Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Így hogy kitértél rá hogy főszezonon kívül, nem kell leírjam hogy kicsit sok a magyar a balatonnál ahhoz a csujogatós zajszennyezésen túl is, hogy a termeszet gyönyörűségét élvezzem. Talán a közeperől, vitorlásról, csak jól kell irányt valasztani hogy ne az épületrengeteget lássam. Lehet hogy spanyolul, délszlávull vagy olaszul is igénytelenséget hallgatnak, de legalább nem értem :D
Ebben nagyon(-nagyon-nagyon :-)) elfogult vagyok. Ha nem lenne nyaralónk - ahol a 3.-4. generáció vagyunk, az adott település legpatinásabb "kerülete" -, eszembe sem jutna folyóparton venni. Csak tó, vagy nagyon civilizált tengerpart (mondjuk dán, rügeni, helgolandi, svéd - hehe :)) .Elgondolkodtam az okain, ha már ilyen jókat írtok. 4 irányt érzékelek: 1. Teljesen egyetértek, ami a kis (sőt, a nagy-) gyerekes veszélyességet illeti. Hozzáteszek pár ilyen életszakaszt: komolyabb műtétek után (nem amikor mindenféle fürdés tilos, hanem akár több évre rá). Aztán van az, amikor 65 évesen még azt hiszed magadról, hogy ugyanarra vagy képes, mint 42. És a Tiszában derül ki, hogy nem... 2. A táj. Jártam gyönyörű folyópartokon. A Rhone völgye, a Rajna, a Duna Németo.-ban és Ausztriában is, az Elba a cseheknél is, vagy - amikor még van víz benne, a Guadalquivir - is nagyon szép. De nem nyílik ki úgy a láthatár, mint a nagy vizeknél, a Balaton pedig nagy, nem belföldi mércével is. Ahhoz nekem egy folyó túlpartján kb. egy Cordobának, egy Portofinónak kéne állnia, hogy látványban elég legyen évtizedekig nézegetni. Mo-on üdülőhely nagyságrendű településből ilyen nincs. Oké, ha a tájat nézem, akkor kb. mindenki veszít, a Ha-Long öböl nyer. :D Neten át legalábbis ez jön le. 3. A színek. A folyóvizek színe is változik, évszakosan óriásit, de az a hirtelen, rengetegféle szín tompa árnyalatainak félórák, vagy percek alatti változása, ami a Balatont többek közt festészetileg is híressé tette, nem sok helyre jellemző. A Balti-tengernél láttam inkább hasonlót eddig. A balatoni táj szerintem Mo-on kiugróan árnyalatgazdag, tone-in-tone jelleggel is, és a közepétől nyugat felé haladva a fényszennyezés csak annyi, hogy mellette még érvényesül eléggé a természet, de már ki tudod kerülni 3 koktél után a kátyút. :D 4. A hangok, zajok, zörejek terén a kevésbé zsúfolt helyek, talán még az RSD Pesttől távolabbi része is jobban áll. De a főszezont kivéve a Balaton környékén is van a természetnek számos jellegzetes hangja, ami városból, magyarok közül szabadult idegrendszernek maga a terápia. :-P
Sokat járok le nyaralót nézni minden napszakban Szigetcsép-Ráckevére: délután kifelé, reggel Pestre dugós, de időben nem olyan vészes. Össze sem hasonlítható a pénteki esti Balatonnal vagy a reggelenkénti M1-M7 torlódással. Nyilván ha minden reggel be kellene jönnöm Pestre, nem lenne opció.
Tényleg, gyerekként én is kristálytiszta vizű bányatóban. Kisdunában meg soha, pedig laktam a közelben. Balatonban meg jópárévente. Tengerben meg bármikor, mégha csak percekig bírható is szezonon kívül :)
Csatlakozom, laktam arrafele. Szigetszentmiklós - M0 hat kilométer, hajnaltól kilencig lehet rá kalkulálni fél-háromnegyed órát. És oda még el is kell jutni. Volt hogy hajnalban mentem az ellenkező irányban hétköznap és a lakihegyi leadón túl állt a sor vége. Kizárólag motorral járható főműsoridőben ha valaki bírja a sorok közt baszongást. Nyáron meg ha napoznál estefele van egy pillanat amikor a legyek átadják a szünyogoknak a stafétát.
Elvileg igaz. Lassan 50 éve úszkálok benne, egyetlen egyszer jött a vízirendőr, amikor bent labdáztunk a Duna közepén, és kérte a személyit...hangsúlyozom, bent a Duna közepén!!! Alig tudtunk kiúszni a röhögéstől:) A saját stéged mellett nyugodtan fürödhetsz, persze a saját felelősségedre.
Nekem van a Balcsin is, és a családban van a Kisduna mellett is. Annyit mindenképp tudnod kell, hogy reggel és délután 4-6-ig minden megközelítési módon óriási dugók vannak a Ráckevei Duna felé is, sokszor pont annyi leérni oda, mint a Balatonra Budáról. És százezerszer több a szúnyog nyáron, aki erre érzékeny, annak nagyon megkeserítheti az életét, hogy a szádba is berepülnek... Ettől függetlenül nagyon jó hely, a víz a felszínhez közel mindig pont annyi fokos, mint a Balaton, viszont, csak és kizárólag úszni tudóknak való, kisgyerekkel nagyon kell vigyázni.
Na igen itt az igazság: Néha nekem is tele a tököm a nyaralóval de mi lenne nélküle? Unalom és anyázás a booking előtt. A másik az utazás: Nyilván tömeggel szemben megyünk. Péntek-Hétfő OFF, utazás K-CS között este- éjjel. Tömeggel szemben. Mi az az RSD?
Akkor eleg nehez felfogasod van, hogy most sem tudod mit allitottam. Sebaj. Megszoktuk linkelj meg cikket ami ellenkezo tartalmu mint ami allitani akarsz:)
Kinek mi. Én szeretem a Balcsit, a víz tisztasága rengeteget javult az elmúlt 20 évben. Régen mikor sokat jártunk az Adriára is mindig megálltunk hazafelé, sós vízbe merülni vagy édesvízbe nekem ég és föld. Persze nem palackkal,meg redukrorral , azt jobb az Adrián😉
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link