Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kkv14 2025. 11. 30. 11:56
Előzmény: #96494  Moka_Brikka
.” Itt mar “erős” forint nem lesz.” 
Jelenleg is az!  
Moka_Brikka 2025. 11. 30. 11:31
Előzmény: #96496  N0MAD
Euro, mint cel szerintem jo irany lenne, megha nagyon messze is vagyunk tole. Mi nem vagyunk svedek, danok, csehek, stb hogy jol hasznaljuk a sajat devizankat.
-
A helyzet az, hogy a dekleralt leertekelest hosszabb tavon altalaban “felultejesiti” a piac es a valosag. Es erre jon meg az inflacio pluszban. Nem erre van szukseg nalunk szerintem. Ha egyszer kinyitod Pandora szelencejet, akkor azt nehez visszazarni. 
N0MAD 2025. 11. 30. 11:19
Előzmény: #96497  FR73
Nem azt mondtam hogy ami most van (meg eddig volt) az jó.
Vsak azt mondtam hogy az 1-2%os cél inflálódás nem valami isteni szabály a meglátásom szerint hanem bármilyen tervezett szám (amit el is hisznek) kalkulalható, működőképes.
Persze nem ezzel kellene játszani hanem euróbevezetésre gyúrni meg uniós integrációra, annak meg nem a leértékelés az útja. A fenti gondolat (leginkább  zsidayié, nem nyülnám le) csak elméleti jellegű.
Hajrá eu integráció, bár gyanítom előbb nekunk még jön a feketeleves az elkefélések áraként. Ne nagyon számítsunk kánaánra barhogy alakul is.
FR73 2025. 11. 30. 11:10
Előzmény: #96496  N0MAD
A Bokros-csomag egy klasszikus sokkterápia volt, és ennek volt része a csúszó leértékelés. Kellett hozzá sokk, ami most van, az minden, de nem sokkhelyzet. Eleve nem volt konvertibilis a forint, egészen más környezet és játékszabályok uralkodtak, mint manapság. Az MNB és a pénzügyminiszter közös irányba vezette az árfolyamot, ami jelenleg nem mondható el.
Maga a csúszó leértékelés azt is jelentette, hogy a központilag végrehajtott leértékelés mértéke folyamatosan csökkent, míg aztán évek múlva el nem tűnt véglegesen. Tehát a tervezhetőség nem csak arról szólt, hogy mennyivel értékelünk le, hanem hogy ez az átmeneti helyzet ki is lesz vezetve. És úgy is lett, tehát a valóságban is az történt, amit terveztek, a szereplők hittek a tervben.
N0MAD 2025. 11. 30. 10:54
Előzmény: #96494  Moka_Brikka
Azt tenném még hozzá hogy (eltekintve a jelenlegi realitásától) az euro bevezetése lenne a vállalás és sokmindenre megoldás is. Az meg mem hoaszútávú leértékelésen át megy.
Amúgy meg annyiban vitatkoznék hogy a deklarált leértékelés ónmagában káros lenne, tervezhető, tehát minden resztvevő kalkulál és alkalmazkodik. Pont mint a cél 1-2%os esetében. Sok kiugrást vagy visszaesést nem tartogatna a gazdaságban.
Magánemberek is alklmzkodhatnanak, hívjuk azt államkincstárnak  becézett folyószámlának vagy devizára váltásnak.
Önmagában se a tartás se a leertékelés nem világmagváltó hatású. Max ha túltolják spontán eurobevezetés lesz. Balkán példát mutat!
Nem szeretem ha az országra önálló uniótól elkülonult entitásként gondolunk. Pedig ez nem ritka.
,
N0MAD 2025. 11. 30. 10:44
Előzmény: #96488  Boby
Oké, biztos úgy kezdődott a legelején hogy mindenki belédállt, meg most is előzmény nélkül. Két részre szakadt a nemfideszes tábor, a veled egyetértőkre és az egyet nem értokre. Nincs középút.
Vagy mindenki fideszessé vált a 380tól és nem látják be ez a legnagyobb armageddon a fideaz regnálása alatt. Elfogdom, le se reagálom, ahogy javasoltad.
Magam részéről minden ellenvetésert elnézésed kérem.
Moka_Brikka 2025. 11. 30. 10:19
Előzmény: #96492  Boby
Elmult 10 evben szinte vegig olyan fiskalis es monetaris gazdasagpoltika folyt, ami a forint leertekelest eszkozkent hasznalta olyan idoszakokban is amikor nem volt kenyszer erre. 
-
Te hosszabb (nem feleves) es durva forint leertekelest irtal emlkeim szerint tobbszor (ld Bokros-Suranyi vonal elovetele)
-
A sajat deviza leertekelesenek rovid idoszakokban  es valsag alatt szabad megjelennie, mert hosszabb tavon tobb problemat szul, mint amit megold. 
-
Egyszeru modellszamitast is feltettem par honapja, hogy mivel jart volna a forint gyengulesenek fenntartasa csak ebben az evben. Ott vannak a szamok, az adatok. Ki tudod szamloni hozzavetolegesen, hogy az altalad vart kamatszint es forint arfolyamnak az elmult egy evben milyen kovetkezmenyekkel jart volna. Egyedul eurhufgoestoheaven irt konkret szamokat. Vissza lehet keresni, hogy a modell alapjan hozzavetolegesen az mivel jart volna…
-
A valosag az, hogy a forint leertekelese nagyon rosszul volt hasznalva korabban is, es olyan helyzet van, hogy meg egy ilyen idoszak egyertelmuen a torok szeru utra terelne minket, es nagyon komoly arber-spiral alakulna ki valoszinuleg. Ezt nem szabad megkockaztatni. 
-
Nem gyengites kene, hanem kiszamithato stabilitas. Ezt nagyon nehez lesz elerni, mert a politikusok a bizalmat eljatszottak a sok dilletans intezkedessel. Azert szamoltak (tevesen, sajat uzleti kockazatuk koreben, amiert a felelosseget nem haritani kene) a vallalkozasok +420 euroval, mert nem lehetett bizni a gazdasagpolitikaban. 
-
Szerintem sajnos most sem lehet, mert a poltika a hatalom erdekeben a konnyebb utat fogja valasztani, ami kozep-hosszu tavon a rossz ut. Ez csak ido kerdese szerintem. 
-
Szerintem Ez mar el lett baszva. Itt mar “eros” forint nem lesz. A legjobb megoldas a szinten tartas lenne, es ne legyenek agyonszopatva a vallalkozasok, hogy tenyleg kepesek is legyenek versenyezni. Ez nem 1-2 ev, ez legalabb 5-10 eves folyamat lenne szerintem, konzisztensen jo gazdasagpoltikai dontesekkel es kornyezettel, kisebb kuslo valsaggal. 
-
A kornyezet eu es vilag szinten legalább 2014-2020 kozott adott volt, de a covid valsag utan is lehetett volna jo gazdasagpolitikai donteseket hozni (ld: sok orszag meg tudta novelni az kotvenyek idotartalmat, hosszabb idore fixalva az alacsony kamatokat). Mi ezutan is a currency debasment strategiat valsztottuk. Durvan. 
-
Ez el lett baszva mar, es ha folytatjuk a forint leertekeleset, az meg jobban el fogja baszni. Nincs ok arra higy tovabbra is fennmaradjon az evi ~3%-os leertekelodes, plane +4-5% hivatalos (tenyleges +10%) infalcio mellett, mikozben evente eddig komoly beremelkedes is volt korabban. A jovo ev kerdeses. 
-
Egyenes uton vagyunk az ar-ber spiral fele, amibol kurvara nehez lesz szabadulni. Ezt erzi a legtobb ember a sajat boren: tobbet keres, de egyre kevesebb dolgot tud megvenni belole, legyen az kenyer, kutyu, vagy eppen lakas. Ha folytatod a forint leertkeleset, akkor ezt a folyamatot erosited vele. 
-
 Ezt csak fajdalmasan lehet sajnos megoldani (ezert nem lesz megoldva most szerintem). Ha szerencsenk lesz, akkor meg a technologia ugras hozhat jo kulso kornyezetet es a dotcom 2.0 lufi kipukkadasa meg odebb van, es meg lesz egy par ev, mire beut az igazi szar. 
bronz 2025. 11. 30. 10:02
Ne veszedkedjetek.
Cél a béke és újra a 300-as euró.
Merjünk nagyokat álmodni, mondta egykor a felcsúti ruszkibérenc hazaáruló.
Én se értékelném tovább le, hiba volt erre építeni, ez látványosan megbukott.  
A kérdés az, hogy innen merre, hogyan tovább és miként lehet ebből a helyzetből kijönni.
Ha lesz kormányváltás, leghamarabb 2027-ben, de inkább 2028-ban lesz először mozgástere a Tiszának a most bevezetett idióta választási osztogatások miatt. Addigra talán újra elindulnak az EU-s pénzek.
Boby
Boby 2025. 11. 30. 09:33
Előzmény: #96491  Moka_Brikka
Nem, a nézetkülönbség,vagy mondjuk úgy vita, abból indult ki,amikor többedszer próbáltam elmagyarázni, hogy a forint leértékelés adott helyzetben nem választás kérdése, hanem kényszer. Nem mellékesen,hogy mihez képest szükséges az a gyengébb árfolyam. Aztán többedik alkalommal mikor ez nem ment át,valami olyasmit írtam, hogy nem tudod felfogni,vagy megérteni amit ítok (mondani akarok),majd elkezdődött, hogy én😊 milyen fidesz kommunista vagyok. Aztán persze szó szót követett....
Moka_Brikka 2025. 11. 30. 09:18
Előzmény: #96489  bronz
Részemről abból fakadt a nézetkülönbség, hogy én nem tartom jó útnak a forint leértékelésének a folytatását. Sőt kifejezetten károsnak tartom ezt a politikát. Aki szerint ez jó politika volt, az lényegében a Matolcsy-Nagy féle gazdaságpolitikát tartja a követendő példának, holott az kifejezetten káros volt. Ezt az élet szerintem abszolút igazolta. 
-
Most is két felhasználó nyomott mínuszt arra, hogy remélem nem térünk vissza arra, hogy legyen újra forintleértékelési politikánk, ahelyett, hogy leírná, hogy miért volt jó politika a válság után is folyamatosan leértékelni a forintot 2015-től, és nyomatni ezt a kanyarban előzünk politikát...
-
Hogy egy klasszikust idézzek kicsit átszabva "Ezt elkúrták, nem kicsit, nagyon..."
andras-80 2025. 11. 30. 08:35
Előzmény: #96488  Boby
Kevesebb pia, több szerénység.
bronz 2025. 11. 30. 06:54
Én elvesztettem a fonalat, hogy hosszú egyetértés utàn mi miatt nem értetek egyet, nem is kívánok belefolyni, de a béke legyen veletek.
Boby
Boby 2025. 11. 30. 05:10
Előzmény: #96486  N0MAD
Értem én, hogy a szimpátiád a bandikör felé húz,nincs ezzel semmi baj,de ha már felhívod a figyelmemet, hogy én mindenre lövök, legalább nézz már utána, hogy hol kezdődött tegnap is a minden! Ez egy fórum. Ahol mindenki elmondhatja a gondolatait. Ha nem tetszik amit mond valaki,nyugodtan tovább lehet görgetni. Senkinek nem kötelező senkivel beszélgetni, én sem teszem. Ugye téged sem sokszor szólítottalak még meg!? Nem feltétlenül amiatt, hogy tetszett vagy nem tetszett amit írtál, hanem mert nem biztos, hogy az érdeklődési körömbe tartozott a tartalma vagy épp ellenkezőleg,pont azt írtad amit én is gondoltam, akkor meg mit lehet hozzászólni. De ha már megszólít valaki, akkor azért hadd válaszoljak már neki,pláne ha az a megszólítás inkább belém állás. Ezt tettem eddig is és ezt fogom tenni ez után is. Ha nem tetszik görgess tovább nyugodtan,ha beleállsz akkor viszont ne gondolkozz azon,hogy melyik kategóriába sorollak én,besorolod te saját magadat.
"Jézusom.Te tényleg elhiszed magadról, hogy látsz a pályán, csak te látsz, stb?
Jó ideje nem ütök le semmilyen magaslabdát, de a hozzászólásaid zöme passzolna Szomszédok végefőcím bölcsességnek. "
Bandita 2025. 11. 29. 22:55
Előzmény: #96481  Moka_Brikka
Pedig innen fúj a szél. 
N0MAD 2025. 11. 29. 22:26
Előzmény: #96476  Boby
Nem tudom melyik kategóriába sorolsz, mindegy is, de már mindenre lősz ami mozog.
Nekem nem gáz, csak gondoltam szólok. És eros agyanum már nem az a polémia tárgya mennyi az euró vagy mikor lesz nem ennyi.
Mondjuk én már rég is mondtam nem értem a vita elfajulásának lényegét, gondolhatunk a deviza vagy céges tőzsdei árfolyamokról és alakulásokról amit akarunk attól meg nem lesz a másik xyz, meg lehet attól jó a gondolkozásunk hogy az árrolyam másfele megy.
Meg ossz akkor is ha bejón.
De egyből robbansz egyet nem értésre. És ha igazad van? És ha nem? 
De elengedem a témát, egy szóval nem mondtam ne kommunikálhatnál így, mások meg máshogy. Az is lehet neked van igazad  Vagy lesz.
Bár azt se tudom miben. 
X50!
(Bandi, x=3, Boby, x=[4;5], konfliktuskerulő vagyok és gumigerincú megalkuvo ez van :D)
andras-80 2025. 11. 29. 21:32
Előzmény: #96479  Bandita
Tütükézés lehet a háttérben.
kkv14 2025. 11. 29. 20:55
Előzmény: #96476  Boby
És te kivel vagy összenőve?  
Kivel tartozol össze?
természetesen a függetlenekkel, akik itt nagy számban jelen vannak.
bronz 2025. 11. 29. 20:41
Előzmény: #96468  kkv14
Ezek függetlenek?
Elég átlátszó lenne, hogy elnézik 5 évig a fideszes pedofilmosdatók évi cirka 5000 milliárd Ft körüli költségvetési hiányát, aztán ha megalakulna egy Tisza kormány, néhány hónapon belül jönne a bóvli.
Freszelés 2025. 11. 29. 20:37
Előzmény: #96481  Moka_Brikka
Amíg bírjuk a +3%-ot fizetni, addig jók vagyunk. Gondolom ez azért nem olcsó mulatság. Az exportcégek se mosolyognak. Szóval azért van ennek ára és vannak ellenérdekek.
Moka_Brikka 2025. 11. 29. 20:19
Remélem nem térünk vissza arra, hogy legyen újra egy Bokros-Surányi csúszó leértékelésre hajazó politika, vagy hogy folytassuk tovább a Matolcsy-Nagy Márton gazdaságpolitikai zsákutcáját (kanyarban előzünk a folyamatosan gyengülő forinttal együtt)....

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek