Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 01. 12. 09:09
Előzmény: #263578  Vodafonelive

Azért Budapesten nyelveket beszélve, felsőfokú végzettséggel a bruttó 600-800 közötti sáv nem egy elérhetetlen álom.
Pályakezdőként vagy a pályakezdő mentalitás nem feltétlen az optimális munkaidő/kereset irányába van elmozdulva, hanem a minél szélesebb spektrumú tapasztalatszerzés irányába (normális esetben).
Én értem, hogy sokaknak kifizetődő Ausztriában ablakot pucolni, krumplit sütni, szobalánykodni, meg Parndorf-ban eladóskodni... csináld 60+ éves korodig.
Ezek a munkák és élet úgy fenntartható, hogy kint keresed és itthon költöd el, meg fizikailag azért elég megterhelő. 
N0MAD 2026. 01. 12. 08:20
Előzmény: #263578  Vodafonelive
Azért ezt hívhatjuk szuboptimális helyzetnek ahhoz képest hogy akár hiányszakmában is lehetnél. Reméljük max megmosolyogtató kaland lesz az ilyen jellegű meló amit majd a klubban szivarozva mesélsz majd később :)
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 01. 12. 08:12
Előzmény: #263568  N0MAD
Van olyan terület ahol pályakezdői szinten vagyok de másban medior szinten állok. Azt nézegettem, hogy a mostani (még foglalkoztatásban vagyok de már megkaptam a bérem és a foglalkoztatásom is kezárták) magyar átlagbérem ha csak simán egy bécsi minimálbéres gyorséttermi munkával hasonlítom össze, mellette szobát bérelnék magnitúdókkal magasabb lenne a kinti bérem, mint a magyar valóság. Ezekre az állásokra mindig lesz kereslet ugródeszkaként és emellett ugyan úgy lehet félretenni (br. 2000€-ból ami netto 1624€).
Törölt felhasználó 2026. 01. 12. 06:34
Előzmény: #263515  Spiller
"A társadalomban élők 80%a méhecske vagy gnú ahogy tetszik. Ők hordják össze a mézet ők a prédák. Ők működtetik a taposómalmokat a gépezeteket.  Rajzolnak nekik egy virtuális életet és ebben jól elvannak."
Számomra ez az út elfogadhatatlan lenne, de nagyon örülök, hogy a legtöbben máshogy gondolják. Ebben segít a valódi, több generációs polgárság megélésének általános hiánya és az is, hogy a magyar társadalom gyakorlatilag tagadja a kapitalizmus működését. Nézd csak meg ebben a topicban, milyen butaságok lettek összehordva a meggazdagodás lehetetlenségéről. Sokan azonnal a NER-rel és Lölővel kezdik az ellenérvelést, még véletlenül sem saját magukat és különböző eredményekhez vezető döntéseket analizálják. 
greenman76 
"Nagyon rá vagyok kattanva az újszerű lakásokra, lassan már meg sem nézem ami nem a 2000 -es évek előtt épült."
Magyarországon sajnos csak a luxuskategóriában építenek olyan lakásokat, amelyek nem tűnnek egy belvárosi, nagypolgári lakáshoz képest kiábrándítónak. Külföldön azért sokkal több az új lakások között is a nagyvonalúbb kialakítás, Kuala Lumpurtól Párizsig. Magyarországon sok pénzért is az egyenszart kapod, csak nagyobb méretben. 
A régi házaknál a korrodálódó szennyvízcső és a régi ólomcsövek problémája jól ismert, ezeket érdemes lecserélni, mert a szakaszos javítások csak átmeneti megoldások. De ez sokszor a tanácsi lakásokból megörökölt népességen és ezek utódain elbukik és szinte csak a kimondottan jó lokációkban, és/vagy a befektetők által dominált övezetekben működik. 
Törölt felhasználó 2026. 01. 12. 00:37
lofaszt se tudtok az eletrol
N0MAD 2026. 01. 11. 22:42
Előzmény: #263569  Törölt felhasználó
igen, de épp fellendüléskor, amikor olyan informatikushiány volt hogy ihaj.
másodévesként helyezkedtem el a szakmában, az otthoni gépberhelés több tudást adott mint a suli ahol az alapozások mentek kb akkor még.
Most ahogy hallom épp nem jó kezdőnek lenni, inkább leépítenek sok területen mint fel. Eddig mentek a gyorstalpaló programozóképzések (elhelyezkedés igéretével) de be is zártak mert eddig tartott. 
Ugyanakkor volt hogy a melós volt a tizen várnak a helyedre kategória volt.
Gondolom nincs vita hogy most a (használható) melós az kapós, a kezdő mérnök meg nem boldog. És ez véletlenül sem kritika felé, de most erre leng az inga.
Mint ahogy olyan is volt, hogy építőiparban nem volt meló és ők kuncsorogtak. 
Neked meg nem kell már nagyon izgulnod mi lesz (ne érts félre, ennek csak örülök) szerintem nekem se, de aki korából adódóan most startol a rajtmezőről az azért izgulhat kicsit. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 01. 11. 21:11
Előzmény: #263572  Törölt felhasználó
Szerintem nem gyáva voltál, egyszerűen a bevételeid jelentősebb része nem hitelképes... Alapvetően felesleges ekézned magad, hogy miért nem kriptóba vagy Teslába raktad a megkeresett pénzed.
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:42
viszont jol tudom kivalaszatani az ingatlant amit felujitas utan profittal lehet eladni es jol tudom megbesculni a felujitas koltsegetet es a profitot a magvasarlas pillanataban
mashoz ugy tunik teljesen hulye vagyok :DDDDDD
eddig kb 50 advetem volt asszisztenciakent ahol nehol voltam kesobb a generalos es kb 20 sajat ingatlanom  szoval nekem neee hogy ehhez hulye vagok:DDD
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:35
a lakaskaspiacon gyava voltam a hitelhez mert kotelezettseg 
a tozsde kriptohoz is
 az egyedi rv hez is
 komolyan mondom olyan vagyok mint a Midasz kiraly  forditva 
 amihez hozzanyul szarra valaik 
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:32
Előzmény: #263570  Törölt felhasználó
de amit hajnalban irtam az allapapir topkban a carry trade japan jegybankosra azt tartotom
 nem kell betojni midenene
  a btc akkor bukott le 60 k usd rol 48 ig
 asszem
 en belevettem 
  mert szembe akartam menni a piaccal 52-54 kornyeken
 es  
mivel gyava vagyok eladtam 62 kornyeken
  mikor felment 125 k ra hat majdnem becsokiztam duhomben itt a monitor mogott
   a gyavasagom ara ez volt
mondom nekem nekem vaol a tozsde
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:27
20 ev epitoipari tapasztalattal en rohogok mindenkin :DDD
űkotegekben allnak a muszaki vezgzettsegeim   
epitek :D
 talalo a melos nick
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:23
Előzmény: #263568  N0MAD
ehhez te eretsz te lettel melosbol mernok
N0MAD 2026. 01. 11. 20:22
Előzmény: #263567  Törölt felhasználó
pályakezdő mérnök ha jól értem. Az épp nem a legjobb helyzet nyekergő gazdaság mellett.
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 20:03
Előzmény: #263556  Vodafonelive
mernok vagy mit aggodsz? nonszensz
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 19:56
es nem szavazok senkire
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 19:55
Előzmény: #263564  Törölt felhasználó
hihetettlen kapcsolatrendszerrel csak pislogtam mikor az oregek elkezdtek bepalinkazni es nekialltak osztani az eszt az ifju generacionak 
 az egyik 7 db Bp lakast tartott airbnbn

nonszensz egy kor
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 19:52
Előzmény: #263563  Törölt felhasználó
3 eve is beirtam ide ok vadasznak   naluk ettem mar nem egy vaddiszno es oz porkoltet
 ok a mai 10. decilis
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 19:50
Előzmény: #263561  Törölt felhasználó
azt nyugiba sorozhetek itt pesten met a szulok jol el vannak a btk prof  ket adjunktus 3 nagyvallakozo oligarcha sok szaz hektaros nagygazda es egyeb nivos ismerettsegi korben a nyaraloovezetben
 elvannak mint a befott en nyugodt vagyok
Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 19:46
https://www.youtube.com/watch?v=nDWPc1S7Sxk
vajon miert nem irok mar az ingatlanpicrol ide?

erdekli a tokomet mar 
a bummbol kimaradtam elcsesztem hitelbol ingatlant 
maradok muszakis gyerek 
 van eleg penzem 

Törölt felhasználó 2026. 01. 11. 19:40
Előzmény: #263559  greenman76
a szaktudas hatalom
 a penz meg mar annyira nem erdekel 
van nekem eleg  
plusz 
kapok/ oroklok eleget otthonrol majd 
 ez nem azt jelenti a szulok halalat  kivanom   nekik mar eleg egy db nyaralo a thermalfurdonel es a nyugdij 
aqz osszes nyavajas ingatlan minden az enyem lesz hacsak a Fater nem dont mashogy ami a sajat dontese es megteheti
a vegso nyaralojukban 
ami meg ott vissza va naz egy polikarbonatos pergola es egy 24 szemelyes terkovezett placc az ulogarnituraval es egy szauna anyum akarja en megcsinalom neki 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek