Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 10:23
Előzmény: #253756  FR73

EU ban egy magyar nyugdíjasnak nem jár egészségügyi ellátás? 
Bolton01 2025. 08. 19. 10:22
Előzmény: #253756  FR73
Thaiföld nem EU-s ország, és amíg úgymond szabadon ugrálhatsz Horvátország -Olaszország- Spanyolország- Portugália -Ausztria stb között, Ázsiában azért nagyon más a szitu. Én nagyon nem szeretnék 70+osan egy thai kórházba bekerülni, úgy hogy több ezer km-re vagyok Európától ...
Pistike12 2025. 08. 19. 10:21
Előzmény: #253749  Dan90
En nem javaslom Gyort, de ha kivalasztottad, akkor ezeken a helyeken nezz mert majdnem panelar. 
Pistike12 2025. 08. 19. 10:18
Előzmény: #253755  Törölt felhasználó
Ezt megint mire alapozod? Mert ezt irta a Part? 
Megnyugtatlak, nyugaton leginkabb az auslandereknek nincs sajat lakasuk. Ha idos ha nem... 
FR73 2025. 08. 19. 10:18
Előzmény: #253754  Törölt felhasználó
Fogalmad nincs az egyes élethelyzetek kockázatairól.
Hogyan és mennyiből kapsz és milyen eü ellátást Thaiföldön? 
Vs spanyol vagy olasz?
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 10:15

Az hozzá kell tegyem sok nyugat europai nyugdíjasnak bár van jó nyugdíja de nincs SAJÁT TULAJDONÚ  lakása!
Nagy különbség ott a lakosság fele bérel egy életen át öreg korra kiszorulnak a nagyvárosi bérleti piacról vagy mennek tengerpartra mert ott tudnak megélni vagy mennek vidékre   mert ott olcsóbb az albérlet vagy irány Ázsia
Nagyon kevés öreg marad nyomorogni a nagyvárosba a koszos levegőn.
Ha a lakás árak nem lennének értékesek a magyar  életét ledolgózó egyéneknek az élete lehetősége is BESZŰKÜLNE .. nem mindegy egyáltalán mit ér az ingatlanod.. na ennyit akartam szerintem ez is egy hasznos gondolat volt mára nektek!
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 10:13

Mondjuk én ha öreg lennék és lenne egy panelom de már nyugdíjas lennék  mennék ki thaiföldre a pénzből az fix ... rengeteg nyugat europai öreg is így tengeti kint az életét.
Oké nem nyugat europai nyugdíjad van  ahogy egy német nyugdíjas teszi de! Most jön a DE! 
Ha eladod a 60-100 millás kecód akár csak az állampapír hozamát éled csak fel! akkor is úgy tudsz egy havi 200 e ft os nyugdíjból élni mint egy echte német Thaiföldön
A lehetőségek végtelenek NEM MINDEGY SEMMELYIK MAGYARNAK MENNYIT ÉR AZ AZ 1 INGATLAN IS!
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 10:11
Életjáradéskos ingatlan ők ezzel foglalkoznak.
https://www.youtube.com/watch?v=feHCwFqi6mM&ab_channel=AnkerPropertyLtd
jellemzően fél áron vásárolnak ingatlanokat  megkapja az öreg az ingatlanja felét azt  csinál vele amit akar aztán megy világot nézni  közben pedig míg él élete végéig élhet a lakásba.
De van havi lebontásos kiegészítés is ha úgy kéri a pénzt megállapodás kérdése.
Csak azt akartam mondani egy élet munkája van abban a lakásban az embernek NEM MINDEGY MENNYIT ÉR! MARHÁRA NEM !  kint jobb az egészségügy szebb a környezet tengerpart  olcsóbb az élet sokak szerint olcsóbb a kaja  ki is lehet eköltözni persze nem mindenki él vele  de ezek nem elhanyagolható dolgok a magyarok jelentős vagyona a lakásában van nem mindegy egyáltalán hogy egy huncut vasat sem ér vagy ér valamit! 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 19. 10:09
Előzmény: #253738  Törölt felhasználó
Azt hittem szar a helyzet vSpanyolorszagban, es olaszoknal is. Itt nyomattad a linkeket is. Be is paraztam, es teljesen el is vetettem, hogy esetleg par evre kikoltoztunk. Most meg azt irod, hogy a lakhatas es kaja megvan 1000 eurobol ketfore. Raadasul mindezt egy ledogozott elet utan, ami hany ev mulva is lenne esedekes a jovoben? Pedig gondoltam nyitok majd egy kis kavezot/vendeglot mert 1100 eur a munkaeronek jaro berkoltseg, mikozben kb budapesti/balatoni aron lehet jokat enni es inni.
-
Teljesen tonkre teszel. Hittem neked, hallgattam rad (nem ugy, mint a rokonaid), erre par nap mulva olyat irsz, ami teljesen ellentmond a korabbi irasodnak. Oszinten csalodtam. Hogy higyjek neked ezek utan? Ennel tobbre tartottalak….na “leptem”. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 10:06

csak arra akartam ráhívni a figyelmet eljöhet az életedben az a pont amikor is az az 1 ingatlan amiben élsz igen is számít mennyit ér.. Vannak amúgy eltertási szerződések is  nyugdíj kiegészítésként sem utolsó ha valakivel kötsz egy ilyet X évig kapol még havi 100-200-400 e ft ot havonta  a lakás 60 % át megveszik megkapod egybe a lovét és még élsz belőle utazol körbe a világba mint marci a hevesen ( MERT SOKAT ÉR A LAKÁSOD ) közben pedig még a haszonélvezet is megmarad használhatod az ingatlant..
Ilyenről is hallottam! Persze ilyenkor szívóka az örökösöknek ez is tény én biztos nem csinálnám meg a gyerekeimmel , de valaki ezt megteszi!
N0MAD 2025. 08. 19. 10:05
 "az átlag magyar nem profitál"
"Hát ha már nem kell  dolgozniuk Pesten akkor irány Spanyolország Olaszország Görögország"
Tehát az átlag magyar legyen helyből pesti, mert pl salgótarjáni ingatlannal sántít a matek. Amúgy pont a rettenetes, élhetetlen országokba ahjol már csak migráns van és már a maffia is közűlük toboroz, és akik nem fagytak éhen azok a te paneljeidért állnak sorba hogy huszasával kivehessék és horrort meséljenek neked esténként?
Fura.
Dan90 2025. 08. 19. 10:04
Előzmény: #253743  Pistike12
A Tavirózsa elkerülte a figyelmem az jó lehet. Szitásba én nem látok fantáziát. 2 ismerős lakik ott beszéltem velük hát nem győztek meg. Annyival előrébb kerültem hogy Szombathelyet így elengedtem.
Köszönöm nektek 
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 10:04
Előzmény: #253746  Törölt felhasználó

Sőt sokan azt is mondják a megélhetési költség ( rezsi kaja) is olcsóbb kint.. akkor most ezek az állítások mégsem validak? 
Egyszer ezt mondjátok egyszer meg azt..
Bolton01 2025. 08. 19. 10:03
Előzmény: #253736  Dan90

Ha a kedvező hitelt akarod kihasználni, szerintem nem kérdés, hogy minimális önerőből vegyétek, a megmaradt kp meg állampapírban (ha szeretsz kockáztatni kisebb része egyéb befektetésbe mehet). Ki tudod használni a kamatarbitrázst + kellően likvid is maradsz, ha bármi közbejönne. 
A település illetve a településrész kiválasztása lehet kulcsfontosságú.
A károgókra meg a luzerezésre ne hallgass, főleg irigységből illetve értetlenkedésből fakad. Keresd olyan ember tarsaságát, akik járnak már ezen az úton, sok tanácsot illetve egy másfajta szemléletet is kaphatsz tőlük.
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 10:02
Előzmény: #253742  Pistike12

Nem értem ti beszéltetek itt , hogy milyen irreálisan magas a Pesti panel  és hogy ebből már jóval szebb jobb tengerparti kecókat lehet venni.. Meg hogy kint még az egészségügy is jobb akkor ez most mégsem állja meg a helyét mégsem ér olyan sokat egy Pesti panel vagy nincs kint jó egészségügy? Magatoknak mondtok ellent most megint.
MI egy boltba egy kenyeret tejet megvenni milyen nyelvtudás kell? Semmi
OK orvoshoz menve azért pár dolgot a bajod el kell tudni mondani ott vannak a fordító programok  nem kell perfect spanyolnak olasznak vagy görögnek sem lenned szerintem a túrista helyeken angolul is tud az orvos.
Nyílván most nem az alulképzett melósról beszélek aki egy életet leheggesztett , de annak is ott a fordító program ha nagyon nagy baja van.  a telefonon.
Murdoch 2025. 08. 19. 10:02
Előzmény: #253742  Pistike12
"A magyarok 80%a nem beszel idegenynyelvet. Meg egy orvoshoz sem tud elmenni kint, mert meg magyarul sem tudja elmondani mi a baja... "
He? Ez nettó hülyeség, már a 90-es években is az egész környezetem két nyelvet nyomott. Nincs semmi gond a kinti dokikkal, angolul szinte mindenhol beszélnek. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 09:59
Előzmény: #253740  slash

Nem tudom sokan azt mondják külföldön mérföldekkel jobb az egészségügyi ellátás és jár az öregeknek vagy akkor ez mégsincs így? Tengerparton is vannak kis városok a közelben stb..
csak ötletelek én ha öreg lennék ( nyugdíjas)  biztos húznék el a koszos mocskos Pestről..
Pistike12 2025. 08. 19. 09:58
Előzmény: #253736  Dan90
Vegyel akkor gyorben a tavirozsaban vagy szitason ujat es add ki. Persze ha megfelel a programnakba beruhazas (22 elotti epitkezesek nem) De siess, mert megveszik elotted azt a par darabot.
55mbol megvagy 220ert talan kiadod, full hitellel es a maradek kotvenybe arbitrazsra. 
De ne halogasd mert elvisznek minden ertelmeset. 
Panelt meg ne vegyel 5mval olcsobban, mert teljes irracinalitas. Eleve minimum ennxuba felujitasa, es mar leelt 40-50 evet az eletciklusbol. 
Az baratok kozott is 100.000.000ft elony az uj fele. 
Ebbe sokan nem gondolnak bele. Ezert er qva sokat bpen egy ujepitesu egy 50 eveshez kepest, mert 50 ev tovabbi hasznalatot jelenthet jo lokacioban
Pistike12 2025. 08. 19. 09:51
Te hallod magad kivilrol? Abban az orstagban beszelsz igy, ahol 10 eve meg segeny devizahitelesek mantra volt. Az utobbi 5 evbol 2ben hitelbol eltunk es eus penzbol, azota meg volt 40%+ inflacio.
Milyen spanyol gorog olasz nyaralorol hadovalsz mint a panel alternativaja? 
Pont ekkora baromsagot irogattak az irek 2007ben. 2008ban pedig bedoltek... 
A magyarok 80%a nem beszel idegenynyelvet. Meg egy orvoshoz sem tud elmenni kint,, mert meg magyarul sem tudja elmondani mi a baja... 
+ kimegy eur ovezetbe huf bevetellel mi? Pont olyan remek otlet mint 2008 elott a chf hitel fizetese hufbol... 
DaGi 2025. 08. 19. 09:48
Cserebe Magyarorszagon eselye nincs elkoltozni addig sehova. Ha olcsobbak lennenek az ingatlanok, nem kene egesz eleteben kompromisszumok kozott elnie.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek