Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 13. 20:34
Előzmény: #261058  Murdoch
Ne viccelj! Nagyon jol ertelemzted amit irtam! Nemeteknel ez 5-os lenne. 
-
Azert tok jo hogy beidezted, mert igy lehet latni, hogy semmi ilyet nem irtam. 
“De eppen egy eu-n kivuli nyugati demokracia lepett le a jo utrol (uk), es nem veletlenul tudott Tommy Robinson is ilyen nepszeru lenni.”
-
Hol is van itt szo arrol, amit te irtal:
“Te az EU-hoz kötöd a szólásszabadságot? Nincs szólásszabadság talán Svájcban, Norvégiában, Liechtensteinben, Monacoban stb.? Új-Zélandon, Kanadában?”
Azert remelem beidezed a valaszt nekem, ha mar fogalmam sincs arrol hogy mi zajlik nyugaton :)
-
Kiemelem neked kulon: 
N Y U G A T I   D E M O K R A C I A K R O L  
irtam, es eloszor Kinaval szemben. Az Eu-ra te terelted a szot. De ezutan is nyugati demokraciakra vonatkozott a hozzaszolasom, mint lathatod az altalad beidezett szovegben is expressis verbis az volt irva. 
-
Tok jo, hogy megint a sajat gondolataidat es prejudikaciodat vetited ki ram, mintha en mondtam volna :)
-
Ha ezek a temak tabuk, te meg is hogy beszelhetsz ezekrol? Osszekevered az intezmenyeket az olyan benneulo emberekkel, akikkel nem ertesz egyet. 
-
A cikkben szereplo itelet ugy tudom, hogy nem jogeros, egy faszfej biro dontott igy. Tudod hany szar biroi itelet szuletik? Rengeteg. Ettol meg Europaban meg mindig jobb a helyzet. Ezert akarnak annyian ide jonni Europaba, es te is azert mentel Svajcba, es nem Kinaba mondjuk. Ott barmikor vitaba a kerulnel egy kinaival, mindig ellened szuletne barmilyen dontes. 
-
A kulonbseg, hogy ez a cikkben szereplo per egy autoriter allamban (allami politikai erdek serulese eseten) koncepcios per lehetne, es szart se ernel a jogorvoslattal. Januarban meglatjuk mi lesz. Vegso soron EJEB ele is mehet az ugy, amely mar tobb hasonlo ugyben (politikai szatira vs ragalmazas) megallapitotta az EJEE 10 cikkenek serelmet. Ilyen szerinted megtorenhetne mondjuk Kinaban? 
-
Az EJEB precedensek miatt, ha ez az ugy Nemetorszagon kivul kerul, akkor szerintem elbukja a nemet allam a pert. 
-
A kritikus gondolkodas tobb, mint csak kritizalni valamit.
berlini
berlini 2025. 11. 13. 20:33
Előzmény: #261053  Murdoch
"Írtam én, hogy te írtad? "
Akkor mia fenének válaszolsz nekem ezzel?
Milyen általános iskolába jártál, ahol még a vitakultúra alapelemeit sem oktatták?
Ha érdemben vitát folytatsz, akkor az érveimet cáfold, ne gyere már DK-val meg egyebekkel, mert ez épp olyan primitiv mint az  elmúlt nyócévezél viktorkától 15 év kormányzás után.
Murdoch 2025. 11. 13. 18:52
Előzmény: #261057  Moka_Brikka
'Szolasszabadsag: alapvetoen a politikai velemennyilvanitasrol volt szo. De eppen egy eu-n kivuli nyugati demokracia lepett le a jo utrol (uk), es nem veletlenul tudott Tommy Robinson is ilyen nepszeru lenni. '
Ne viccelj. Te az EU-hoz kötöd a szólásszabadságot? Nincs szólásszabadság talán Svájcban, Norvégiában, Liechtensteinben, Monacoban stb.? Új-Zélandon, Kanadában? Az EU viszont pont, hogy lejtőre került, addig van szólásszabadság, amíg nem támadod a mainstream politikát, erről beszélt Vance is Münchenben.
https://www.economist.com/europe/2025/05/15/europeans-are-becoming-less-free-to-say-what-they-think
Migráció tabu, gender tabu, stb. Az egyik AFD-hez köthető szerkesztő a német belügyminiszterről tett ki egy hamis mémet 'gyűlölöm a szólásszabadságot' táblával, kapott 7 hónap felfüggesztettet. Szerintem neked fogalmad sincs mi megy nyugaton, fejből gyártod a védőbeszédeket.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 13. 18:14
Előzmény: #261054  Törölt felhasználó
“ Szerintem a nyugati felsőbbrendűségből kiinduló logikát alapjaiban kellene újragondolni”
Az altalam leirtakbol mibol jott ez le? Az autoriter az egy francia eredetu szo. Ha mar koze van valamihez, akkor a klasszikus ertelemben vett liberalizmushoz lehet koze szerintem, mint ami ellen fel kell lepni. Nem kene ezt osszekeverni az elmult 10-15 ev szelso baloldali eszmeivel. 
-
Szolasszabadsag: alapvetoen a politikai velemennyilvanitasrol volt szo. De eppen egy eu-n kivuli nyugati demokracia lepett le a jo utrol (uk), es nem veletlenul tudott Tommy Robinson is ilyen nepszeru lenni. 
.
A fontos es alapveto kulonbseg a szolasszabadsag tekintetben, amit meg kellene erteni, hogy az autoriter rendszereknel okolszabaly, hogy a rendszerellenes velemeny jar altalaban negativ kovetkezmenyekkel (a rendszer szamara az emberi jogok nem alapveto jelentoseguek, igy nem is ezeknek a vedelme az egyik fo szempont); mig a demokratikus rendszerekben a maganszemely alapveto jogait serto, azzal konkuralo velemenynilvanitas korlatozasa az foszempont. De meg ilyen esetekben is pl: egy becsuletsertesnel helye van a valosag bizonyitasanak. 
-
Nem veletlen, hogy a mai autoriter rendszerek kozul sok nem reszes allam emberi jogi nemzetkozi egyezmenyekben, amelyik megis reszes, az egyszeruen nem tartja be a vallalt kotelezettsegeit (pl; Oroszorszag). 
-
Korrupcio: lenyeges kulonbseg hogy az autoriter rendszerekben a mindennapi eletben is abszolut jelen van, a rendes “munkamenet” resze. Ez a demokraciakban nincs ilyen szinten jelen, viszont a nyilvanossag aktivan foglalmozik vele, es ahhoz negativ ertekitelet tarsul.  
-
Ami intezmenyesult nyugaton az a lobby, es az nem azonos a korrupcioval. A lobbynak van jo fajtaja is, hiszen alapvetoen jo celbol, erdekbol is tortenhet a lobby, ami altalaban egy nagyobb csoportot erint, ezert egy win-win-win szituaciot eredmenyezhet (tarsadalmi szinten), es a fo eszkoze az informacionyujtas (igen van mas eszkoze is, de a korrupcio mindig valamilyen elony nyujtasa/fogadasa). A korrupcional nincs ilyen, hiszen az mindig a dontest elteriti a maganerdek, a sajat elony ervenyre juttatasa fele, azert van ra “szukseg”, mert a korrumpalo egyen/kis letszamu csoport erdeke amugy nem jutna ervenyre. 
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 17:37
Előzmény: #261054  Törölt felhasználó
Mai hír: 
Megtagadta a Lavrov-interjú közlését az olasz Corriere, mert túl sok volt a kétes állítás, amit nem tudtak ellenőrizni
Ezzel párhuzamosan tömény marhaságot tolnak gond nélkül, aztán a tömény marhaságok tömegek számára válnak elfogadhatóvá, majd valósággá és végül kormányprogrammá. Amit a nem szeretett fél mond, arra pedig rásütik a jelzőt: propaganda. 🙂
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 17:31
Előzmény: #261019  Skatepapa2020
"Ezen a ponton amikor realizálod, hogy nem tudsz annyi pénzt keresni mint amennyit a befektetések hoznak nem jött el az életedben egy demotivált pillanat? Hogy hova tovább?"
Én FIRE életet élek, mellette a kedvem szerinti mértékben dolgozgatok. A pénz messze nem minden, igazán csak addig fontos, amíg nincs elegendő belőle. Én például vállalkozóként működtetni nem szeretek, az ilyen jellegű feladatokat mindig igyekeztem minél gyorsabban delegálni. Felesleges lenne olyan dolgokkal foglalkoznom, amit az alkalmazottaim is el tudnak látni. Helyette inkább pihent aggyal és elegendő idővel rendelkezem ahhoz, hogy új dolgokat találjak ki és valósítsak meg. Ebben örömöm lelem, felpörget - mellékesen pénzt is csinálok belőle. Jóval többet, mintha működtetéssel töltöttem volna az időmet.
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 17:20
Előzmény: #261049  Moka_Brikka
Szerintem a nyugati felsőbbrendűségből kiinduló logikát alapjaiban kellene újragondolni. Így azt is, hogy az autoriter  és egyéb liberális szóhasználatból származó stigmákat kinek osztogatjuk és kinél nem merülhet fel. Az például nem lehet, hogy angolszász értelemben vett erős ember nélkül is létezhet autoriter rendszer? Dehogynem.
A szólásszabadság és a lehetőségek határa mindenütt máshol van meghúzva, ráadásul egy adott országban is változik, ilyen-olyan okokból. Európában is vannak olyan témák, amelyek feszegetéséért börtön jár, mások egyszerűen csak tabusítva vannak. Más, autoriterként emlegetett országokban ugyanezekről a témákról szabadon, mindenféle korlátozásoktól mentesen lehet beszélgetni. Van, ahol Isten mocskolhatod, de a homoszexuálisokat tilos, máshol pedig éppen fordítva. 
A korrupció kérdése is érdekes, hiszen az EU-ban ez már a lehető legmagasabb szinteken is intézményesült, annyira, hogy több témában már a hatalomgyakorlás logikája is különböző nagyvállalati érdekeknek van alárendelve (így már az alsóbb szintű döntéshozókat nem is kell megkenni). Vagy akár egy másik állam érdekeinek, csak azért, mert régi és megbízható szövetségese az adott országnak.
De ezeknek a végiggondolásáig csak azon kevesek jutnak el, akik a mai polarizált társadalomban is képesek az autonóm gondolkodásra. De ha valaki ezen még el sem gondolkodik, akkor ő már nem tartozik ebbe a körbe.
Murdoch 2025. 11. 13. 17:02
Előzmény: #261050  berlini
Írtam én, hogy te írtad? Ursula mondta az EP-ben valamikor nyáron, hogy gyorsítva(!) kell felvenni. Te mindig mentegetted Zét, most Ukrajna talán legnagyobb korrupciós ügyében azért gyorsan kimenekítette a haverját. Ez Eu-t meg a legkevésbé sem érdekli, Merz is elintézte egy ejnye-bejnyével. Nálam a korrupció az korrupció, pont. A politikai érdekek meg mindent felülírnak, tökmindegy, hogy az EU-ról van szó. Nem érdekli az EU-t a korrupció, vagy jogállamiság, hanem a saját politikai-gazdasági érdekei, nem Mikulások, meg kismanók vannak a háttérben. És csak megjegyzem, attól, hogy vidáman utazgatsz arrafelé, Mexikó meg hibrid rezsimként van listázva:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Economist_Democracy_Index
Azt tudom üzenni, mint lacibának, nálatok az orbáni korrupcióval van baj. A többit kidumáljátok. Nekem 8.
berlini
berlini 2025. 11. 13. 16:28
Brian élete cimű film egyik legabszurdabb jelenete volt ez.
Meg kell néznem mégegyszer.....kb 10 éve láttam utoljára.
berlini
berlini 2025. 11. 13. 16:24
tökéletes összefoglalása annak amit én is gondolok a témáról.
berlini
berlini 2025. 11. 13. 16:22
Előzmény: #261046  Murdoch
Hagyj fel a tudatmódositó szerekkel és akkor képes leszel értelmezni azt amit irtam.
Hol irtam én, hogy a mai állapotában Ukrajna alkalmas lenne EU tagnak?
Hol irtam én, hogy valaha is a DK-ra szavaztam, vagy rokonszenveznék velük?
Most viszont végre nyiltan bevallottad, hogy hova vágysz.
Látod ez egy szabad világ. Oda mész ahol reményeid szerint jobban fogod magad érezni.
Sok szerencsét jövőbeni életedhez Kinában.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 13. 13:57
Előzmény: #261040  Murdoch
Egy autoriter államban a szabadságjogok és a korrupció mindig nagyobb, mint egy demokratikus államban. Ezek a tulajdonságok kódolva vannak, ezek az autoriter rendszerek velejárói. A demokráciákban minél jobban működnek a kialakult intézmények, annál alacsonyabb a korrupció, és annál szélesebb a szabadságjogok katalógusa. Teljes korrupciómentes állapot soha nem lesz. Összességében a korrupció sokkal kisebb probléma nyugaton, mint bármelyik diktatúrában. Csak ez nyugaton többször kerül nyíltan kibeszélésre a nyilvánosság előtt, ezért más az érzékelése.
.
Említetted az irányt: Kínában kevés dolog van jó irányba állítva. Én köszönöm, de nem kérek ebből social kredit rendszerből. Vagy te szeretnéd, hogy Svájcban ki legyen rakva a képed, és az adataid, mert nyugatellenes hozzászólásokat írsz, vagy mert valamilyen szabálysértést követté el?
-
Nem vagyok elfogult, te projektálod a különböző gondolataid rám. Szerencsére ez nem egy autoriter élettér, így mindketten leírhatjuk a gondolatainak mind a nyugatról, mind Kínáról anélkül, hogy ebből bármilyen hátrányunk, vagy előnyünk származna. Ezzel szemben, ha ez a beszélgetés Kínában történne, az ottani zárt online térben, akkor engem minimum törölnének a fórumról, és egyéb hátrányos társadalmi megkülönböztetések is érnének valószínűleg, míg te kapnád a pluszpontokat.
-
Amúgy az EU integráció során már nagyon régóta ez a föderalista supranacionális tendenciák  vs. szuverén nemzetek szövetsége folyamatosan egymásnak feszülve megy. Ld. De Gaul üres székek politikája már több mint 60 éve volt. Ez adottság, és nem is fog megváltozni. Szerintem amíg vannak demokratikus tagállamok, addig nem is lesz igaz föderalista államszervezet az EU. Az sokkal inkább elképzelhető, hogy lesz egy új szervezet, ami viszont már föderatív lesz. Az pedig tény, hogy sokkal több jó dolog származott az EU integrációból, mint rossz. 
-
Az egész EU-hoz valló hozzáállásod kicsit olyan, mint amikor a Judea Népefront gyűlésén a tagok azon hőzöngtek, hogy mit tettek, mit adtak a gonosz rómaiak..:) Csak a hibákra fókuszálsz az eredmények negligálása mellett. Csak te nem Judeából hirdeted az igét, hanem egy gazdag és fejlett római provinciából. Lehetnél konstruktívabb is!
berlini
berlini 2025. 11. 13. 13:39
De azt is egyértelműen kijelentem, hogy a mai unió egy túlbürokratizált, az uniós versenyképességet rontó gépezet.
Erre példa az alábbi cikk birósági itélete
:https://www.portfolio.hu/gazdasag/20251113/fordulat-a-magyar-jysk-ugyeben-dontott-az-europai-unio-birosaga-799478
Lassan eljutunk odáig, hogy egy vállalkozás a munkaidő 90%-ában adminisztrál és 10%-ban próbál versenyképes termékeket előállitani.
Murdoch 2025. 11. 13. 13:38
Előzmény: #261042  berlini
Ezer évet kibírt, a nyugati neoliberalizmust úgy látszik már nem. De amúgy az évszázad hülyesége amit zagyválsz, jesszusom. Akkor drukkolok, hogy a hiperdemokratikus Ukrajnát/Moldovát gyorsítva felvegyék, én megyek inkább Kínába, ha te mész Kisinyovba, vagy Kijevbe. Ezek szerint a DK-ra fogsz szavazni, hajrá, ők tolják ezt a föderalista bullshitet. 
Skatepapa2020 2025. 11. 13. 13:37
Előzmény: #261022  Törölt felhasználó
Köszönjük a tanulságos történetet! :)
berlini
berlini 2025. 11. 13. 13:34
Előzmény: #261043  Murdoch
Számomra ezek után csak az világos, hogy neked mintegy, hogy viktorka hazudik, vagy csak alkalmatlan.
Murdoch 2025. 11. 13. 13:27
Előzmény: #261041  berlini
Biztos voltam benne, korábban is erre tippeltem valamelyik kommentben. De amíg nem névvel mond valaki vmit, lásd mondjuk az erre vonatkozó Szijjártós szösszenetet, addig teljesen feleslegesen rugózik a sajtó a névtelen forrásaival. Másrészt Trump is kijelentette a találkozó előtt, hogy teljes mentességről szó nincs és ez a döntő. Ha megint tippelnem kéne, ez diplomácia, a háttérben nem feltétlenül egy év az egy év, kifelé viszont a yenkik mást nem kommentálhatnak. A kormány meg lódít egy újabbat, mit számít már... Mellesleg az egy év nagyon sok idő, ha addig lezárul a háború, akkor megint új játékszabályok jönnek. De azért kinyithatnád a szemed, mert az EU azért gőzerővel veszi az orosz lngt, meg olajat, csak átcimkézve, stikában. Amíg még lehet. 
berlini
berlini 2025. 11. 13. 13:18
Előzmény: #261040  Murdoch
"én speciel nem szeretnék konföderációs kontinenst, amit többek közt Draghi is vizionál. "
Már évek óta tudjuk, hogy ehelyett te vagy egy Európába "kihelyezett" kinai tartományban  vagy Putyin fennhatósága alatt szeretnél élni.
Tragikus, hogy nem sikerült felfognod, hogy Európa a mai széttagozódott állapotában elsóllyed a jelentéktelenségbe.
berlini
berlini 2025. 11. 13. 13:14
Előzmény: #260896  Murdoch
"Csak szólok, hogy a telexes cikk egy fehér házi tisztviselőre hivatkozik."
Nos ez az amerikai külügyminiszter:
"Egyértelművé tette Marco Rubio amerikai külügyminiszter, hogy meddig tarthat Magyarország szankciók alóli mentessége: az orosz olaj- és gázimport esetében legfeljebb egyéves felmentésről van szó."
tehát Viktorka vagy hazudott vagy nem értette meg mit engedtek meg neki.
Egyik sem normális.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek