Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az elmondásod alapján nem volt kint értékbecslő, hanem a banki adatbázisból történt egy automata értékbecslés, ami egy fos... röviden. Én meg is reklamáltam, ezért volt személyes, mert nem volt mindegy a hitelkamat miatt a fedezeti érték.
Nem kaptam még papírt, ez előzetes felmérés volt. Akartam számokat tudni, mielőtt aláíjruk a szerződést. Volt hitelbírálat (bevételek alapján), meg volt az értékbecslés része. A banki nő telefonban mondta meg, hogy mi a vége, és ő beszélt hitelfedezetről. De majd tájékoztatlak, ha kapok papírt is. Az adásvételit írtuk alá tegnap, a bankhoz talán holnap tudunk menni.
Kb. ugyanott vagyok, mint ha 2023 végén megvettük volna 120-ért. Az alatt akkor se adta az eladó. Időközben lett volna olyan pillanat, amikor még 120-ért megkaphattuk volna, de PMÁP már jött, tehát az lett volna az ideális félúton. Annyi a jó dolog, hogy közben végleg eldöntöttük, hogy ezt akarjuk, mind a ketten. Így most a döntés legalább személyes oldalról biztos. Az is valami, nem is kevés talán.
Ahogy írod. 72-t átutaltam tegnap, 70 lesz a hitel. Sok-sok, de számolgattam, megéri. Ha nagy gebasz van bármivel munka téren, eladjuk a panelt, és lesz kis hitel. Ha esetleg valami váratlan miat meghalok, akkor meg valószínűleg ígyis-úgyis eladják majd, lesz nagyobb bajuk is, mint hogy 120 helyett 140-ért vettük meg. Szóval ilyen gondolatokkal mertem belevágni.
Nem tudom mennyi volt ez a haz akkor es mennyi toket tudott pmapoztatni. De jobban nem jart sztem. Hosszutavon igaz a mondas. Ingatlan:infla koveto es a berleti dij a realhozam-amortizacio. Azert en vettem😀 bar relativ rossz helyen😀
Igen. 2022-23ban vételi időszak volt. CSak nem vett senki -rajtam kívül- mert mindenki ült a PMAP álomkamatban. Annak vége azonnal ugrottak a lakásárak min 20%ot. Igazából Hunball felvette PAMP álomkamatot és pont ugyanott van a a +20 millával mint azelőtt.
Törölt felhasználó2025. 05. 14. 09:24
A héten néztem egy lakást. Magyarország első teraszháza! Az ilyen lehetőségeket keresem. Hasonló nm. árban van, mint a wekerle......... Látom benne a lehetőséget. De, ahogy öregszem azt veszem észre magamon, hogy egyre jobban felerősödnek a kockázatok. Jobban hangzik, ha azt mondom megfontoltabb vagyok. Már nem vágyom felesleges izgalmakra...........
Nem kildik meg neked. Az a banknak megy. A hitelfedezeti ertek allapottol fuggoen piaci ar 70-80%a bpi lokacioban. Tehat kb 120m kornyekere tette a bank.
Ne legyel biztos abban, hogy a tetejen vetted. Ha 22 ev elso felet vesszuk bazisnak es raszamoljuk az inflaciot illetve a piacra locsolt tamogatasokat es emiatt elerheto hitelosszeg novekedest, amelyet a nominalis beremelkedes is tamogat, akkor erdekes szamok jonnek ki. Ahogy 2023 oszen irtam. 13 kerulet N+3 80nm koruli lakas 2025re 150m lesz. Annyi lett. 23 ev elso feleben 90mert elerhetoek voltak. Nagy Marciek atirtak a szamokat. Semmi mas nem tortent. Ami realis kockazat, hogy magasan ragadnak az arak es elerhetetlenne valik az ingatlan. Ezert is furcsa az uj onazonossagi trv, mert ezt tamogatja, ahogy az szja mentesseg. Egy ujabb alagyujtas tortenik...
Ez nekem így nem kerek! Az értékbecslési dokumentumot neked meg kellett, hogy küldje az értékbecslő. Van az értékbecslésben egy hivatalos összehasonlító táblázat (nm) árakkal - ott látod a piaci összehasonlítást. Az utolsó oldalon az összefoglalóban: -Az ingatlan értéke a piaci összehasonlító megközelítés szerint (ez a lényeg) -Az ingatlan értéke a hozam alapú megközelítés szerint Vagy ezt így bemondta neked a bank, egy kiba automata értékbecslés alapján?
A gyerekes szja fog nagyot utni meg a piacon. Meg 10-15m minimum minden lakasra pluszban... Plusz ez az onazonossagi is eleg furcsa. Kivetel lett a csokos, es nyaralonak mehet minden... Kozben a lakhatasi cel az ingatlanadasvetel korlatozasanak kivetele mellett is meghiusult. Egy katyvasz lett
Törölt felhasználó2025. 05. 14. 09:03
Sokkal több. Ezt nem lehet kiülni, innen nincs továbblépés. -- Örüljenek neki, hisz erre vágytak. Élvezzék!
30 év ott lakással számolva az a +20 millió az havonta kb 60 ezer Ft többlet, mai áron. Szerintem nem vág földhöz, ez megéri neked, mivel beleszerettél.
Ne vedd el a kedvét.. 20 milla bukó nagyon sok én is agyfaszt kapnék de majd az idő kidolgozza.. kegyegjen az óra, csöpögjön a lové.. Ha megszületik az orosz-ukrán béke olyan pozítiv hangulat lesz itt -ott hogy szakítani fog minden. papír, beton, minden.
Ne dózerold bele a földbe, hát itt az ingatlanguruk is megmondták, hogy kiváló döntés volt. Ezt dobta az idióta piac, nem nagyon tudsz vásárolni értelmezhető áron. Most ne magadból indulj ki, aki befektetésre vesz, napi szinten nézi az árveréseket, képbe van mindennel, annak más káposzta, de aki lakhatásra vesz, annak kevés esélye van. Ki kell ülni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link