Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés 2024. 03. 10. 09:56
Előzmény: #218097  hunball2
Éltem pont ott pont egy ilyen újépítésűben 5+ évig. Azt csináltam amit akartam (nyilván ésszel), túl sok lyukat a falba nem fúrtam, de amit fúrtam (főleg a lámpánál), azt begletteltem és lefújtam olyan árnyalatú fehérfestékkel, mint amilyen a fal volt. Én is így kaptam, láttam is amikor közel hajoltam, hogy itt az előző lakó (építés után 1 évig ő volt benne, én voltam a második) is rakott fel azért lámpát. :)
A falakat érthetetlenül leamortizálta, látszódott hogy jópár fal újra lett teljesen festve.
A konyhában nálunk fröccsent a falra valami kaja egyszer, nem örültem neki. De alapvetően rendbehoztam, de aki akarta láthatta - és azt hiszem visszaadáskor azért az ingatlanos cég képviselője látta is... látta, de úgy érzem hogy  1-1 ilyen belefér a normál használatba és nem szólt semmit. Korrekt bérlő voltam, vigyáztam a lakásra és a cég is korrektül viselkedett.
Szóval nem éltük meg olyan tragédiának a dolgot. 1 éves kisgyerekkel, aki esetleg összevissza dobál-tapogat a kis ujjaival mindent az más kérdés... ott lehet be kell vállalni majd egy festést a végén.
hunball2 2024. 03. 10. 09:53
Ja meg ők a tehénszar szaggal is megszívták. Nem értem, hogy hogyan, de az napszakonként változik náluk, hogy mennyire jön be. Szellőztetnek az ólban, vagy nem tudom. Mindenesetre a baj abból van, hogy az újêpítésűben a szellőzést nem lehet teljesen kikapcsolni. Márpedig a reggeli órákban az kellene, hogy ne menjen be a szarszag. 
Freszelés 2024. 03. 10. 09:50
Előzmény: #218096  Törölt felhasználó
gondolom aki hasitasiba kéri az elismervénnyel se óhajt vesződni
hunball2 2024. 03. 10. 09:48
Előzmény: #218081  Freszelés
Svájcban él egy jó barátunk. Ott az a gond, hogy az új építésű, amit bérelnek, hozzányúlhatatlan. Egy szöget nem lehet beverni sehova se, és rettegnek a véletlen károkozástól. Nálunk meg az van, hogy falba szögelhetsz, max majd legletteled kiköltözéskor. Persze károsodik a lakás, hisz tele lesz a fal apró rejtett lyukakkal, de hát az élettarramába ez belefér, nem ez miatt kell majd bontani.
Törölt felhasználó 2024. 03. 10. 09:43
Előzmény: #218094  Freszelés
KP átvételről is lehet írni elismervényt, bizonylatot, etc.
N0MAD 2024. 03. 10. 09:39
Előzmény: #218092  FR73
És még akkor nem is említettük higy aki nagyon filléraszó az adózhat kisebb összeg alapján. A nem adózás az már tényleg fura, de láthatólag általános.
Ennél már csak az a furább hogy lathatólag nem akar a nav akárcsak jelzésértékűleg ezekre rámozdulni.
Freszelés 2024. 03. 10. 09:37
Előzmény: #218093  Törölt felhasználó
és a fizetés hogy van? kp? és ebbe belemegy a bérlő? mert én mint bérlő akarom hogy nyoma legyen annak, hogy fizettem, főleg ha van szerződés, amiben vállalok egy X összeg megfizetését valaminek a fejében... teljesen érthetetlen számomra.
Törölt felhasználó 2024. 03. 10. 09:30
Előzmény: #218091  Freszelés
Számomra is érthetetlen, de tömeges jelenségnek tűnik. Szerződés van, hogy legyen valami hivatkozási alap, de ennek ellenére nem fizetnek adót. Ami egyébként tényleg picit olyan, mintha nem lenne szerződés, mert amint hivatalos irányban érvényesíteni kell, rögtön könnyen kiderülhet az adózással kapcsolatos szituáció. 
FR73 2024. 03. 10. 09:29
Előzmény: #218091  Freszelés
Az effektív adókulcs 10% alatti. Aki ezt elsunnyogja, az megérdemli, hogy megb....a a nav.
Freszelés 2024. 03. 10. 09:24
Előzmény: #218090  Törölt felhasználó
Én ezt az egészet nem értem akkor. Írásba adok valamit, amiből van bevételem, de az adókat nem fizetem meg. Bízom a szerencsében, abban hogy nem nyomnak fel... tizenpárszázalékért? Számomra érthetetlen.
Bérlésnél kiszolgáltatottságot érzek elsősorban, sajátnál megkötöttséget. Ez utóbbit jobban viselem.
Törölt felhasználó 2024. 03. 10. 09:19
Előzmény: #218088  Freszelés
Nem, van szerződés. Ennek ellenére nem fizetnek adót. Vagy valami másból vontad le azt a következtetést, hogy nincs szerződés? Az általam leírt összes esetben van.
Freszelés 2024. 03. 10. 09:15
Előzmény: #218087  N0MAD
Értem amit írsz és igazad van.
Nekem a fő bajom a kultúra bérlői piacon a kultúra hiánya. (meg mindenhol máshol is)
Freszelés 2024. 03. 10. 09:14
Előzmény: #218086  Törölt felhasználó
Szerződés nélkül nincs albérlet. Vagy van aki átad 1-2 havi kauciót kp-ban elismervény nélkül meg minden ilyesmi? Fel se foghatom...
Egyedül elfogadható, de gyerekkel vállalhatatlan az évenkénti költözés.
N0MAD 2024. 03. 10. 09:07
Előzmény: #218085  Freszelés
“ Írjad alá 3 évre? Mi van ha a melód elszólít máshova? Mi van ha váltanál? Ez sem opció...”
Akkor fix lakhatást akarsz vagy rugalmas költözést? Ha nem akarsz fix idejű szerződést de nem akarod hogy kirakjanak akkor  akkor fizess a piaci ár tetején vagy felette, ha nem akarod hogy elmenjen a jó bérlő akkor add kedvező áron. Persze így is közbejöhetnek váratlan dolgok.
Amúgy a “mi van ha azonnal költözni akarok” érv a lakásvásárlás mellett (pláne hitelből) és a bérles ellenében priceless.
Törölt felhasználó 2024. 03. 10. 09:00
Előzmény: #218085  Freszelés
Nem kitalacio, nyilvan.
Az egok harcaval reszemrol nincsen gond, ez az elet resze.
Hatarozatlan ideju szerzodesnel is szokas egyebkent kikotni, hogy mikor, mennyivel elore jelezve es maximum mekkora mertekben johet emeles(pl. Megelozo evi ksh inflacio, vagy maximum 10%, etc). Illetve elegge hipotetikus a dolog, mert hatarozatlan ideju szerzodest szinte lehetetlen Budapesten kotni. Esetleg olyat, ahol egy kezdeti idoszakon belul nem mondhat fel egyik fel sem, aztan klasszikus hatarozatlan ideju szabalyok ervenyesulnek. Leggyakoribb az evente ujrakotott egyeves hatarozott ideju szerzodes a piacon. Ami szerintem berlokent nem gaz egyebkent. Evi egyszeri nem tervezett koltozes belefer. Nekem legalabbis mindenkepp.
Aztan a masik aduasz ami tud lenni a berlo kezeben, ha a tulaj nem adozik a berles utan. Bar az tovabbra is nehezen fer a fejembe, hogy 13.5% adora hogyan lehet azt mondani, hogy az sok es nem akarja valaki befizetni, de sajnos meg mindig elterjedt jelenseg.
Freszelés 2024. 03. 10. 08:46
Előzmény: #218084  Törölt felhasználó
Megkötöd 1 évre a szerződést. Jön a december és fokozódik az izgalom. Bepróbálkozik egy extra emeléssel a tulaj? Vagy bejelenti, hogy a gyereke kipottyant a koleszból és január végével ő jön szóval 30 napod van? hiába határozatlan, ugyanúgy cidrizhetsz minden évben bérlőként... csak akkor a nyomás nem oszlik el minden hónapra, hanem egy adott hónapra koncentrálódik...
Írjad alá 3 évre? Mi van ha a melód elszólít máshova? Mi van ha váltanál? Ez sem opció...
Szóval a határozott idejű sem oldja meg a problémát, ugyanúgy évente mondjuk jöhet a kínlódás, mert a melód meg többnyire határozatlan.
--
Bérbeadó: "na ez a kis sz*r gondolom nem akar költözni, mert fárasztó az, szóval bemondok neki egy 15%-os emelést és lenyomom a torkán"
Bérlő: "így is sokat fizetek, bármit mond, nem fogom elfogadni, mert ha új bérlőt kell keresnie, akkor kipottyan 1 hónap, hirdetgethet, kötheti újra a szerződéseket, mutogathat érdeklődöknek ez a 'f*szalap'... stb"
Aztán kezdődik az egók harca: mindketten beleállnak? Egyik mindenképpen emel, a másik semmiképp se fizet többet... és mi lesz?
1. A bérlő mehet világgá, kereshet másikat, költözhet. Ez neki is pénz, idő, fáradság, frusztráció...
2. A tulajnál kiesik 1 hónap + mutogathatja a lakást. Ugyanaz.
Mindketten rosszul jártak, mindketten küzdenek (hogy hagytad ott a lakást, a kaució, a tisztasági festés, a ksfszm, de fontos, hogy mindketten beleálltak és az egójukat megvédték.)
Gondolom ez az egész kitaláció és ilyenek sose történnek.
Törölt felhasználó 2024. 03. 10. 08:29
Előzmény: #218078  slash
Hatarozott ideju berleti szerzodest nem mondhat fel egyik szerzodo fel sem ido elott egyoldaluan. Akkor sem szunik meg, ha valtozik az ingatlan tulajdonosa, vagy akar ha meghal. Bar utobbi esetben van egy rovid idotav, amikor az orokosok felmondhatnak soron kivul. Itt is van nagyon sok berloi jog, csak az emberek lustak elolvasni, gyavak hasznalni es meghunyaszkodok alkatilag. Tisztelet a kivetelnek.
N0MAD 2024. 03. 10. 08:23
Előzmény: #218077  Ralct
“ . A bizonytalanság megmarad... “
ezért írtam:
“ Csak kicsit jobb szolgáltatási kultúra kellene és megvagyok. ”
Miért pont ez működne ebben az országban, ha drága ha nem.
N0MAD 2024. 03. 10. 08:16
Előzmény: #218075  kukor-ica
“ USA-ban, mint a hitelek és a fogyasztói társadalom mekkájában sok helyen heti, kétheti bért fizetnek, mert a nyomorult azonnal elveri, és nem maradna semmi hó végére.)”
Ami jól hangzik csak nem igaz, mert hitelkártyakeretből élnek, nem pedig addig költenek amíg tart a fizu.
Freszelés 2024. 03. 10. 07:36
Előzmény: #218078  slash
más a bérbeadói és bérbevevői kultúra Magyarországon és mondjuk Svejcba (ebben van tapasztalatom). Ott senkinek se maradt bent a kaució ("festeni kell, ez megkopott, stb), mert vigyáztunk rá és a természetes kopás meg elfogadott volt. Egyszer nem jött a tulaj sem csekkolno a lakást, egy mappányi dokumentáció volt fényképekkel a lakasról nálam is és nála is arról hogy milyen állapotban kaptam, ami egyébként tisztaságilag makulátlan volt (és így is adtam vissza). A maximális emelés mértéke is meg volt határozva (nagyságrendileg ilyen 1% per év), ha valami bérlést terhelő adó csökkent, akkor az azt jelentette, hogy csökkemt az én bérleti díjam is ha kértem (egy 3 soros postai levélben), és nem nyelhette extra profitként a bérbeadó. Ha gebasz volt (egyszer csöpögni kezdett a csap, másszor az erkelyajtó kilincs lazult ki), akkor szóltam a tulajnak, a szaki 2 nap múlva hívott és egyeztetett időpontban jött javítani... (a cipőjét levette, pokrócot terített le, arra pakolt, maximálisan figyelt arra h a legkisebb esélye se legyen annak h akár csak egycsavar a földre esik és lepattan a járólap/padló). Hozott nedves+száraz törlőt és tisztabban hagyta ott a "munkaterületet mint előtte, a szemeteit meg sajat zacskóba gyűjtötte és elvitte magával).
Ha ügyintézni kellett (+1 ember bejelentése, akkor emailben a szerződésmódosítas/stb/minden ment mint a karikacsapás.
Ott senkit se zavar a bérlés a barátaim, ismerőseim közül, mert rendezettek a viszonyok és kultúráltság van. Soha egyiket se rakták ki, nem mondhatja a tulaj, hogy másnak adnám oda inkább, vagy emelenék akármennyit vagy jön az unoka és egyetem miatt kell neki. A kaució is olyan szamlán van, ami a Te neveden van, de nem nyúlhatsz hozzá persze. De amit pl kamatozik, az a tiéd marad (mintha számlavezetési díj se lett volna).
Hát így nekem is okés volt. Magyarországon nem ez van, itt kb mindenki vesz érthető okokból - ha tud. Ez itt a vadkelet.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek