Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 09. 14. 21:21
Előzmény: #256548  slash
Bp sajat lakasra nem telik a tobbsegnek18-40 kozt, hitelre se.  akkor minek sporoljon ?  
igy  hat mit tesz? ul albiba beletorodott a sorsaba es fogyszt vesz hitelre kocsit  telefont hitelre nyaral es megeszi megissza.    a portfolio miert hozza mindig a szemelyi kolcsonok komoly erosodeset?  mert onerore kell?    
 inkabb az elert eletszinvonaluk fenntartasara veszik fel
  nincs jo let a tomegeknek, sot egyre nehezebb nekik
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 14. 21:18
Előzmény: #256550  izommanvagyok

A hazai áfa nem magas, hanem kirívóan magas.
Olyannyira hogy szinte mindenhol olcsóbban vásárolsz, élelmiszert, autót, bármit, garantálom neked még yactot is.
Az élelmiszerről ne feledkezz meg, azon 31% adó van.
"Semmi de semmi nem lesz 4 év után újra magyar kézen" - aham
DavidCamp 2025. 09. 14. 21:17
Előzmény: #256527  izommanvagyok
Helyes...nem kell a politikai propaganda!
Szóval ne irj ezzel kapcsolatban. 
Kormányközeli oldal irja a faszságokat! Te meg átveszed és itt nyomatod.
Majd ha ténylegesen ki lesz hírdetve, akkor beszélj erről.
FR73 2025. 09. 14. 21:16
Előzmény: #256551  J0hnnyEnglish
Szemészetre időpont szeptember 22-töl foglalható decemberre. Bőrgyógyászat is.
Ku..va nagy gáz szerintem, most szólhatok a növekvő szemhéj szemölcsnek, hogy hé, várj még légyszíves, mert várunk.
kuruczr77 2025. 09. 14. 21:16
Wow...a mindenklasszísták átalakultak "mindenszaristákká". 
FR73 2025. 09. 14. 21:12
A páromat az első randink évfordulóján el szoktam vinni egy bizonyos fix helyre, ez általában hétközi program, tavaly szerdára, idén csütörtökre esett. Tavaly kb 80%-os ház volt, idén biztos fél ház alatt, időjárás mindkét esetben kellemes nyári.
15% áremelkedést tapasztaltam.
De ez nem reprezentatív.
Törölt felhasználó 2025. 09. 14. 21:10
Előzmény: #256543  FR73
mint irtam at szoktam gorgozni  ha hosszu
 viszont roppant mod szorakoztat a reakciok ra :)
de ez a 800k 
 hat ez huhh
 van nem egy villanyosipari papirom es tapasztalatom, ennyiert megyek 3 muszakba oda :D
majd elmaszekolgatok mellette  72 es pulzussal nyugodtan
https://www.youtube.com/watch?v=EQhpzVQ9KHo
 Tucker Carlson & Nayib Bukele 
most ezt nezem ujra, ezt nezd meg roppant jo riport
slash
slash 2025. 09. 14. 21:09
Hétvégén taliztam emberekkel, Nemszar környék,. nem lúzerek.. hát beszélgettünk. lehet hogy ennek a izomembernek ha igaza lesz akkor nekünk helló van? kurvára nem szeretnék 22% SZJA-t fizetni főleg ilyen árak mellett.   A 60 -80 millás panel már maradni fog. Olcsóbb már nem lesz semmi. 
A szegények dühe elsöpri jövöre a "gazdagokat" ? Ez lesz?  
izommanvagyok 2025. 09. 14. 21:09
Előzmény: #256550  izommanvagyok

Volt pár áfa csökkentés a múltban uj lakásokra de az MSZP SZDS is csökkentett nem sokáig hamar vissza kellett tenni az értékét mert nem vezetett eredményre csak a költségvetésen lett egy hatalmas lyuk ahogy mondta de most lépek jó volt a digitális tetox több idő jutott a családra sziasztok (Ha a héten már nem láttok az azt jelenti letiltottak újra )
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 14. 21:09
Előzmény: #256541  Spiller

Nem másra gondoltam, mint mérleg serpenyőre:
Szerintem elég sok (nem éhalál szélén lévő) nyugger kiegyezne azzal, hogy bár nincs 13. nyugdíj, de nem kell a szűrések és vizsgálatok miatt a magáneübe menni. Esetleg egy egyszerűbb műanyag protkót vagy szemüveget el tud államiban intézni, ne adj Isten olcsóbban bevásárolni.
Anyámék eddig ilyen olyan vizsgálat, kis beavatkozás miatt kb a magáneübe hordták/ják a 13. havi nyugdíjat.
izommanvagyok 2025. 09. 14. 21:07
Előzmény: #256546  J0hnnyEnglish

az áfa csökkentést már a szemüveges Járai Zsigmond is megmondta, hogy kudarc lesz borítékolható, hogy az egészet lenyelik a vállalatok.. ! 
Marad a magas szja a tőke adó  ( mindenre)  a cégek megadóztatása ( persze a multi adók  el lesznek törölve ) és a privatizáció elindul ujra.... Semmi de semmi nem lesz 4 év után újra magyar kézen.. Eladni a legkönnyebb megvenni viszont 16 év kellett!
FR73 2025. 09. 14. 21:07
Előzmény: #256547  izommanvagyok
Élj hited szerint.
slash
slash 2025. 09. 14. 21:06
Előzmény: #256531  FR73
"Belső fogyasztás gatya, "
Mester, ma elugrottam az Auchanba, megtankoltam két kisautót , vettünk otthonfőzésre kaját, hopp 130 rugó! Tele van az Obi mellette. Ma váltottam ki a Bizalom kértyát egy óra alatt ezürt fokozatra ugrottam! :-) Hol gatya ez?  Az én autóm a legszarabb a parkolóban étterembe 20 éve nem jártam, nem is élek! 
Mi lenne ha még "élnék" is?  :-)
izommanvagyok 2025. 09. 14. 21:05

ez nem agymosás flood hanem realitás és várható scenárió ( IMF ajánlásokban is benne van..)
Ha nem ez lesz a másik oldal semmi meglepő nincs , de itt sokan tagadásban vannak . nekik lesz a legkeservesebb az ébredés  Péter választások után elmondja sajnálom üres a kassza nem tudjuk megcsinálni amit ígértünk pont az ellentéte lesz amit mégha félve is elárul.
Ne legyen igazam legyen nektek! Ti lesztek a legelszántabb szavazói 4 év múlva a mostani kormánynak annyira húsbavágó lesz mikor a TBSZ ed eltörlik kapod az adót az átlabéredre keményen  7 hónap múlva megbeszléjük kinek volt igaza!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 14. 21:02
Előzmény: #256534  izommanvagyok

Akkor mit csinálnak másképp a Lengyelek vagy Csehek?
Az energia árakat könyörgöm ne hozd fel, most is a cégekkel fizettetik ki a rezsicsöki egy részét, így nekik tényleg magasabb a piacinál az ár, már évek óta.
Alacsony adók: igen a tőke és vagyon adók alacsonyak vagy nincsenek, ehhez képest tele vagyunk piactorzító szektor adóval, és a világbajnok áfával.
A munkaerő fizetésének vásárlóerejét a forint leértékeléssel és inflációval elintézték... 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 14. 21:02
Nem is vartunk volna mast :)
Spiller 2025. 09. 14. 21:01
Előzmény: #256535  Sony123
persze. keresgesd össze. 
FR73 2025. 09. 14. 21:00
Előzmény: #256538  Törölt felhasználó
Egy óra alatt ma is eljutott oda, hogy hülyének néz mindenkit, nem közvetlenül személyeskedik, csak tolja az agymosás flood-ját.
izommanvagyok 2025. 09. 14. 20:59
Előzmény: #256531  FR73

Van egyfajta kivárás sajnos az építő iparnál is. mirét? mert mindenki tudja ha jön egy kormány váltás egy tollvonással eltörlik a 3 % os hitelt és minden támogatást. Akkor pedig ( 2-3 év múlva ) kinek adják el a lakásokat amiket felhúznak... ? 
Szerintem a Fidesz alatt megmaradnak egyébként a támogatások  nem szúrnak ki az építőipari vállalkozókkal..  Ez beindíja a gazdaságot ( és az adóbevételeket az árakat pedig ha marad az 1,5 nm es ár plafon kordában tartja így a panel sem fog annyira sokat érni..  )  és az építőipart de a nagy beruházásokat csak április után merik majd elkezdeni.... Ne legyen így de én erre tippelek .. 
A lakás befekettéseim hoszu távra vettem és mélyebb áron. ami azt jelenti nem kockázatok meg egy Tisza alatti eladást sem...  Mégha lesz is veszteség rajta a mostani árhoz, mert én hosszutávú játékos vagyok.
4 kemény év lesz de kibírjuk  majd 4 év múlva jöhet megint ez a kormány 2/3 al addig mindenkinek kinyillik a csipája mire is szavazott  de a kisembernek keserves lesz mikor majd a melóját is elveszti .. ( 2009 ben is volt lakóm Pesten akkor is lesz meló a vidék viszont halott lesz ) Erre kell számítani.. De nehéz időzíteni a piacot nem is fogom megpróbálni a PMAP ra való eladás és vissza szálás is csúfos kudarcot vallott volna ..Ha már kiültem a 2008 as válságot ha már a covidot ha már a háborús inflát .. akkor egy ellenzéki kormányzást is kiülök .... elvégre 20-30 évre szereztem a kecókat.. Na szép estét mindenkinek a legjobbakat! ;-)  - Lengyeleknél egyébként a 2 % os hitel kivezetése után néztem nem estek igazán visssza  a lakás árak...! De ott nem is volt ennyi fajta támogatást itt azért lehet valami..!
MInden esetre ha valaki 3 % os hitellel kalkulál és vesz befektetési lakást azzal kalkuláljon lehet nőni fog az az adó arra hiteles kecóra ( ingatlan adó )  és nőni fog a kiadásra rakódó adó is.. sajnos... bár a fekete kiadás is majd megszaporodik az is szent és a fizetések zsebbe adása... de hát ez kell a népnek. ennek fog ÖRÜLNI tapsikolni!
Spiller 2025. 09. 14. 20:58
Előzmény: #256529  J0hnnyEnglish
nem írtam ilyet. 
3482x leírtam van a fidesznek egy nagy hibája, nem tanították meg a parasztot európai életmódon élni.  Legyen magasabb a fizetés és fizesse meg mindennek az árát. Nem kell a parasztnak ablakot, kazánt meg a f..m tudja mit venni. Dolgozzon és keresse meg.
Aki Németországba megy dolgozni az alábbiakat fogadja el.
- A nagyvárosban dolgozik de attól kb 40-80km-re lakik ott tud lakást bérelni venni egy élet műve
- a munkahelyére  tömegközlekedéssel jár kb 1óra oda egy óra vissza
- Meggondolja autót tartson e fenn mert nem kevés a havi rezsije.
- viszonylag kényelmes az élet de a 8 órát le kell dolgozni. Jellemzően valamilyen szakmunka vagy autóipari szerelés a költség  kb 1/3 lakhatás 1/3 rezsi 1/3 megélhetés.kb 10% megtakarítás de  nix ugribugri, bulika étterem, kozmetikus, sörözés a haverokkal mozi színház. Ha fogorvos kell haza kell szaladni mert ugye arra már jó Magyarország. 
Anglia fiataloknak.
- pincér pizzafutár vagy valami alja meló  jön a pénz. Alagsori londoni lakásban társbérletben vagy 2-3 idegen nációval. 
Akik maga színten beszélik a nyelvet magas piaci megitélésű szakmájuk van azok jobban élnek. Nem sok német barátjuk lesz és nem nagyon lesznek magasabb beosztásúak, felveszik az ottani ritmust szokásokat. 
Minden esetben előjön az önigazolás jól döntöttek. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek