Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 08. 12. 20:24
Előzmény: #252718  J0hnnyEnglish
Kiszámoló védelmében: azt mondta ha elúszol a hiteleidben akkor ne az ötszáz forintos céges büfé kávét idd hanem termosz és ötven forint otthonról.
Ha van rá akkor igyál cibetmacskaszarost a yachtodon nem gond.
Freszelés 2025. 08. 12. 19:51
Előzmény: #252718  J0hnnyEnglish
Csak ne legyen gyerek. Csak ne kelljen fogorvosra költeni. Csak ne legyen az, hogy egy tróger bérlő befoglalja az egyik lakást aztán nem költözik ki és közben lepusztítja. Reméljük utazni se kell sehova vidékre rokonokhoz, ápolásra szoruló öreg se legyen. Reméljük esküvőre vagy semmi ilyesmire se kell menni (nem a borcsis pénz miatt, hanem hogy az ember valami értelmes ruhát magára tudjon húzni). Nyilván lehet pártizezerből venni valamit, de havi 260-hoz gondolom észnél kell lenni.A 260-ból gondolom fizetik a 2x10ezer tébét is. Ja közben meg kényelmesen kijönnek, félretesznek, szóval álljanak meg 200-ból havonta ketten.Ez napi 3300 forint/fő. Reméljük sok vizet, villanyt se fogyasztani és fel se kell újítani 20-30 évente a házat-lakást. Fűtés? Rezsi? Kiadott lakások amortizációja? Nyilván maguk javítanak mindent, de a festék nem a csapból folyik. Elromló mosógép? Reméljük a legjobbakat, mert elviszi - még használtan is - mittudomén a félhavi pénzt minimum ha bekakkant.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 12. 19:39
Előzmény: #252717  Törölt felhasználó

Az egyik nagyon értelmes hozzászólást idézném:
"Következő pont, a bevételek. Jelenleg ketten élünk 260.000Ft-ból. Van kettő örökölt lakásunk, amit kiadunk bérbe, és egy harmadik lakásban lakunk, amin haszonélvezeti joga van a páromnak. Autót nem tartunk fenn, mert nem használnánk ki. Kerékpárral járunk, illetve vásárlásra van egy háromkerekű, csomagtartós, elektromos robogónk. Dolgozhatnánk midketten, de mivel kényelmesen meg tudunk élni a keretünkből, és még havi szinten félre is tudunk tenni, egyszerűen nem éri meg annyi időt és energiát áldozni. Nem dohányzunk, nem iszunk alkoholt, nem járunk drága helyekre szórakozni. ...ez rengeteg kiadást negál. Illetve még több pénzt spórolunk azzal, hogy nem veszünk készételt, sem pékárút, sem száraztésztát, sem édességet, mert meg tudjuk sütni-főzni. (persze ezt mi azért tehetjük meg, mert nem dolgzunk, így rengeteg időnk van ilyesmire)"
Röviden az öreg Klapkát idézve, pénzt nem spórolással, hanem munkával lehet előteremteni, azt pedig lehet aztán jól befektetni és kamatoztatni.
Meg kell érni az ilyen podcastok hallgatása/olvasása után, hogy a boldogulás és annak mértéke nem a napi 1 kávén (Kiszámoló) vagy drága Kornélkám által említett ásvány vízen múlik.
Az életet élvezni kell mert túl rövid, pazarolni és rongyot rázni viszont ugyan úgy felesleges.
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 19:17

sziasztok
Új vagyok itt egy hasznos videó : 
Havonta több százezer forint INGYEN? Így spóroltuk össze a lakásaink árát!
https://www.youtube.com/watch?v=NKZAAYuftFg&ab_channel=N%C3%A9methKorn%C3%A9l
FR73 2025. 08. 12. 16:02
Előzmény: #252713  Tibi123
Igen, az amerikai úgy mondja, hogy ' you live well below your means', jóval a lehetőségeid alatt élsz. Ezzel a kényelmetlenséggel lehet gyorsítani, mérleg, saját döntés.
Nem menő felvállalni, de idővel furcsa mód, a többiek számára már menő irigykedni arra, aki felvállalta.
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 15:48
Előzmény: #252713  Tibi123

ne felejtsd el, megváltozott a születéskor válható átlagos élettartam
.
a 2000-ben született magyarok évtizedekkel tovább élnek mint akik 1900-ban születtek
ebből következően kellő mennyiségű idő híján nem tudnak annyit várni mint az elődeik
tehát jogos igényük, hogy egyből meglegyen a tökéletes kipárnázott életük
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 15:30
lehet hogy el kéne olvasnom a toldozott-foltozott mondataimat mielőtt elküldöm, nem csak utána
Tibi123 2025. 08. 12. 15:25
Előzmény: #252710  Bianco

Jelenleg csak az az alternatíva, hogy kifizet közel ennyit a tulajnak bérlésre. 
Most én nem kezdem el, hogy bezzeg az én időmben, de amikor az első lakásomra gyűjtöttem, akkor egy idős házaspárnál béreltem tetőtéri szobát úgy, hogy összesen négy ember lakott a tetőtérben és a 2 nyugdíjas. wc szerencsére kettő volt, de fürdőszoba egy és nem tudom miért van ez, de a nyugdíjasoknak is reggel kellett aktívnak lenni és bemenni a városba vásárolni, úgyhogy elég szigorú időbeosztásunk volt. Mindenkinek 5 perc jutott és már dörömböltek az ajtón, úgyhogy a valóságban se volt több idő reggel.
Aztán vettem egy kis suzukit és akkor már lehettem utolsó, mert autóval beértem. Cserébe kértek 15e pénzt és kerestem nettó 150-200e-t.
Csak annyit akarok kinyögni, hogy aki lakásra gyűjt, basszus elmehetne akár ilyen 4 ágyas szobában aludni, vannak privát diákhotelek, amik fogadnak fiatalokat is és 50-60e forintból meglenne egy hónap. Kényelmetlen, igen, nem ideális, cserébe hamarabb összejönne az önerő.
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 15:24

ugyan már
ha már egy igazán jót álmodni sem tud egy jól valaki akkor igen nagy a baj

kb úgy 40 éve olvastam talán a Lux Elvira szexológus egy könyvében, hogy igen nagy arányban élik le úgy az életüket a nők, hogy soha egyszer sem volt orgazmusuk
pedig, hogy valahogy feltornásszák az eredményt az igencsak kis százalékban talált szerencsések közé azokat is belevették, akiknek ha élőben nem is, de legalább álmukban megadatott
FR73 2025. 08. 12. 15:14
A Fidesz nem foglalkozik ilyen mihaszna előtanumányokkal. A "let's try and see what happens" elvet vallják, majd alakítanak rajta, ha sz@rul sikerül.
Bianco 2025. 08. 12. 15:00
A tévedés jogát fenntartva, én azért elég számottevő mértékűre vizionálom a csalódott hurráoptimista vevőjelöltek és eladók csapatait, akik egykét hónapon belül szembesülnek azzal,hogy hiú ábrándokat kergettek.
A másik fele, aki megkapja az áhtott ,akar 50 millios hitelt az 500 ezres nettojára, a felét minden honapban törlesztőre költi es a maradek 250ből él, illeteket fizet, felújit, rezsit fizet, nyaral, autózik,eszik... es fogyaszt, pörgeti a gazdaságot.
Végig van ez gondolva?
FR73 2025. 08. 12. 14:54
Előzmény: #252703  Törölt felhasználó
Mert én olyat láttam 2015-ben, hogy eladták a lakást, nekiálltak ezerrel keresni, aztán 1 év múlva ugyanott vettek egy ugyanolyan lakást 20%-kal drágábban.
Mondjuk a résztvevők múltjáról annyit kell tudni, hogy anno a szülőktől ajándékba kapott lakással indultam neki a mutatványnak, ami egy elég jelentős tanulópénzzé vált.
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 14:48

ma jelent a gspark
meglátjuk hogy muzsikáltak tavasszal az gázgyár helyén nőtt bérirodák és a sallangjaik
különösebb meglepetésre nem számítok
N0MAD 2025. 08. 12. 14:44
Előzmény: #252699  tihamer
ha úgyse adod el miért lógsz ar árakon?
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 14:42
Előzmény: #252705  Andy01

az egyik vidéki kis panelt tavasszal már eladtam, most fogja követni az ikertestvére azon az úton
ennek a kettőnek az ára megy az egyik gyerekemhez, így kerülnek kb egálban a másikkal most
a többi Pesten van, azok lesznek természetbeni ajándékok a terv szerint
azokkal majd elboldogulnak könnyebben itt, ha elvisz az ördög engem, addig meg elkezelgetem őket bérlőstül, gyűjtögetem meg fizetgetem a rezsiszámlákat hogy legyen valami dolgom néha
Andy01 2025. 08. 12. 14:28
Előzmény: #252703  Törölt felhasználó
Tehat megis eladni akarsz egy lakast, nem valamelyik fiadnak adnad?  Most en is  lakas eladasa mellett dontottem,  80 m2, ket szintes, duplex.  Ugy latom, novekedik az erdeklodes.  Talan tenyleg lehet szeptember elejen  az arat emelni?
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 14:00

hát valami baj lehet a fityiszéknél 
megszegték az egyik szent fityiszparancsolatot: hazudj amíg csak élsz, és még azután is
.
Takács Péter már nem tagadja, hogy szerelők mentek be egy szülésre a fehérvári kórházban
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 13:48

a fityisz most magával próbál rántani a fél országot abba az állapotba, ahova ők jutottak
ők érzik hogy kurvára csinálni kéne valamit, ezerféleképpen próbálnak is, de valahogy egyik kísérletük sem sikerül annyira jól, ellenben szarul
és szeretnék hogy törje jó sok ember a fejét,ne csak ők kínlódjanak magukban
na legalább az egy akciójuk eléggé beválni látszik, törik a fejüket a népek igen kreatívan egyre hülyébb és hülyébb dogokon
.
érdemes úgy tenni mintha eladni akarna az ember, mert vagy extra felárat realizál, vagy egy méretes foglalónyit, úgy hogy még az ingatlana is megmarad
.
tegnap le is vettem a hirdetésem, majd kb 2 hét múlva felteszek egy újat, kicsit emeltebb áron
Törölt felhasználó 2025. 08. 12. 13:13
Előzmény: #252697  FR73

általában le szoktam beszélni az embereket arról hogy előbb vegyenek mint ahogy eladnak, ha az eladásból kinyert pénzzel akarják befejezni a vételt
.
az volt az oka, hogy láttam és párszor, és hallottam is gondot belőle, mert kényszereladás jellegbe torkollott a dolog
meg azt is, hogy mi lehet kedvezőtlen esetben  a különbség vásárláskori zajló alku során, aközött hogy valaki azt mondja hogy:   ..... és egy  összegben a szerződéskötéskor kifizetem, vagy ........a szerződéskötéskor adok valamennyit a többit meg majd hozom
.
a kezdet kezdetén láttam egy fiút dolgozni aki a dh-nál tanulta ki a játékot, és ha valaki felhívta hogy érdeki ez vagy az, köszönés helyett megkérdezte, hogy rendelkezésére áll a teljes vételár, vagy előbb ehhez még el kell adnia valamit, és ha erre az volt a válasz hogy el kell még adnia, akkor szó nélkül kinyomta a telefont
.
szóval nem tudom mi a követendő, csak tippeltem mi nyomaszthatja a pistikét
lehet hogy jobb annak aki még szűz
Pistike12 2025. 08. 12. 13:12
Előzmény: #252700  Pistike12
A mai delikvens mar 100m hitellel tervezi ugy hogy egy rokonat huzna be ugy, hogy a rokona megveszi a parja lakasat papiron, o meg felveszi erre is az 50mot🙂 igy beut a jackpot a  100m hitellel🙂

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek