Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Alexander_Greybeard 2020. 09. 27. 16:15
Előzmény: #91236  Placi82
#91240
Én teljesen megértem, hogy az emberek frusztráltak amiatt, hogy kiárazódtak az ország összes valóban élhető részéről. Én sem vagyok emiatt boldog. De miért lenne számottevő csökkenés? Ami ritka, hasznos de lepusztult, az mindig sokat fog érni. Nem annyit, mint a ritka, hasznos és jó állapotú, de sokat. Ez van. Aki önálló családi házra vagy ikerházra akar lőni egy jó környéken, az kösse fel a gatyáját. Mindenki másnak marad az ingázás.
Zoltán42 2020. 09. 27. 16:07
Előzmény: #91235  berlini
#91239
Igen, csak egy két jó lakást lehet találni vagy egy-egy valóban jó helyen lévő nem nyomasztó projektet. Talán ezt is át kellene gondolniuk az építtetőknek és a döntéshozóknak, hogy a visszesés oka talán élhetőségi problémák miatt is lehet többek között. Konkrétan vagy egész nap levan húzva a redőny vagy 600 másik lakásból lehet belátni az emberhez és lehet hallgatni az elsuhanó vonatokat autókat.
Placi82 2020. 09. 27. 16:02
Előzmény: #91237  Placi82
#91238
De nézd meg a többit is 40 és és hatvanas években emeletraepiteses  nyeregtetos házak is 150 160m ft amire még bőven kell locsolni. De a kelenfoldon sincs 43 millió alatt 63m2 és panellakas, és sorolhatnam
Placi82 2020. 09. 27. 15:59
Előzmény: #91219  Alexander_Greybeard
#91237

https://m.ingatlan.com/xi-ker/elado+haz/csaladi-haz/31646006
Szerinted ez például, a magyar, vagy Budapesti fundamentumhoz van arazva?
Placi82 2020. 09. 27. 15:56
Előzmény: #91219  Alexander_Greybeard
#91236
Szerintem, nem olvastad az előzmény. Na akkor röviden 11 ker, kelenvölgy péterhegy, stb, Budaörsön a nem leppukant ház, tehát ahol nem kell a teglaig viszaverni, szigetelni, gépészet csere stb. Na az ilyen ház alulról súrolja a 150-200 misit. Szerinted ez normális vagy azért kutyaul túl van arazva. (Mert ezek a helyek nem a hegyvidéki, rozsadomb rész, ahol megértenem) Na szóval azt írtam,  mivel nincs már kedvem,megvarni ezeknel az árak nak az irracionális csökkenést, inkább megyek Biatorbágy és Törökbálint rá vagy még picit kijjebb. Szóval nem vok hülye :)). 
berlini
berlini 2020. 09. 27. 15:51
Előzmény: #91233  Zoltán42
#91235
Utolsó mondatoddal rátapintottál a kerületi épitési szabályozások gyengeségére.
Szégyen, hogy a most épülő lakótelepek sűrűbben vannak házakkal beépitve mint a 70-es évek panelházai.
Én is csak azért vettem meg a zuglói társasházban a lakást, mert semmit nem látok a társasház többi részéből, nincsen zajos utca előttem. Összesen pár ilyen lakás volt ott ilyen.
Zoltán42 2020. 09. 27. 15:22
Előzmény: #91230  CyrusTheGreat
#91233
Tetőtéri lakások azért nem a legjobbak, főleg, hogy bruttó méret ( amivel a tetőtérben nem sokat érsz) Ft/m2 van megadva a hirdetésbe. A Pók utcai lakótelepet nem akarom a védelmembe venni valóban túl van árazva, de korábban a 90-es években kétszer annyiba került ott egy panel lakás mint a belvárosban egy tégla így a népszerűsége nem új keletű. Van egy hangulata amit sokan szeretnek főleg aki ott nőt fel. Én már tavasszal is többször írtam, hogy amiatt mert a belvárosi lakás árak csökkenésnek indulnak nem feltétlenűl fog ez megtörténni kijjebb is, sőt. Ennek egy egyszerű oka van. Míg régen akár a 2000-es években sokan vettek a belvárosban lakást, hogy kihasználva az előnyeit ( közel van minden, jó iskolák stb) ott neveljék a gyereküket és ott éljenek, ma már nagyon kevesen akarnak a belvárosban élni, (arbnb, bulinegyed, növekvő autóforgalom) gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező párokról pedig nem is beszélve. A belvárosban az elmúlt években befektetők vásárolták a lakásokat. Nekik egy nagy részük a csökkenő bérleti díjak arbnb megregulázása covid Máp+ határzár stb miatt eltűnt. Ezért csökkennek a belvárosban az árak. Viszont azokon a részeken ahol eddig is saját célra keresték az emberek a lakásokat sokkal kisebb lesz a visszaesés ha lesz egyáltalán. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az emberek nem csak befektetési céllal vásárolnak ingatlan. Hanem nagyon sokan saját célra, és főleg a karantén után ez a vásárló erő aki most többségben van és továbbra sem a belvárosban fogja megvásárolni az ingatlanát. Szerintem ezért nyílt szét, pontosabban csúkodott az olló. Viszont ha ez így megy tovább mármint a belvárosi áresés akkor hamarosan ahogy a tőzsdéken is tapasztalható volt, tavasszal szép visszapattanás várható. Jobban megfogja érni egy belvárosi téglában tartani a pénzt még ha üresen is áll mint másban. Főleg ha pár éven belül visszatérnek a turisták. Az újépítésű lakásokról meg csak annyit, hogy a legtöbb nagyon rossz helyen van  ( a jó telkek már régen elfogytak) egymás szájába építve horror árakon. Rá lehet aggatni bármilyen szép fantázia nevet ha élhetetlen mert 5 centire van a másik ház, no magánélet , és egyik oldalt a vonat megy másik oldalon meg gyorsforgalmi van.
Alexander_Greybeard 2020. 09. 27. 15:11
Előzmény: #91229  fogpaszta
#91232
Például Székesfehérváron elveszíted a munkád vagy csak simán váltani akarsz mert unod a banánt. Fővárosban ilyenkor az történik, hogy megírsz egy önéletrajzot és elküldöd 3 helyre. Ha nincs pozitív eredmény, akkor még 3 hely. Aztán még 3. Aztán még 3. Aztán még 3...
Vidéken nincs ennyi lehetőséged. Röghöz vagy kötve de úgy, hogy észre sem veszed először. Ha van egy 20 éves hiteled, akkor 20 évig kuss a neved és imádkozhatsz, hogy a helyi munkáddal minden rendben legyen. Ha gebasz történik, akkor nagy valószínűséggel havi 50-100k lesz a többletkiadásod mert autóba kell ülni. Az minimum 600k évente. Úgy, hogy jó esetben 4-5 millió között viszel haza, de az már tényleg a jó eset. A valóság 3 millió környékén tanyázik egy jó munkakörnél vidéken.
Ezért kell vigyázni vidékkel. Elgondolkoztál már azon, miért van ennyi autós újság és autós youtube content kis hazánkban, amikor szinte mindenki olcsó használtat vesz? Bingó, a többség egyszer rá lesz kényszerítve, hogy autót vegyen és akkor jó tisztában lenni a dolgokkal előre mert vagy drága lesz vagy nagyon drága.
Forrás? Vidéki voltam egész életemben de mindig fővárosi melókat vadásztam jó tömegközlekedéssel mert ér ennyit a rugalmasság. Megszámolni sem tudnám, hány esetet láttam általános iskolás osztálytársaknál, akik nagyon megszívták vidéki munkahellyel. Könyvelő, szakács, kamionos, esztergályos stb stb. Egyszer beüt a realitás, hogy jó munkát csak örökölni lehet, aztán jön a hidegzuhany. Mi van akkor, ha az ember 15 év alatt a környék összes normális munkáltatóját végigjárta? Simán összejöhet ez 5 éves váltásban egy átlagosnál jobb vidéki helyen. Svájciak, németek, franciák meg tudják oldani az infrastruktúrának köszönhetően, hogy a vidéki munkahely ne átok legyen, maradjon rugalmasság a rendszerben. Nálunk ilyesmi nincs.
Ha te elveszíted/feladod a felsővezetői beosztásod az autós beszállítónál, akkor hány hasonló beosztást tudsz megpályázni a közelben 1 hónapon belül? Nem kell annak is autós beszállítónak lennie, szélesítsük a kört általánosságban a gyárakra. Ezek közül mennyit tudsz autózás nélkül elérni?
berlini
berlini 2020. 09. 27. 14:52
Előzmény: #91203  elemerorsos
#91231
Azért remélem nem egy faluszéli osztrák családiházat hasonlitottad össze egy Budapestivel.
Ez a felvetés kisértetiesen hasonlit arra a tavalyi  beszélgetésre, ahol valaki azt állitotta, hogy az USA-ban olcsóbbak a családi házak mint itthon.
Pár csúsztatás volt ott is:
- az USA-ban majd mindenhol könnyűszerkezetes családiházak vannak, itthon nem
- egy farmerállam (Ohio, texas stb,) kistelepülése árait összehasonlitani még egy győri belvárosival sem illendő. nem beszélve a budapesti árakkal, ahol egy XVI.kerületi ház árának közel a fele a telekára.
- ma már Magyarországon épiteni csak közel passivházat lehet. Usában sokkal lazábbak a szabályok igy az épitési költségek nemcsak az olcsó faárak miatt alacsonyabbak. Az üzemeltetési költségek persze igy magasabbak, de az olcsó (kevsebb adó) energia árak miatt nem akkora a különbség. 
CyrusTheGreat 2020. 09. 27. 14:50
#91230
II. Kerulet , kuruclesi út, tetòtéri 72nm, 45M:
https://m.ingatlan.com/ii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31772026
Ez is jobb, mint a pok utcai panel.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 27. 14:33
Előzmény: #91219  Alexander_Greybeard
#91229
“ balkánitól eggyel jobb infrastruktúrát csak Győr és BP plusz ezek szűk környezete tud felmutatni”
-
Ezt mar több írásodban írtad hogy Gyor és Bp-en kívül nincs elet. Pl. Szfvar miben marad el tőlük?
Murdoch 2020. 09. 27. 14:31
Előzmény: #91223  Alexander_Greybeard
#91228
Jaja, a Wizz air magyar hangja, lassan vállalhatatlan figura lesz. 
Kösz amúgy, nem kicsit jó döntéstámogató kommentek, érik erősen a B terv.
CyrusTheGreat 2020. 09. 27. 14:21
Előzmény: #91223  Alexander_Greybeard
#91227
Orulok, hogy nem csak en gondolom gaznak, ha kulugyminiszteri szint kell a videki osszeszerelouzem fenntartasahoz.
Murdoch 2020. 09. 27. 14:20
Előzmény: #91222  ncseed!
#91226
Nézem Telkit is, most a covid miatt néhány ház eltűnt, a többi évek óta ott figyel. Ugyanez Budajenőn, főleg a lakóparkoknál, ott reménytelennek tűnik egy családi ház értékesítése. Ezt figyelembe véve persze lehet oda is menni, jó hely (bejárás persze horror).
Alexander_Greybeard 2020. 09. 27. 14:20
Előzmény: #91223  Alexander_Greybeard
#91225
A fórumnak valami nem tetszett az írásom közepén. :D
Na mindegy. A lényege az volt, hogy azt a hírt a szinte mindenki rosszul értelmezi.
NagyLion 2020. 09. 27. 14:14
Törölt hozzászólás
#91224
Alexander_Greybeard 2020. 09. 27. 14:14
Előzmény: #91219  Alexander_Greybeard
#91223
Még annyit fűznék hozzá, hogy aki szerint túl sötét a jövőképem (megkaptam ezt már párszor), olvassa el ezt a hírt:
https://hvg.hu/itthon/20200925_hadhazy_helikopter_tolna_Szekszard_Bodri
Tegyük félre a politikát és a politikusok iránt érzett gyűlöletünket (ami persze tök jogos de most nem ez a fontos). Ha így olvassuk el a cikket, akkor azt látjuk, hogy
Persze mondhatná bárki, hogy csak marketing miatt ment pont ő, de hol vannak a képek a tárgyalásokról? Hol a beszéd, amit a helyiek előtt mondott a bejelentés után? Miért vártak ennyit, hogy nyilvánosságra hozzák a programot? Miért nem voltak ezek a "sikerek" már rögtön aznap kommunikálva országosan? Nem sétarepülni ment valami prostival. Igazolhatóan hasznos munkát végzett. Ők is érzik, hogy ezek inkább rossz hírek, mint jók és csak akkor verik nagy dobra, ha nagyon muszáj. Fent kell tartani azt a képet, hogy Magyarország valódi politikai tényező de közben a morzsákért kuncsorgunk. Hülyén venné ki magát, ha egyik szegmensben Orbán a legnagyobbakkal vitázik, követezőben pedig maga a külügyminiszter ment meg személyesen 217 munkahelyet.
De vidékre költözni nem kell félnetek jó lesz. A tagolást mindenki oldja meg ezek tudatában.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 27. 14:13
Előzmény: #91221  ehhminek
#91222
Ha csak a bejárási idő lenne szempont akkor pl. Telkin se lennének olyan ingatlanárak amilyenek. Pedig onnét mindenki bejár valahová! 
ehhminek 2020. 09. 27. 14:04
Előzmény: #91211  Placi82
#91221
Ha II/A. kerületre gondolsz, ott az időtényező nagyon durva. XVI. ker-Belváros: 40 perc. II/A. ker-Belváros: 1 óra 20 perc. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek