Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 11. 13. 13:08
Előzmény: #261038  Moka_Brikka
Ez most lényegtelen, mármint hogy 1 milliárd, vagy 1,2 milliárd. Itt nem ez a fő probléma, hanem az, hogy mi az európai irány. Szólásszabadságról, meg korrupcióról beszélsz, óriási probléma ez európában is. Mindegy, nem megyek bele még1x, egyértelmű az elfogultságod, tökmindegy mit linkelnék. Az Ursula féle 'életmentő' agyrém központi hírszerzés felállítása kapcsán végig olvastam a Financial Times-os kommentszekciót, hát ott a fekete öves demokraták és háborúpártiak uralják a topikokat, de nagyjából a büdös francba elküldik a 'boszorkányt' a hülyeségeivel. Mellesleg szerintem nem veszitek észre a sok-sok központosítási kísérlettel mi zajlik, mindegy, én speciel nem szeretnék konföderációs kontinenst, amit többek közt Draghi is vizionál.  
Capi
Capi 2025. 11. 13. 12:56
Az éjszaka csendjében, szinte észrevétlenül rajzolta át a kormány a fiatalok lakásálmainak térképét: a friss rendelet nemcsak új kapukat nyit, de néhányat határozott mozdulattal be is csuk. Első pillantásra könnyítésnek tűnik, mégis akad benne olyan csavar, amely a korábbiaknál jóval szűkebb ösvényre tereli az „első lakásszerzők” körét – miközben akár egy 150 milliós otthon felé is szabad utat adhat. A részletszabályok mögött most is ott húzódik a lényeg: kinek, mikor és milyen áron válik elérhetővé az Otthon Start és a csok plusz ígérete.     
 Mostantól azok a házastársak számítanak első közös lakásszerzőknek, akik a lakás építésére vagy vásárlására irányuló kölcsönkérelmük benyújtásakor vagy azt megelőzően Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban mindketten tulajdonjoggal, és erről teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot tesznek. Ez annyiban szigorítás, hogy korábban ez a kitétel csak az igénylés benyújtását megelőző 10 évre vonatkozott, ugyanakkor ennél fontosabb, hogy a módosítást követően kevesebben számítanak majd első lakásszerzőnek, ennek köszönhetően pedig akár egy 150 millió forintos lakást is meg tudnak majd vásárolni. Korábban ugyanis akkor is első lakásszerzőnek számított egy pár, ha volt közös ingatlanjuk, de az egyes tulajdonrészek értéke vagy eladási ára nem érte el a 15 millió forintot, esetleg olyan lakásuk volt, amelyben haszonélvező élt, és ők csupán a tulajdonjogot szerezték meg. Ugyanakkor ezek az engedmények csak akkor előnyösek, ha a csok pluszt az Otthon Starttal együtt veszik igénybe – önállóan akár hátrányt is jelenthetnek.  
 Mégpedig azért, mert az első közös lakás megvásárlásakor vagy építésekor legfeljebb 100 millió forint, ház esetében pedig 150 millió forint lehet a vételár a csok plusznál. Ha azonban nem első közös ingatlanját vásárolja meg a pár, akkor ingatlantípustól függetlenül 150 millió forint a plafon. Vagyis mostantól akár egy 120 millió forintos lakást is megvásárolhatnak majd csok plusszal, ha nem volt korábban közös tulajdonuk – fejtették ki a BiztosDöntés.hu szakértői.Elég lesz az előzetes értékbecslés isKikerült az 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdéséből a „kölcsönkérelem elbírálása során” mondatrész, ami azt jelenti, hogy mostantól akár az előzetes értékbecsléssel is megállapítható, hogy a csok plusszal vásárolt ingatlan lakhatásra alkalmas-e, és nem kell ezt a hitelbírálat során újra ellenőrizni. Ez ugyanis felesleges plusz terhet jelentett az igénylőnek.
A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján a kérdéses támogatott hitelben adóstárs az igénylő házastársa, vagy szülője lehet. – Házaspárok esetén mindkét fél szülője jöhet társigénylőnek.A legfontosabb változás, hogy november 15-től az igénylő testvére is bekerülhet a kölcsönügyletbe adóstársként. A testvérnek nem kell első lakásszerzőnek minősülnie és a tb-jogviszonyra vonatkozó elvárást sem kell teljesítenie. Ugyanakkor a többi jogszabályi feltételt teljesítenie kell, így többek között büntetlen előéletűnek kell lennie, illetve nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása sem. Fontos tudni, hogy egy személy csak egy Otthon Start hitelben szerepelhet adósként, adóstársként. Az a személy már nem tud Otthon Start hitelt felvenni, aki adóstársként bevonódik testvére, gyermeke, házastársa Otthon Start hitelébe. 
 Otthon Start hitelnél alapesetben egy önállóan forgalomképes lakást, házat kell megvásárolni, a résztulajdon megszerzése nem finanszírozható a kedvezményes kölcsönből.Ezen elvárás alól jelenleg két kivétel van érvényben:
  • Osztatlan közös ingatlanban egy önállóan forgalomképes lakás megszerzése megfinanszírozható Otthon Start hitelből.
  • Házaspárok esetében mindkét fél szerezhet tulajdonrészt a célingatlanban. Természetesen elvárás, hogy a pár együttesen megszerezzen teljes egészében egy önálló lakást, házat. (Amennyiben élettársak falusi csokot és Otthon Start hitelt is igényelnének a vásárláshoz, akkor az igénylő élettársa is szerezhet tulajdonrészt a célingatlanban.)
November 15-től egy újabb résztulajdon-vásárlási lehetőség is életbe lép. Előfordulhat ugyanis az az eset, amikor valaki öröklés révén szerzett egy lakóingatlanban résztulajdont. A jövőben a kedvezményes hitel felhasználható lesz arra, hogy az igénylő a kérdéses lakásban kivásárolja a többi tulajdonost. Ráadásul ebben az esetben elfogadható lesz az is, ha az adós közeli hozzátartozója lenne az eladó. (Ez teljesen életszerű, hiszen jó eséllyel a lakás többi örököse is rokona az hiteligénylőnek.)Fontos, hogy ebben az esetben is elvárás, hogy a végén az igénylő megszerezze a teljes ingatlant, azaz a kérdéses lakásnak kizárólagos tulajdonosa legyen.

Örökölt ingatlanban tulajdonrész is megvásárolható lesz Otthon Starttal. A megjelent módosítás szerint tulajdonrész is megvásárolható lesz a 3 százalékos lakáshitellel. Erre akkor lesz lehetőség, ha az igénylő egy lakóingatlanban öröklés útján már tulajdoni hányaddal rendelkezik és a kölcsön felhasználásával annak fennmaradó tulajdoni hányadát is megszerzi, amelynek eredményeként az otthon kizárólagos tulajdonosává válik. 

Előfordulhat, hogy valaki csok pluszt és Otthon Start hitelt szeretne felvenni ugyanazon lakás megvásárlásra. November 15-től jogszabályban kimondott elvárás lesz, hogy ilyen helyzetben meg kell felelnie a kérdéses ingatlannak a csok plusz rendeletben rögzített minimális alapterületre vonatkozó elvárásoknak. (Ez a minimális alapterület függ az ingatlan jellegétől és a gyermekek számától is.)
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 13. 12:15
Előzmény: #261034  Murdoch
"Hogy akarsz féken tartani másfél milliárd embert"
Kínában a születési ráta látványosan esik 1950 óta (6 körüli szintről), de ami fontosabb, hogy az elmúlt kb. 10 évben ez újra begyorsult, és 1.1 alatt van már (pedig az egyke politikát már ekkor megszüntették). Elég sok kínai adatról derült már ki, hogy nem felelt meg a valóságnak, így élek a gyanúperrel, hogy az sem biztos, hogy annyian vannak, mint amennyit állítanak. 
.
1950-ben állítólag 600 millióan voltak, most meg 1,4 milliárdan. Miközben a születési ráta lényegében 1/6-od szintre esett vissza, és eközben a várható élettartam 1990 óta már nem emelkedett olyan szinten, sőt 10 éve platózik. Valami itt nem kerek, ha józan paraszti ésszel átgondolod.  
.
2050 környékére ha így haladnak, a munkakorú kínaiak száma megközelítheti az 1990-es évek szintjét. Emellett a fiatal felnőtteknél nagyon magas a munkanélküliség, magasabb mint az EU átlag. 
.
(azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy egyébként Kínában is van probléma a közbiztonsággal, ld. pl: indokolatlan késeléses támadások elszaporodása).
-
"soft diktatúra "
Szép jelző a soft, de a valóság az, hogy teljesen diktatórikus állam. A soft leginkább a gazdaságpolitikában nyilvánult meg egy teljesen kommunista államhoz képest. Nem hiszem, hogy egy orwelli social credit rendszeren alapuló társadalmat softnak kéne nevezni. Nagyon jó példa volt még a "soft" diktatúrára, hogy a kínai helyi és központi politika is érintett volt az Evergande botrány kialakulásában a korrupciók és a szabályozás miatt. Mégis, akik kimentek az utcára a bank elé tüntetni, azok végül tanokkal találták szembe magukat. Vagy te is azt gondolod, hogyha oda mész tüntetni a lenyúlt pénzed és a korrupció miatt, akkor tanokkal kéne szembe találnod magadat?
-
"legbiztonságosabb országa"
1. Addig, amíg a rendszer nem tekinti az embert nem kívánatosnak. 2. Ez komoly egyéni szabadságjog korlátozással jár egyben. Ez utóbbi egészen addig nem szokott gond lenni azoknak, akik emellett kardoskodnak, amíg nem az ő szabadságjoguk sérül. Nem véletlen az sem, hogy nagyon sok kínai vándorol nyugatra. Ha az lenne, amit te írsz, akkor látványosan a fordított irányba zajlana a migráció. 
-
"Az EB meg pont az autoriter irányba indult meg".
1. Az EB csak egy intézmény, még ha különösen fontos szerepe is van az EU-n belül. 2. Én transzparansebbet írtam, és nem transzparenciát. Remélem érzékeled a különbséget. Amúgy a cikk is azt mutatja, hogy erről te és sokan mások szabadon beszélhetnek, ezt a problémát felvethetik. Írd be a deepseakre az összes olyan kínai eseményt, ami negatív színben tüntetné fel a kommunista pártot.  Jó válaszokat fogsz kapni. Már ha megmered adni nekik az adataidat ahhoz, hogy használhasd a kínai AI-t. Én inkább kihagytam.
greenman76
greenman76 2025. 11. 13. 11:34
Előzmény: #261035  HPPapa
Miért tenné..?? Berakja a portfóliójába, eggyel több vagy kevesebb, tök mindegy.
Ha jön a várva várt hülye, öröm van, ha nem, akkor majd úgyis lejjebb viszik ha van mögötte valós eladási szándék.
Tisztelet a piacot valójában jól ismerő ingatlanos szakembereknek, de ha van lehetőséged beleolvasni a Kantin -ba, hát... a szakértelem nem mindig arányos az arccal....
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 11:27
Előzmény: #261032  Murdoch

örbánista hablaty gazdagon:
van benne tagadószó, hamis vád, és csúsztatás
.
hány félévnyi orbánista hablatyképzőt végeztél?
nagyon jól megy
HPPapa 2025. 11. 13. 11:15
Előzmény: #261006  greenman76
A profi szakértő ingatlanos nem tudja mondani a tulajnak, hogy figyelj, ne tegyük már fel 95 milláért a panelt.
Felteszi a fürdőszobáról a képet azzal a cetlivel, hogy csöpög a mosógép sarokszelep. Ráadásul 2 képet is...
Kabaré ez a "szakma".
Murdoch 2025. 11. 13. 11:15
Előzmény: #261033  Moka_Brikka
Ezt én értem, de miért is? Hogy akarsz féken tartani másfél milliárd embert, amikor az EU a harmadát sem tudja. Kína a soft diktatúra mellett a világ egyik legbiztonságosabb országa, ez a nyugatról messze nem mondható el. Az EB meg pont az autoriter irányba indult meg, hát már fel sem merem hozni Ursulát, ha már a transzparenciáról írsz.
https://www.europeanlawblog.eu/pub/aehrtxyf/release/2
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 13. 10:42
Előzmény: #261029  Murdoch
Szerintem éppen annyi értelme volt ironizálni, mint bármilyen más vicc esetében, ami egy komoly és kurrens problémán alapul.
-
Még a transzparensebb módon működő demokratikus állam által közölt adatokban, vizsgálatokban is jobb kételkedni, mint vakon elfogadni. Ez különösen igaz az olyan eseteknél, ami komoly felelősségi kérdéseket vethet fel. Az ehhez hasonló katasztrófák tipikusan ilyenek szerintem. Egy autoriter állam esetében ez hatványozottabban igaz. Úgyhogy én nagyon szkeptikus vagyok Kínával szemben, és maradok is az. 
Murdoch 2025. 11. 13. 10:30
Előzmény: #261031  Törölt felhasználó
Nem köszi, én megértettem mindent, javarészt neked hála, szóval nem az a baj, hogy orbán lop, hanem hogy nem te. Persze Hofihoz képest gyengébben adod elő.
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 10:27
Előzmény: #261029  Murdoch

tökéletes orbánista hablaty.
eredetije
az orbán lop
válasz boldog orbánista tanítvány módra
a gyurcsányis lopott
.
ha megcsúsznál a lépcsőn,elesnél és eltörne a karod
megérdemelnéd hogy aki látta röhögve a feledhez vágja:
tavaly is járt így itt egy ember, mit jajgatsz
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 10:18
Előzmény: #261028  Törölt felhasználó

jav
.
"a gsparki  lévő 3721 euronyi részvényem" 
helyesen 
a gsparki  lévő 3721 darabnyi részvényem után
Murdoch 2025. 11. 13. 10:08
Előzmény: #261021  Moka_Brikka
Tudom. De ebben a kontextusban annyi értelme van, mint azon amerikai településeken ironizálni, amelyeket elvisz az első tornádó. Itt volt egy természeti csapás, inkább az a kérdés, hogy ezen körülményeket megvizsgálták-é alaposan. Mert amúgy pölö ott az olasz vajonti katasztrófa, részben hasonló volt a sztori, csak ott 2000 ember meghalt és volt egy izmos nemtörödömség. Abban persze igazad van, hogy jóval nagyobb lehet az eltrükközött, vagy elbénázott kivitelezések aránya Kínában, mint nyugaton. Viszont ezért írtam a németeket, azért a drezdai híd összeomlása az ő esetükben durva. Még szerencse, hogy éjszaka volt.
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 09:20
Előzmény: #261025  tihamer

az ilyen típusú szövegek leginkább untatnak, nem nagyon szoktam elolvasni, vagy meghallgatni őket
számomra nem kecsegtetnek semmi újjal, persze sokaknak nagyon hasznosak lehetnek
ezek ma eladhatónak tűnő régóta ismert jelenségek újra stilizált de valójában ezerszer elkoptatott holmik, újszülötteknek újak
.
bő öt és fél éve abbahagytam a főfoglalkozásban űzött seftet, így elvesztettem a legfőbb előnyömet: a mindennapi közvetlen és nagyszámú ügyfélkontaktálásból eredő naprakész friss részletekre vonatkozó ismereteimet
persze a fő ökölszabályok ma is érvényesek, de önmagukban azok, az említett mindennapi update általi finomhangolásokkal együtt jók csak igazán a gyakorlatban
ebből a szemszögből az idézett szöveged inkább szócséplés
.
2020 tavasszal a covid miatt teljesen leállhattam, mert a bérleti díjak messze meghaladták a szükségleteink kielégítését, és nem is akarok már a jövőben újabb ingatlanügyletbe keveredni, most már az esett jól, hogy a két vidékit eladtam,  és az áruktól is megváltam a gyerekeim javára
.
igaz hogy közben lett havi rendszeres állami ajándékom nyugdíj címén
jövő teljes évben hajszállal kevesebb mint 3 millió lesz, ami már inkább elajándékozásra kerül, mint újabb befektetésre, mert már 70 ezer  euro feletti mennyiségű részvényem van, és játszásiból annyi elég, amit hoz az is ajándék lesz előbb utóbb a tőkével együtt
.
a gsparki  lévő 3721 euronyi részvényem után  - amit csak közvetett, de mégiscsak  ingatlan befektetésnek tekintek - a tegnapi záróárral számolva 6967 euró lenne - a realizált osztalék és nem realizált árfolyamnyereség összege - az idei eddigi nettó virtuális jövedelmem, és mivel az egész tavalyi beszerzés a tbsz-re átpakolás miatt tavalyi beszerzés, számítható a beszerzési árra vetített hozamszázaléka, ami 18,9% amivel elégedett vagyok
(a beszerzési ár kb negyede már korábbi ugyanebből a részvényből realizált nyereség visszaforgatása)
ez a covid utáni szabadidő növekmény eredménye, előtte soha nem volt részvényen
 .
a nyugdíjamat és a tőzsdei nyereségeimet egyaránt csak kevéssé megérdemelt ajándéknak érzem, különösen édesnek a tőzsdeit
a bérleti díj jövedelmeimet nem
.
egyébként valószínűleg beledöglenék ha időről időre nem csinálhatnék merőben mást is mint korábban, ilyen lett 2020 tavaszán a tőzsdézés, de már fél szemmel keresgetek újabbat, nem tudom még mi lesz az
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 09:05
Előzmény: #261025  tihamer
Egyszerűbben. Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan.......
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 08:51
Előzmény: #259961  Törölt felhasználó
Nyertes licit 66.999.000 Ft........
tihamer
tihamer 2025. 11. 13. 07:43
Előzmény: #261022  Törölt felhasználó
Mi a véleményed az ingatlan - életjaradek lehetőségében ?
.
ANNYIBA KERÜL MOST EGY HASZNÁLT LAKÁS, MINT 2021-BEN EGY ÚJÉPÍTÉSŰ Ha csak az igényelhetőségtől számoljuk, már akkor is több mint két hónapja, hogy velünk van az Otthon Start program és annak minden velejárója. Az egyik ilyen, nem túl pozitív „mellékhatás” az a drasztikus áremelkedés, amit előidézett az ingatlanpiacon, és aminek hatására, ma egy használt társasházi lakás annyiba kerül, mint 2021-ben egy újépítésű került. De vajon, hol van ennek az őrületnek a vége és mit tehet ellen az aki saját lakásra vágyik? Ennek jártunk utána. Az óriásit drágulásról szinte mindenki tud, aki híreket olvasott beszélget az ismerőseivel, de a Központi Statisztikai Hivatal most egy kicsit más aspektusból mutatta be a lakások és házak árainak helyzetét: a nemrég kiadott diagrammok azt mutatják, hogy már eleve jókora drágulással fordult rá erre az évre a magyar ingatlanpiac. A KSH mostanra elkészült évtizedet felölelő adatsoraiból kiderül, hogy 2017-ig, sőt némi jóindulattal 2019-ig még együtt mozogtak a lakásárak és a keresetek. Aztán az elmúlt 4-5 év során az ingatlanok árváltozása látványosan elszakadt a bérek emelkedésétől. Így akiknek nem fért bele a keretükbe egy új lakást venni, pár éve még ott volt a menekülőút a használt ingatlan. De ez az alternatíva mostanra teljesen eltűnt az utolsó döféseket az állampapírokból kiáramló 4000 milliárd és az Otthon Start vitte be. Ha hitelt adunk a kormány ígéretének az Otthon Start még jó ideig itt lesz velünk, sőt 2027-től rengeteg a programmal kompatibilis új lakás ömlik majd a piacra. Ami életben tartja az érdeklődést és tovább hajtja a keresletet, és ez végső soron további dráguláshoz fog vezetni. De ha a hisszük, ha látjuk stratégiáját követjük, akkor meg ott van az építőipar és az ingatlanpiac, gazdaságra és a társadalomra gyakorolt hatása. Aminek okán bizony bárki is lesz hatalmon annak újabb és újabb támogatásokkal, kedvezményekkel kell majd előrukkolnia, ha nem akarja magára szabadítani a bajokat. Tehát a drágulás bele van kódolva van az ingatlanpiacba. De akkor mi a megoldás? Nos az az élethelyzettől függ, mert ha a költözés halaszthatatlan, akkor bizony marad a jól bevált jelzáloghitel, amiből persze egyre több kell. Itt az utánajárás az összehasonlítás és az a sikernek kulcsa, hogy alaposan megfontoljuk, egy díjelengedésért vagy némi jóváírásért érdemes-e az adott pénzintézetet választani, mert lehet, ha azt leszámítjuk egy másik konstrukció hosszútávon jobb lenne a számunkra. Ellenben, ha a lakhatás megoldása, közép vagy hosszútávú terv (pl.: gyermeknek, unokának) akkor az életjáradékos ingatlan a legelőnyösebb opció. Egyrészt mert az ilyen lakásokat és házakat töredék áron kapjuk meg, másrészt mert az óriási (50-80%) árkedvezménynek köszönhetően, nincs szükség a hitelfelvételre. Az már csak hab a tortán, hogy a hitelből vásárolt ingatlanokkal szemben az életjáradékos lakásoknál nem a bankok zsebébe vándorol, a bérbeadásból származó havi többszázezer forint bevétel, hanem a miénkbe.
.
 Összegzésül, a megoldás nem az, hogy a csodában vagy a piaci lufi kidurranásában reménykedünk és folyton elodázzuk a vásárlást, mert azzal sok milliót, de akár 10 milliókat is bukhatunk. Hanem, hogy az adott helyzethez alkalmazkodva megkeressük a számunkra legoptimálisabb alternatívát. És még valami ne gondoljuk, hogy csak a korábbról ismert konstrukciók vannak, mindig aktualizáljuk a tudásunkat, hogy elkerülhessük a rossz döntések meghozatalát.
.
 Hliniczky Krisztián ingatlanpiaci szakértőéletjáradék guruAnker Podcast  
.
Amennyiben Ön is szeretne életjáradékos ingatlant és élne az Anker Property Ltd szolgáltatásaival, lépjen kapcsolatba velünk! https://ankerproperty.com
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 07:40

nyilván a pénznek van mindig szaga, és van aki megteheti és igénye is van rá, hogy csak a finom, elegáns illatú pénzekkel foglalkozzon
sőt direktben veszteség lehetne az szükségtelen elaprózódás eredménye és áttételesen hátrányos is lehet valakinek, hogyha a klubjában elterjedne róla hogy nem választékosan ügyelve büdöskés pénzt is begyűjtöget
írtam már a témáról több példázatot is
és ez így természetes
mint a suba a subához, guba a gubához, és jó eséllyel kevesebb lesz a súrlódás
greenman76
greenman76 2025. 11. 13. 07:09
Előzmény: #261010  tihamer
Annyit még hozzáfűznék - nem megkérdőjelezve eredményeidet -, nyilván nekem sem csak ennyiből áll a portfólióm, de darabszámra inkább kevesebb, de nagyobb értékű eszközöket "gyűjtök".
Nem lenne energiám ennyi mindennel egyszerre foglalkozni, bizonyos bevételi szint alatti dolgok engem nem nagyon motíválnak, így a velük való foglalatosságot is inkább nyűgként élném meg...
Törölt felhasználó 2025. 11. 13. 06:51
Előzmény: #261020  tihamer

természetesen egyszerű ez
kb valóban annyira egyszerű, mint a te írásaid, és ezt most nem pejoratíve értem
így nem is a te találmányod, és nem is mostanság felfedezett séma
.
talán elég hozzá élni akarási vágy, némi becsvágy,  kitartás és következetesség, sokáig mértéktartó életvitel és sokszor jól jön hozzá egy fiatalon látott vagy hallott  minta is, és különösebb formális körülmények között szerzett magasabb képzettség egyáltalán nem követelmény,  és nagyon szerencsés ha valaki elég fiatalon látva a célt belekezd
.
aztán lesznek jobb períódusai  és lesznek gyengébbek, de ha jobban megy éppen vagy rosszabbul, tartani kell az irányt és a módszert, nem megszédülni sem a sikertől, sem kétségbeesni az éppen gyengülő hozam miatt
és persze ahogy múlik az idő és gyűlik a tapasztalat, nő a kezelt és forgatott vagyon, ennek következtében megváltozhatnak a lehetőségek, nagyon jól jön ha együtt tud nőni velük hozzáállásban, módszerek finomításában, felelősség vállalásban
.
2009-ben megismerkedtem egy akkor 75 éves 56-ban 8 általános iskolai végzettséggel katonaként disszidált emberrel, aki képzetlen volt és nem beszélt idegen nyelvet, az akkori ausztriai menekülttáborokban zajló intenzívem embervásárban egyetlen fejlett európai országnak sem kellett, így végül Új-Zéland fogadta be a világ végén, ahol örültek minden jövevény kétlábúnak, különösen ha egészséges és fiatal
.
egyszerű, de udvarias ember volt és volt egy nagyon hasznosnak bizonyult ráadásul kedvelt tudománya: nagyon jól táncolt, sokféle táncot ismert, és szeretett is táncolni 
és az mindenütt gyakori foglalatosság a szegények között is, így pillanatok alatt népszerű lett a bevándorló hozzá hasonlóan csóró lányok között is, és pillanatok összeköltözött egy angliai születésű lánnyal, aki olyan szegény volt otthon, hogy a jobb élet reményében inkább vándorolt a világ másik végére, na és így lett társa, akinek a személyében egyúttal szert tett egy nyelvtanárra is, ami így annak a leghatékonyabb formája szokott lenni
.
vissza akartak kerülni Angliába, de ahhoz akkor jelentős kaució kellett, és kifizetni a nem olcsó hajóutat, ezért 10 évig iszonyú keményen spóroltak hogy összejöjjön rá a pénz
összeházasodtak, mindketten dolgoztak, a lány tudott szépen hímezni, amit el lehetett adni, így megtanult ő is, és ha nem a munkahelyükön dolgoztak, akkor otthon együtt hímeztek éjszakékba nyúlóan
67-ben tettek képesek kifizetni a kauciót, és a hajóutat, és Bristolban kötött ki a hajójuk, nem is kerestek más helyet letelepedni, és volt egy kis tartaléka is zsebükben
.
Új-Zélandon persze végig béreltek, és volt ideje bőven végigmatekozni, mennyivel kifizetődőbb lenne bérbeadónak lenni, mint bérlőnek
Angliában béreltek, elkezdtek dolgozni, és éjjel nappal kereste a módját hogyan lehetne belőle bérbeadó és rájött, hogy nagyon könnyen és jó feltételekkel kaphat hitelt, és tudott minden amire szüksége volt az üzlethez: a négymatematikai alapműveletet, így a százalékszámítást is ismerte, és már beszélt annyira angolul, hogy letárgyaljon a bankban egy kis hitelt, illetve jó táncosként könnyen tudott emberi kapcsolatot kezdeményezni, kiépíteni, és nagyon közelről ismerte a csórók mindennapi vágyait, igényeit, lehetőségeit, kompromisszum kötési kényszereit, ők voltak sokáig a kizárólagos célpiaca
.
így hamarosan vett hitelre egy kis olcsó lyukat, és bérbe adta, aztán amikor úgy érezte hogy a második is biztonsággal mehet mellé, vette hitelből a másodikat és így tovább
két fiuk lett, mindkettő tanult valami kétkezi munkát, de mire azzal végeztek, addigra beletanultak a bizniszbe, és egyből beálltak az apjuk mellé, és mindig ők maguk végeztek szinte minden karbantartói, felújítói munkát is
aztán vettek maguknak egy családi ház romot, idővel szépen felújítgatva, kibővítgetve abban éltek akkor is amikor megismerkedtünk, szerinte 1 millió feletti angol pénzért lehetett volna megválni tőle akkor, és azt mondta, hogy kb már 10 éve nem vettek újabb bérbe adandót, mert annyi volt már nekik, hogy ő és a két fia többel már nem győzték volna tisztességgel végezni a managementet
.
hatalmas honvágya miatt akkoriban már inkább Pesten tartózkodott, másrészt szerinte soha nem tanult meg annyira angolul, hogy a bennszülöttek baráti beszélgetéseiben előforduló apró finomságokat pontosan értse, és nem igazán tudott emiatt jóízűen együtt nevetni velük ilyen alkalmakkor, és ez nagyon zavarta öreg korára
márpedig szeretett folyamatosan jókedvűnek lenni, és táncolni még mindig nagyon tudott és szeretett, így Pesten bekapcsolódott idős korban hazatért, őhozzá hasonló sorsú egykori disszidensek közé, és mivel a tánc varázsa örök: lett is gyorsan  egy korban hozzá hasonló párja, azt mondta hogy fülig szerelmesek, többször láttam őket együtt, nagyon igaz lehetett
.
a találkozásunk előtt pár évvel elvált, elrendezte békésen a vagyont a felesége és a gyerekei között, normális viszonyban maradtak, időnként vissza kellet mennie ügyezni, olyankor az egykori közös házukban és az egykori családja körében tartózkodott
az öccse falujában Nógrádban megvett minden eladó házat, minden eladó telket, falu körüli földet, már kb 15 hektárja volt, és vagy 10 háza, és épített még kettőt is és egy halastavat, ő volt a faluban az "angol", mindenki köszönt neki, egy sereg embernek alkalmi munkát adott, mindig bement a kocsmába ha ott járt és mindenkinek fizetett egy kört, ő nem ivott alkoholt soha, és a postás a kocsmárossal együtt gyűjtötte össze a neki érkezett leveleket amíg ő nem volt ott
.
amiket vett, az mind határos volt egymással, és ő fejlesztési területnek nevezte, és határos volt egy falu széli kastéllyal, amihez 10 hektár park tartozott, és még a megyei önkormányzat tulajdonában, éppen eladó volt, a kastély az ő "fejlesztési" területére nézett és határos volt vele a park
többször is jártam ott nála és próbáltam eladni egyben mindent, a megyei főemberrel a parlamentben a fidesz folyosón tárgyaltam róla többször is 2009-ben, nem volt képviselő, de minden héten egyszer ott ette a fene, a nagy helyezkedés közepette
.
aztán 4 évvel később eladtam a főembernek egy lakást, az erkélyen lévő molinóra hívott fel, és ahogy meglátott egyből mondta, hogy te árultad az "angol" cuccát
az öreggel kb 18-ban összefutottam a Szt István körúton, bőven 80 fölött volt, jól nézett ki, megismert, de gyakorlatilag süket volt a hallókészülékkel együtt is, de mosolygott
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 12. 23:44
Előzmény: #261016  Murdoch
"Elhiszem, hogy azt hiszed"
-
Tényállításom: "Home of the tofu constructions"
Ez nem hit kérdés- Ez tény, hogy a fordulat onnan ered. Egészen pontosan tofu-dreg project. Ha már vitatkozni akarsz (pedig nem neked írtam), akkor ebből kéne először is kiindulni. 
-
Tudom, hogy Kína sokat fejlődött, de ettől függetlenül ez a jelenség a modern, fejlett Kínában is jelen volt és van. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek