Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 14. 20:20
Előzmény: #256512  FR73

Szerintem bizonyos szempontból kapkodnak és tanácstalanok is.
Egyrészt az infláció köztudottan nincs mederben. A költségvetési hiány miatt, a leminősítéstől tartva nem mernek kamatot csökkenteni, pedig lehetne/volna 6 százalék alá is menni - csak hát a kockázatok.
Erre itt van ez a hitel, amivel érdemben nagyon sokan nem tudnak mit kezdeni - feltételek miatt, a hangulat és árfelhajtó hatás mindenhol megjelenik.
Jelentős a kiárazódás Budapestről, komolyabb agglomerációs lokációkban... közben meg a közművek gatyán, működésük határán, bővítési lehetőség nélkül.
A nagyvárosok társasházaiban nyugdíjasok remegnek a 30 ezres utalványért miközben a társasházak havi 1000 forintos közös költség emelést alig tudnak kivitelezni (NEM CSAK a PANEL!).
Alapvetőn ezek a dolgok kis részben befolyásolják az én családom, meséltem nektek, nem kell bemutatni, senkinek, hogy én (sok más hozzám hasonlóan), úgy tudunk lőre lépni, hogy a lehetőségeinkhez képest leszorítjuk az életszínvonalunk - na senki ne essen Izom 350ből élünk "aszkétára" gondoljon.
Szóval az első bekezdésre reagálva: ismét oda jutottunk, hogy senki nem tudja megmondani, hogy rövid és hosszú távon mi lesz a gazdaságban, ingatlanpiacon - megy a találgatás és jóslás. Naponta hallok 3 olyan hírt, hogy most omlik össze a tőzsde, kötvénybe menekül mindenki, most meg a kötvényekből menekülnek. Eddig tartósan gyengülő pályán volt a forint, most meg hirtelen erősítünk, mert az jó nekünk, valaki száján kicsusszant a 380 vagy 350.
Amúgy így van a bizalom hiánya a régiós országokhoz képest valóban !legalább! + 1 százalék az alapkamatban (és évek óta jelen van, nem mostani jelenség :( )
izommanvagyok 2025. 09. 14. 20:20
Politikát pedig nem lehet egy magyarországi ingatlan befektetésnél figyelmen kívül hagyni, mert  jelentősen fogja meghatározni a sorsát fejlődését vagy leépülését.az 5 milliárd feletti adó a kezdet .. lesz az 1 milliárd meg 500 millió meg 100 és így tovább csak egyszer kell az ingatlan adót is bevezetni aztán lehet módosítgatni.. Nevetséges amit az ellenzék állít majd mennyi lové folyik be belőle... Persze.. Megnéztem egész országban 5 milliárd feletti ingatlan összesen lakás ház minden egész országban 5 eladó ingatlan van...! Abból fog bejönni a lové a kedves ellenzéknek ? És ti ezt elhiszitek? Úgy kivonul a piacról egy miliárdos ( az fogja legkönnyebben ) felszámolni az életét átutalni külföldi offshore számlára a pénzt mint a huzat..  adminisztrációs díj értékbecslői díj lesz majd vagyonosodási vizsgálat ?  Elmondom srácok mi lesz a közép osztály fog kemény ingatlan adót is fizetni az lesz a többkulcsos adók mellett .. a tőke jövedelmek adómentességét állampapír mentességet is meg fogja szüntetni ( szektorális adók pedig kivezetésre kerülnek - bankadó multi adó stb) mert ezt várják el nyugaton..Nem itthon írják az adótörvényeket már külföldön megírták a tiszának. Teljesen látható az egész persze én ezt már hónapok évekkel előrre tudtam.. bárcsak ne lenne igazam de igazam lesz sajnos a tőke menekülni fog az országból ha ezek megvalósulnak és óriási munkanélküliségggel fog párosulni.. Persze a lakás piac is nagyon megsínyli majd  ha nincs meló nincs hitel ha nincs hitel nincs lakásvétel stb.. Bár pesten én még mindig túl fogom élni a legjobbban árazott lakásaimmal .. Az hogy lesz bérlakás? Nem félek 2-3 év mire felépül pár ezer.. az se nektek lesz hanem a migrancsnak vagy a szociálisan rászoruló rokkantnak vagy elvált anyának... Elvégre senkit nem hagyunk az út szélén.. 
Itt van mi folyik Írországban:
Migránsok ezrei élnek luxus hotelekben EU-s pénzekből!
https://www.youtube.com/watch?v=ZKJLrtAl2us&t=1s&ab_channel=Attila%C3%8Drorsz%C3%A1gban
POLGÁRHÁBORÚ lesz Nagy-Britanniában? Mi történik a szigetországban? Utánajártunk!
https://www.youtube.com/watch?v=C4RSsRWLjEI&ab_channel=Patri%C3%B3ta
Ébresztő jó dolgába hülyül meg a magyar! 
Törölt felhasználó 2025. 09. 14. 20:18
Előzmény: #256517  DaGi
na most majdnem kikoptem a sort a monitorra :DD
jajj de igazad van
 sot lakaspiaci  befekteteto ellenes ez a disznofulu kormany:D
DaGi 2025. 09. 14. 20:16
Előzmény: #256513  izommanvagyok
"porfólió eléggé kormány ellenes"
Évezred vicce.
izommanvagyok 2025. 09. 14. 20:11
Előzmény: #256515  Törölt felhasználó

Méltánytalan a fórum jelentenek tiltanak és kész válasz nuku! Nem sokáig leszek itt úgy érzem, de muszáj voltam  leírni a véleményem. A nick nevek váltogatása ( igazsagosztó stb. ) kínomba volt mert sorozatosan klónra hivatkozva bannoltak tiltottak itt örök kitiltás van nem kicsit elfogult és egy oldalra hajló mind a fórum mind a kommentelők. Ellenvéleményt nem képesek meghallgatni ezt hívják szólás szabadságnak ! Ha ha ha!  Amúgy annyira nem hiányzott a fórum  nem szándékozott itt jelentős időt eltölteni jobb is volt egy kis digitális detox. de az hogy még válaszolni sem tudok a kedves moderátornak az picit zavart! De most legalább leírhattam.. Több telefonszámot (regisztrációhoz )  nem tudok szerezni ( és nem is akarok!) ez volt az utolsó accountom.!
Törölt felhasználó 2025. 09. 14. 20:06
Előzmény: #256513  izommanvagyok
itt az ideje hogy visszetertel zavart hogy cseszegettnek 
de nem tudsz reagalni ra 
  ahogy a romai jog is mondja 
halgattassek meg a masik fel is
igy korrekt a kommunkiacio
izommanvagyok 2025. 09. 14. 20:05
Mandíneren pedig többet is leírnak :
https://mandiner.hu/gazdasag/2025/09/ado-szja-tisza-magyar-tao
"
A tőkejövedelem után is jóval többet fizettetne a Tisza PártAz Index úgy tudja, a tőkejövedelmek esetén, azaz
  • az osztalék,
  • a kamatjövedelem,
  • az árfolyamnyereség
  • és az ingatlanértékesítésből származó jövedelem után fizetendő adónál is többkulcsos rendszert vezetne be.

"
Ez azt jelenti nem fogja a TBSZ sem meguszni és az állampapírok sem... Nem lesz menekülő út,  úgyhogy én úgy döntöttem  lesz ami lesz maradok ingatlanba..  4 év Tiszát is túl fogok élni utána akkora lesz a kiábrándulás .. hogy ez az oldal simán behúzza 4 év után 2/3 ad al a válaszást és minden visszaáll a régiben...!
Na szerintem ez volt egy ideig srácok az utolsó hozzászólásom.. mert jön a tiltás (már jelenti is egy két elszánt ellenzéki )  ahogy lenni szokott mindenkinek a legjobbakat és sok pénzt! ;-)
izommanvagyok 2025. 09. 14. 20:01

Kedves Portfólió Moderátor!
Utoljára regisztráltam be a fórumra.  Le szeretném írni utolsó szó jogán, hogy igazságtalannak tartom a sorozatos bannolást fórumból való kitiltást. Egyetlen egyszer írtam a fórumra csúnya szavakat melyet tilt a szabályzat  és újra regisztráltam többször jelezve, hogy mások is Pistike12 és hasonló fórumozók vulgáris csúnya szavakkal illettek. Moderátornak jeleztem kettős mérce van a fórumon őket nem engem viszont mivel klón vagyok és örökös kitiltás a jutalmam ezért sorozatosan letiltottak. (Igazsagoszto , Mégis miért alkalmaznak kettős mércét ? Ez a szólás szabadsága a fórumnak? A kitiltás itt örök érvényű?Milyen demokráciát szólásszabadságot építünk? Pont hogy a jobboldal nem tesz ilyet meg természetesen a fórum és a porfólió eléggé kormány ellenes ezen a mozdulaton természetesen nem lepődtem meg.Kíváncsi vagyok meddig nem leszek letiltva , de kicsit sem fair, hogy utolsó szó jogán nem írhatom le a véleményem az egészról.Én sohasem ( kivéve egyszer )  beszéltem csúnyán mások napi szinten szitkozódnak személyeskednek ők mégis maradhatnak nyilván azért, mert a portfólió szerint ők nem az én oldalamat hanem valami egészen más oldalt képviselnek amivel szimpatizál a szerkesztőség.
Maradok tisztelettel
Izomman
Tisztelt Fórumozók!
A fórumozókhoz  lakás befektetőkhöz csak annyit .  Tökéletesen igazam volt  az elmúlt hónapokban , mit tervez az ellenzék  eléggé szívóka lesz aki felveszi a 3 % os hitelt és  nyer a másik oldal  a kiszivárgott hírek szerint nemcsak többkulcsos progresszív adó hanem önnálló tőke nyerség adó is várható ( 20-30-40 % )
Eléggé negítív lesz az egyenleg ha itt a sok ellenzéki felveszi a hitelt aztán bejönnek ezek az adók.
https://index.hu/belfold/2025/09/11/a-tarsasagi-adot-es-a-tokejovedelmek-adojat-is-az-egekbe-emelne-a-tisza-part/?token=00c575de60b317e0c635fc98575b3cd1
https://index.hu/belfold/2025/08/26/tisza-part-feljegyzes-brutalis-szja-emeless-atlagber-33-szalekos-adokulcs/
A párt második embere megmondta választást kell nyerni és mindent lehet aki ebből nem eszmél fel az nem tudom mitől fog : 
https://www.youtube.com/watch?v=E8B7SXaszLE&ab_channel=Mandiner
Hogy ez nem igaz hazugság? Nagy meglepetés lesz itt sokaknak keserves lesz az ébredés...!
Az ingatlan piacot idehaza jelentősen befolyásolni fogják ezek a dolgok ( rezsi csökkentés eltörlése szintén )
Így hozzátok meg a befektetéseteket ...! Csak óvatosan!
FR73 2025. 09. 14. 19:01
Előzmény: #256502  J0hnnyEnglish
A nagyon erős forinttal mi a céljuk?
Mármint hosszabb távon? 
Fogalmam sincs.
Előbb megszivatták a forintban megtakarítókat, most épp szivatják a devizásokat (most azt engedjük el, hogy kockázatos eszköz mit hozhatott, maradjunk kockázatmentes hozamnál).
Így aztán elérték, hogy senki se bízzon bennük.
Törölt felhasználó 2025. 09. 14. 18:30
Előzmény: #256500  tihamer
a hozzaszolasok megjobbak most olvasom oket
N0MAD 2025. 09. 14. 11:05
Előzmény: #256509  Törölt felhasználó
Gondolom a szemedben mindkettő csitri :D
Törölt felhasználó 2025. 09. 14. 10:52
Előzmény: #256508  Törölt felhasználó

basszus
nem 67 hanem 37 éves
Törölt felhasználó 2025. 09. 14. 10:51

egy tök jó példa
.
Szép teljesítményt ért el a tokiói atlétikai vb-n Szabó Nóra maratonfutó.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%B3_N%C3%B3ra_(atl%C3%A9ta)
.
a Nóra 23 évesen kezdett futni, mert fogyni akart, most 67
és van ott egy 42 éves sprinter nő is, aki idén futotta élete legjobb idejét, és már az sem semmi hogy ott lehet, mert teljesítette a vb induláshoz szükséges szintet
.
szóval fiatalok: lehet még bárkiből elégedett ingatlanbefektető
FR73 2025. 09. 14. 10:42
Előzmény: #256504  Pistike12
Az első évi cashflow az illeték miatt pozitív az államháztartásban. A többi nem számít.
Törölt felhasználó 2025. 09. 14. 10:25

"élni és élni hagyni"
.
ez napjaink természetszerű, mindennapi elterjedt gyakorlata
és egyben a leggyakrabban közszájon forgó mondása is
és
még azon a napon is így volt, amikor az alábbi elhangzott:
.
"semmi nem lesz elfelejtve, minden fel lesz jegyezve és minden el lesz rendezve"
.
viszont ez az utóbbi mintha nem is lenne
ugyanis egy nulla befolyással rendelkező piti senki szájából hangzott el, akinek egyetlen tulajdonsága ismert: az áldott jó szívéből eredő ártatlan őszinte galamblelke
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 14. 10:23
Előzmény: #256504  Pistike12
Ebből egy hatalmas energiamegtakarítási programot és új építésű támogatást kellett volna szorgalmazni. Ja, az valóban nem emelte volna árakat, de nem is ez a cél.
Pistike12 2025. 09. 14. 10:00
Es mindez 13.000.000 ft plusz likviditast okozo kamatkedvezmenyert🙂🙂
Ha a legonbecsaposabb szamolast nezem, akkor 24.000.000 fttal kevesebbet fizetsz vissza 50mra 20ev alatt piacin, de mar a megemelt ar miatt🙂
Tehat a delikvens mar egy 13.000.000 ftnyi aremelkedesnel ott van, mintha a program kihirdetese elott piacival vett volna, 🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Mindezt adofizetoi penzbol, - allamadossagra kamattal terhelve- a SEMMIERT. Nincs hozzaadott ertek. 
A magyar hulye. Teljesen🙂🙂
Ilyen boszmeseget orszag meg nem csinalt mint mi csinaltunk....
Megismétlődött. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 14. 09:55
Előzmény: #256502  J0hnnyEnglish
A monetaris kommunikacioban fordulat volt. De ez 10 ev utan mire eleg? A bizalmat elviszetni sokkal konnyebb, mint visszaszerezni. A tetteket majd nezni. 
-
Boby altal az eurhufban linkelt erste podcast video tok jol osszefoglalja a fundamentumokat szerintem. 
-
En tovabbra is ugy gondolom, hogy nincs hossztavu trendfordulo technikailag. Kovetkezo nagy valsagig savozas lesz nagy tf-en. Szentimentben bekovetkezo fordulat (ami megjelenik egyre tobb professzinalis oldalon) inkabb arra utal, hogy a trend erett szakaszaban vagyunk, es a mozgas nagy resze mar valoszinuleg mogottunk van. Fundamentalis ok es sajat modszertanom miatt haromszog mintat varok inkabb. 
-
Moka_Brikka 2024. 11. 06. 11:44Előzmény: #80829  EURHUF_goes_to_haven
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 14. 09:40

Egyébként tűpontos meglátás. Ami zavar, hogy ez sz@r szerintem beárazódik mindenhova :(, bevétel szinten lépést tartani, így megint nem lehet, ehhez kell 1,5-2 év.
Amit viszont Eur/Huf-ban kifejtettem, a nagyon erős forinttal nem tudom mi a céljuk. Az biztos, hogy 390 alatt már fékezi a belföldi fogyasztást a jelenlegi itthoni árszinteken ("merugye" olcsóbb semmi nem lett). És káros lesz a gazdaság számára is.
Szóval az infla nagy kérdés nekem, egy csomó előjel miatt javulnia kellene, de nem ez történik. Ráadásul Eur/Huf is értékesebb lenne stabilan 395-400-as sávban tartani, és ezt jelezni is a piacnak.
tihamer
tihamer 2025. 09. 14. 09:15
1,5 milla az új 1 milla
Az állami keresletösztönzéssel megtolt budapesti ingatlanpiac mostani, kínálati árazási realitása, nagyon tömören:
1. Világvége és/vagy nagyon leromlott 1 millió/m² / 2500 €
2. Közepes lokáció, teljesen átlagos lakás: 1,5 millió/m² / 3700 €
3. Jó lokáció, jó lakás: 2 millió/m²  / 5000 €4. Prémium lokáció és minőség: 3-4 millió/m² / 7-10 000 €
Köztes átmenetekkel persze. Pár illusztráció, friss kínálati árakból:
- 9.ker "MÁV lakótelep", hadiállapot 52m² 50 millió- Csepel, panel 49 m² 52 millió
- 13. ker Angyalföld, Szent László út 23 m² 42,5 millió
- 14. ker "Alsórákos" 42 m²+ 59 millió
- 9. ker Lónyay utca, földszinti "beleszeretős" 25m² 65 millió
- 8. ker Baross tér felújítás alatt 34m² 70 millió
- 13. ker Újlipóthoz közel felújítandó panel 49 m² 73 millió
 - 3. ker Óbuda, tégla 45m² 74 millió
 - 3. ker Óbuda, felújított panel 9.em 49m² 69 millió
- 1. ker Széna tér 45m² 89 millió 
- 11. ker "okosotthon" Sasad 64m² + 37 terasz 167 millió
- 11. ker Kopaszi gát újszerű "okos" 89m² 189 millió
 - 13. ker Újlipót újszerű 78m²  +11m² erkély 217 millió
- 7.ker Bulinegyed, Kazinczy utca 89m² + 55m² terasz 285 millió