Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 03. 01. 09:51
Előzmény: #241618  szieszta

bizony ez is komoly szakma, buktatókkal
egy barátom a 90-es évek elején ejtette a saját bizniszét, és beállt az addig a felesége áltat futtatott varrodás játékba
az asszonynak testhezállóbb volt hajnalban kelni és gecizni naphosszat a varrónőkkel, ő meg intézte az értékesítést, szervezett 8-10 ügynökük akik járták az országot és a butikosokat látták el, ő meg beügyeskedte őket egykét nagykerbe, na majd a tescoba, még mielőtt a kinaiakkal is kellet volna versenyezniük
azt mondta, hogy mindenhol 40 körüli elvált nők voltak a beszerzők, és egyszer megbeszélt egy találkozót az egyikkel
azt gondolta hogy visz neki egy kis zsét, eleinte kicsit jópofiztak aztán át akarta adni az ajándékot, mire a nő lemerevedett és felháborodva kérdezte hogy ezért jött? majd kidobta és nem vett tőlük többé
ugyanis a nő azt hitte hogy hálából végre jó alaposan meg lesz dugva
Törölt felhasználó 2025. 03. 01. 08:56
Előzmény: #241617  Placi82
De, mi "jobb típusúak" vagyunk többségben, azok, akik nem a közpénzektől és a jóbarátoktól függenek. Ezeknél a vállalkozóknál rendeled meg a kocsid szerelését, az egyedi konyhabútorodat, hozzájuk mész étterembe és tőlük veszel telefontokot is. Mi nem pénz kapunk az államtól, hanem pénzt adunk neki.
szieszta 2025. 03. 01. 08:15
Előzmény: #241615  szieszta
Egyrészről szereti a krrupciót, mert könnyedén intéz mindent és nem is kerül neki sokba, mert általában kozszolgákkal tárgyal és a közösböl fizeti.
Nagyon jó példa erre, mikor az ügyintéző úgy kéri a sikerdíját, hogy annyval emelkedik az ár.
Placi82 2025. 03. 01. 08:08
Előzmény: #241616  Törölt felhasználó
Visszavonva minden. Ilyet ritkán teszek:) Csak kiszedtem beloled:). Nem vagyok vállalkozó, de azért a hazai vállalkozók archeptipusanak sok típusát  láttam életemben. . Válaszodbol kilogikazom, hogy Te a" jobb típushoz tartozol". De azért maradjunk annyiban, hogy nem te tipusosd van  többségben! 😉
Törölt felhasználó 2025. 03. 01. 07:21
Előzmény: #241597  Placi82
Kicsit több figyelem a másiknak és akkor nincsenek ilyen totálisan félresiklott levezetések a semmiről, hiszen a vélt adósságaimmal összefüggésben már az adósok börtönének felemlegetéséig jutottál. 😂
Írtam már itt arról, hogy az első családi házamhoz 95-ben vettem vállalkozóként építési telket, szóval nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy kiszámold: igen, már 2008-ban is vállalkozó voltam. 
A hídépítők és a hozzájuk hasonló, állami forrásokra specializálódott cégek semmilyen szinten nem reprezentálják a piaci alapon működő vállalkozásokat. A mi dolgaink nem a mások pénzét közmegbízatással osztogató jóbarátokon múltak. A szerencséhez is csak annyi közünk van, mint egy szoftver architektnek, vagy egy jó sebésznek... 😊
szieszta 2025. 03. 01. 07:13
Előzmény: #241608  Placi82
Ebben tudod mi a legnagyobb vicc? Hogy nem vicc, hanem a valóság. Éppen most beszélgettem erről egy nagyon jó barátommal , aki több országban üzletel. 
Placi82 2025. 02. 28. 23:45
Előzmény: #241612  Törölt felhasználó
Figyelj belassult a vállalkozása 2008 körül, ahogy mesélte, nem akart bezarni  es lelakatolni,pedig ha ezt teszi akkor sose lett vollna gondja Kellett a hitel, felvete hogy a csökkent drasztikusan  megrendeles állomány, ellenére a jó szakembergardat megtartása, céget fenntartása, fix költségeket fizesse. Ment a hitegetés hogy nem gyurizik be a gebasz, megáll határon, etc... . A frank hitel meg akkorát ugrott mint bak nyúl, az ingatlan fedezet meg ugye  csökkent radikálisan  a bank szemében. Ez a reciprok effektus. Nem bonyolult. Mikor elmeselte atereztem és megertettem. Talán mert van EQ-m is, és empátiam. Atereztem adott szitut. És igazi selfmade man volt. Szóval én nem hulyeznem le......Gratulálok, hogy neked nem volt ilyen problémád, és full egyedül, segítő komoly  barát es rokon segítő keze nélkül atveszelted a 2008-2013ig tartó  sötét kevés megrendeles állományal biro éveket. Ha így volt akkor emelem a kalapom,  és gratulálok.! 😉
 Vagy esetleg akkor még nem vallalkoztal? 
Továbbra is fenn tartom hogy az élethez szerencse kell 90%ban. Vállalkozás, egészség etc... 
Placi82 2025. 02. 28. 23:27
Előzmény: #241610  Sony123
Köszönöm. 30 éve, még kb  nyilat csináltam mogyorofa vesszobol és 100 as horgaszdamil volt a hur, és azzal lovoldoztem, meg dolgoztam a szüleimmel az állatok körül, a kertben, etc.... Szóval igazad van tényleg, semmi közöm nem volt 30 éve a vállalkozáshoz mert 42 vagyok 🤣🤣
De azért már a Margithid felujitasanal mint kezdő alkalmazott csicska mérnök ott ültem és figyeltem  nagyokat, és extrovertált srackent közvetlen is vagyok . 😉
És egy dolgot megfigyeltem, mint egy dal címe " mindig kell egy jó helyen lévő barát vagy egy jó rokon, ismerős egy sikeres átlag vallkozonal.. Aki segít ahol tud mint a jó úttörő 😉. Persze vannak zsenik, mondjuk magyar Zukerbergel félék, van egy innovatív  ötlet, akik írnak mondjuk  programot, vagy appot, etc... külföldre eladjak sok pénzért  és dolce vita...és befektetik részvénybe lakásba. Ilyet speciel egyet se ismerek, de biztos léteznek. 
Vagy butik ruha hálózatot nyitnak vagy játékbolthalozatot., rendszevalltasodejen és egyiket a másik után, szépen sorban "ahogy a csillag megy az égen"  haladnak fokról fokra... Előttük emelem a kalapom, és gratulálok is nekik, a legnagyobb tisztelettel.... Általában kiegnek 15 év alatt a stressztől alkalmazottak idiotasagatol, etc. Ők akik küzdenek. 
De láttam a "másik oldalt", a mindig kell egy jó barát jó helyen ki segít, mert ki a jég hátán a versenypiacon,nem élne ám meg...messze nem...... 
Arányokat nem írok, hisz nem is releváns....... 
De azért azt vedd figylbe hogy 180fős cég termelést irányítottam és nem voltam 30 éves. És csak egy Borsodi mérnök gyerek voltam zéró, nulla, semmi jó kapcsolatokkal, barátokkal, rokkonoklal. Semmi se. Igaz csak alkalmazott!! De azért figyeltelek a pályán, marcsak azért is mert jó megfigyelo vagyok, és nem egy lassú felfogású 😉 
Szóval erről ennyit,milyen fogalmam vannak a dolgokrol😉. Na pá. 
Törölt felhasználó 2025. 02. 28. 23:25
Előzmény: #241611  Spiller
Az ismerőse úszott a svájci frankhitelben, a kockázatait semennyire nem tudta kezelni és ha jól értem, a céges pénzügyei is teljesen összefolytak a magánnal, 2010-ben pedig mindenét elveszítette. Tényleg sokkal okosabb volt nálam, ez nyilvánvaló. 😂
Spiller 2025. 02. 28. 22:50
Ha chf hitelt vett fel a vállalkozó haverod akkor nem nagyon volt "vérprofi"  Sokan még chf-et sem láttak úgy vettek fel chf hitelt. Kiszámitható volt a svájci jegybank belépése a chf piacára és erre a sávra kereskedett a világ. Ezt unták meg a svájciak. Információm szerint a questor is erre szedte be a lakossági pénzeket ezt játszották meg. A népek felvették a 4-5-6% chf hitelt és berakták questorba 10%ra. Mindenki azt gondolta már qrvára ravasz befektető. Aztán eljött az igazság pillanata. 
De jellemzö a kisebb kategóriás emberekre akik tudják a frankót, itt semmire semmi lehetöség. Ha valaki még is megcsinálja akkor szerencséje van. A kisebb kategóriás vállalkozások pár alap dolgot nem tudnak. A cég az nem buksza, a cégértéket kell növelni. Ha a cégértéket növeled akkor a céged hitelképes lesz, kaphatsz kedvezményes hiteleket is, ez nem szerencse hanem bezsákolod a lehetöségeket. 
Sony123 2025. 02. 28. 22:45
Előzmény: #241609  Placi82
Azért ordít rólad, hogy az elmúlt 30 évben semmi közöd nem volt a vállalkozáshoz. 
.
Lényeg, hogy nem kéne okoskodhoz olyan dolgokhoz, amiről fogalmad sincs.
.
Üdv és sok síkert az élethez!
Placi82 2025. 02. 28. 22:14
Előzmény: #241606  Törölt felhasználó
Oh, 35 év vallalkozoi múlt!  Az tényleg szép. Akkor nem szóltam semmit. Gratula.
Vagy 35 éve volt a  rendszerváltás? .
Melyik? 
Placi82 2025. 02. 28. 22:12
Megneztem, Z és Trump csörtejének videóját most. Akkorát rohogtem fel, ilyen nincs, pont egy másik topikban jósoltam előre,  hogy erre tippeltem, nem lesz semmi megállapodás, és miért nem. Na de ne geopolitizaljunk. Off a téma. . Ha már ilyen vicces hangulatban vagyok. Mondhatok egy viccet, múltkor hallottam. Kimasolom.. Most nem pikans viccet  mondok.... . 
"" "Három ügynök, egy amerikai, egy német és egy
magyar egyszerre látogat meg egy múzeumot.  Eszreveszik, hogy a  kerítés javításra szorul, hát mind a hárman felajánlják, hogy megszervezik a munkálatokat a múzeumnak. Az Amerikai megméri centivel a kerítést, felír néhány adatot, hosszan számolgat, majd kiböki:
- Azt hiszem, 900. 000forintért meg tudnám csinálni.
400.000 Az anyagköltség, 400.000 a munkások bére, s 100.000 lesz az én hasznom.
A német szintén méricskél, számolgat, aztán:
-Szerintem ki lehet hozni 700.000-ből is.
300.000 az anyag, 300.000 a melósok, és 100.000 nekem.
A magyar odanéz zsebre tett kézzel, és méregetés nélkül foghegyről odaveti:
- 2.700.000 forint.
A múzeumigazgató teljesen elhűlve:
- Hogy jött ki ekkora összeggel, amikor meg se nézte rendesen, hogy mit kell csinálni, mint a többiek!!!
- Roppant egyszerű.
Egymillió magának, egymillió  nekem, és a munkával meg, bízzuk meg  a németet.
- Gratulálok, oké, tiéd a meló!!, 🤣
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 02. 28. 22:10
Előzmény: #241601  slash
Mert semmi köze a lokációhoz! Ha szabad áras lesz a fűtés meg a melegvíz akkor a 7900 Ft helyett 24000 lesz a havi átalánydíj, tényleg ez rengeti meg az árakat!
Törölt felhasználó 2025. 02. 28. 22:01
Előzmény: #241605  Placi82
Vállalkozóként dolgoztam, egyszerűen csak megkerestem ezt a pénzt. 35 évvel a rendszerváltás után ezen még csodálkozik valaki? 🤷🏻‍♂️
Placi82 2025. 02. 28. 21:52
Előzmény: #241603  Törölt felhasználó
Értem. Én meg nem gondolok semmit se😉. KP mindenre. Ez igen, gratula. Meg vallakozasban sincs se volt vastag  Széchenyi hitel, és társai. Majd elmeseled hogy csináltad? öröklés? Vagy hogyan? De ha tehetség akkor részleteznéd anonim módon csak, hogy okuljun a paraszt. 😉Köszönjük. 
Törölt felhasználó 2025. 02. 28. 21:44
Előzmény: #241599  Ishar
Szerinted én még nem hallottam a kamatstopról? 😂 Írtam már korábban itt arról is, hogy ezek a mentőakciók a rendszer jellemzői.
Törölt felhasználó 2025. 02. 28. 21:39
Ez egy szép és hosszú levezetés a semmiről. 😊 Sem a házamon, sem a befektetési ingatlanjaimon nincs és nem is volt hitel, ezt egyértelművé tettem már korábban is. Gázos fűtésű ingatlanom sincs. 🤷🏻‍♂️
Placi82 2025. 02. 28. 21:17
Előzmény: #241600  Placi82
Komolyan van 10 lentebb álló tényem meg esetleg. Szóval , ha a kormány,a  jegybank, külső monetáris környezet, etc...... nem védi meg a popsijukat a csodás "tehetséges és zseniailis  ingatlan (kis) befektetoknek" , akkorát buktak volna mint. Rottenbiller, mint anno a frankhitelesek..... 
Szóval hihetetlen, hogy azok mondják itt a" tutit" akik a lenntiekkel meg alapszinten sincsenek  tisztában..... 
slash
slash 2025. 02. 28. 21:14
Előzmény: #241600  Placi82
Így van. Panelnek szabadáras energiaárakat  mint nekünk házban lakóknak meg elengedni a hitelkamatokat. Jövö héten a 60 millás panel 25 lesz. Amennyit ér. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek