Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Pont így történt. Most meg kéne, hogy nézzem a szerződést, 2018-ra ígérték az átadást. Mi 2016-ban szálltunk be amikor még csak tervezőasztalon létezett. 2019-ben elkészült, de nem adták át, majd 2020-ban közölték, hogy előlegként fizessünk még tíz millát vagy visszadják az előleget. Nem sok bizalmunk volt sőt időközben kicsi is lett, így inkább kiszálltunk. Azért volt előtte rossz példa, például a veresegyházi lakópark. Úgy tudom, még mindig nem adták át. Ha akkor tudom, hogy egy éven belül átadják, akkor lehet, hogy jó ötlett lett volna, de ezt ki tudja. Lényeg, hogy már kicsi volt.
Valószínűleg ide is beontenek a régióba száz milliárdokat, Balaton CSOK néven. Amúgy is elmennének a fiatalok, ha olcsóbbak lennének az ingatlan árak, akkor is, mert valószínűleg nincs elég munka a régióban. Ha az állam nem avatkozik be, akkor nem fognak a balatoni ingatlan árak elszállni.
Balatoni gyerekként elmondom mi van! Belterület horror drága, de a 6 lakásos társasházat építő vállakozóval nem tudsz versenyezni. Külterület ugyan az! Minden lezsírozható pénzzel, így még a nádas/camping a még létező üres hely is beépíthető.. Szőlő, bármiféle növény csak addig amíg ellenőriznek... Utána térkövet a kertnek. Helyi bérszínvonalon már rég kiárazódtál, én BP-i átlag feletti fizuval kiárazódtam a külterültről is. Így aztán vettem máshol olcsóbban... ez van.
Pontosan, a szerződések többsége zsebszerződés, amit érdemben nem lehetne érvényesíteni, ha szükség lenne rá. A lebukás / ellenőrzés veszélye meg ezrelékekben mérhető. Ezzel együtt - mint már írtam - EP, ÖPT, NYESZ számlák adókedvezményével, meg minden szarról számla kérésével bőven 10% alá lehet vinni az adókulcsot. Akinek több ingatlana van, az valahova mindig vesz valamit, valamit mindig csináltat valahol. Ki fogja összenézni, hogy a tűzhely, TV, bejárati ajtó, vagy éppen a katás festő munkadíja hová lett csináltatva...? És akkor még mindig ott a KP, lehet legalább egy részét abban kérni. Ki lehet adni ismerősökön keresztül, mindenféle munkahely meg egykori iskolai levelező listákon meghirdetve, hogy csak 1 lépésre legyen a bérlő az ismeretségi láncban és ne egy vadidegen jöjjön az ingatlan.com-ról. Az igazi szívás nem a bérlővel, hanem magával a lakás tartásával, azaz a társasházzal tud lenni, meg kell nézni, van-e pénz, vannak-e elmebeteg lakók, van-e felújítási alap, stb. Ezt ki lehet kerülni családi házzal, csak annak a nettó bérleti díj / érték aránya általában sokkal rosszabb. Esetleg ha több kisebb lakrészre lehet osztani, talán akkor éri meg....
Valami egeszen kaprazatos ahogy Navracsics leoregezi a Fiatal Demokrata Szovetségbol alkotott NER tagjait. :) Az meg kulonsen pikans, hogy az baj nekik hogy nincsenek szolgak es fiatal kis qvak, akik a lottyedt pocsuket kiszolgalna olcson, ezert allami penzbol kivanja ott tartani oket, nehogy a Fiatal Demokrataknak esetleg az általuk kialakitott arszintet kelljen kifizetni nekik a szolgaltatasukert, hogy ott tudjanak lakni:) 1000kmrol kiszagolhato lufirol van szó, melyen bizonyiteka h nem mukodnek a piaci mechanizmusok...
Nem 20mot kertek ra, hanem par milliot, csaladunk is epitkezett akkor es 5mot rakert a csaladi ismeros is mert ugy felmentek az arak abban at idoben es ki lett fizetve. A KESZ sem 20mrol beszel, hanem par mrdrol 800 lakasnal. A keedesedre a valasz, ha megmutatnak a szamokat akkor megegyeznenk, ebben biztos vagyok.
Minden reggel a Forresthill előtt megyek (állok a dugóban). Én úgy látom ott végül rendeződött a helyzet ömlik ki a szegénység a 3 tonnás Anya -SUV-ok képében.
Megint csak kíváncsi lennék Pistike, hogy te mit szólnál hozzá, ha az épülő házad kivitelezője a végén mondaná, hogy dobjál még rá egy 20 milliót, de egy percig se aggódj, majd az áremelkedés úgyis behozza 5 év múlva.
Es milyen rosszul tetted. Alacsony aron lehetett lekotni, sokaig huzodott, egy 10%ot ra is kellett fizetni, de vegul elkeszult rendben bar jelentos csuszassal, es mar jelentosen tobbet er. Tehat nem jartal volna rosszul ha szerzodesben maradsz. Fokent ugy h 20-80as finanszirozas volt... Egy 80nmes lakas 2019ben 60m kornyeke volt, emeltek rajta 5mot, jelenleg pedig vagy 110mot er minimum. Talan a GTCs lakoknak is lehetne eszuk es osszedobhatnak a beruhazoval azt a par mrdot, ami lakasonkent kb 5m lenne, nem pedig hangosbemondom kiabalgatni, hanem belatni, hogy kompromisszum kellene. Ott is siman 40-50%ot mentek az arak, talan beleferne az a 10% elengedese... Nem a masik vesztesegen nyereszkedni...
"A mi tulajunk készpénzt kér, de ad elismervényt minden hónapban. Mint
kiderült, kettő vagy három ingatlanjuk még van kiadva ezen kívül. Talán
akkor adóznak, de nem kérdeztem. Több ingatlannal adót csalni már necces
lenne valóban." Pár éve én egy NAV-os csoportvezetőtől béreltem a lakást, volt még neki 3 másik kiadva. Utaltam mindent, mindenről is kaptam aláírt papírt, emailt. De nagyon elégedett voltam vele. Egyik nap elforgott a zár az ajtóban, nem tudtam kimenni a lakásból, felhívtam. Kevesebb mint 1 óra múlva (!) állt egy lakatos az ajtóban és már csinálta is.
Egy másikban meg a mikróban a kis üvegforgót összezúztam... aznap bejelentettem a válasz annyi volt, hogy jönnek pótolják/hozzák az újat, nem történt semmi, köszi hogy szóltál. Tényleg filléres, de na.
A mi tulajunk készpénzt kér, de ad elismervényt minden hónapban. Mint kiderült, kettő vagy három ingatlanjuk még van kiadva ezen kívül. Talán akkor adóznak, de nem kérdeztem. Több ingatlannal adót csalni már necces lenne valóban.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link