Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 04. 22. 10:56
Előzmény: #244576  Andy01
Jó példa, konkrétan ez a legismertebb lejáratókampány, tudod miért mondta?
A király hozott egy rendeletet hogy a kenyér ára max mennyi lehet. Mivel a pékek buktak volna rajta a beszer költségeikhez képest ezért minimális kenyeret sütöttek inkább más pékárukat készítettek, például kalácsot amt adhattak ársapka nélkül.
Erre mondta  Marie -Antoinette, hogy ha elfogyott a kenyér a pékségben a kalácsot is kenyér áron kell adni "Ha a szegényeknek nincs kenyér akkor egyenek kalácsot!"
Szóval éppenhogy a szociális érzékenység volt a mondás alapja amit kiforgattak propagandaokokból. 
Olvass utána, nem én találtam ki. Azóta nem sikerült lemosni róla, csak ennyire hatékony az agymosás.
Andy01 2025. 04. 22. 10:40
Előzmény: #244578  FatFIRE
Talan nem kellene a francia forradalmat a naci mepirtassal osszehasonlitani.  Nem kivanok semmilyen politikai vitaba, elmeletekbe belemenni. Koszonom megertesed.
FatFIRE 2025. 04. 22. 10:10
Előzmény: #244576  Andy01
Andy, ne felejtsd el, hogy a nácik ugyanilyen könnyedén, hasonló indoklással léptek tovább a zsidókon. A népirtás az népirtás, nem lehet elfogadhatóvá tenni magasabb rendű célokra való hivatkozással egyiket sem. 
Andy01 2025. 04. 22. 09:58
Előzmény: #244566  fatihszultan
Nagymezo utca? Nekem tetszik, olyan parizsias hangulatu. Jarhatsz szinhazba sokat, ha szereted.  Ujlipotvaros: luxushazak, dunai panoramaval, hat, az igen, ha van penzed. Minosegi epuletek. De nem a Radnoti, Hegedus.
Andy01 2025. 04. 22. 09:51
Előzmény: #244574  FatFIRE
Francia forradalom: Marie -Antoinette mit is mondott a nepnek?  "Ha nincs kenyeruk, egyenek kalacsot "  A nep ehezett,  kenyeruk sem volt. A kiralyi udvar dozsolt. Minden forradalomnak vannak aldozatai. Megis ez volt a polgarosodas kezdete, es az alapveto szabadsagjogoke.
berlini
berlini 2025. 04. 22. 09:40
Előzmény: #244574  FatFIRE
Ha téged olvas az ember akkor nincs is szükség történelemkönyvekre.
Pár sorban leirtad a lényeget.
A propagandát, amire alapozva Orbán meghirdette az illiberális demokráciát.
Most már azt is látjuk mit értett ez alatt.
Pedig az igazság  ez:
Liberalizmus nélkül nincsen demokrácia.
A népirtásokat ebből levezetni primitiv hazugság.
Ahogy a NER-től megszoktuk.
FatFIRE 2025. 04. 22. 09:13
Lakhatásra a VI. kerületben Benczúr, Délibáb, Munkácsy, Rippl-Rónai utcák és a Városligeti fasor a legjobb. Még mindig központi fekvésűek jó közlekedés mellett, de csendesebb, kertvárosiasabb, elegánsabb. Egy barátom cége a Városligeti fasor egyik villájában foglalja el az egyik szintet, őszintén irigylem őt érte, nagyon hangulatos.
A Nagymező a forgalomcsillapítás óta jó, érdemes a Hajós utcát és az Opera környékén levő kis utcákat is megnézni. Szintén nagyon jó lakások vannak a Jókain és a Liszt Ferenc téren, a terek is szépek. Nálam ezek egyértelműen előzik a Radnótit és a Hegedűst.
Andy01
A francia forradalom borzalmas események kezdete volt, gondoljunk csak arra, hogy ekkor hajtották végre a modern történelem első népirtását (a vendée-i népirtást), több százezer embert mészároltak le (a Konvent előtti jelentésben 400 ezer emberről szólnak), nőket és gyerekeket is, sokszor elevenen elégetve őket. Nemesek és papok tömegét ölték meg és fosztották ki, ahogyan később bolsevik utódaik is tették. Ez az eseménysor volt a bölcsője a későbbi liberalizmusnak és a kommunizmusnak egyaránt. Ennek fényében érdemes értelmezni a szabadság, egyenlőség, testvériség szavainak jelentését is.
Ma ugyanez woke, cancel culture, pozitív diszkrimináció, demokráciaexport repülőgép-hordozó anyahajókkal és bábkormányok egész sorával.
Törölt felhasználó 2025. 04. 22. 08:33
Előzmény: #244571  Andy01

igen, szinte végtelen számú megvizsgálandó körülmény lehet
a szövegem azért ragadt le az utca megismerésének általam használt módjánál, mert konkrét, de csak utcákra vonatkozó kérdéshez szóltam hozzá
Andy01 2025. 04. 22. 08:28
Előzmény: #244571  Andy01
Egyebkent a benapozas miatt neztem meg ismet a lakast, amit fontosnak tartok. A kulsoleg exluzivnak es zartnak tuno etterem miatt fel sem merult bennem - oh, en naiv, jhiszemu - hogy az etterem a bibi, ami miatt az ar relative alacsony. Nagy taktikai huzas volt meg az ingatlankozvetitotol, hogy a szegeny ifju holgyet a gyermekevel otthagyja a csunya ferje es keri a fel lakas arat. Persze, raadasul ott volt a kisgyerek is, mindez annak ellenere, hogy az ottlevo holmik  - es a konyha mintaszeru tisztasaga alapjan   -ugy tunt, hogy a lakast nem hasznaljak. Nem zarhato ki, hogy a valas story igaz, de az arat a csendben elhallgatott, lakas terasza alatt levo kiulos etterem indokolja. Szoval, ha lakast vesztek, setalgassatok ott tobbszor.
Andy01 2025. 04. 22. 08:16
Előzmény: #244569  Törölt felhasználó
A kiszemelt lakas kozvetlen kornyezetenek megtekintese szukseges a donteshez, nekem most volt egy esetem, nagyon tanulsagos. Ezer leirom hosszasan, magamnak is orok tanulsagul. Remelem, nem untatlak benneteket a storyval. Nemcsak az utca szinvonala miatt kell alaposan megnezni a haz kozvetlen kornyezetet. Itt, Sp; orszagban totent,  nem olyan regen, meg nem indult be az idegenforgalmi szezon (bezzeg, most husvetkor mar tele lett a varos). Az egyik kornyek, amit esetleg erdekesnek tartottunk, itt volt a lakas. Nagyon szinvonalas, felujitott, szep meleg szinure festett homlokzattal. Portaszolgalat, mindenhol bekamerazva.  Egy rovid setalo utca koti ossze a tengerrel, 200 m,  de nem a zajos setelo resz meg, csak szemben van vele. Nos, a lakas: nagyon jo beosztasu, frissen felujitott, profi designos konyhaval, erkellyel. Ellene szolt, hogy elso emelet. Itt a magasabb emeletek elonyosek, es dragabbak is (kevesbe zajos, esetleg jobb panorama).  Zold teruletre (kertes jellegu, orokzoldekkel)  nez a haz mellett, a mi a haz es a haz mellett levo masik epulet  teruletehez tartozik, kapuval lezart, szinvonalas kialakitasu.  Mar mikor az ingatlankozvetitovel voltunk ott, emlitettem, hogy nezzuk meg azt az oldalt, kivulrol, ahova a terasz nez, de valahogy olyan kenyszeredett volt. A lakas kozel van a haz sarkahoz, ott egy szep, fas utca van, a sarkon alul egy etterem. Nem olyan szorakozos, hanem etterem, de pizza is. Sotet, nagy, modern uvegekkel, bejarat, reklam az utca felol.
A kis bibik ellenere, persze a szimpatikus ar is vonzott, kicsit beszelgettem  az ingatlanossal. Itt egyekben altalaban 3% a kozvetitesi dij, ugy tunik, hogy egyseges. Az igatlanos elmondta, hogy elvalik az ifju holgy - aki ott volt a kis gyermekevel a megtekinteskor - es a ferje gyorsan akarja a penzt, ezert alacsony az ar. Oh, en naiv. Mivel a megtekintes hetkoznap volt, gondoltam, megnezem ismet alaposabban, mar hetvegi napon.  Esetaltam egyedul a lakashoz, es besetaltam a belso lezart reszbe. Hat, latom, hogy ott egy szepen lekovezett resz van. Az etteremnek egyik ajtaja nyitva volt, erre a lekovezett reszre ott sepregettek. Veletlenul kint volt a megtekintett lakas melletti lako, terasza az etterem felett kozvetlenul.  Erdeklodtem reszletekrol, a srac lejott, es beszelgettunk. Itt nagyon segitokeszkek  es baratsagosak az emberek (mindenhol, utcan, utazaskor, uzletben). Elmondta, hogy igen, ez egy jo etterem, szinvonalas, es ezt a teruletet berlik a haztol, nagy teruleten kint vannak az asztalok, delben, este, bizony, zaj van. Ez azt jelentette, hogy a szep kis lakas terasza igen kozel van ehhez az etteremhez, es az ember elvezheti  a vendegek tarsalgasat.  Tehat igy mar mas szemmel lehetett ertekelni a lakast es a kozvetito altal eloadott helyzetet. Mindig meg kell nezni egy lakas kozvetlen kornyezetet, reggel, este, hetvegen. Az ingatlanos ugyesen mutatta be a lakast, de hat ezt a "kis hatranyt" ugyesen titkolta. Ezt a lakast nyari vendeg csucsforgalomban nem lehet konnyen eladni.
Törölt felhasználó 2025. 04. 22. 07:45

én is fokozatosan ismertem meg az utcékat azon a kb 10 négyzetkilométeren ahol nyüzsögtem
először a neten kutakodtam a városfejlődés történeti szerepe, sorsa után, (5-6-7-ben elég gazdag a net ilyen tekintetben)
aztán különböző napszakokban elmentem  nézegetni kifélék mifélék sétálgatnak az utcán
aztán  tüzetesen végignéztem miféle üzletek vannak, és milyen árszínvonalon árulnak
és az döntő az szokott lenni hogy beültem vendéglátóhelyekre, megnézni a kínálatot, árakat, a közönséget, és kicsit diskurálni a pultossal, pincérrel, pincérnőkkel: ők nagyon jól informáltak gyakran
.
szinte soha nem árultam és nem is adtam el általánosan vonzónak számító áru és tulajdonságúú lakást
de pontosan tudtam hogy van pár ember akinek biztosan az
ezért is voltak az ismerkedő 1-1,5 órás beszélgetéseim, hogy felmérjem kiféle-miféle emberrel állok szemben és megfejtsem melyik utca és lakás állna jól neki, és egy sor taktikai lépés végén elvigyem oda
.
egy jó fodrász is gyakran jobban tudja hogy mit kell csinálni egy hajjal, mint a haj gazdája
egy igazi konyhabútoros is sokszor jobban tudja milyen konyha kell egy háziasszonynak mint a háziasszony
és egy lelkiismeretes építész is jobban tudja milyen családi ház kell a családnak,mint a családfő.aki egy kockás papírra lerajzolta
Törölt felhasználó 2025. 04. 22. 07:12

volt egy ügyfelem aki az Andrássy legelején dolgozott egy talán főleg olasz ruházati boltban
leningrádi születésű volt, és az orosz tudása miatt alkalmazták
sokszor jártam nála az üzletben, volt amikor és is megkértem tolmácsolni
.i
fél millió volt náluk a legolcsóbb férfi zakó 2009-10-ben
azt mesélte, hogy sok orosz vevőjük volt, és egy fiatal orosz nő úgy vásárolt 3 öltönyt a pasijának, hogy az üzletben dolgozó férfi eladót megkérte hogy bújjon bele a zakókba, majd megnézte hogy áll rajta, és ez alapján választott
a végén rájött hogy cipő is kéne, de nem tudta hogy mekkora lába van a pasijának, és a vala lévő barátnőjével próbálták kitalálni,  miután meglett a közösen kialakított megoldás, a biztonság kedvéért vett egy számmal kisebbet és nagyobbat is
aztán segítséget kért még a taxi rendeléshez, de úgy hogy a taxis jöjjön be az üzletbe segíteni kivinni a holmit
és otthagyott bőven 5 millió feletti értékű dollárt
.
saját célra vásárolt lakás utcájának mérlegeléséhez jobb ha szán időt mindenki az utca atmoszférájának személyesen való "felpróbálására"
slash
slash 2025. 04. 22. 07:08
Nagymező utcán gyakran átmegyek. Jó a hangulat. Ajánlom. Újlipót már elitliga. Inkább ott de az gondolom drágább. 
Törölt felhasználó 2025. 04. 22. 06:26
Előzmény: #244557  DaGi

a másik, - közel fele  - pedig ingatlanpiaci negatív előítéletek as ócska sztereotípiák felmondása, panel-, gangos-, belváros-, ingatlanos fikázás formájában
és vannak még akik pr cikkekből eredő gazdag olvasmányélményeit habosítják ki tudja milyen eredő és értelmű statisztikákkal
.
miközben a lakóingatlan piac nagyon is emberi dolog, és a viselkedéstudomány eszközei nélkül szemlélni szinte csak üres időtöltés
fatihszultan 2025. 04. 22. 06:01
Damjanich utcában vennétek saját célra? Általában 7. ker. 
Nagymező utcáról mi a vélemény? (Saját célra) 
Újlipótváros - Radnóti, Hegedűs Gy?
Köszi a visszajelzéseket
hunball2 2025. 04. 22. 05:03
Előzmény: #244561  Andy01
Köszönöm!
berlini
berlini 2025. 04. 22. 01:25
Előzmény: #244563  Spiller
A tiédben, a permanens névváltók kategóriában nem szándékoztam indulni.
Ott szabad a pálya.
Spiller 2025. 04. 22. 00:29
Előzmény: #244562  berlini
A sajat kategoriadban probalkozz. 
berlini
berlini 2025. 04. 21. 22:08
Előzmény: #244553  Spiller
ne igyál annyit.
Andy01 2025. 04. 21. 22:03
Előzmény: #244554  hunball2
Boldog Husvetot Neked, kis csaladodnak, es csaladi beket. Orulok, hogy vegre nyugvo pontra jutottatok, annyi tepelodes utan. Latod, itt a forum vegig kovette ezt a folyamatos merlegelest, gondolkodast, hogy mit tegyel. Hol vegyel, mennyiert vegyel, mindent kitargyalt ez a forum. Most vegre megerkeztel,  mar csak a penzkerdes jon, hogy mennyiert adja az a csunya bank. Hajra, ugyes legyel!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek