Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Kistelepüléseken most is megy a felező, nyugdíjasok felvehetik, adminisztráció 1xű, mint az 1x1. + mellette megy az emelt CSOK felújításra, az is kapja, aki a korábbi 5 millát már felvette, ott megy még rá 2,5. Ha nem is egy teljes felújítás, de pár dologra az is elég. Aki eddig fusiban csinált mindent is, az is inkább indít egy ev-t (KATA-val), hogy tudjon számlát adni.
Ilyen árak vannak.. Ha ez az idióta sok támogatás kimegy a lakások alól Ki fogja megvenni támogatás nélkül????? Elárulok egy titkot .. Támogatások nélkül nem fogják megvenni lakásokat 100 milliós paneleket támogatás nélkül..
Az építőiparral kapcsolatban, sokan úgy vannak az anyag és emberköltséggel (én is), hogy a lóf@sznak is van vége :) 2 éve 3 milliós felújítási ajánlatot kaptam a panel fürdőnkre, 1,2 milliós anyagköltséggel, egy hét fizetett szabadság alatt megcsináltam inkább. Vagyunk itt páran akik inkább utánajárnak, a telken csináltattam tereprendezést (inkább kert rendezés, kisgéppel), volt aki óránként 50 ezret kért volna, van aki megcsinálja óránként 10 ezerért és vissza is hívom, sőt borravalót is adok neki...
Na na az okokkal óvatosan :) Pont EUR/HUF topikban írtam, hogy árak fent ragadósak, amit nem muszáj lassan azt is külföldről rendeli az ember, aki pedig határhoz közeli (vagy csak szimplán megéri neki), inkább átjár vásárolni a szomszédba. Röhej egyébként ami a botokban van, a kajánk 60plusz százaléka így is import lett, egy csomó német cuccot veszek aldi/spar utóbbinál max sajátmárkás a magyar. A magyar élelmiszeripar is helyre lett NER-es módra téve, a családok érdekében :(
Akkor elmondom hogy értsd.. ( nem rosszból) Ott volt az a marha sok támogatás a felét visszaadták, A lakásfelújításnak.. Megszünt ez a támogatás kihúzták az építőipar alól ezt, Most az emberek nem hajlandóak felújítani,, A Facebookon minden csoportba ezt keresik milyen támogatás van erre milyen támogatás van arra.. Lófasz nincs semmi támogatás,, Az emberek életképtelenek lettek támogatás nélkül nem tudnak felújítani.. Ugyanez lesz ha nem lesz támogatást nyújtanak lakást venni
Viszont a vásárlóerő megtorpant egy kicsit, makro szinten a fogyasztáson látszott. Ez talá elkezdi fékezni az inflációt, ami nem könnyű, a politikusok nagyon szeretnek pénzt szórni, és nem csak idehaza.
Ezt az 5 éve nem tudtam árat emelni dolgot nem értem, a költségnövekedést az infláció és anyagárak miatt aláírom. Ha kimegy a sok támogatás és dőlnek a hitelek akkor Dől a dominó... Mi dőlne el? Ahhoz, hogy ne fizessék a hiteleket masszív munkanélküliség kellene, ehelyett itt van még mindig a kamatstopos f@szság.
Építőipari vállalkozók öt éve nem tudtam árat emelni, A költségén megduplázódtak azóta. Az ügyfeleimet látszik egyértelműen hogy mindig mind pénzügyi gondokkal küzd még a gazdagabb réteg is el Alaszka a beruházásokat.. Mi ez ha nem válság
Szerintem hibás gondolat a jelenlegi helyzetet válságnak látni. Szektorálisan (autóipar) van gyengélkedés, de a munkanélküliség alacsony (egyelőre), a hitelezés megy, a bankok stabilak, a tőzsde ATH-n ugrál. Egyszerűen van egy globális gazdasági lassulás, de semmi több.
A válság itt van annyi a különbség, Hogy a lakás árakat nem érinti mert Fűtik a kormányzati intézkedések.. Ha kimegy a sok támogatás és dőlnek a hitelek akkor Dől a dominó.. Egyszer eljön az ideje kérdés
2003ban is volt egy kisebb mánia akkor is verekedni kellett a panelért. Fent voltam foglalózni, jött a telefon befutott egy vevőjelölt ráígért 200ezret nem tudtam tartani. Cserébe megvettem a felette lévőt és párszor eláztattam a rohadék picsát. :-)
A levelem végén azt fejtegettem Tihamérnak, hogy az én generációm 10 éve ebben él. Az hogy mi volt előtte a mi szempontunkból irreleváns, tehát okafogyottá válik a válságban vásárolni kifejezés, mert van aki 10 éve várja az újabb válságot - rá is b@szott...
Azert 2014 elott is volt manias idoszak, csak nem volt ilyen quasi toretlenul hosszu. De ez nemcsak magyar jelenseg. Keves olyan fejlett orszag van, ahol 2014 ota ne lenne ingatlanmania.
"Ki gazdagodott jobban?" LöLö biztosan. Azt sem mellékes elfelejteni, hogy 10 + éve mánia van és te is abban vásároltál utóbb, de sebaj. 10+ év leforgása alatt elégé leegyszerűsítettétek a vagyonosodáshoz vezető utat :), plán úgy hogy a 2014 előtti vásárlásokat nem lehet összehasonlítani az az utániakkal , amióta mánia van. Lacó és a te életedben is párszor már fordultak a dolgok, nálunk 30-asoknál, amióta a piacba beléptünk mánia van.
folyt . nem én mutogatom, hanem megkértem a tavasszal eladott másik lakásban maradt bérlőt, hogy mutogassa, és elvállalta azt is ügyesen mutogatta maga alól, aztán végül megtartotta őt a vevő kb 5-z perc sétányira van . azt a mutogatást is honoráltam neki, nagyon boldog volt tőle, most is megígértem hogy így lesz, kedves jó modorú 32 éves nő
van egy kis hibája, illetve inkább 1,5- 2 . legfelső emeleti és amikor vetten már akkor is picit beázott egy sarokban, ha nagyon intenzív zivatar volt évente 1-2-3 alkalommal, igaz csak kb 1 nm-nyi foltot jelentett a szoba egyik sarkában a bérlőket, a bérbeadást ez nem zavarta semmilyen formában sem . tavaly késő ősszel felújították a tetőt, de azóta nem volt igazi intenzív eső és nem volt így még igazi próba, és nem biztos hogy tökéletesen megszűnt a probléma kis nyoma van, meghagytam, a bérlőknek is mindig megmutattam amikor megnézték most sem akarom letagadni, még garanciális a javítás szerintem így rendben van . szóval el akarom adni, nem csak árulni
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link