Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 03. 15:51
Előzmény: #251893  Andy01

na ez így elég talányos számomra, de sokat lökött rajtam abba az irányba hogy beszéljek az ügyvédemmel erről
.
nem gondolom hogy nagyon fantáziaszegény lennék, és ha mondjuk olyan bűncselekményt követnének el hogy teljes vagyonelkobzás lenne a jutalmuk még az én életemben az pl nem esne jól nekem az ajándékozást követően anyagilag sem
ilyen és kb hasonló dolog elméletileg persze lehet még
Rea 2025. 08. 03. 15:50
Előzmény: #251896  cn
Goldstein17 2025. 08. 03. 15:36
Előzmény: #251895  Törölt felhasználó
Ezek már nem túl gyakran eloforduló dolgok, de a ház amiben most csak nyaralok, poroszsüveg fodémes és pallótokos, úgyhogy en is kiművelődtem a témában. Egyébként holnap megyek az építészhez az atèpítés ügyében, mégegy lakást alakitunk ki, ilyen négyzetméter árak mellett bűn lenne nem beépíteni a 200 nm-es tetőteret. 
Andy01 2025. 08. 03. 15:34
Előzmény: #251895  Törölt felhasználó
Epiteszeti ismereteid szeleskorusege oriasi, es nyilvan egy komoly vagyont alapoztal meg vele. A vagyon felelosseggel jar, generaciok - elodeink es utodaink szempontjabol is.  Ha nem is orokoltel kozvetlen vagyont a felmenoidtol, ismereteket es tapasztalatokat szereztel vele. Ok is azt latnak szivesen, hogy korultekintoen intezkedj errol a vagyonrol, a fiatal generaco erdekeben.  Abba hagyom a tanacsadast, tudom, hogy te alaposan meg fogod fontolni a lehetosegeket.
cn 2025. 08. 03. 15:30
Hol lehet szerintetek elolvasni a jelenlegi jogi tervezetet vagy törvényt az otthon startról? Néztem az utolsó két közlönyt, abban nincs start szó legalábbis nekem nem talált benne.
Törölt felhasználó 2025. 08. 03. 15:24
Előzmény: #251886  Andy01
amikor 2007 végén kikötöttem a történelmi Belváros ingatlanpiacán néhány év friss, multiknál szerzett mérnökértékesítői tapasztalattal, pillanatok alatt kiderült, hogy ez számomra pusztán egy elég jövedelmező kommunikációs emberi játszma, ( kb mint ahogy a Kyrgios-nak jól  fizető hobbi a tenisz) és ez mindig is érdekelt, ráadásul szerencsémre egy csomó minden egyéb idevágó és hasznos ismeretet előtte felszedtem az egyetemen és az életben, és mivel a történelmi Belvárosban kezdtem, kifejezettem kapóra jött hogy embernél 
.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kubinszky_Mih%C3%A1ly_(%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9sz)
.
nem csak építéstan nevű tárgyból, hanem bútorstílustanból is vizsgáztam valaha, és pikk pakk felfrissítettem magam a barokktól napjainkig építészeti stílusokból, és a kapcsolt gerébtokos és pallótokos ablak közötti különbséget sem kellett kigugliznom, sem azt hogy mifán terem a poroszsüveg födém, és milyen rétegrend van felette ha még eredeti, vagy milyen eljárással lehet nagyon egyszerűen kideríteni, hogy egy biztosan jó öreg épületben fafödém van e vagy sem - ha egyáltalán az volt benne valaha
.
azért tanultam pár érdekeset menet közben is, pl felismerni a hárshegyi homokkövet vagy a tardosi "vörösmárványt", és hogy miféle érdekes meséket lehet ebből a tudományból kikerekíteni, vagy ha egy Belvárosban lévő lépcsőkorlát nem kovácsoltvas, hanem öntöttvas elemekből van
.
ami itt zajlik ingatlan árak apropóból, annak is a kommunikációs játék része ami itt tart

Andy01 2025. 08. 03. 15:23
Előzmény: #251893  Andy01
Javitom a hsz. hibajat: "Esetunkben is ez igy tortent, az orokosodesi szerzodes bizonyult szinte minden szamunkra nem elfogadhato  eshetoseg kivedesere.
Andy01 2025. 08. 03. 15:18
Előzmény: #251889  Törölt felhasználó
Felelossegteljes magatartas az, ha jogilag biztonsagosan intezkedunk halalunk esetere, attol fuggetlenul, hogy hany evesek vagyunk. Nem arrol van szo, hogy nem bizol a gyermekeidben.  Nagyon sok minden valtozhat a gyermekeid eleteben is. A haszonelvezeti jogod eleted soran valoban, sok mindenre megfelelo megfelelo tobbe -kevesbe. A jog nagyon osszetett,  az alternativak merlegelesehez, a jovo esetleges esemenyeinek a merlegelesehez es az ezekre valo felkeszuleshez egy igen jo jogasz tud velemenyt adni. Halalod utan - adja Isten hogy ez nagyon - nagyon soka kovetkezzen be - olyan valtozasok kovetkezhetnek be gyermekeid eleteben, hogy ez igencsak az alternativak, eshetosegek vegig gondolasat teszik szuksegesse.  Esetunkben is ez igy tortent, az orokosodesi szerzodes bizonyult szinte minden szamunkra nem elfogadhatatlan  eshetoseg kivedesere. Egyebkent ket even belul megtamadhato a szerzodes, de igen kis esellyel. A szerzodes azonnal bejegyzesre kerul az ingatlannyilvantartasban, igen sok elonnyel es vedelemmel!
Begre22 2025. 08. 03. 14:48
Előzmény: #251881  Törölt felhasználó
Lehet itt mese mese mesketézni haver. A fideszből gazdagodtál meg, gondolom nem sok adót lát az állam a fekete kiadásaidból te okoskodó paraszt
Begre22 2025. 08. 03. 14:46
Előzmény: #251885  Törölt felhasználó
Remèlem a NAV is látja miket irogat ide kedves fideszes nyomorult
sityaki 2025. 08. 03. 14:22
Egyáltalán nem úgy tűnik, hogy "megöregedtél" volna.
Törölt felhasználó 2025. 08. 03. 14:20
Előzmény: #251888  Andy01

beszélni fogok
bár végtelenül bízom a gyerekeimben, és a haszonélvezeti jogaimat is bőven elegendő garanciának gondolom
a pénzügyi vagyonom és a bérleti díjak változatlanul nálam maradnak
nagyon nem vagyok jogász, de nem látom egyenlőre a hibát a mostanában kialakuló elképzelésemben
.
technikai változás biztosan lesz, nekik kell fizetniük a közös költségeket, és az üzlethelyiségek építményadóit, amiket majd évenkénti ajándékozással átutalok nekik
Andy01 2025. 08. 03. 14:03
Laci, , orokosodesi szerzodes! Beszelj az ugyvededdel, ha nem ismered. A leghatekonyabb modszer. Raadasul a szerzodes kereten belul szerzett jovedelmeid biztonsagot nyujtanak, a kolykok meg sporoljanak. Te pedig rendelkezel nemcsak biztonsaggal (termeszetbeni tamogatassal a penzen kivul), igy te tudod forgatni a penzedet.  Sajnos, nalunk ez jol mukodott, barcsak ne kerult volna erre sor.. ha megfordithatnam itt az elet esemenyeit.. Udvozlettel!
Atti 2025. 08. 03. 14:03
Előzmény: #251881  Törölt felhasználó
Köszönöm a véleményezést Laci bá.
Andy01 2025. 08. 03. 13:51
Előzmény: #251872  Törölt felhasználó
Laci, fantasztikusak a tapasztalataid es megfigyeleseid. Legy tovabbra is nagyon aktiv itt a portfolion! 
Törölt felhasználó 2025. 08. 03. 13:29

ahogy nézegetem ezeket az ingatlanpiaci jogalkotói lépeseket, meg olvasgatom a lehetséges hatásaikról szóló találgatásokat, napról napra erősödik bennem az érzés, hogy lett egy járulékos, nem várt kellemes hatása annak hogy megöregedtem:
nyugodtan ülhetek tétlenül a seggemen, és nézhetem kívülállóként, szinte bármi aktivitás nélkül ezt a közelgő játékot
.
még ez a második vidéki kis panelka kiszáll reményeim szerint legkésőbb kb szeptember-október folyamán a játékból, aztán valahogy a gyerekeimmel közösen kimatekozzuk még idén, hogy a maradék 5 melyik melyiké legyen még idén történő ajándékozás keretében (amiben lakunk az már régóta az egyik nevén van)
a bérleti díjak maradnak az enyémek, a hozzájuk tartozó tevékenység isl, ennyi feladat és jó érzés nem árt a továbbiakban sem, sőt
.
az ajándékba kapott ingatlan eladása 5 évig szja köteles, ugyan úgy mint a vásárolt, az adóalapot pedig az eladási ár 25%-a képezi
ha idén lezavarjuk, akkor 2030 jan elsejétől szja mentesen eladhatóak lesznek
addig meg még talán életben maradok (még kicsit tovább szeretnék, és a statisztikák is a javamra vannak, de ki tudhatja)
.
ha örökség lenne belőlük, akkor picit kötöttebbé és feladat dúsabbá válhatna a helyzet, átfutási idő, aztán mit állapítanának meg értékként, járulékos költségek stb
.
a végrendelettel való megoldásnak nem néztem semennyire sem utána, ez az ajándékozás a legjobbnak tűnik, főleg hogy még van erős kapcsolatom a bevált ügyvédemmel a költségminimalizáláshoz, és talán így a most érvényes kedvező egyenesági öröklés, ajándékozás esetleges változása is talán ki lenne védve így
sityaki 2025. 08. 03. 13:28
Előzmény: #251883  Spiller
Akkor viszont már szinte mindenkinek jóval előbb tehermentes lakással kell rendelkeznie, hiszen ezeket a lakásokat öröklik.
Spiller 2025. 08. 03. 12:59
Előzmény: #251861  DavidCamp
Fel kell nőni. Mindenki maga tudja mit vállal. El kell jönni annak az időszaknak amikor leszállnak a golyók.  Külföldön hogy van?  Elöször törleszted a nem kevés tanulmányi hiteledet majd  nyomod a jelzálogot a lakásod után meg autó meg a hajó...egyetemre megy a gyerek..  Ha 10-20% önrésszel tudsz venni lakást 25-30év alatt akkor könnyen eldöntheted akarod vagy sem.  ha jellemzően 30-35éves korra jutnak oda a párok mire lakást vesznek akkor sima számtan. 60 éves korra lesz a saját. Külföldön az van 30% rezsi, 30% lakhatás, 30% megélhetés 10% sorsát eldöntöd.  Nyugdíjas korod előtt hitelmentes lesz a lakásod, kiveszed a nyugdíj megtakarításod utazgatsz.. és esetleg már koporsóban érsz haza, szép temetés. (régen a német nyugdíjasok modellje volt ez, ma már nem utaznak annyit a biztonság nekik az első) 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 03. 12:01
https://www.youtube.com/watch?v=A8yVXL2H6nA
A Special Talk with Fred Harrison
Törölt felhasználó 2025. 08. 03. 11:59
Előzmény: #251876  Atti

az egyének tulajdonságai időtlen idők óta  nagyjából ugyanazon a összetevők egyedi arányú keveréke
 ez egy dolog
tömeg pedig mindig is befolyásolható volt, az is lesz örökké, ez meg egy másik
abban vannak időről időre változások, hogy mennyire gecik akik így vagy úgy megszerzik a hatalmat, és a hatalom birtokában gyengítik, vagy ösztönzik az ugyan kisebb befolyással rendelkező, de szintén erősen geciket
.
szintén zsidó példázat
egy egy jelentős ember köré általában nem nagyon építenek a zsidók különösebb kultuszt, ez nem nagyon szokásuk, meg még ráadásul a végtelen számú szabályt tartalmazó "szervezeti és működési szabályzatuk" szerint nevesített formában tilos is
.
ezzel talán nem véletlen a kereszténység szerint ószövetségnek hívott szövegben lévő figurák között mindegyikkel kapcsolatban legalább annyi gonosz  jellemvonására térnek ki, mint a jóra, vagyis egyetlen tisztán pozitív  figurát sem ábrázoltak az "alapító okirat"-ukban
talán mert úgy gondolták hogy ilyen nincs is, minek ilyet ábrázolni
nem hisznek abban hogy van megérkezés, hogy itt van megváltó, csak abban hogy az út van, a halottakat legkésőbb másnap eltemetni, aztán meggyászolni, és menni tovább, és ami szerintük tutira van, az  a jövő, és a jövőbe vetett hit
és a jövőben annyira hisznek mint talánegyetlen más csodabogár sem
.
a Dávid egy erős hatású figurája a teljes, igaznak tartott történeti mesének, köré sok almesét szőttek, jelentős ősnek gondolják, és ami biztos és alaposan részletezett, hogy volt győztes jelentős csatákban, de  nagyon genny dolgokat is művelt, volt útonálló, haramia fosztogató időszaka is amikor a bandájával zsarolásból emberrablásból élt, megkefélte a leghűségesebb katonáinak a feleségeit, néha megölette a legjobb kapitányait, az egyik fiát is, de szép volt és voltak dolgai is amiért tisztelték és szerették időnként
.
a magyar népmesében pedig van tisztán gonosz és  pozitív, jó főszereplő és a végén  megérkezés, aminek keretében mindig győz a jó és az igazság
és a népnek ez tetszik
.
a populista politikus pedig apró részletekig kiméreti a tudós hadseregével és fejlett technikával hogy éppen miben hisz a népe, mit szeretne hallani, mi tetszene neki és azt mondja neki, amitől a népe boldog, és mosolyogva nézi ahogy nyilvánosan ipari méretekben meglopja őt a szép beszédű mesehőse, és majd újabb szép mesékért, amik mellé időnként kapott némi anyagi jellegű ajándékok fejében megint rá szavaz ha eljön az ideje

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek