Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Capi
Capi 2026. 01. 13. 10:53
Előzmény: #263595  Vodafonelive
Jelenleg mindenütt túljelentkezés van, így a bérek elindultak lefelé. Egy középvezetői bért nem lehet elkérni, kivéve ha vmi nagyon speciális a munkakör.
FR73 2026. 01. 13. 10:51
Előzmény: #263596  Pistike12
Multi nettó bérigényt kérne a jelentkezéskor? Szerintem nem szokásuk. Bruttót szoktak kérni.
berlini
berlini 2026. 01. 13. 10:17
Előzmény: #263594  Vodafonelive
Pár évvel ezelőtt nyomatékosan ajánlottam a nyelvtanulást. Anélkül külföldön csak segéderő lehetsz, de belföldön is sok helyen elvárás.
berlini
berlini 2026. 01. 13. 10:15
Előzmény: #263592  Pistike12
a cikk pontatlanságai miatt nem lehet kiszámitani, hogy összesen hány m2 hasznos alapterületet lehet épiteni.
A telek teljes megtisztitásával együtt a becslésed jó. Összköltség kb 3 milliórd Ft a vételárral együtt.
Leirták, hogy összesen 6.000m2 a jelenlegi alapterület.
Ez a beépitettség a 10 ezer négyzetméteres telekből?
vagy az összes épület össz hasznos alapterülete?
1. verzió:
60%-os a beépithetőség.
Ekkor 6.000m2 * 5 szint= 30.000m2 a bruttó szinterületi mutató. (Már ha az nincsen ez alatt korlátozva.)
Ebben az esetben igazad van. Egy bruttó hasznos alapterületre kb 100 ezer Ft költség jut. Bruttóból nettót kb 20%-kot levonva lehet számitani, igy 30.000 m2 helyett kb 24.000m2 az összes hasznos alapterület, kb. 120 ezer Ft/m2 a költség.
2. verzió:
a 6000m2 a jelenlegi bruttó szinterületi mutató, azaz kb. 4.800m2 nettósitva.
Azaz az összes hasznos alapterület ennyi.
Feltételezve, hogy a jelenlegi épületegyüttes lebontása után a beépitettség nem nőhet, (a szabályozás az elmúlt évtizedekben jelentősen szigorodott) akkor 4.800m2-rel lehet számitani mint össz hasznos alapterülettel. Igy viszont kb. 625 ezer Ft/m2 az egy lakás hasznos alapterületre számitható költség.
Pistike12 2026. 01. 13. 08:47
Előzmény: #263595  Vodafonelive
Mint irtam, nagy gond van a munkaeropiacon. 
Feltettunk egy irodai munkat bp 13 multi. 2 het alatt 531 db! jelentkezo. Atlag berigeny 405e ft netto! 
Ez 3-4 eve 20-30db jelentkezot hivott be... 
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 01. 13. 08:14
Előzmény: #263586  Capi
Ezt már sohasem tudjuk meg. A tapasztalat mindenhol megfelelt a diplomával együtt. Azért az nem teljesen mondhatod, hogy sok lett volna. Volt munkatársak is mondták pár hete, hogy mennyit ajánl a konkurencia multi (amihez jelentkeztem) és egyáltalán nem volt elrugaszkodott, mint írtam még kevesebbet is írtam. Fél év múlva azért jó lesz látni minden munkaadónál a kínált bért. Ha esetleg fent lesz a pozi vagy újrahirdetik visszatérhetünk, hogy mennyit gondoltak.:)
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 01. 13. 08:07
Előzmény: #263584  EURHUF_goes_to_haven
OFF.: Köszi. Gyorsan történtek az események, nem számítottam rá és mindenki tudja karácsony/újév minden leáll 1,5 hónapra, ha jelentkezel akkor sincs semmi vagy ghosting megy. Amit néztem a legtöbb állásnál havi/éves bér van megadva. Azt általában a mérnökibb állásoknál olvastam, hogy több tapasztalattal nagyobb bér is kialkudható. Kezdő idegennyelv tudással pedig örülhet az ember ha esélyt adnak neki minimálbéren amit kiírtak, ez sok helyen 2000€ mérnökként. Itt kérdeztem aztán az internet sötét bugyrait is böngésztem ahol találtam osztrák ingatlan bérléssel kapcsolatos oldalakat 2 napja. Azokkal az összegekkel kalkulálok meg az itthoni sok lakáshitellel ami van… (idén akartam kettőt végtörleszteni de munkanélküliként ez most nem fog menni)
Capi
Capi 2026. 01. 13. 07:49
Az Otthon Startnál pedig az átlagosnál jóval magasabb lehet az LTV-mutató értéke – és az önrész mértéke pedig alacsonyabb. Ezt egyrészt az indokolja, hogy a támogatott konstrukció akár 10 százalékos önerő mellett is elérhető, másrészt az Otthon Startnál jellemző, 35 millió forint környéki, átlagos hitelösszeg is arra enged következtetni, hogy a megszokottnál jobban megterhelik a fedezetül felajánlott ingatlanokat az ügyfelek.

https://biztosdontes.hu/cikkek/egyre-jobban-megterhelik-az-ingatlanokat-a-lakashitelesek-az-otthon-start-pedig-csak-raerosit-erre
Pistike12 2026. 01. 12. 22:58
Kis elgondolkodtato adat. 
https://telex.hu/g7/kozelet/2026/01/12/arpad-korhaz-mnv-arveres-licit
1.7 milliardert elkelt, 10.000nm. Ha 1.3 milliardert leradirozzak (boven!) akkor 3 milliard a vege. Ha csak 500 lakast felhuznak ra, akkor 6 millio/lakas. Tehat atlagosan 100e/nm.  Hogy is van akkor ez a kornyek 1.8-2m/nmeres ara? 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 01. 12. 17:06
Nemcsak nálunk csinálják hülyén a politikusok a lakáspolitikát. 
https://www.youtube.com/shorts/zfg_Su93b3M
EURHUF_goes_to_haven 2026. 01. 12. 14:18
Előzmény: #263588  Capi
Én ezt általában max kezdő pozinál tapasztaltam, ahol felvettek 10 ember amiből később szórtak és csak annak emelték akiben láttak fantáziát.
Tapasztalt pozíciónál meg inkább a tudás, tapasztalat, ember, család, flexibilitás vonal inkább .
Freszelés 2026. 01. 12. 13:21
akárhogy, akkor kell intejúzni menni amikor alapvetően van egy okés munkád van. mert akkor kérhetsz pofátlant is. és lesz az a hely, ahol megadják végül. ha meg nem, akkor szerzed a rutint.
nyilván ezt könnyebb mondani, mint csinálni, mert a lustaság...
szóval ha nincs meló vagy iszonyat szar, akkor elfogadunk bármit (sürgősségtől függően, de csak olyat, ami a szakmába illik) és keresünk tovább.
Capi
Capi 2026. 01. 12. 13:04
Előzmény: #263587  EURHUF_goes_to_haven
Persze. Ebben is van igazság. Kolléga a bérre helyezte ki a beírását. (Lehet hogy sokat kértem?)
Voltam már az asztal másik oldalán amikor én vettem fel embereket.
A bér adott volt, nem volt már benne alku. Eleve csak azt hívattam be aki előzetesen elfogadta.
10ből 3 ha átugrotta a lécet. Borzalmas állapotok vannak, voltak. Sztem ez csak rosszabb lett.  
EURHUF_goes_to_haven 2026. 01. 12. 12:58
Előzmény: #263586  Capi
Azért azt halkan had jegyezzem meg, hogy sokszor nem a bér a legfőbb ok amiért nem kapja meg az ember. Az én tapasztalatom alapján.
Capi
Capi 2026. 01. 12. 12:29
Előzmény: #263582  Vodafonelive
Sok fejvadász szeret kajlizni és hetethavat összehord. Látszik, hogy sok volt a bruttó. Nem is vettek fel. Sztem sokat kértél.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 01. 12. 11:04

Azért azt ne felejtsed el, hogy a jól fizető mérnöki munkát az osztrák is elvégzi, ott pedig igen nagy hátrányba kerül az ember, ha nem hiányszakmáról van szó.
Én nem vetem meg senki munkáját, de ha választhatnák, akkor itthon végzek mérnöki munkát ~1,3 bruttóért,mint kint keressek 3500 eurót takarítással.
Nem azért mert büdös a munka!
EURHUF_goes_to_haven 2026. 01. 12. 10:42
Kicsit úgy hagzik, hogy állsz a mókus kerék mellett ami pörög én nem mersz belelépni... máshogy pedig nem megy, ugrani kell és piszkosul tekerni az első pár évben ;). Remélem összejön ausztria szakmában és eszedbe ne jusson ott bruttó 2 ezret kérni mert te leszel a bugris ökör.. !! 
EURHUF_goes_to_haven 2026. 01. 12. 10:39
Előzmény: #263580  J0hnnyEnglish
Mi is eljátszottunk az ünnepek alatt a gondolattal, hogy haza megyünk és ausztriában valami... De az hogy 3 hónapja próbálok leszervezni egy villanyost, és nemsikerrül az egy vicc.. előre egyzetetek vele hogy mikorra kell, és mikor eljön az idő akkor azt mondja, hogy hívjam az új évben.. hát hogy *sznám meg anyád, 3 hónapja hívtalak hogy nekem ezen a héten kell és igent mondtál..... 
Mindenki feketén okosban, számla nélkül ügyeskedve... tököm kivan vele....
Engem már nem zavar, ha drága, de akkor legyen jó is... de ahhoz az országnak fel kellene nőni azt meg rohadtul nem akaródzik.
Melós : ha gonosz leszek, ha te a magad által felújított lakásokat visszaosztod munkaórára és kiszámolod a bevételt az kijön piaci ár fölé ? 
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 01. 12. 09:49
Előzmény: #263580  J0hnnyEnglish
OFF.: Persze de miért keressek 3 év után tapasztalattal ugyan annyit újra Magyarországon? Tavaly nyáron beszéltem egy fejvadásszal aki azt mondta a tapasztalatommal (3+ év) kereshetnék br. 1.1-1.3M forint között.
Én 1 hónapja a leépítés napján ennél kevesebb összeget adtam meg egy ugyan ilyen munkakörre multinál mint amire a fejvadász keresett, múlt héten utasítottak el, interjúra sem hívtak. Akkor most hol az igazság? 🤷🏼‍♂️ túl sokat kérek, túl sok/kevés a medior tapasztalat Budapesten?
Pont ez az, hogy széles a spektrum és ahogy írtam, az elején kell az ugródeszka de ezt nagyon sokan ha külföldre dobbantanak nehezen tudják megtenni. De amennyire gyorsan változik a világ nem lehet minden évben vagy második évben képezni magad. Néha kell egy kis szünet tanulásban is(mondom ezt úgy, hogy újra tanulok, mert nincs más megoldás pedig “csak” 1,5 évet hagytam ki 🥲).
EURHUF_goes_to_haven 2026. 01. 12. 09:13
Előzmény: #263505  berlini
Szerintem a scenairo amennyiben a fidesz veszít nagyon nagyon optimsta..
KIhagyod a képletből, hogy a kassza üresre lesz fosztva, és még pár cetli is lesz benne hagyva, hogy xyz-nek is tartozunk ám, überássung...
Ekkora fellendülést egy kvázi német recesszió esetén nincs értelme várni  a kínai gyárak meg még nem futnak fel. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek