Ha jól értem akkor 2019-ben kellett volna már érvényesiteni az adókiegyenlítést, de semmi vész 3 évre visszamenöleg csökkentheted / vissautaltathatod a veszteséged 15% -át. Példának okádèk: 2018 1 milla nyereség 150e befizetett adó 2019 500e vesztesèg : 75e visszekér 2018-as adóból. Ha jòl értem ezt nem kérted vissza. 2020: 250e nyereség: mivel nem kérted vissza idén nem kell adót fizetned és 1,250 milla minusz 500e után kell adóznod a 3 évet egybe vetve. Vagyis visszzajárn250ezer 15%-a
Jó a számolás és a kitöltés, 10 egységnyi adót visszaigényelhetsz idén. (Arra figyelj csak a 2021-re vonatkozó bevalláskor egy év múlva, ha netán lesz akkor is adókiegyenlítésed, hogy a 2019-es veszteséget már felhasználtad, azt többször nem veheted figyelembe.)
Ha két év alatt volt 40 krumpli nyereséged és az utolsó évben 20 krumpli veszteséged, akkor nem kapsz vissza semmit sem, mert 20 nyereséged volt az összevont három évben, ha ez a három év az adókiegyenlítés alapja. Ha más az alapja, akkor természetesen más a helyzet.
Sziasztok! Adókiegyenlítést szeretnék alkalmazni most először. A 2018 és 2020-as éveket nyereséggel zártam. 2019-ben veszteségem keletkezett. A nyereség utáni adókat szerepeltettem a 212 és 214 sorokban. (pl: 30+10 krumpli) Mivel 2019-ben veszteségem volt ezért a 213-as sorban 0 van. A 216-os sor 0 mivel nyereségem volt. A 217-es sorban szerepel a 2019-ben elszenvedett veszteség 15%-a. (pl.: 20 krumpli) A 218-as sor szintén 0 a nyereség miatt. Na most a 2020 évi nyereség adója kisebb mint a 2019-es veszteség összege. Ebben az esetben is beírhatom a 220-as sorba a 219-es sorban szereplő összeget? Mert így az jön ki hogy még adót kapok vissza amiatt mert az idei év nyereségének és a beírt veszteség különbsége negatív lesz?! 10-20 krumpli tehát 10 krumplit visszakapok?
Nem kell fizetni! Ezt már tavaly is eljátszották akkor is kijavítottam. Azért az idén is rákérdeztem, s ezt a választ kaptam: Amennyiben
a fentiek alapján Ön szociális hozzájárulási adó fizetésére nem
kötelezett, a bevallási tervezetét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
honlapján (www.nav.gov.hu/nav/szja/szja) módosíthatja
az alábbiak szerint:
A
„Gyakori mezők” opciót választva egy 14 lehetőséget tartalmazó felület
válik láthatóvá, ahonnan kiválasztható a „Szociális hozzájárulási adó
(szocho)”. Ezután a „Tovább” gombra kattintással
válik elérhetővé a „Magánszemély egyes külön adózó jövedelmeit terhelő
szociális hozzájárulási adó” sorra, amelyben módosíthatja az összegeket.
NAV bármibe beleköthet bármikor DE ami levonható az levonható, egyébként nem lát mindent a nAV ezért csak tervezetet küld és a Te felelőséged, hogy korrekt adóbevallást adj le amit később alá tudsz támasztani
A NAV tervezetben szerepel a nyereség összege. Az módosítható? Tudom, hogy javításnál lehet módosítani, de nem fognak belekötni, hogy a nyereségből vonok költséget?
Sziasztok! A számlavezetés díjat hogyan lehet levonni a fizetendő adóból? Van erre külön sor, vagy levonható a nyereségből? Előre is kösz annak, aki válaszol!
Tőzsdei ügyletből származó jövedelem (SZJA)
Az idén kezdtem el tőzsdézgetni, most szerettem volna kiszámítani a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmet, de teljesen belezavarodtam.
Ti ezt nyilvántartjátok valahogy? Amennyiben igen, tudnátok nekem küldeni valami módszertani útmutatót, vagy táblázatot?