kamatszint alatt tudsz bérelni, akkor is át kell gondolni, hogy ha marad a jelenlegi vezetés, akkor mindent is elkövetnek a jövőben, hogy felverjék még jobban a lakásárakat. 
Mondjuk az jó kérdés, hogy hova, mert jelenleg abszurd árszinteken vannak a pösti lakások. Már megszámolni nem tudom mennyi ismerős mondja, hogy elpattintja vagy már el is adta a kéglit és Spanyolban, Németben (tudom, nem létezik, de mégis valamiért ott akarnak lakni és munkát is talált :) ) meg Ausztria, ezeket hallottam. De ezt úgy képzeld el, hogy szinte bárkivel beszélgetek az ismerőseim közül valakit mindegyikük ismer, aki ilyesmit tervez. 
Amit alig hallok, hogy valaki is lakást akar venni. Ismerős mondja, hogy ki kell választania a vevőt. 4 vevője van, 1 vérszegény magánszemély, aki elvérzett a 1,5m / m2 árnál, mert 3%-os hitelt akar és 3 cég ! 
Mindegyik cég ebből a most kiszórt olcsó hitelből akarja megvenni valahogy, de ügyeskedniük kell, mert nem lehet a hitelt direkt módon felhasználni és pont ettől fél nagyon, hogy nehogy beletenyereljen valamibe velük. Az ügyvédjének kiadta, hogy a legalaposabban nézze át. Csak ugye annyival többet adnak a cégek, hogy ők maradtak a licitben. Mintha nem is számítana nekik a pénz. 
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 07:34
Előzmény: #263976  csakegynick
Szintén zenész, nálam 11 év jött ki, igaz ebben benne van az, hogy a Mietbremse még él...
Ha majd kivezetik kíváncsi leszek milyen lefolytot emelést fognak alkalmazni. Ezt azért érdemes belekalkulálni, persze nem addig amíg lejtmenetben a gazdaság mert itt elég szociális érzékenyek. 
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 07:28
Előzmény: #263969  csakegynick
Köszi nekem ha jól emlékszem valami Bausparkonto-t mondott, de lényegében ugyanaz, havi fix levonás, szar kamat, nem hozzáférhető (lejárat után sem, csak építési vagy vásárlási esetleg felújítási célra) és csak egy jövőbeli 0,5% os kamat előny ígérete... + rablánc... 
FatFIRE hétfő, 06:37
"Itt is 3% körül van jobb helyen Budapesten belül a hozam jobb részeken. Rosszabb részeken maga a hozam magasabb, de a kockázat is. Közben állampapír meg fix 7%, ötéves lejárattal. Kifizeted a lakbért, a maradék 4%-kal meg vígan elvagy."
Ez milyen súlyos... 😂 Még az alapokkal sem vagy tisztában. 
A 3 százalékos hozamszint is tévedés, egy ízlésesen felújított belvárosi garzont, vagy stúdiót 10 ezer forintos havi négyzetméteráron ki lehet kiadni. 
csakegynick
csakegynick vasárnap, 21:49

Ez nagyon jó, nem ismertem ezt a kalkulátort. Elszórakoztam vele, de ugynaz jött ki, mint amit hasraütve is gondoltam, azaz hogy nekem nagy valószinüséggel nem éri meg ingatlant venni. Mivel én már csak 10-11 év használattal számolok, a kalkulátor meg azt mondja, hogy kb. a 15.-16. év környékén kerülnék egálba, addig olcsóbb a bérlet.
Köszönöm a linket.
berlini
berlini vasárnap, 13:59
(aki angolul tud, annak az egér jobb billentyűje alatti menüből ki lehet váasztani az angol oldalforditást.)
berlini
berlini vasárnap, 11:12
Előzmény: #263973  berlini
De Németországban a helyzet más.
- Inflció nincs hamisitva
-  Hitelkamatok piaciak
-  Alternativ befektetésben az emberek mernek részvények felé (ETF ) mozdulni.
Akit érdekel.
Itt van egy oldal, ahol lehet számolgatni.
https://www.test.de/Immobilien-Kaufen-oder-Mieten-1159353-0/
berlini
berlini vasárnap, 01:41
A számitás több szempontból sem stimmel:
1.
Az állampapir hozamot felélni egyet jelent a tőkédnél tudomásul venni, hogy az folyamatosan reálértéket veszit.
2.
De a magyar valóság az , hogy az infláció meg van hamisitva.
Pld.
lakhatási költségeknél sem a valós költségalakulással számolnak és az u.n. árrésszabályozás is érdekes módon az inflációs fogyasztósi kosárat érinti leginkább, a többi (nem szabályozott ) árunál bekövetkező erősebb áremelkedést nem veszi figylembe.
3.
Feltételezed, hogy az ingatlanáremelkedés megáll.
Nos ez az elmúlt 35 évben jóval meghaladta az infláció ütemét.
Ez pedig előbb vagy utóbb emeli a lakbéreket is.
Spiller péntek, 23:17
Előzmény: #263971  Spiller
a költségek is durvák ha veszel. 
  • Grunderwerbsteuer: 6,0 % des Kaufpreises
  • Notar für Kaufvertrag: ca. 1,0–1,2 %
  • Grundbuch (Eigentumsumschreibung + Grundschuldbestellung): ca. 0,5–0,8 %
  • Maklerprovision (bei Einfamilienhäusern/Eigentumswohnungen, typischerweise hälftig geteilt): meist 3,0–3,57 % für Käuferseite
Spiller péntek, 23:03
Előzmény: #263954  EURHUF_goes_to_haven
Frankfurtot nézegettem. Szerintem nem annyira drága. 600e-1millió euro egy jó lakás jó helyen. 
DaGi péntek, 21:15
Előzmény: #263969  csakegynick
Ez a magyar piacon is megvan. Itt is 3% körül van jobb helyen Budapesten belül a hozam jobb részeken. Rosszabb részeken maga a hozam magasabb, de a kockázat is. Közben állampapír meg fix 7%, ötéves lejárattal. Kifizeted a lakbért, a maradék 4%-kal meg vígan elvagy. De persze csak akkor, ha van lakásnyi, vagy több pénzed. Persze ebben az esetben a még jobb opció, ha veszel 3% kamattal lakást, kifizeted a 7% kamatból, a 4%-ot meg évente elteszed és a végén még a tőkét is megkapod. Persze akkori értéken lehet nem sokat ér, majd kiderül. Viszont még így sem teljesen egyértelmű a képlet, mert 250-300 körül azért nagyon fasza albérleteket lehet találni bárhol a városban, olyanokat, amik sehogy nem férnek be eladási ár, vagy m2 ár tekintetében az OSP kereteibe.
csakegynick
csakegynick péntek, 20:39
Előzmény: #263959  EURHUF_goes_to_haven

Én ezzel a gondolattal, hogy mást gazdagítasz ha bérelsz nem értek egyet. Jelen pillanatban a német lakáspiac nagy részén mást szegényítesz, ha töle bérelsz. Itt a környéken kb. 3%-ot tud egy lakáskiadó kihozni az ingatlanából, persze vannak kivételek felfelé és lefelé is, de ez az átlag. Ez még nem nettó! Mert vannak a bérlöre nem továbbítható költségelemek, amortizáció, némi adózás, na meg a vételkor kapásból elvesztegetett +10-11% mellékköltséget (adó, ügyvéd, behegyzés, ingatlanos) is vegyük figyelembe. Ehhez képest én kizárólag csak jobb befektetéseket tudok, pedig nekem nem egy öneröm, hanem egy majdnem teljes vételár van készenlétben. De jelenleg ennek hozadéka vastagon fizeti a bérletemet, még marad is belöle. 
Más: a lakás elötakarékosság (például a Wüstenrot, vagy bármely másik) szerintem hülyeség, mert magukhoz láncolnak, a hozama gyenge és a kreditpiacon mindig van jobb ajánlat kötöttségek nélkül. Azoknak való csak, akik nem tudnak amúgy takarékoskodni, és mindig hozzányúlnak a félretetthez. Arra jó, mert ugye nem lehet hozzáférni. Amúgy üzletileg nem.
Bandita csütörtök, 20:56
Előzmény: #263960  Atti
A képzeletbeli barátaival egy anonim fórumon. 
Atti csütörtök, 18:39
Jajj.
Köszi.
Capi
Capi csütörtök, 16:50
Előzmény: #263964  Atti
Sugárzik!
Goldstein17 csütörtök, 14:13
Előzmény: #263964  Atti
Igen: bérbeadás, jövőkép, hosszútáv. Ezt a pár szót tanuld meg helyesen leírni, gondolom gyakran használod.
Atti csütörtök, 13:57
Paks ingatlan piacával kapcsolatban van konkrét infója valakinek?
Vétel? Bérbe adás? Jövő kép? Hosszú táv?
Jeligére.
Atti csütörtök, 13:55
Előzmény: #263962  N0MAD
Azért az jelez valamit Kádár népének lelkéről, amikor 300 M vagyonon ülve jön a panasz áradat, hogy minden IS sz@r.
De nem az én dolgom.
N0MAD csütörtök, 12:58
Előzmény: #263960  Atti
Hát vannak ellenpéldáim a szeret és a baratság témában, de nem hánytorgatnám fel.
Én mindenesetre birom, maradjunk ennyiben, a többit meg fedje a feledés fátyla. MAjd megcáfol ha akar :D
Goldstein17 csütörtök, 12:54
Előzmény: #263957  csakegynick
Én Brüsszelben nézelődtem viszonylag sokat, de el kellett vetnem a vásárlás lehetőségét. Most három év után másik bérleménybe költözünk, hamarosan szerződünk. Már megkaptam a bérleti szerződést, átnéztem voltak benne érdekes dolgok. Kilenc évre szólt a szerződés, szerencsére a bérbeadó meghatalmazottja rugalmas volt, mint mondta, a legfontosabb neki, hogy megbízható legyen a bérlő, a lakást vagyonkezelő kezeli és a bérbeadó idősek otthonában való ellátását finanszírozzák a bérleti díjból. Az új szerződésben, már a "rövidtávú szerződés" kitétel szerepel -3 évre szól a szerződésünk. A 6 havi felmondási idő is kikerült, a normális 3 hónapra módosítottuk.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek