Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 08. 18. 11:49
Előzmény: #253506  Nehézkérdések
Kár ma azzal előjönni, hogy mi volt 35 évvel ezelőtt.
Mert akkor vissza lehet menni a Honfoglalásig.
Hogy melyik törzs kapta a mai pest helyét és ezzel előnyösebb helyzetbe hozta a leszármazottakat.
Ez kb annyit ér mint amikor a bankrabló elődaja, hogy nehéz gyerekkora volt.
A mai problémákra és megoldásukra kell koncentrálni.
Nem drasztikus adóztatással.
Nem egyszerre kell megoldani a mai magát keresztény kurzusként eladó kormány keresztényietlen, a szolidaritást elemeiben sem tartalmazó adópolitikáját, valamint jövedelem ujra osztását.
greenman76
greenman76 2025. 08. 18. 11:48

Nekem nem volt apám, anyám és nagybátyám nevelt.
Örököltem egy ingatlant az utóbbi után Debrecenben.
Nem egyenesági rokonság miatt 5 milliót fizettem illetékként. 
Az árak azóta nagyon megindultak felfelé, a mostani ára kb 25-30 millióval magasabb, mint az az ár ami alapján az illetéket kiszabták.
Ha ma eladnám, kb még 5 milliót kéne fizetnem a Kasszába, így összesen már 10 M -nál járnánk...
Szó sincs arról, hogy sajnálni kéne, de mennyi bőrt húznátok még le rólunk, hogy a Ti félresiklott életetek a megfelelő pályára kerüljön..??
Hidd el, többet fizettem már be a Kasszába ingatlanjaim után, mint amit te eddig valaha megkerestél....
FR73 2025. 08. 18. 11:47
Előzmény: #253516  FR73
Mondom úgy, hogy kb a 4. decilisből startoltam.
kanizsaidorottya 2025. 08. 18. 11:47
Előzmény: #253502  Törölt felhasználó
https://www.youtube.com/watch?v=j5CN0qwwQLY ;
Akkor is játssz még
Ha senki se kéri, játssz még
Ha senki sem érti, játssz még
Ha senki nem felel, játssz még
Ha senki nem érti, hogy minek is játszol még
FR73 2025. 08. 18. 11:46
Előzmény: #253512  Nehézkérdések
Igen, egy magántulajdonra épülő társadalomban a magántulajdon öröklése is fontos elem.
Igen, a azerencse és az ősök ügyessége vagy ügyetlensége meghatározza az életünket.
Ha a saját teljesítményt nézzük, akkor azt tudjuk mondani, hogy előre vagy hátra sikerült-e lépni a társadalmon belül. Több generációs ugráshoz több generáció együttműködése kell.
kanizsaidorottya 2025. 08. 18. 11:43
Előzmény: #253498  Törölt felhasználó
"de én hosszútávú játékos vagyok inkább biztosítok olcsó albérletet a fiatalnak... "  Kit tisztelhetek benned? csak nem a magyarországi Teréz anyát? Hát vannak még meglepetések! Jól mondtad! "Sajnos a fejekben nagy a baj..."
Tibi123 2025. 08. 18. 11:41
Előzmény: #253488  J0hnnyEnglish

"Először a fizud inflálódik el, nem a hitel" -- Pontosan, még a szétmanipulált (pl hiányzik a lakhatás költsége) hivatalos inflát is nehéz bérrel lekövetni, nemhogy az egyénre szabott fogyasztói kosarat. 
Az emberek kifosztásának az egyik legaljasabb módja az infláció felpörgetése és ami meg tényleg az aljassága csúcspontja vagy aljpontja, hogy belehazudnak valami trükkösen kiszámolt, fals, nem a reális inflációt tükröző számot a zemberek pofájába. Utána meg nem érti, hogy miért egyre nehezebb kigazdálkodnia a törlesztőt. 
Ami egyedül reális forgatókönyv, hogy egy fiatal a kezdőbéréhez képest jelentős törlesztőt vállal, de később ahogy halad előre a karrierben, nőni fog a bére. Nekem viszont, aki nagyjából ott van, hogy csak kockázatos és sorozatos job hoppinggal tudnék talán, feltételes módban lekövetni a hivatalos inflációt. Túl sok a kockázat nekem és a veszteni valóm, hogy ilyenbe belevágjak. Fiatalabb koromban átlag 2 évente váltottam és akkor tényleg gyorsan nőtt a bérem, de ez most már elképzelhetetlen. 
A gond csak az, hogy a 3% hitel sem feltétlen a fiatalokat célozza meg és főleg nem az első lakáshoz jutókat, pedig technikailag meg tudták volna azt is oldani és annak lenne értelme is. Sajnos a várható áremelkedés el is viszi a teljes hasznot, úgyhogy megint csináltak valamit, amin az építő ner haverock járnak jól, esetleg még a bankok is.
Egy kicsit az emberek kifosztásáról, pár gondolat.
A fletó ordenáré módon beleböfögte a zemberek pofájába, hogy fizessenek a gazdagok és az adózás során derült ki, hogy már átlagjövedelemmel (ami a nyugati bérekhez képest nevetséges összeg volt mindig is) is gazdagnak számít a zember és a fizet a max adókulcsot. Olyan értelemben volt ebben logika, hogy a nullán adózó minimálbér miatt kis túlzással, de a fél ország minimálbéren volt. Ha szemmel látható bevételt akart valaki a jövedelemadóból, akkor kénytelen volt már az átlagot is súlyosan adóztatni. Meg persze a fletó a család fogalmát nem ismerte, pedig a család az egy gazdasági egység, fogyasztási egység. Fizettem a kib.szott különadóit úgy, hogy négyen éltünk 1 fizetésből és én voltam szerintem a kőgazdag... Pezsgőt bontottam, amikor eltakarították 2010-ben, persze akkor még nem sejtettem, hogy jön egy másik, amelyik sunyibban csinálja, de lényegében ugyanazt.
A zorbán ehhez képest teli torokkal óbégatja a 15% szja-t, meg a családi adózást, de mellette kifosztja a zembereket az inflációval meg a rengeteg unortodox adójával, meg persze a világbajnok áfa is szépen csapolja a jövedelmeket. Emellett egy manipulált infla számot adnak meg, pl kivették belőle a lakhatás költségeit nagy részben, merthogy a magyarokat úgyse érinti. Hát persze, miért is érdekelné, amikor legalább 1 kéglit mindenki szeretne venni az életben, de a többség legalább egyszer még vált utána. Illetve amikor pályakezdő, akkor jellemzően bérelnek valamit, ha nem mamahotelesek.
Ez az elinflálódik hitel is furcsán aljas kifejezés. A nyugdíj számolás miatt átnéztem az összes korábbi évemet és a valorizációval felszorozva 2020-ig többet kerestem reálértéken, mint pl most. Egyszerűen nem lehet a lépést tartani ezzel a böszme inflációval és a munkahelyem már 10éve kb abbahagyta a direkt infláció követést. Egyszerűen nem bírták, megmondták, hogy vagy abbahagyják vagy elmennek. Mert se EUR-ban se USD-ben (ahonnan a fő bevételek származnak) nem látnak ekkora inflációt és az EUR,USD - HUF árfolyam meg szét van állandóan manipulálva, de jellemzően nem követi le a forintban jelentkező brutális inflációt. A cégek nem tudnak EUR,USD területen annyit emelni, hogy a forint inflációt ki tudják gazdálkodni, de nem is akarnak. Szeretnek minket, jók a mutatók, de ha tarthatatlanná válna a helyzet, akkor elmennek más, normálisabb gazdaságpolitikai országba.
FR73 2025. 08. 18. 11:40
Előzmény: #253510  FR73
Ha élni szerettél volna az alapjogoddal, akkor beadtad a lakásigénylésed, és vártál. Vártál, vártál, és még mindig vártál.
Keress utána Nagy Bandó András "Vártunk" szösszenetének.
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 11:40

Amúgy általában itt szoktak elhalkulni az emberek :D
Amikor megemlítem nekik, hogy a mostani "tőkebefektetők" és "lakástulajok" nagy része semmi mást nem csinált csak megörökölt egy belvárosi lakást vagy panelt a nagynénitől (aki azt ingyen kapta a szoci időkben)
Nagyon kevés ember van az országban aki nulláról oda küzdötte fel magát fizetésből mondjuk hogy most hegyekben állnak a lakások neki a háttérben
Persze a fél fórum mindjárt beírja hogy ő egy vidéki egyszobásból indult és a tejgyárban robotolva megvette fél pestet az elmúlt 20 évben :D
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:37
Előzmény: #253508  Törölt felhasználó
ja a 15 % os SZJA lakás kiadási adóról nem is beszéltem (ha ez több lenne jelentős lenne az adó elkerülés ) még a lakás hirdetési díjakról ingatlanos szerep eljátszásáról ( lakó kiválasztás)  lakás üzemeltetési feladatokról stb stb amit kiszervezhetsz de akkor az pénz és adóbevétel szintén az államnak. 
FR73 2025. 08. 18. 11:37
A kép sokkal árnyaltabb, ifjú titán.
A rendszerváltás előtt az alábbi tulajdon formák léteztek.
1. Családi lakás, amit a köznyelv saját tulajdonú családi házként ismer.
2. Öröklakás, melyet az OTP épített és ki kellett fizetni,  a tulajdonodba került.
3. Szövetkezeti lakás, mely jogilag a szövetkezeté volt, de ki kellett fizetni, és valójában úgy müködött, mint a magántulajdon.
4. Tanácsi bérlakás. A bérlőt a tanács jelölte ki, az ingatlant a tanacsi ikv kezelte. Lehetett csereberélni a bérleti jogot.
5. Szolgálati lakások.
kanizsaidorottya 2025. 08. 18. 11:36
Előzmény: #253487  Törölt felhasználó
Szóval te kézzel, lábbal próbálkoztál? Szerintem kihagytad a legfontosabbat, a szájjal próbálkozást. Szóval szívóka! Persze csakis utánad, szabadon! De jó mélyen! A fiúk úgy szeretik........
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:33

Most a TBSZ ről beszélsz ahol 0 % os adót kell fizetned?   Amit álltalában külföldi részvényekbe tartasz ergó 0 adó 0 társadalmi haszna van ha kiviszed legtöbbször külföldi cégbe a pénzt.
Helyette a befektető fizet  illetéket fizet ügyvédet ingatlanost is akár ( mindre adó megy 27 % ) fizet közjegyzőt ha kiadja  ki is kell pofozni a lakást ha nem pofozod olyan lakód lesz , hogy nem lesz benne köszönet ott fizetheted a melóst fizeted az adóját munkát adsz fizeted az alapanyagot és a 27 % os áfát stb.. Soroljam még mekkora különbség az , hogy valaki TBSZ en tartja a lovét és számolja a dollárokat vagy idehaza fektet be és kiadja a lakást? 
Állampapír egy fokkal jobb legalább az ember fia a hazájának adja a kölcsönt amiért kamatot kap ( adómentesen szintén )
De ez sem mérhető fel társadalmi hasznosságban azzal aki kiadja a lakását befektetési céllal..
Ha elűzöl minket 9 évig fogsz egy albérletre várni mint Svédországba a rokonaid ezt tudják kérdezd meg tőlük!
De ott a linkelt Argentín példa is mire vezetett a lakbér szabályozás ( lakbér hiányra ) és a megoldás az eltörlése volt..!
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 11:31
Előzmény: #253505  Törölt felhasználó
Nemtom, azért én szerintem koherensebben fogalmazok és amúgy teljesen más álláspontot képviselek mint ő
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 11:28
Előzmény: #253501  greenman76

A saját ingatlan lehet alapjog, csak döntés kérdése
Az szemmel láthatóan nem zavart senkit amikor a rendszerváltás előtt gombokért dobálták a lakásokat.
Kb a lakhatás alapjog volt.
Ugyanezekkel a lakásokkal spekulálnak most az emberek mert ők hirtelen "tulajdonosok" meg "bérbeadók" lettek, pedig a paneleket adóból építették és sok pesti belvárosi lakásba szociális alapon kerültek családok a háború után ahogy a paneleket is szociális alapon utalták ki.
Az nem zavart senkit.
-
Nyugodtan megjelenhetne a te "trezorként" lezárt lakásaidnál az állam és belenyúlhatna a lakástulajdonodba (kompenzáció mellett), vagy meg is adóztathatna téged, valószínűleg az egész társadalom épülésére válna.
Ahogy megadóztatják az osztalékjövedelmet és a tőzsdei árfolyamnyereséget a te lakáskiadásodat és árfolyamnyereségedet is meg kéne.
De az nonszensz állapot hogy fiatal párok nem tudnak lakni normális helyeken meg sok gyereket vállalni mert a lakásállomány egy részét "trezornak" használja egy réteg.
Előbb-utóbb ebbe bele fognak nyúlni
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:26

mit nem látok.....
izmoska komoly vetélytársat kapott Nehézkérdések személyében
kanizsaidorottya 2025. 08. 18. 11:25
Előzmény: #253446  Törölt felhasználó
Kedves Izom úr vagy Iszony úr! Ne haragudj, hogy egy kissé túlértékeltelek. Már csak annál inkább is, mivel azt sem tudom, hogy mi van beírva a személyidbe. Izom-Iszony Pista? Izom-Iszony Igazságoszt100 Pista? Vagy csak Igazságosztó Pista? Esélyes, hogy a középső! Szóval visszatértél? Jaj, de jó! Végre, van újra itt van a játszótársam, aki a fa.z rosszabbik végén áll. Meséld már el nekem legyél szíves, hogy az életben hogyan működik az, hogy ha én, hogy ha te, hogy ha ő, ha így lesz, ha úgy lesz, stb? Tudod Izomka, a ha az életben soha nem játszik! Pedig te mindig ezzel jössz, ezzel a lózunggal, hogy ha a Magyar Péter, ha az ellenzék, ha az öreganyám! Igazán sportos alak lehetsz! Mivel a sportban sem díjazzák azt, hogy pl. ha én berúgtam volna a ziccert, ha te nem hagytad volna ki a hetest, stb.! Ha én felvettem volna a 3%-os hitelt, ha én megvettem volna azt a panellakást! Ha-ha-ha! Szóval te akkor Nagykanizsán laksz? Mindez csak azért derül ki a hozzászólásodból, mivel Nagykanizsa kiskanizsai városrészében élnék az úgymond sáskák! Te kis huncut! Most lebuktál! Szóval te is sáska vagy? Áruld már el kedves, a közgáz diplomáddal együtt, hogy miért is jár a feleséged reggel 7-kor boltba akciós termékekért, mivel tudtommal te jómódban élő elismert, tehetős magyar állampolgár vagy? Vagy mégsem? Hát, ez szörnyű! Nem hoz annyit az ügyeskedésed, a fideszes tempód, hogy legalább egy minimálbért, minimálhozamot kitermelj a családnak? Nem tudtál eddig eleget rabolni, mint a sáskák! Egy kis akciós joghurtot vagy tejfölt? Van egy rossz hírem! Ezután sem fogsz! Ja, hogy mi mást akarunk? Egy kis cocializmust? A franc akar cocializmust! Látod, itt is csak félelmet, bizonytalanságot gerjesztesz a lesz szóval! Mint egy kis boszorkány vagy egy jövendőmondó! Csakhogy neked pö.s nőtt a lábad közé! Bár az is igaz, hogy az egy  puha és kicsi kis p.cs! Hát ez van! Kinek mit dobott a gép! De mi így is szeretünk, ezért meghagyunk álmodozni a zavaros gondolataiddal együtt. De azért csak küzdjél tovább, mint malac és közmunkás a jégen. Aztán majd ha végeztél, csukd ám be az ajtót és köszönj el szépen. Mondjuk jövő áprilisban. Addig is figyelemmel kísérem áldásos tevékenységedet. Sza.os zokin, sza.os gatya, áldjon meg téged az I....n f....a!  Innen is üdvözöl finom modorú barátnéd, Dorottya!
FR73 2025. 08. 18. 11:21
Előzmény: #253499  Nehézkérdések
Tehát legyen egy bérlakás lakótelep valahol halálf...akülsőn? Jó ötlet.
Ha van olyan hülye, aki 100 milliót ad a panelért, akkor az eladó el fogja fogadni azt a 100 milliót. Ennyire egyszerű a piac működése.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:18
Ezért mondom én azt a magán befektető ( aki lakást hajlandó kiadni hajlandó kinlódni vele ) a TÁRSADALOM HASZNOS TAGJA LEHET piszkálódni írígykedni de a számok ezt mutatják hasznos tagja vagyok a társadalomnak nekem is egyszerűbb lenne csak a számokat figyelni a monitoron hogy kamatozódik napról napra a vagyonom és nem a lakókkal kinlódni játszani az ingatlanost a kőművest a könyvelőt stb stb..
greenman76
greenman76 2025. 08. 18. 11:16
Előzmény: #253485  Tony_Stark
Az esélyek sohasem voltak azonosak, de a lehetőség sokszor mindenki számára adott volt (nyilván nem azonos mértékben), vagy élt vele valaki vagy sem...
Sokak számára volt lehetőség az utóbbi kb 5-10 évben vásárolni, mégsem tették, magasnak tartva az árat kivártak, rosszul döntöttek.
Magam sem vettem, hiba volt, nem más hibája, hanem a sajátom...
A hiba sohasem kellemes, de nekem belefért, nem a létem volt a tét, hanem az "x+1". ingatlanom.
Sokszor egyetlen jó pillanatban meghozott döntés határozza meg az életünket...
A saját ingatlan szerintem nem alapjog, lakhatás pedig e nélkül is lehetséges, ha valaki megfelelő irányban képzi magát amihez majd később megfelelő fizetés is társul.
A lakhatási problémák zöme nem a jól kvalifikált tanult réteget, hanem a mélyen iskolázatlanokat érinti (nyilván nem csak), ahol már az "X". gyereket vállalják, mondván, majd úgy is eltart az állam a vagyonosabb réteget megfejve...
Népszerűtlen leszek: szerintem nagyon alacsonyak Magyarországon a bérleti díjak, pont azért van néhány lakásom "trezorként" lezárva, mert senkivel sem bíbelődök kb 200-250/hó alatt, kockáztatva az amortizációt és a különféle problémákat...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek