Sziasztok! Örülök a tegnapi jelentésnek, kíváncsian várom, hogy ma hogyan alakul az árfolyam. Nagyon bízok benne, h péntekig meglesz az ajánlott ár, és elhagyjuk a 3 ezret.Ez kb napi 2,5 % emelkedés lenne, ami reális sztem. Hajrá Alteo!
Simán. Sztem már most is bőven 3 fölött kellene lennie. Ezekben a célárakban még “csak” a korábbi/jelenlegi működés van benne, a takeover miatt várható új meglepetésprojektek nincsenek. ;)
Meglátjuk, ezeknek a céláraknak lesz-e akkora felhajtóerejük, hogy tartósan 3k fölé emeljék, mindenesetre az biztató, hogy az utóbbi két évben BÉT Legek díjat nyertek legnagyobb árfolyam-emelkedés kategóriában, reméljük jövőre meglesz zsinórban a harmadik is:)
Reméljük jó irányba. De azért az árjegyző mindig tesz róla, hogy ne történhessenek szélsőségek napon belül. Ez van. Kíváncsi vagyok hova fog beállni, ha elfogy a 2750-es csomagja....
Itt a következőkről van szó. Tegyük fel a társaság köt egy kamatfedezeti ügyletet, amelnyek keretében a hitelei mögötti kamatot a következő 10 évben 4%-on rögzíti. A rögzítés időpontjában ez megfelelt a piaci árnak. Azonban utána elmozognak a piaci árak és 3/6/12 hónap múlva, már 2%-os lehetne ugyanezt az ügyletet megkötni. Ekkor az IFRS szerint a 4% és a 2% közötti különbséget (átértékeli az aktuális piaci értékre az ügyletet) és a kettő diferenciáját ki kell mutatnia egyéb átfogó eredményben (ebben az esetben negatív eredményként) még akkor is, ha a társaság hosszú távon is fenn kívánja tartani a kamatfedezeti ügyletét, mert eredetileg kockázatcsökkentés miatt kötötte meg az ügyletét. Természetesen, ha a piaci ár 6%, akkor az egyéb átfogó eredmény pozitív lenne. Ugyanezt csinálja a cég a gáz-, deviza-, áramfedezeti ügyleteivel és ezeknek az eredője lett most negatív. De, ha megnézed, az előző években volt olyan, hogy nagyon pozitív lett és volt, hogy negatív. Tényleg nincsen jelentősége.
Ok, akkor elnézést, én sem értem pontosan ezt a fedezeti ügyletes magyarázatot, de azt írják, hogy a jövőbeli eredményesség szempontjából nem indikatív. Elhiszem nekik.
Volt egy jó hosszú meeting... csak most tudtam átfutni. Idén februárban az ERSTE EPS becslése 2023-ra 679 Ft volt, ennek kb. a 43%-a már teljesült az első negyedévben. Kíváncsi vagyok az ERSTE és MKB (már MBH?) update-ekre. . (Pf cikkhez: utóbbi időben én úgy láttam, hogy az Alteoval kapcsolatban nem törik annyira magukat, miközben pl. a Masterplastot hype-olták és tolták, ahogyan a csövön kifér... engem is érdekel, hogy milyen tartalmat és következtetéseket hoz ki többek között a Pf is, de a 2 banki bef.szolg. update-jét én azért jobban várom. Kalliwoda eltűnt a takeover óta, ők igazából csak színesítik egy kicsit a véleménypalettát. Illetve most ránéztem, látok náluk egy 2023. március 19-i dátumú "comprehensive update"-et, nem emlékszem, hogy valaki betette-e, ha igen, akkor elnézést az újrázásért: https://kalliwoda.com/pdf/ALTEO_Nyrt_Dr_Kalliwoda_Research_Comprehensive_Update_2022_Q4.pdf). . A Q1 számok nekem tetszenek, nem akarok kiemelni mondatokat a preziből, mert ez félrevezető lehet (akit érdekel, olvassa el egyben), de azért mégis, mert szerintem továbbra is sok az üzletmenetre vonatkozó pozitív üzenet, pl.: . "Az ALTEO jelenlegi eredményessége a 2022. elején prezentált medián EBITDA tartományának a felső sávját is igen jelentős mértékben meghaladja." . "A KONSZOLIDÁLT EBITDA ELÉRI A 7,8 MRD FT-OT, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 70%-KAL EMELKEDETT." . "A KONSZOLIDÁLT NETTÓ EREDMÉNY 5,7 MRD FT, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 103%-OS NÖVEKEDÉST MUTAT." . "HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI szegmens számára komoly lehetőségeket jelenthet a várhatóan 2023 második felében elinduló hulladékgazdálkodási koncesszió." . "A Társaság összhangban a stratégiájában foglaltakkal, a fenti akvizíciók útján egyszerre kívánja bővíteni a megújuló alapú villamosenergia termelési tevékenységét és tovább erősíteni a hulladékgazdálkodásban elért piaci pozícióit. Az említetteken túl az ALTEO folyamatosan dolgozik Szabályozási Központjának további fejlesztésén, ami magában foglalja az IT képességek ill. energiatárolási és egyéb energiatermelési kapacitások fejlesztését is." . "Az időszakban több olyan kapacitásbővítő és hatékonyságjavító projekt is folyamatban van, melyek várhatóan a 2023-as évben átadásra kerülnek." . És július 1-én indul majd a hulladék-koncesszió is: "Az FE Group ebben a tevékenységben a Mol közvetlen alvállalkozójaként fontos szereplője kíván lenni az iparágnak" Stb. . Az EDELYN SOLAR-nál is minden rendelkezésre áll már, csak az igazgatóság döntése hiányzik a projekt megvalósításához. Azt sem felejtettem el - talán Kovács Domonkos mondta egy interjúban -, hogy korábban voltak még piros lámpák bizonyos projekteknél, bizonyos irányokban, de nem láttak még ennyi "zöld lámpát", mint az utóbbi időben. Ha továbbra is hozzák (ill. túlteljesítik) a terveket, és a hitelesség nem csorbul/nem zökken ki tulajdonosi akármi miatt, fundásan a cég miatt szerintem nem kell aggódni.
Erre ezt írják: "EGYÉB ÁTFOGÓ EREDMÉNY: Az ALTEO az alapanyagok beszerzési árának és így a
rögzített áron értékesített hő-és villamosenergia profittartalmának biztosítása
valamint a hitelkamatok rögzítése érdekében fedezeti ügyleteket köt. Az Egyéb
átfogó eredményben a hatósági hőárak megállapításakor megkötött ill. a határidőre
rögzített áron értékesített villamos energia előállításához felhasználandó gáz árát,
az EUR/HUF árfolyamát valamint a kamatok változását fedező ügyletek mint
pénzügyi instrumentumok valós érték változásának eredménye jelenik meg
mindaddig, amíg a reálügylet le nem zárul. Az ezen a soron bemutatott értékek nem
indikatívak a jövőbeli eredmény alakulása szempontjából"
Mi az az egyéb átfogó eredmény (-)1.527, szemben a 2022.03.31.- es 3.458 Mrd- al? Ez 5 mrd minusz ezen a soron az előző évhez képest. Az átfogó eredmény meg 6.2 mrd- ról 4,1 mrd- ra esett. Olvasom a leírást de nem értem. Következő időszakban ennyi minusz, ha a jelelegei árakat feltételezzük? Ennek tényleg semmi jelentősége???
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.