Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2019. 06. 18. 13:55
Előzmény: #42171  Törölt felhasználó
Nos a tényleges inflációról mindenkinek meg van a tapasztalt, a hivatalostól pár százalékkal magasabb értéke.
Én már régóta megtanultam becsülni a 80-as évek elejei 6 ezer ft-os fizetésemet és nem azon szomorkodok, hogy az mennyivel kevesebb volt mint a mai minimálbér.
Én határozottan nem álmodozom.
Ahhoz már túl öreg vagyok.
Engem a mai hozam érdekel és nem a megálmodott 10 év múlva.
Ennek megfelelően szerdán realizálok egy komoly értéknövekedési hozamot egy balatoni nyaraló eladásával (merthogy ott is fantasztikus áremelkedés volt , de ha az ingatlanpiaci fellendülés kifullad, akkor az első visszaesés a nyaralók piacán lesz.)
De már most örülök annak, hogy a 2017 novemberében befizetett 25%-os előleg egy Cordia-s lakásra már most meghozta a +100%-ot, (ha az ugyanabban a projektben most meghirdetett közelitően azonos lakások árát nézem.)
És az átadásig (még egy év) még hozni fog kb. 50%-ot.
Ebből vonom le a tényleges 6-7%-os éves inflációt és még mindig marad értékelhető hozam.
A sok balek, aki hosszútávon beszáll a népbutitás zászlóshajójába, a Nemzeti Kötvénybe, majd akkor fog csodálkozni, ha 5 év után megkapja az összesen csak 25%-át, de ha elmegy belőle külföldre, akkor nem a mai 322ft-os hanem kb 400ft-os árfolyamon fogják neki átváltani a forintját euróra. (Lásd csodát, ilyen a matematika, ez is +25%, miközben az az euró messze nem ér majd annyit mint a mai.)
Lehet persze mondani, hogy még mindig jobban jártál, mintha a pénzt párnacihában tartottad volna és ez igaz!
Viszont én most 2019 június 18.-án teszek egy lakásár becslést 2025 június 18-ára: 
Kizártnak tartom, hogy egy ma egy jóhelyen 36 millióért megvásárolt lakás 6 év múlva ne érne legalább nominálisan 30%-kal többet mint ma. Ha ehhez hozzáteszel évi 3%-os lakásbérbeadási hozamot, akkor már lazán +50% körül járunk nominálisan és kb. +15% körül reálértékben.
johai 2019. 06. 18. 13:43
Előzmény: #42167  berlini
Amennyiben fenmarad az egyetertes a szinfalak mogott,akar meg aremekedes is lehet az elkovetkezo 1-2 evben,ebben egyetertunk.
Ellenben nagyot csalodhat az aki a tulhuzott szektort veszi meg,en a csaladi hazak teren varok aremelkedest,de nem az egben levoknel.
A felujjitando,egyebekben jo parameteru ingatlanoknal,ugyanis ezek lemaradtak,relative olcsok.
Jelenleg az afa para miatt is nyomott az aruk,horribilis osszegbe kerul a felujjitasuk ,viszont ha kifutnak a jelenlegi nagy projektek konnyen atmehet feketebe az ipar egyresze,ami ugye nem ujdonsag.
*
A penz lertektelenites tovabb vitele,az eltartottak megelhetesi kotsegenek emelese nelkul  nem megoldhato szvsz.
Ebbol fakadoan csak egy szcenaronak veszem az esetleges tovabbi aremelkedest az ingatlanpiacon,valoszinubb egy korrekcio,de mint irtam az szelektalt lesz.
impudent 2019. 06. 18. 13:37

az állam uralja a betétpiacot, a lakáspiacot(befolyásolás),a bankhitel piacot mert annyi olcsó forrást biztosít amennyit akar jegybanki kamat 0,9%-ával.
gyakorlatilag minden állami (lesz) ami lényeges.
Csak egy baj van ,rendkívül igazságtalan és pazarló
Criscito 2019. 06. 18. 13:14
Előzmény: #42176  Zsolt90
Ez már volt itt téma. Nekem azt válaszolták itt erre, hogy az óvónők, tanárnők a leggazdagabbak, mert mind gazdag pasihoz megy férjhez. :) 
Zsolt90 2019. 06. 18. 13:12
Előzmény: #42173  Zazie90
Szerintem az eleg nagy problema lesz a jovoben, hogy az ovodaban nem lesz ki a gyerekek taknyat torolgesse, mert budapesten egy ovodai szakember nem el meg. 
Zazie90 2019. 06. 18. 13:05
Előzmény: törölt hozzászólás
Lajos, most mi vágta ki a biztosítékot? 
Már a Zindex-nel is írják páran hogy azért Magyarorszagon is lehet élni, még nem teljesen úgy van ahogy eddig magyarázták a kánaánról :) Sebaj, mindenki maga tudja. Én akkor mentem ki amikor meg nem sokan, utánna mindnek I ment. Akkor vettem lakást amikor még senki sem akart, most még mindenkinek kellene. Akkor költöztem haza amikor még annyira nem divat etc... 3x évesen semi-lenyugdijaztatom magamat annyira nem zavar így még Orbán heréjét is elviselem a szemem elott:)
Zazie90 2019. 06. 18. 12:56
Előzmény: #42165  elemerorsos
Nem hiszem hogy ez lenne a legfontosabb mondanivalója...
Zazie90 2019. 06. 18. 12:55
Előzmény: #42163  Zsolt90
Nem, pont ezért kell küzdeni hogy ne menjenek el nagyon a dolgok ilyen irányba!
Igen fontos lenne hogy a tanárnő a pék meg az orvos még a tűzoltó is tudjon egy minőségi életet élni. Amit viszont látni kell különbségek lesz el mert Doktor Mágenheim (?)  Nem biztos hogy ott fog lakni mindenkivel a lakótelepen. Hacsak nem az automatizáció másfajta jobban egyenlő társadalmi berendezés felé nyomja a dolgokat.
Zazie90 2019. 06. 18. 12:50
Előzmény: #42162  ypsilon
Jó hozzászólás! Eléggé érthetően elmond dolgokat amit tulajdonképpen minden nap itt is valaki elmagyaráz...
Törölt felhasználó 2019. 06. 18. 12:49
Előzmény: #42170  berlini

A MÁP+ esetében pontosan lehet tudni, a PMÁP esetében meg (hivatalos) infláció +1,7%, viszonylag jól belőhető a hozamszint. Persze, tudom a hivatalos infláció, az eurostatos nem feltétlenül egyezik meg az én fogyasztói kosarammal, de ez a kérdéskör messzire vezetni.
A lakásrulett nevű befektetés meg tele van vágyakkal, álmodozásokkal és csodavárással. Nem irigylem tőled, tényleg nem, ha kipörgeted a kedvenc számodat a ruletten, legyél boldog. Abban biztos lehetsz, hogy én boldog leszek a 36m kamatos kamattal. Lehet, hogy beszállok az ingatlanba valamikor a jövőben újra, de az is lehet, hogy én már többet nem. Ezt előre nem lehet eldönteni, majd a folyamatok, ahogy alakulnak.
Ráadásul a fényes jövőről te egyelőre álmodozni tudsz, hogy majd milyen jó lesz én meg realizálok és nekem ez is bőségesen elég a boldogsághoz.
berlini
berlini 2019. 06. 18. 12:44
Előzmény: #42169  Törölt felhasználó
Akkor igazad van, ha neked mindegy, hogy reálértéket nem tart a kötvényed.
Törölt felhasználó 2019. 06. 18. 12:40
Előzmény: #42167  berlini

Én ezt máshogy látom. Ez most egy ideális kiszálló pont az ingatlanból, amikor már jönnek a "háziasszonyok" mert tudják, hogy ingatlant kell venni és kiadni, mint a világ legjobb üzlete és amikor a szuperállampapír nekem gyakorlatilag nulla kockázat mellett ugyanazt a bevételt biztosítja, mint a lakáskiadás a következő 5 évben biztosan. Arról nem is beszélve, hogy a ti logikátokat követve az albérlet árakat nem lesz egyszerűbb feljebb nyomni innen, hiszen mindenki aki teheti vesz és a befektetők is vesznek és kiadnak, mari néni meg a csokos meg mindenki lakást vesz és kiad. Akkor viszont hogyan képzelitek az albérlet árakat feljebb tolni?
Nekem meg a kamatos kamat ketyeg majd addig is. A másik dolog meg amin lehet vitatkozni, mert igazából hitvita, de én 80%-os esélyt látok arra, hogy a jelenlegi eladási árnál olcsóbban tudok majd vásárolni hasonló lakást a következő 10 évben, ha akarok. Van aki ennek kevesebb esélyt ad. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.
Simán lehet az is, hogy te nyersz egy elméleti vitát és a lakásod drágább lesz és a csúcson fogod eladni természetesen (hol máshol?), nade szerinted ez hol érdekel majd engem, amikor a 36m nemsokára elkezd nekem ketyegni 40/60% megosztásban az  5éves PMÁP / MÁP+ -ban ?
wöhler 2019. 06. 18. 12:28
Törölt hozzászólás
berlini
berlini 2019. 06. 18. 12:15
Előzmény: #42166  johai
https://www.portfolio.hu/vallalatok/ujabb-stimulust-lebegtetett-meg-az-ekb-elnoke-emelkednek-az-europai-tozsdek.328115.html
A fenti cikk szerint ujabb stimulust lebetetett be az EKB elnöke.
Igy a pénznyomtatás fokozódik.
Nem látszik egyenlőre hogy az összeomlás közeli lenne.
A baj az, hogy nincsen arany közép út.
Az óvatosabbak persze szeretnék megőrizni vagyonkájuk reálértékét nagy kockázatvállalás nélkül, de az ma nem megy. A jegybankok által diktált monetáris politika szándékosan elértékteleniti nem csak a párnacihában lévő pénzt, de a lekötött betéteket és sajnos az államkötvényeket is.
Igy maradnak azok az eszközök, amelyek még ebben (és valószinűleg a következő évben is) szárnyalnak, de kiszámithatattlan a rövidebb-hosszabb ideig tartó a szárnyalást követő visszaesés ideje és mértéke.
Az én helyzetértékelésem szerint viszont az idei és jövő évi összesen kb 20%-os ingatlanáremelés még elég biztositékot ad egy kisebb visszaeséssel szemben. Nagyobbra én nem számitok 3-4 éven belül.
johai 2019. 06. 18. 11:26
Előzmény: #42162  ypsilon
Valoban a fizetokepes kereslet hatarozza meg a reklamozott projektertekesiteseket,megveszik a latvanytervet.
Az hogy a 8-9 ker regebben elkerult reszein epulnek ezek az ingatlanok,masodlagos.....amig nyomjak a lovet,hintik a kamuallasokat,es az ebbol meggazdagok szama no,jobban mint a jelentos haszonnak epulo lakasok szama,addig elviszik a nagyjat a kinalatnak.
Lenyeg a penznyomtatas,az mozgat mindent,abban a pillanatban amikor megszunik,netan kotvenykibocsajtasra kenyszerulnek a begyurozo infla miatt,bekoszont a lakaspiaci armageddon.
*
Na akkor aztan mindenki adni akarja majd a befektetesi ingatlanat!
Egyreszt mert eltunnek a berlok,masreszt nem akar senki se beragadni,elvegre nem balekok:)
elemerorsos 2019. 06. 18. 11:01
Előzmény: #42160  Zazie90
A belinkelt cikkel éppen ezt csináltad :-)
Invader 2019. 06. 18. 10:57
Előzmény: #42161  rothschild
Ez tetszett... :) Elgondolkodtató
Zsolt90 2019. 06. 18. 10:51
Előzmény: #42159  Zazie90
Ertheto az orszag 99%a aki kevesebbet keres haljon meg lehetoleg minel elobb takaritsa el magat innen. De azert gyereket mindenki potyogtassak rakasszamra. De a fizetes es megelhetesi ktgek pariban sincsnek. Mi a fenerol beszelunk ebben a vicc orszagban? Elhetetlen a hely egyszeruen
ypsilon 2019. 06. 18. 10:45
A Metrodom értékesítési igazgatója mondja a lentieket. Ha valaki, akkor Ő meg tudja ítélni a helyzetet:
.".. Az első Metrodomos projekt jutott eszembe a VIII. kerületben, a Mátyás téren, ezt 2013-ban árultuk. Máig emlékszem egy kommentre, egy felháborodott ember írta, hogy ezek nem normálisak, hogy képzelik, hogy 25 millió forintot kérnek egy két hálószobás lakásért, ráadásul ott, a dzsumbujban. Ha ma valaki egy ilyet találna vagy elírásra gyanakszik, vagy átverésre. Ma egy ilyen lakás 40-45 millió forint. Mindig meglesz az a közönség, aki felháborodva mondja, hogy ez nevetséges. Elsősorban azért, mert a saját keresetéhez igazítja, és mint ahogy nagyon sok embernek egy középkategóriás új autó is elérhetetlen dolog, soha nem fog 6-7 millió forintot adni egy új autóért, éppígy egy új építésű lakás is ide tartozik. De mi nem 10 vagy 2 millió új lakást tervezünk eladni, hogy hogy mindenkinek jusson egy Magyarországon vagy Budapesten, hanem csak évente 1-2 ezret.... "
https://www.portfolio.hu/tool/print.php?i=266863&k=14
rothschild 2019. 06. 18. 10:38

Robert Frank írja a könyvében, hogy ha az embereknek választaniuk kell, hogy laknak egy 370 négyzetméteres ingatlanban ott, ahol mindenki 550 négyzetméteres házban lakik vagy laknak egy 280 négyzetméteres házban, ahol mindenki más 190 négyzetméteren lakik, a legtöbben a második lehetőséget választják. Gyakran a cikk elején említett nagyobb élettér utáni vágy mögött nem a mi nagyobb életterünk utáni vágy áll, hanem hogy nagyobb legyen az életterünk a többieknél. Érdekes módon a legtöbb esetben a férfiaknál az ingatlan az anyagi státusz, míg a nőknél a társadalmi státusz kifejezése.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek