Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:16
Előzmény: #253498  Törölt felhasználó

jav 270 e ft állampapír hozam lenne 50 misin..  jelentősen több még mindig attól amit kapok ( 175 e ft ) jelenleg a lakásért!
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 11:15
Előzmény: #253496  FR73

Kevered a dolgokat.
Az előbb olyanokról írtál, akiknek bérlakás kell, értelemszerűen nem a budai panorámás lakásokról van szó
Az hogy a bérleti díj mennyi pedig befolyásolja hogy mennyi eladó lakás van a piacon
.
A magyar lakáskiadó is olyan mint a balatoni büfés, egy nyár alatt akar meggazdagodni
De nyugi ez a kártyavár buborék ami fel lett fújva az ingatlanpiacon, már nem sokáig tart
Utána majd lehet jó áron venni megint, mint 2012-ben
Addig meg hadd számolgassa az egyszeri paneltulajdonos a 100 milliós képzelt nyereségét papíron
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:14
Előzmény: #253493  Törölt felhasználó

Sajnos a fejekben nagy a baj  azt hiszik a magán befektetők akik kiadják a lakásaikat ELLENSÉGEK pedig ők biztosítják számukra AZ ALBÉRLETEKET ha ez nem volna albérlet hiány lenne mint Argentínában a lakbér szabályozás hatására... Egyébként én is arra számítok a lakbérek " sajnos" nem igen fognak nőni , mivel boldog boldogtalan tud akár 3 % ra kiadásra is venni lakást ergó ez  olcsó albérleteket fog " teremteni"  Ha a lakás megy is fel a bérleti díjak közel sem fognak ugy menni már 1-2 éve elég szolid az emelkedés ez eddig is látható volt ( nem éri meg piaci hitellel lakást venni és kiadni  sokkal több egy 20 % önerő s 80 % törlesztővel 6,5 % os hitellel a törlesztő mint a bérleti díj )  Csak példakánt egyik kislakásom kiadom 175 ért ha ezt 20-80 as arányba akarnám most hitelből megvenni és kiadni a törlesztő részlet lenne vagy  257 e ft ! az elmaradt kamatról meg ne is beszéjünk  amit kapnék a 20 % ös önerőre ( +40-50 e ft )
300 e ft költség  aránylik a 175 e ft bérletivel ( mondjuk kicsit olcsón adom már majd  lesz az 200 is de sokkal többet nem kérhetek érte nagy a VERSENY!) 
El is adhatnám sé lehetne 300 e ft állampapír hozam most 6,5 % os kamatra ( 50 mft ) de én hosszútávú játékos vagyok inkább biztosítok olcsó albérletet a fiatalnak... 
Persze én vagyok a szemétláda ingatlan befektető hogyne...! A város majdhogynem legolcsóbb albérleteit biztosítom a bérlőim számára! 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 18. 11:13
Előzmény: #253490  Nehézkérdések

Nem büntetni kell, hanem terelni! Fekete kiadást felszámolni egy célzott adóztatással, az üresen álló (trezorok) lakásokat magas adóteher alá vonni, viszont a hasznosított ingatlanokra jelentős adókedvezményt adni.
Bárbeadás papírozását állami kontroll alá vonni, ahol a bérlő és a bérbeadó is védett egyértelmű jogokkal és kötelezettségekkel.
például... de nem büntetni kell az adóval, mert az csak adóelkerülést szül.
FR73 2025. 08. 18. 11:09
Előzmény: #253490  Nehézkérdések
Igen, én is kérnék egy panorámas budai nagy  lakást az egyik önkoritól, mert ami jár, az nekem is jár. Persze legyen olcsó a bérleti díj, rajtam ne gazdagodjon senki.
Folytasd.
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 11:09
Előzmény: #253478  Törölt felhasználó

Egyáltalán nem biztos, hogy az infláció csak a hiteledet inflálja el és nem a fizetésedet is
És a rendszerváltás óta, amúgy hány százalék volt az átlagos munkanélküliség?
Kb. olyan 10-12%?
Abba gondolj mondjuk bele, hogy ha a mostani 4% körüli munkanélküliség felugrik csak az átlagos 10% körüli szintre, akkor mennyi hitel fog bedőlni és mennyi eladó lakás lesz?
De vedd csak nyugodtan 100 millióért azt a panelt ami 10 éve 10 millióért se kellett senkinek :D
Majd amikor hirtelen el kell adni és nem ér 25-öt se te fogsz itt a leghangosabban toporzékolni
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:05
Előzmény: #253492  Nehézkérdések

Lehetséges.. talán ezért vár egy átlagos Svéd 9 évet egy albérletre ( albérletre és nem lakás vételre ami szerintem egy ottani helyinek ESÉLYTELEN) 
https://www.magyaridok.hu/kulfold/evtizedekig-varnak-alberletre-stockholmiak-2091007/
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 11:03
Előzmény: #253486  Nehézkérdések

Nézd csak mi lett az Argentin lakbér szabályozásból  ?
A lakbérszabályozás eltörlése miatt virágzik az argentin ingatlanpiac
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2024/09/argentin-ingatlanpiac-lakber
Albérlet hiány volt szabályozott piacon ( nem érte meg kiadni ) - míg az eltörlés következtében újra lettek albérletek... Vigyázz mit szeretnél kívánni...!
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 11:01
Előzmény: #253475  Törölt felhasználó

I dare you hogy Svédországban te csak úgy lakást vegyél mondjuk :D
Pedig Uniós tag
Élnek kinn rokonok, háááááát mondjuk úgy te a svéd piacon nem fogsz lakásokkal és házakkal spekulálni :D
FR73 2025. 08. 18. 11:01
Előzmény: #253485  Tony_Stark
A lakhatás biztosított. Budapest és központi régiókban lakhatás nem állampolgári jog, ha nem tudja finanszírozni, nagy az ország, lehet menni olcsóbb helyre.
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 10:59
Előzmény: #253484  FR73

Ha agyon van adóztatva a lakáskiadás, akkor nem vesznek annyit lakáskiadási céllal és több marad olcsón venni, értsd fogsz tudni hol lakni
De lehet az is hogy van minden önkormányzat, egyetem, stb. tulajdonában annyi jó bérlakás amiket ilyenkor ki lehet venni
Nem annyira bonyolult.
Inkább csak megijeszt téged az ötlet mert gondolom van pár lakásod
FR73 2025. 08. 18. 10:58
Előzmény: #253483  Nehézkérdések
Sejtettük.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 18. 10:57
Előzmény: #253478  Törölt felhasználó

Először a fizud inflálódik el, nem a hitel .... és nem az a konjunktúra van mint 2015-től! Szóval csak óvatosan az elinflálóm a hitelem kifejezéssel, sokaknak okozhat meglepetést, hogy a törlesztő bár nem változik, a megélhetés elég nagyot markol és elviszi a fizuemelés jelentős részét.
Tudjuk ez rád nem vonatkozik, én egyszerű gyerek vagyok, nálunk lemondással nem járt, de a megtakarítási rátám romlott.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 10:56
Előzmény: #253479  J0hnnyEnglish

Nem tudok  sokat agyaltam már rajta nem jön össze feleségem nevén még mindig 2 ingatlan van 50 % os tulajdonba  gondolkodtam gyorsba elajándékozza egyiket lesz 1 lakás 50 % ban és vehetjük a kecót , de nem !  10 évre visszamenőleg nem lehetett egyszerre  két 50 % os tulajdon és mindegyik most egyébként ( az 50 % os rész ) 15 mft nál többet ér.. papíron elajándékozhatnám mostani állapot jó de visszamenőleg 10 évre nézik.. ha megkaparnak  és rájönnek  hogy így veszem ! büntivel fizethetem vissza az egészet ha egyáltalán a foglalózás után eljutok a hitel folyosításig, mert lehet ki se folyósítják ami azt jelenti bukom a foglalót.
VAgy persze lehet olyan eladót találni aki ezt a vismajort bevállalja és vissza adja a foglalót de gondolhatod mennyit fog akkor a lakásért kérni.. 
Szóval sajnos mi már kitárazódtunk ebből pedig kézzel lábbal próbálkoztam
Opció volt az is hogy anyám nevére nyugdíjasra veszek lakást és majd megöröklöm.. NEM JÖTT BE  ott meg az a baj már nem dolgozik úgy nem jogosult a nyugdíjas.. szóval szívóka :(  de ha van ötletetek szívesen várom hogy lehetek mégis jogosult! 
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 10:55
Előzmény: #253477  FR73

Mondom magánszemélyek esetében neccesebb az elképzelés de nem megoldhatatlan
Egy ponton túl meg tudod fogni szabályozókkal, hogy aki megteheti se vegyen több lakást befektetési céllal
Lehet adó, lakbérszabályozás, limitált lakástulajdon, tiltani a vételeket, stb
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 08. 18. 10:55
Előzmény: #253429  greenman76
Jó, viszont a lakhatásnak és a létbiztonságnak alapnak kéne lennie egy utópisztikus társadalomban. Szerintem az is nonszensz hogy hitelre ingatlanbirodalmat építenek a nagyhalak. A kis ember meg létbizonytalanságban él, hogy mikor rakják ki az albérletből, meg hogy fog átvészelni esetleg idősebb korában egy krízis időszakot. Akinek van tőkéje, használja arra, hogy cégekbe invesztál, kutatás fejlesztést finanszíroz esetleg nyersanyagok kitermelését, vagy újabb ingatlanok építését stb stb. Lehet ingatlant is tulajdonolni, de a nornalitás keretein belül. Nyilván van volt és lesz is bérlői réteg, de nem az lenne a cél, hogy a társadalom egészét a bérlői rétegbe taszítsuk. Igen is előnyben kell részesíteni a kisembert a befektetői réteggel szemben. Az ingatlan nem egyenlő egy részvénnyel, korlátos darabszámban áll rendelkezésre és jó esetben mindenkinek szüksége van rá. Ennyi erővel felvásárolhatnák az emebrek a létező összes kenyeret, majd csak havi előfizetés mellett juthatna hozzá az, akinek szüksége van rá.
FR73 2025. 08. 18. 10:54
Előzmény: #253470  Nehézkérdések
Adóztasd agyon a lakáskiadást, remek ötlet. Aztán próbálj meg majd bérelni, ha mégis arra szorít az élet.
Nem kapsz kollégiumot, frssen elváltál, nincstelenként másik városba költözve kezdenéd az életet.
Folytasd kérlek.
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 10:53
Előzmény: #253474  greenman76

Igen, mert ott tartózkodom :D
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 10:52
Előzmény: #253480  Nehézkérdések

Javítás:
*ügyvéd
* 5 négyzetméteres
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 10:51
Előzmény: #253447  FR73
Az egyre inkabb eloterbe kerulo politikai eszmek es iranyzatok alapjan nem kell nagy fantazia ahhoz, hogy milyen megoldasok fognak eloterbe kerulni. Ld Trump adminisztraciojat. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek