Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Benzedrine
Benzedrine 2023. 03. 08. 08:43
Előzmény: #193499  mr_bob

Annyiban egyetértek, hogy kockázatos egy országra, földrészre korlátozni a befektetéseket. Ha csak Magyarországon van ingatlanod, akkor érdemes messzebb vinni a portfolio többi részét.
Most eladni, két évig kamatoztatni és aztán újra ingatlant venni egy spekuláció, ami akár be is jöhet. Ha nem konyhapénz akkor miért ne kockáztassunk, kell az adrenalinnak is adni néha.
mr_bob
mr_bob 2023. 03. 08. 08:30
Előzmény: #193493  kukor-ica
pár általános dolog, ami eszembe jutott. el tudod-e képzelni, hogy az ingatlan eladás után a tőkéd azon része nem ingatlanban lesz a jövőben? ha nem, akkor teljesen felesleges kiugrani az ingatlanpiacról, eltenni 2 év álompapír kamatot, majd megpróbálni visszaugrani a vonatra. ebben az esetben azt tanácsolnám, hogy ne csinálj semmit. ha viszont el tudod képzelni, akkor én személy szerint deviza irányba mennék el. legyen az részvény, etf, vagy állam/vállalati kötvény. mivel nem ismerem a portfóliód, ezért csak tippelni tudok, hogy a deviza iránnyal valószínűleg diverzifikáltabbá válna. a diverzifikáció ára, hogy nagy valószínűséggel nem a maximális profitot fogja a tőkéd termelni, ellenben baj esetén legalább több lábon állsz. a hozzászólásom elején levő kérdésre kell egy őszinte választ adnod magadnak, utána lehet tovább gondolkodni.
babyboy 2023. 03. 08. 08:15
Előzmény: #193496  tothjoco
A távolabb eső lokáció még Komárom-Esztegom (vár:D)megye, a közelebbi pedig már Pest megye, és mindent csak a 10-es út vonalában nézek.
Loco44 2023. 03. 08. 07:07
Előzmény: #193495  babyboy
Nálam pestmegye van a fókuszban, eddig 1-25m között volt csökkenés különböző ingatlanokon .
tothjoco
tothjoco 2023. 03. 08. 07:05
Előzmény: #193495  babyboy
Titok hogy merre? Néha annyira sejtelmes a hír hogy értelmezhetetlen. pedig szerintem mindannyian tudjuk hogy a hely azért fontos...Egyébként érdekelne mert fura.
babyboy 2023. 03. 08. 06:51
Van néhàny vidéki-agglós lakàsfigyelés beàllítva. Érdekesen alakul...
Az elmúlt hétben két tàvolabb eső (35-40 km) lakàs àra csökkent (nem sok, csak 1-1 milla, és az elmúlt hónapban több lakàsét ugyanígy csökkentették), egy közelebbiről (25 km) meg növekedésről jött figyelmeztetés (5 milla). Mindet ugyanannyi ideje figyelem. 
Benzedrine
Benzedrine 2023. 03. 07. 22:53
Előzmény: #193493  kukor-ica
Maradnék a jó öreg zöldhasúnál. 4% körül hoz a rövid és a harminc éves is, szerintem bármilyen időtartamon jobb befektetés mint a kiadott Bpi lakás.
kukor-ica 2023. 03. 07. 22:48
Előzmény: #193492  kukor-ica
Egyik lakásomra kaptam nemrég egy jó ajánlatot az emelet szomszédtól. Kb a tavaly nyári árak, azonnali fizetés. Nem terveztem eladni, de azért kicsit elgyengültem, időt kértem, nem mondtam azonnal nemet.
Ha nem lenne unortodoxia, elfogadnám, beraknám 16%-ra (min 2 évre ugye, mert az idei infla is bőven sok lesz), aztán majd lesz valami.
Igen ám, de ha nem lenne unortodoxia, akkor nem lenne 16%. 
Hozam-kockázat...
.
Érdemes megnézni a goverment bondokat, ha jól látom, a mutatott országok közül, csak Zambiában van érdemben jobb befektetés.
Oké, igazságtalan vagyok, almát az almával, 10Y bondokat kell nézni, mert a PMÁP speciális lakossági papír, nálunk az most 8,7.
https://tradingeconomics.com/bonds
így viszont európában rögtön csak harmadikok vagyunk, mert oroszországban és törökországban vannak jobb lehetőségek 11-12%-on. Na ja, klasszikus stabil államok, nincs ott semmi látnivaló, ruszkiknál különösen nincs.
Ha nem vagyunk olyan finnyásak, akkor dél-amerikában és afrikában is találunk "jobb" befektetéseket.
Hát, nem tudom, mikor lennék nyugodtabb, ha forintban, vagy dél-afrikai faszomtudjamiben lenne a pénzem 10,7%-on.
kukor-ica 2023. 03. 07. 22:34
Előzmény: #193490  earth
Az a baj, hogy a pakliban egy teljesen unortodox vezetés van, akik pár óra alatt átnyomnak olyan törvényeket, amik komplett iparágakat tudnak átrendezni.
A közgazdaságtan törvényeit mind ismerjük, de a fentiek ismeretében bármikor dobhatjuk a kukába.
Kb az EU országok közül egyedüliként (bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy ismerem a többiek gazdaságát mind.)
Atti 2023. 03. 07. 22:16
Előzmény: #193490  earth
A Ft szerintem gyengülni fog.
Lassan körvonalazódik, hogy nem jön EU pénz.
Amikor ez realizálódik, akkor lesz zuhanás.
Az ingatlan piac nem sok jót várhat:
-eltűntek a vevők.
-a hitel megdrágult
-akinek van kp kivár, vagy alkudik
-a kivezetett 3+3-as támogatás már érezteti a hatását és még csak 2 hónapja, hogy nincs.
Decemberben a hitelhez az egyik ingatlan fedezetem egy kecskeméti lakás volt.
Jött az értékbecslő, akivel kicsit eldumáltunk.
Elmondta, hogy Ő  a becslést csak hobbiból csinálja, most is csak beugrott egy kollégát kisegíteni.
Igazából építkezéseket felügyel, ez a melója.
Rákérdeztem mi várható 2023-ra?
Azt mondta, hogy arányaiban, ha 10 építkezést veszünk amit be fognak fejezni, akkor azok helyett 2-3 db új projekt indul.
A gond, hogy a 10 projektre van 10 ács, 10 kőműves, 10 vizes, 10 villanyos, stb.
Na most januártól ezekből így  7-8-nak nincs megrendelése.
earth 2023. 03. 07. 21:36
Előzmény: #193488  Atti
Nem tudom. Egyik irányban sem érzem egy szélsőséges értéknek a mostani árfolyamot. Millió tényező van. 430-nál sem mertem volna kijelenteni, hogy 375 lesz, csak indokolatlannak tartottam azt a mértékű növekedést, betudtam a pániknak, és valószínűbbnek láttam a csökkenést, tehát ha nem azt kérdezted volna, hogy "ki fogadott volna", hanem azt, hogy ki merte volna kijelenteni, akkor nem jelentkeztem volna (tudom, költői kérdés volt). A pakliban benne van az 500-as euró is, meg az ingatlanár növekedés is idén, csak én messze nem azt valószínűsítem, nem arra fogadok.
earth 2023. 03. 07. 21:08
Előzmény: #193487  Loco44
Határozottan ki merem jelenteni, hogy nem a közeljövőben fognak elindulni lefelé. Azért vagyok ebben olyan biztos, mert a közelmúltban már elindultak. Én csak a hirdetési árakat tudom vizsgálni. Érdekes módon a pest megyei házárak hamarabb indultak el lefelé, mint a vidékiek. A budapesti lakásárak hirdetési árai egyértelműen csökkentek. A várakozásokkal ellentétben a budapesti panelárak is csökkennek. A fenti csökkenések minimális elmozdulást jelentenek, de szigorúan véve nevezhettük elindulásnak a fordulópontot. Persze ebben nincs benne az alku, csak a hirdetési ár, és a forint sincs korrigálva pl. az állampapírhozamokkal. Az V. kerületnél nominális stagnálást látok, de azt csak 2 hónapja kezdtem el külön nézni és a minta is kicsi.
Egyébként a kínálat szeptember óta kitartóan nő minden szegmensben. A fentiekhez tegyük hozzá, hogy mindez a jelenlegi inflációs környezetben történik, és úgy, hogy mentőövet dobtak a szektornak.
Atti 2023. 03. 07. 20:01
Előzmény: #193484  earth
Akkor szerinted a következő 1 évben merre fog mozogni az Eur és az USD?
Az ingatlan stagnálni fog, vagy kicsit csökken. Én is ezt gondolom.
/csak, hogy ne legyen nagyon off topik/
Loco44 2023. 03. 07. 18:17
Előzmény: #193484  earth
Szia ,
Gondolod hogy pl pest megyében is elszált ingatlan árak elindulnak lassan lefelé? 
Köszönöm a válaszod :) 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 03. 07. 17:43
Előzmény: #193485  kukor-ica
Ezen hangok legtöbbször a födém kötéseknél keresendőek, feszített gerendásnál az úsztatást is szolgáló gumilapot, ami rezonanciákat nyelne el szinte mindig kispórolják. Diletációs házagok, úsztatott padlók szintén. Utólag azt javítani esélytelen. Teljesen jól mondtad. De azért egy 2 családnak a zaja csak nem lehet annyira vészes mint egy soklakásos társasház. 
kukor-ica 2023. 03. 07. 17:37
Előzmény: #193447  Törölt felhasználó
Én is háklis vagyok a hangokra, így sokat szívtam anno ilyenekkel.
Tapasztalataim szerint minden ilyen hókuszpókusz arra jó, hogy a magasabb léghangokat valamennyire megfogja. Gyereksírás, női orgazmus, Zámbó Jimmy, stb. :)
Ez sem nulla, de a igazán zavaró hangok a testhangok, amikor az ingatlan szerkezetével kapcsolatos események a hang forrásai, úgy mint ajtócsapódás, gyerek rohangálása, vagy a túltolt basszusos néger zene.
Ezek ellen pedig a hang keletkezésének a helyén lehet valamelyest tenni, de egyrészt ott sem sokat, másrészt erre neked nem sok ráhatásod van, hogy kedves szomszéd költs pár milkót belülre, hogy ne halld annyira a másik oldalon. 
Ha pedig nem magad építkeztél, akkor amit a kivitelező kispórolhatott, azt ki is spórolta. 
Az ikerháznak annyi előnye van, hogy nem 4 felől jön a támadás, mint egy átlagos lakásban, hanem csak 1 felől. Ez sem elhanyagolható. 
earth 2023. 03. 07. 17:34
Előzmény: #193473  Atti
"Ki fogadott volna arra, hogy 430 után 375 lesz az Euro?"
Én. Akkor több ismerősnek is mondtam, hogyha lenne euróm, akkor váltanám is forintra, mert akkor a forint volt olcsó, az euró drága. Továbbá a forintot mindig az állampapírhozamokkal együtt kell értékelni. Egyébként 2000-ben volt 319Ft az USD, aztán 2008-ban meg 144. Ki gondolta volna akkor, hogy kevesebb, mint a felére esik?
Ingatlan dettó. Áááá, mitől lenne olcsóbb, az elmúlt években is rakéta volt. Én meg azt mondom, hogy na pont ezért.
kukor-ica 2023. 03. 07. 17:29
Előzmény: #193463  Benzedrine
Ha jövőre is marad a 16% a PMÁP-nál (márpedig akörül biztos lesz),  akkor 2 év múlva 2025 februárjában 510 Ft körül kellene lennie a most 380-ért vásárolt Eurónak hogy a két befektetési forma egálban legyen.
Freszelés 2023. 03. 07. 17:26
Lakógyűlés rendelkezhet a tarsashaz kozos pincejenek a berbeadasarol. Ez vilagos.
 Azonban mi van, ha az egyik tulajdonos hoz 5-6 meghatalmazast es a hasara csapva valami nevetseges osszeget hataroz meg? Es mi van ha ezt sulyosbitja ugy, hogy neki fixen 15evre kell?
Hol van ennek a hatara? Tippeket trukkoket szivesen meghallgatok... van meg 1 het a kozgyulesig.
slash
slash 2023. 03. 07. 17:25
Előzmény: #193469  Atti
Egyetértek. Ez a bizonytalanság szörnyű. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek