Sziasztok !
Megtudná valaki mondani, mely országok tőzsdein való kereskedéskor érdemes TBSZ számlát nyitni és melyikeken nincs értelme ? (pl. Magyar országon spórolhatok vele 15% adót, de mondjuk Nemet országban is ?)
Bocsi,téves infót adtam ,mint ma kiderült lehet ugyan több ugyanzon évjáratu TBSZ számlád,de nem ugyanazon szolgáltatónál és transzferálandó TBSZ. nem lehet megbontani,és élőzetesen érdeklődni kell a fogadó cégnél,hogy azokat a papirokat forgalmazza e amiket tartalmaz a transzferálandó TBSZ.
Ulátszik szövegértési problémáim vannak. Újraolvastam a bejegyzésedet, és látom, én olvastam félre előtte. Kérlek, tekintsd a #81 bejegyzésemet tárgytalannak, és szíves elnézésedet is kérem.
Jaj Istenem! A #64 alapján már szinte azt hittem, hogy világos nekem, hogy a TBSZ feltöréskori érték mínusz a berakott pénz a nyereség, ez szorozva 28% lesz a sarc, függetlenül attól, hogy miféle eszközökkel lett elérve a nyereség. Most a #78 után megint felhorgadtak a kételyeim. Eszerint mégiscsak fontos, hogy milyen papírok vettek részt, és eszközfajtánként dől el, hogy részt vesz-e az SZJA-ban, szochóban?
Bocs, de a 2019 után kibocsátott állampapírok kamata adómentes volt TBSZ számla nélkül is, és a feltört TBSZ számla esetén is adómentes. SZJA-t csak az árfolyamnyereség, befektetési alapok hozama, stb. után kell fizetni. Az osztalék, valamint a nem nyíltpiaci műveletek után pedig szochot is.
Ha nem töröd fel a TBSZ számlát, akkor nem kell semmit fizetni. A feltört TBSZ számla után eddig is kellett SZJA-t fizetni, ezentúl - 2025-től - pedig még szochot is fizetni kell. De ez csak a 2025 január elseje után nyitott TBSZ számlára vonatkozik. A már meglévő TBSZ számla jövő évi feltörése esetén nem kell a 13 %-os szochot megfizetni, csak - ugyanúgy, mint eddig - az SZJA-t. . "2025-től kell szochót fizetni a TBSZ számlák után
Ha a gyűjtőévet követő első 3 évben törik fel a TBSZ számlát, akkor a 15%-os SZJA mellé 13%-os szochó fizetés társul. ...
Ha a gyűjtőévet követő 3-5 év között törik fel a számlát, akkor a 10%-os SZJA mellé 8%-os szocho fizetés társul majd."
Köszi az infót, ez a résztranszfer érdekes megoldás, nem hallottam róla, hogy ilyen is létezik. Akkor elvileg bármilyen tetszőleges részvényt is át lehet transzferálni egy másik szolgáltatóhoz, ha ott van egy ugyanolyan évjáratú TBSZ számla, az első feltörése nélkül.
köszönöm,de már lebonyolítottam ,a megoldás több ugyanazon évjáratu TBSZ-ed is lehet ,csak más szolgáltatónál,igy a résztranszfer létrejöhet az áll.papír megy rv.marad.Az áll.papirt az Ersténél csak azért vettem mert már rv.-be nem akartam több pénzt tenni,egyébként egy traszfer 5000.-Ft.
Szerintem a kincstár nem fogad be részvényeket. Azt lehet tenni, hogy 2025 végén TBSZ lejáratkor az állampapírt részkivéttel sima számlára teszed át és azután transzferálod a kincstárhoz. Állampapírt TBSZ-en tartani felesleges, anélkül is adómentes. A transzfer díját és az állományi díjat, az esetleges erstés eladási "felárat" érdemes előre összevetni, mi éri meg jobban.
Eladhatsz bármit a tbsz-en levőből, nincs adó utána. A pénz a tbsz-en marad, vehetsz belőle bármi mást. A lényeg, hogy magán a tbsz alszámlán belül maradjon minden.
Sziasztok, Idén nyitottam egy TBSZ-t és az lenne a kérdésem, hogyha eladok gyűjtő évben, akkor kell azután adózni, vagy már az is adómentes (5 év tartás esetén persze)
Üdv.Nekem kicsit összetettebb kérdésem lenne. Ersténél TBSZ2020 számlám van rajta 2031/l áll.papír és kp. és külömdöző részvények ,az áll.papirt és a kp.-t szeretném transzferálni kincstárhoz /költség kímélés/.Kérdésem ,kincstárnál nyithatok -e újabb TBSZ2020-at ahová befogadják a nevezetteket,mert a részvények maradnának az Ersténél. Köszönöm...
Annyi, hogy a törvény szerint egyetlen értelmezés van: a TBSZ-en nem papíronként kell nézegetni a helyzetet (azaz egyáltalán nem számít hogy normál számlán mit és mennyit kellett volna adóznod), ha feltöröd akkor bekerülési árhoz (gyűjtőévben befizetett pénz) képest elért növekedés az adóalap. Arra fizeted majd a szochot is az új setupban. A szemléletes extrém példa korábban is az volt, hogy nyitottál egy TBSZ-t, vettél rajta kamatadó/szochot mentes állampapírt, ha feltörted 3 éven belül, akkor meg fizettél 15% SZJA-t a növekedésre. Most már 15% SZJA + 13% szocho.
Egyfolytában az új TBSZ szocho
kérdésen töprengek. Példával világítanám meg a jelen és a jövő közötti
eltérést, és két lehetséges értelmezését. Aki figyelmesen át bírja rágni magát
rajta, azé minden tiszteletem. ---Eddigi értékpapírszámla eset: --- Sima értékpapír számlán csinálok
részvény eladásból 100 forint
nyereséget, ennek a jövedelemadója 15 forint, szochót erre az ellenőrzött
tőzsdei ügyletre nem kell fizetni. Csinálok még ETF eladásból 200 forint
nyereséget, ennek a jövedelemadója 30 forint, ugyancsak nem kell szocho. És még
sima alapkezelői befektetési alapból csinálok 300 forint nyereséget, ennek a
jövedelemadója 45 forint, a szochója 38 forint. A részvényt és az ETF-et nekem
kell bevallani és befizetni, a bef. alapot az alapkezelő vonja le. Össz
közterhem 15+30+45+38 =128 forint volt. --- Eddigi TBSZ eset: --- TBSZ számla feltörés. Csináltam
részvény eladásból 100 forint
nyereséget, ennek a jövedelemadója 15 forint, szochót erre az ellenőrzött
tőzsdei ügyletre nem kell fizetni. Csináltam még ETF eladásból 200 forint
nyereséget, ennek a jövedelemadója 30 forint, szochót erre az ellenőrzött
tőzsdei ügyletre nem kell fizetni. És még sima alapkezelői befektetési alapból
csináltam 300 forint nyereséget, ennek a jövedelemadója 45 forint, ez az
eszközfajta elvileg szocho alá esne, de mivel TBSZ, ezért a szocho nála sem
játszik. Mindet nekem kell bevallani és
befizetni. Össz közterhem 15+30+45=90 forint volt. --- A fentiekből látszik, hogy a TBSZ
feltörésekor megúszom azt a 38 forint szochót, amit a sima értékpapírszámlán
fizetnem kellene. A TBSZ kedvezőbb volt. --- Erre mondta azt a kormány, hogy
ez így nem jó, és új szabály lesz a TBSZ-re. Ebből én arra következtetek, hogy a sima értékpapír számla változatlan marad, és csak a TBSZ változik. Az új TBSZ eset viszont még mindig nem világos a számomra, két
értelmezést látok: --- Új TBSZ eset 1.
értelmezés: --- Új TBSZ számla feltörés. Ebben az
értelmezésben az eszközfajtákat továbbra is megkülönböztetjük szocho
szempontjából. Csináltam részvény eladásból
100 forint nyereséget, ennek a jövedelemadója 15 forint, szochót erre az
ellenőrzött tőzsdei ügyletre nem kell fizetni. Csináltam még ETF eladásból 200
forint nyereséget, ennek a jövedelemadója 30 forint, szochót erre az
ellenőrzött tőzsdei ügyletre nem kell fizetni. És még sima alapkezelői befektetési
alapból csináltam 300 forint nyereséget, ennek a jövedelemadója 45 forint, és
mivel alapból ez az eszközfajta szocho alá esik, ezért van neki 39 forint szochója is. Mindet nekem kell bevallani és befizetni. Össz
közterhem 15+30+45+38=128 forint volt, pontosan ugyanannyi, mint a sima
értékpapír számlán lenne. --- Új TBSZ eset 2. értelmezés:--- Új TBSZ számla feltörés. Nem
különböztetjük meg az eszközfajtákat szocho szempontjából. Minden nyereség megy
egy kalapba, megállapítjuk az összes fizetendő SZJA-t, majd annak az
összesenjéhez számítunk egy hozzáillő szochót. Tehát: Csináltam részvény eladásból 100 forint nyereséget, ennek a jövedelemadója
15 forint. Csináltam még ETF eladásból 200 forint nyereséget, ennek a
jövedelemadója 30 forint. És még sima alapkezelői befektetési alapból csináltam
300 forint nyereséget, ennek a jövedelemadója 45 forint. Az össz SZJA
15+30+45=90 forint. Ennyi SZJA mellé pedig még 13/15 mértékű szoho dukál, ami 90*13/15=78. Mindet
nekem kell bevallani és befizetni. Össz
közterhem 90+78=168 forint, ami elképesztően iszonyúan sokkal több a sima
értékpapírszámlához képest. --- Eddigi megjelenésekben eléggé elnagyolva de mindenhol a 2. értelmezést látom publikálva, de ezt egyszerűen
nem bírom elhinni. És ha tényleg a 2. értelmezés az igazi, akkor innentől
kezdve csak az nyisson új TBSZ-t, aki ezer százalékra biztos benne, hogy feltörés nélkül tudja tartani a futamidő
végéig, nem fog kelleni se lakásra, se autóra, csak felesleges pénz, ami úgyis
csak útban lenne évekig.
"Ez a szabály a jövőre indított TBSZ számláknál lép életbe, " Ez alapján érdemes lehet amit csak lehet még idén betolni a 24-es számlákra. Várom a jó forint kiszállót az álompapírokból a következő 1-2 hétben.
TBSZ
Megtudná valaki mondani, mely országok tőzsdein való kereskedéskor érdemes TBSZ számlát nyitni és melyikeken nincs értelme ? (pl. Magyar országon spórolhatok vele 15% adót, de mondjuk Nemet országban is ?)