Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
BP lakossága állandó, de én sokkal inkább azoknak hiszek, akik azt mondják, hogy lassú csökkenésbe kezd. Kivéve ha a viktor megengedi a migrációt, mert akkor a migráncsok döntő része BP-re jönne. Ezek a rozsdaövezeti projektek mind sok emeletes házak, tehát nem arról van szó, hogy kiköltözhetne végre családi házba a panelből a jóember. Nem igazán látom, hogy miért kéne egy stagnáló vagy enyhén csökkenő létszámú városban erőszakkal növelni a beépített területek méretét, hacsak nem egy olyan terv lenne, hogy nagyobb lakásba költözhessenek a zemberek vagy sorházba, családi házba. Ilyenről szó sincs, hasonló sok emeletes kaptár, csak modernebb kivitelben és messzebb a belvárostól, bár ez is nézőpont kérdése. Tehát megerőszakolja a qrmány megint a lakáspiacot, erőszakkal fejlesztenek bizonyos részeket, növelni akarják a beépített területet, miközben meg az állandó vagy enyhén csökkenő lakosság szám miatt más területek indulnak gyorsabb rohadásnak. Megint egy átgondolatlan sz.r tervezés, csak hogy az építő haverocknak legyen üzlete. Én ezt így látom. A házak felújítása, a nem műemlék épületek helyére modernebbek felhúzása az miért nem fontos vagy miért nem érdekel senkit a qrmányban?
Törölt felhasználó2020. 04. 16. 13:22
Előzmény:
törölt hozzászólás
A testalkatodról feltöltött képet,kérlek mellőzd :) Gondolom,az eddigi objektív írásaid alapján,egy Schwarzenegger 20 éves kori képe kerülne bemutatásra :):) Borsodi Bivaly meg az élet császára volt a pösti buli negyedben,mint tudjuk :) . . Mint írod:"Csak teszek egy ajánlatot, alátámasztom érvekkel és ennyi" Gondolom a Keresztapa 1-2-3 volt a kedvenc tananyagod:) Ott is tettek egy ajánlatot majd alátámasztották érvekkel,miért is érné azt meg elfogadni :) . . és akkor ott van a kovásszal készült kenyér,az élesztő helyett :) Jó a kovász az"előemésztést" elvégzi,így értelemszerűen könnyebben emészthető és ezért jobb is a hasznosulása,de azt a kovász viszont zabáltatni kell,ami minimum az elején amíg elkészül az anyakovász "mérhetetlen"pazarlást jelent :)
Látod ezért vagyunk mi tényleg rossz kalmárok. Pont le kell szarni, ha másnak meg mégis megfelel. És amúgy tényleg vannak, akik örömmel laknak ott, vagy legalábbis ha már megvették akkor ezt mondják, fene érti pontosan. Meg persze az orvosi miatt x%-ban pénzesebb külföldiek is lakják, nekik meg már a mesés lipótváros is hú de messze lenne, így igazából érthető, ha ezt keresik. De én biztos nem ajánlanám jó szívvel senkinek.
Párszor voltunk a Dumaszínházban előadáson, nagyon gyorsan egyértelművé vált a hazafelé vezető úton (4-6-osig kellett csak elmenni ugye), hogy az a környék nagyjából az emberi életre is alkalmatlan, nemhogy befektetésre.
Én egy szóval sem állitottam, hogy a rozsdanegyedben sokkal olcsóbban fogják a lakásokat értékesiteni. De miért is lenne úgy? Csepelen a Dunapart rendezésével egy csodálatos környezetet lehet kialakitani. ha a tömegközlekedést is megoldják és megépül a Dunahid is, akkor az egy vonzó lakópark lehet majd. Én csak azt állitottam, hogy ha egy fejlesztő 22%-os előnnyel indul egy ingatlanfejlesztésnél az utca túloldalán lévő projekthez képest, akkor a másik projektet leállitják (ha még nem kezdték el az épitkezést.) Ez fog jelentős csúszást okozni a projekteknél. A bizonytalanság is hasonló hatású. Meg fogják várni a fejlesztők, hogy a kinézett terület át lesz-e minősitve.
Hát ha emellé befigyel a mások által emlegetett szomszédos telkekárak bedőlése, akkor összességében nem feltétlenül lesz olyan szar a vásárlóknak. Persze tudom, majd a telekspekik tartják örökké és tovább, nincs itt semmi látnivaló. Plusz kérdés, hogy azokat a telkeket egyáltalán milyen áron fogják eladni, amúgy kinek a tulajdona, stb. stb.
Engem mikor láttál itt habzó szájjal dühöngeni? Na hát ennyire vagyok én felizgulva a romhalmazaitokra(inkluded a gettó közepére épített, de ezerszer gyengébb SoDoSoPa utánérzéseitekre[aka cordia futó utca] - gyk: https://www.youtube.com/watch?v=miXMWJyOdgw) Mindig átfut a libabőr a hátamon, mikor betévedek a corvin prímába vagy úgy általában megfordulok arra.
Naív vagy, ha azt képzeled, hogy az 5% áfa miatt olcsóbban lehet majd lakásokat venni a rozsdaövezetben. A 27-5 a vállalkozó haszna lesz, a vevő ebből semmit vagy minimálisat fog látni csak.
Tehát hogy világos legyen. Ezzel az intézkedéssel, (illetve már a belengetésével) megakasztottak t9bbszáz kisebb projektet Pesten. Hogy ebből hogyan lesz több épülő lakás a következő 2-3 évben? Sehogy. Egyrészt a már engedélyes projektek leállnak. Másrészt, mire az érintett területek kijelőlése megtörténik, az átsorolásuk, a terület rendezése, megtisztitása, a tervek elkézsitése és engedélyeztetése.......nos ez nem egy év csúszást okoz. Egy nagy pofon mindenkinek, akik arra számitottak, hogy több új lakás lesz a következő években, ami lenyomhatja az űj lakás árakat és a használtak árára is hatással lehet.
A megfelelő helyen lévő régi ipari létesítmények egy részét sikeresen konvertálták affluens réteget megcélzó lakhatásra (loft malmok), de ehhez elengedhetetlen, hogy jó helyen legyen az ingatlan (sokat meg persze ledózeroltak vagy üzletközpontot alakítottak ki bennük). A külvárosi ipari létesítményekből soha nem fogsz tudni megfelelő profilváltással "szexi", eladható ingatlant varázsolni, egyszerűen értelmezhetetlenek az indusztriális lakások úgy, ha körbenézel és mindenhol Kádár-kockákat meg hétvégi kerteket látsz. Így marad a dózer.
Igen. Ez már a sokadik olyan gazdaságpolitikai intézkedés, ami látszólag logika nélkül szembemegy a normativitás követelményével. Márpedig azt minden első éves közgazdászhallgató tudja, hogy ezek több kárt hoznak a köznek, mint amennyi hasznot hajtanak a NER lovagoknak. De a maffia logika másként működik.
Mondjuk én személy szerint csípem az ipari műemlékeket is, csak kicsit nagy árat fizettünk eddig értük(akkor is, mikor anno megépültek, meg azóta is fizetjük többféle formában). Most mondanám, hogy ezzel kellett volna annó kezdeni, de hát ez van, jobb későn mint soha. Nyilván pont emiatt drámai változásra én se számítok, bele meg már kár gondolni, mi lett volna, ha :D.
Hát eleget égetted már magad itt az elmúlt években. Gondolom lakásvétel helyett MÁP+-ba tettd a spórolt pénzed. De emmiatt ne lám legyél dühös. Légysssszi?????
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link