Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 12:18
Előzmény: #253537  Tibi123

A rokonaim én nem a legnívósabb cégeknél dolgozunk a cégek 80-90 % ánál én úgy tudtam a inflációs emelés " alap"
Egy tipp:
Mi 15 éve nem veszünk pékárút a párom 15 e ft os kenyér sütővel 5 perc alatt az alapanyagokból ( liszt só élesztő) össze dob egy kg kenyeret 200 ft ból ezen rengeteget fogtok
Van egy 15 e ft os szénszűrős víztisztítónk ásványvízre sem költünk.. tudnám még sorolni de nem fogom hogyan élünk így jön , ki, hogy 400 ből egy 5 fős család megél   (rezsivel ) együtt. 
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 12:14
Előzmény: #253532  FR73

Nem érzem magam egyáltalán megcáfolva
- államilag épült a lakás adóból és nem volt benne a vállalkozó profitja
- 1 évig gyűjtöttek
- Összejött a 15%
- Már utalták is a lakást
- Valószínűleg olyan kondíciókkal hogy a hitelt soha nem volt gond fizetni
- Nem kellett banki ügyintézővel, értékbecslővel, illetékkel, egyebekkel szarakodniuk ugye?
- Soha nem volt opció hogy utcára kerüljenek
- Nem volt lehetetlen a kamat
.
Egyébként szép teljesítmény le a kalappal előttük
Most is ez kéne hogy opció legyen
De nekik (és sok más embernek) ez azért volt lehetséges mert volt benne egy brutális állami támogatás a háttérben, ami a piaci folyamatokat nagyon lefojtotta. Most is ez kéne, csak a mostani generációnak nincs megadva. Most meg van mondva hogy kapitalizmus van, teremtesd meg magadnak. Csak azok akik jól jártak emiatt a lakásaikat kvázi ingyen kapták a szoci érából, nem kellett robotolniuk érte.
.
Egyébként kicsit offtopic, de láttam erről egy egész érdekes videót a neten:
Azt fejtegették benne, hogy a lakhatási válságot a boomer generáció idézte elő, mert amikor fiatalok voltak mindenhol a világban kikönyörögték a kormányoktól hogy magas támogatással épüljön sok olcsó lakás, pl. 50-es évek Amerika, vagy a panelek itthon. Amikor meg öregek lettek kikönyörögték a kormányoktól hogy inflálják el a lakásárakat hogy sokat keressenek az ingyen kapott kecóikkal :D
Kicsit így érzem magam most mintha egy rakás 70 éves boomerrel beszélgetnék és próbálnám meggyőzni őket hogy nekik nem jár minden :D
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 12:13
Előzmény: #253536  FR73

A mai fiatal nem akar spórolni frászt alanyi jogon kell neki a lakás  hitel nélkül.. ha nem adja  kormány akkor meg  mindenfélének elhordják .. Persze a Bali a jó kocsi a sziget fesztivál az 30 e ft os belépő meg a +20 e ft os éjszakánta elköltött pia az meglegyen  hol akarnak ők önerőre gyűjteni.. na ez a baj a fiatalokkal... manapság...!
Tibi123 2025. 08. 18. 12:11
Előzmény: #253522  Törölt felhasználó

Természetesen ezzel tisztában vagyok, hogy TE megkapod az infláció követő emelést, hiszen nem is lehetne ez máshogy a TE esetedben, bár még akkor is lehetne ezen gondolkodni, hogy a hivatalos inflációs szám mennyire követi le a te valós inflációs kosaradat.
Azoknál a cégeknél, amik EUR,USD területre dolgoznak, szolgáltatnak, termelnek már korántsem ilyen egyértelmű, hogy le tudják követni az extrém magyar inflációt.
Az USD volt 180ft is 2008-2010 környékén, akkor szóba is került, hogy elhagyják az országot, helyette megszűnt az automatikus infla követés és az elég volt szerencsére. 2021/22-ig nem volt vágtató infláció, addig volt jó világ. A kb 2 évenkénti teljesítmény alapú emeléssel meg úgy, hogy átmentem másik területre, ahol volt túlóra lehetőség, nagyjából tudtam tartani a lépést az inflációval. 
Igazából valami vállalkozást kellett volna még csinálnom mellette, de sajnos nem vagyok vállalkozó alkat, nem merek semmi ilyesmibe belevágni. Ja igen, a lakásbefektetés szépen hozott, itt csak a kiadást számolom, az értéknövekedést nem, illetve a tőzsdén is építettem a pozícióimat, főleg osztalékfizető részvényekben. A nejem visszament dolgozni és mérsékelten, de tudta növelni a fizetését. Ez mind mind kellett, hogy az inflációval lépést tartsunk, pedig akkor még nem volt vágtató infláció, mint mostanában szokás.
Amikor jött a 2022-es brutális infláció, nekünk pl nagyon durván át kellett alakítanunk a fogyasztási szokásainkat és visszavágni mindenféle pazarlást.
Ez persze nem gond önmagában, de csak egy példa a sok közül, pl korábban inkább hoztam kettővel több zsemlét, most nem hozok. Mert nem fogok 150-200ft -ot se kidobni rendszeresen. Van otthon 2 tasak kisüthető zsemle, ha elfogyna és nem akarunk várni másnapig, illetve beszereztem egy csomó vákumdobozt, vákumfóliát. Tehát nem volt nálunk extrém pazarlás korábban sem. Nyilván sok szempontból ne pazaroljunk kajával, korábban is csak akkor dobtuk ki, ha már kemény volt a zsemle, de így most a péknek évi 2-300 zsemlével kevesebbet kell sütnie, mert mi nem vesszük meg és nehogy azt hidd, hogy csak a zsemléről van szó. Nyaralások visszavágva, nagy értékű műszaki cuccok sok évvel kitolva, autó egyértelműen hosszú időre megvéve, élelmiszerek hosszú sora, étteremben a töredéket költjük, mint korábban és így tovább és tovább.
Ha valaki erre azt mondja, hogy simán csak elinfláltam a törlesztőt, az tényleg nagyon vakon van és nem ért semmit az egyének helyzetével kapcsolatban egy ilyen súlyos inflációs környezetben.
FR73 2025. 08. 18. 12:09
Előzmény: #253530  Nehézkérdések
Pedig a matek egyszerű, össze kell hozni 20% önerőt, és venni valami kezdőt hitelre.
Ha elég jól keresel, ez az út.
És addig a bérlemény is csak szerényen, már írtuk, ha csak szobát bérelsz, gyorsabban haladsz. Ha párod van, akkor egyszerűbb lakast olcsóbban kell bérelni.
Ketten együtt kerestek Budapesten 1 milliót, abból évente 4 milliót félre lehet tenni, az 3 év alatt önerő.
Vagy lehet álmodozni 
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 12:08
Előzmény: #253533  J0hnnyEnglish

Lehetséges pont a 10 % nem lesz elég felmegy az 15 re is.. ezt elismerem. POntosan annyi pénzzel azért ne foglalózzon senki sem főleg mivel felmegy a lakás ár és az értékbecslő nem biztos arra értékeli a kecót amiért vette előtte érdemes egy értékbecslést elvégezni és akkor talán nem lesz nagy meglepetés ha megengedi az eladó van idő rá nem igen szokott sajnos.
Az hogy hitelből ( ezen opciókkal )vegyen valaki lakást rossz ötlet... Az aki albérletet hagy ott és kb ugyanaz lenne összes törlesztője mint az albérlete nem értek egyet miért?
Mert mit veszíthet az? Max eladja kiadja  ha nem tudja fizetni a törelsztőt ez az opció is benne van  és vissza megy albérletbe( de akkor azt tudná fizetni? hát nem) megy haza vidékre a szülőkhöz ennyi.
NIncs veszteni valója az embernek ezzel a hitellel sem max albérlő lesz újra vagy vissza költözik a szülőkhöz. 
A betett tőke amit bele tett pedig vissza jön mert hiteles lakást is el lehet adni - ok ezt nem 5 évig , de utána igen.. addig pedig akkor ki kell albérlőnek adni aki tudja akarja és képes fizetni a részletet  - ezért is maradhatott benne ez  a jogalkotó meglátása szerint , hogy legyen lehetősége az illetőnek.  (van még ezen kívül jövedelem biztosítés és hitel törlesztés biztosítás is amikor is 6-12 hónapig állás vesztéskor fizet a biztosító stb) 
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 12:04
Előzmény: #253512  Nehézkérdések
Ahol az általad preferált piacellenes irány van, ott néhány év alatt minden korábbinál súlyosabb lakáshiány alakul ki. Számos városban lehet tanulmányozni a sikert, de ez a magadfajta embereket soha nem akadályozta meg abban, hogy újra és újra megpróbálják fejjel áttörni a betonfalat. 😂
Sok embert ismerek (szomszédok, rokonok, barátok), akik a nulláról küzdötték fel magukat a társadalom felső 1 százalékába. De a dolog természetéből adódóan ezek az emberek nem fizetésért dolgoznak.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 18. 12:02
Előzmény: #253529  Törölt felhasználó

Na na, a 10% önerőre sokan rá fognak faragni!
Meg amúgy sok olcsójánosnak is elveri a száját a bank, hogy mire lesz elég a fizuja...
Azt egyébként nonszensznek tartom és egyúttal rohadt veszélyesnek is, hogy nulla önerővel valaki behúzhat egy tulajdont, és csak ígérnie kell.
FR73 2025. 08. 18. 12:01
Előzmény: #253524  Nehézkérdések
Apám mesélte, hogy kezdték.
Az esküvő előtt apám és anyám is otthon lakott.
Utána béreltek egy nyári konyhát egy éven át.
Vaskályha, egy szoba.
Közben dolgozott és fusizott, hogy gyűljön a pénz, és rendszeresen körbeudvarolta a párttitkárt és a kisztitkárt, hogy legyen lakás.
Egy év után két opciót kapott, hogy még egy év a szövetkezeti lakásig (15% önerő) vagy még 3 év a tanácsiig.
Szövetkezeti lett a választás, kismásfelest kapott, tanácsi is ez a méret lett volna.
Ott nőttem fel, az ilyen kismásfelesekben 1-2 gyerekes családok laktak. Manapság max párok de inkább egyedülállók.
Na ez volt a valóság.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 12:00

Olvastam olyan hozzásólást is a fickó 6-8 évet gyűjtött önerőre míg  meg nem ette nemrég a lakását
Fel volt háborodva, hogy mi az hogy most a fiatal 3 % os hitelt kap és 10 % önerőre veheti az ingaltant mikor ő kenyéren és vízen élt mama hotelbe, hogy jössze jöjjön a lakás most meg ilyen " könnyen " az ölükbe kapják a fiatalok a lakás vásálás lehetőségét .
Van benne valami de mindig lesznek olyanok akiknek SEMMI SEM JÓ! 
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 11:59
Előzmény: #253519  greenman76

Fogalmad sincs mennyit kerestem eddig életemben
Vagy hogy mennyi adót fizettem
És félresiklottnak se nevezném az életemet egyáltalán.
.
De jól mutatja a hozzászólásod hogy rátapintottam a lényegre:
Azért mert van egy réteg aki sokat örököl, és a felfújt lakásárak miatt most boldog hogy ő bérbeadó szerepbe helyezi magát a többiek meg robotoljanak, az nem azt jelenti hogy ez egy kívánatos helyzet.
Ebbe bele kéne nyúlni, állami szinten, mert a megörökölt ingatlanokban is nagyon sok állami segítség volt évtizedeken át.
Ez a segítség a mostani generációknak is járna
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:58
Előzmény: #253524  Nehézkérdések

Évek??? Vicccelsz?
Önerőre az alábbiak állnak egy fiatal rendelkezésére :
4 mft munkás hitel kamatmentesen 
11 mft babaváró - ezzel vett 0 ft ból egy külvárosi panelt a rokonom nem most 3-4 éve akkor még 10+10 mft volt +1,5 mft illeték +3,5 mft piaci hitelből akkor 120 e ft volt a törlesztő ( 2 gyerekük van) albérletből törtek ki PONT 120  eft volt akkro a bérleti díj most mennyi? ugyanezen lakás bérleti díja 200 e ft lenne alap hangon.. )  Jól jártak 25 mft os vételár most pedig ér 50-60 at nőttek a számok nőttek a támogatások is , hogy labdába tudj rúgni, de nőttek azóta a bérek is ok nem ennyivel ez tény ebben igazad van de akkor 20 % önrő volt most csak 10! 
Ha pedig egyikkel sem tud akar élni maradnak a szokásos dolgok - személyi hitel - autó eladás - vagy mama hotel évekig , hogy össze jöjjön az a minimális 10 % önerő...!
Ettől kedvezőbb világot a fiatal egészen biztos vagyok benne nem fog kapni semmilyen rendszerben ebben egészen biztos vagyok.
maldiv
maldiv 2025. 08. 18. 11:56
Előzmény: #253506  Nehézkérdések
Te egy kibaszott kr..... vagy bazd meg
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 18. 11:55
Előzmény: #253522  Törölt felhasználó
Tudjuk így volt ez a 20% idején is, és csak a Fidesz miatt :)
Batiszkáf
Batiszkáf 2025. 08. 18. 11:55
Előzmény: #253497  J0hnnyEnglish

90 százalékos tulajdoni arány mellett minden a normalizálódás felé vezető lépés politikai öngyilkosságot jelentene. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 18. 11:52
Előzmény: #253505  Törölt felhasználó
Laciiii - lehet önmagával vitatkozik :)
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 11:52
Előzmény: #253513  FR73

Most is éveket várnak az emberek, hogy meglegyen az önrész, vagy keressenek annyit hogy meglegyen a törlesztő, stb.
Akkoriban sokkal egyszerűbb volt, ennek az ellenkezőjéről nem győz meg senki
De akkor pár év után biztosan ott voltál egy 2-3 szobásban minimum és ha törlesztened is kellett akkor is maximálisan megoldható volt
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 11:51
Előzmény: #253488  J0hnnyEnglish
Es az annuitassal is szamolni kell
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:51
Előzmény: #253514  Tibi123

Nem tudom ti hol éltek én   és párom is és a rokonaim is minimum az inflációs béremelést megkapják\ megkapták sőt e felett is ha letettél valamit az asztalra.
A minimálbér is emelkedik nem inflációval attól jóval többel aki azon van.. Egy évet nem tudok amikor a Fidesz alatt ne emelkedett volna és nem kevéssel. 
Mit eredményez ez? hogy a fixált 3 % os törlesztőd évről évre egyre kevesebb szeletet fog kitenni a  munkabéredből . 
USD FT ot pedig jó hogy felhoztad 450  es dollárról ment a sápítozás menteni kell ki a pénzt azóta meg már 350 alatt járunk.. én most mondhatom nagy szájjal számítottam erre ( kamatok erősen tartják a FT ot )  de úgyse hiszed el.. 
Láma
Láma 2025. 08. 18. 11:50
Előzmény: #253512  Nehézkérdések
"A szociban ingyen kapták"  gyakran visszatérõ megjegyzés a rendszerváltás elõtti idõkre vonatkoztatva. 
Ezzel kapcsolatban arról feledkeznek meg sokan, vagy életkoruknál fogva nem is tudták, hogy a "szociban" a munkabérek sok olyan költséget nem tartalmaztak, ami egyébként a munkabér része kell legyen. Ilyen a munkaerõ újraelõállítása, pl a sokat emlegeteþ 3.6- as kenyér, a vyermekneveléshez kapcsolódó költségek navy része, valamint a lakhatási költségek nagy része. Ezeket az állam ingyenesen, vagy nagyon olcsón biztosította.
Ha így érted, hogy ingyen, akkor járs közel a valósághoz.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek