Topiknyitó: Galoca 2024. 05. 30. 16:12

TBSZ  

Sziasztok !
Megtudná valaki mondani, mely országok tőzsdein való kereskedéskor érdemes TBSZ számlát nyitni és melyikeken nincs értelme ? (pl. Magyar országon spórolhatok vele 15% adót, de mondjuk Nemet országban is ?)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Rincewind2 2024. 11. 09. 11:21
Előzmény: #18  Borisz

Hát a halál nem tervezhető, a többi igen. Részemről ezen sem aggódom, egyrészt már az örök vadászmezőkön fogok ekkor tőzsdézni és ATH lesz folyamatosan. :) Másrészt a bankszámlánál az egészségpénztárnál és az ÖNYP-nél kedvezményezett a nejem. Az azokon lévő pénzt a halotti anyakönyv bemutatásával megkapja. Az bőven elég lesz a fél-egy év hagyatéki eljárásig és a TBSZ-k után fizetendő adó + örökösödési illetékre.
Viszont célszerű végrendeletet írni különben a feleségedre nem sok marad, mert a jelenlegi szabályok szerint csak egy részt kap az örökségből a gyerekekkel egy kalap alá van véve, ingatlannál özvegyi haszonélvezetet kap ezen felül. Ha sok a gyerek keveset kap.
Borisz 2024. 11. 09. 10:56

Én igazából a belengetett új szabályozást illetően a következőtől félek.Én nem látom, hogy a számlavezető banknak a TBSZ feltörésekor több év távlatában tételesen ki kell majd történetileg mutatni, mennyi jött a sok vett-eladott részvényből, és mennyi a sok vett-eladott befektetési alapból, mennyi lenne szocho-köteles és mennyi nem. 
Félek, hogy az új szabályozás sokkal szimplább lesz ennél. Megnézi, hogy a gyűjtőév végén hány forint értékű pénz plusz értékpapír volt a TBSZ-ben, és megnézi, hogy a feltöréskor hány forint  értékű pénz plusz értékpapír van a TBSZ-ben. És a kettő különbségére tessék kérem szépen SZJA-t és 13% szochót fizetni.
Persze lehet, hogy csak rémeket látok.
Borisz 2024. 11. 09. 10:49
Előzmény: #16  Rincewind2
Igen, de vannak azért speciális élethelyzetek is. Például gyerekvállalás, nagyobb lakás kell, hozzá kéne nyúlni a megtakarításokhoz. Vagy betegség, munkahely elvesztése. De nézzünk engem! Nekem is évente van TBSZ-em. De 68 éves vagyok, feldobhatom a tappancsot holnapután akár. Ekkor az örökösöknek fel lesz törve a sok TBSZ, és az adóhivatallal el kell intézniük a dolgot. Most szocho nélkül, később szochóval.
Borisz 2024. 11. 09. 10:40
Előzmény: #14  Rincewind2
Jó, hogy felvetetted, hogy TBSZ-en és normál számlán egyaránt szocho mentes a részvény, etf, certifikát. Viszont befektetési alapokra, amelyeket nem tőzsdén kereskedsz, szerintem 2023 június óta van szocho. Nekem is vannak ilyen eszközeim is TBSZ-ben. Ha a cikk szerinti NGM kinyilatkoztatást próbálom értelmezni, nekem az jön le, hogy rengetegen azért nyitottak TBSZ-t, hogy ott szocho nélkül tartsanak olyan eszközöket, amelyeket normál számlán szocho mellett kellene tartaniuk. Ezek véleményem a nem tőzsdén kereskedett befektetési alapok lehetnek. Beteszik akár másfél évre, kiveszik, amikor kell.
Rincewind2 2024. 11. 09. 10:17
Előzmény: #15  Wally_Karue
25 éve van ÖNYP-m sosem törtem fel, TBSZ-ből sem. Természetesen előfordulhat olyan élethelyzet amikor szükség lehet rá, de nem erre tervezve köt az ember TBSZ-t. Legalább is én nem. Folyamatosan minden évben felszabadul egy, ha szükség lenne rá akkor azt gond nélkül felveheted. Célszerű az embernek a befektetéseket átgondoltan felosztani.
Wally_Karue
Wally_Karue 2024. 11. 09. 10:13
Előzmény: #14  Rincewind2

Az a funkciója, hogy kell a pénz belőle
Mégis miért szűntetné meg egyébként bárki is?
Rincewind2 2024. 11. 09. 10:04
Előzmény: #13  Borisz
Nem nagyon értem mi a funkciója a TBSZ három éven belüli feltörésének. SZJA ugyanannyi, szochó meg a részvény árfolyamnyereségre nincs normál számlán sem.
Borisz 2024. 11. 09. 09:35
https://www.portfolio.hu/befektetes/20241108/belenyul-a-tbsz-szabalyaiba-a-kormany-megszuntetnek-egy-sokak-altal-kihasznalt-kiskaput-721853
Mondjuk nem lenne baj, ha legalább minimális tényinformációkat is közreadnának. Mikortól élesedik az új szabály, hány százalék szocho lesz pl. 3. év végén, vagy végétől, stb.
Mindenesetre nekem érzésre úgy tűnik a fenti cikk alapján, hogy ha nem szándékozunk a TBSZ-t futamidő végéig tartani, akkor a nyereséget felhalmozott TBSZ-eket most villámgyorsan meg kell szüntetni 15% SZJA de még 0% szocho mellett. Az egy-két éven belül lejáró TBSZ-eket illetve a veszteséges TBSZ-eket pedig én most ebből a szempontból továbbra is tartanám.
Galoca 2024. 05. 31. 14:19
Előzmény: #7  Rincewind2

Ez a többi Eu-s tagországnál is így van, hogy csak itthon kell belőle adóznom ?
Az osztalék hogy adózik Eu-s cégeknél ?
Angoloknál, hogy van a kilépés után ?
Bocs a sok kérdésért, de nem igazán találtam jó válaszokat az interneten, itt meg sok olyan ember van aki már kiismeri magát ezekben a dolgokban - kösz.
Galoca 2024. 05. 31. 14:12
Előzmény: #10  Hmmz

Igen a nagyságrend nem mindegy, nekem a 20000 euró garancia elég 1-2 év befektetésére és hosszabb távon gondolkozom, ezért keresem az optimális megoldást. (egyébként a Lightyear-nél van magyar nyelvű help-desk, mert válaszoltak)
A befektetés néha szerencse is, pl. tavaly előtt sikerült 1 héttel a bedőlése előtt CreditSuis-t vennem, szerencsére csak az adott évi pénz negyedével..., tavaly viszont ÁNY-t vettem 150% plusz. (a két szélsőség)
Hmmz
Hmmz 2024. 05. 31. 12:55
Előzmény: #9  Galoca
A BÉT meg a BÉTa különbözik. (a DAX és Xetra is). Jónak tünik a lightyear, én is gondolkodtam rajta, de végül arra jutottam hogy túl új -ráadásul- fintech cég, még nem bizonyított eleget, szerintem.. A TBSZ viszont remek dolog adó szempontjából, csak ajánlani tudom, nekem szinte csak az van (kivéve állampapirnál), de túl sok munkám van a befektetett pénzekben ehhez a trükkhöz, megaztán pl. az erste is ingyenes, 50 milla felett :) Ádám is ezt mondja az uccsó 2 percben. https://www.youtube.com/watch?v=lhmVvX8NAsI 
 Ha hosszútávon évi 10% hasznot elérsz konstans, az már szinte csoda számba menne az átlagos befektetőként. Ez felett már durva kockázat van.
Galoca 2024. 05. 31. 10:52
Előzmény: #8  Hmmz
Kösz, a WV csak példa volt, de azt érdemes lesz megnéznem, mi kapható a BÉT-en is.Igazából azért is gondolkodok részben ezen, mert regisztráltam a Lightyear-on, amin van ingyen TBSZ, többé--kevésbé magyar nyelvű (talán lesz magyar szupport is), sok piacot elér, de a Magyar nincs köztük :( 
Hmmz
Hmmz 2024. 05. 31. 09:40
Előzmény: #6  Galoca
Rice jól mondja, de biztos tudod hogy a stock picking befektetési rizikóskála igencsak felső részében helyezkedik el. Idővel nagy % várható, csak az irány kétséges :)  #Intel. Ettől már csak a forex "jobb", és a tőkeáttételes termékek. VW-t például a BÉTa piacon is vehetsz forintért. https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-34eccca19ec1730321963e926211bae2-lq
Rincewind2 2024. 05. 31. 05:05
Előzmény: #6  Galoca
Németeknek nem fizetsz adót, ha nem tbsz akkor itthon 15% adó az árfolyam nyereségre, amit a magyar szolgáltató levon.
Galoca 2024. 05. 30. 23:48
Előzmény: #4  Hmmz

Ha mondjuk veszek WV részvényt DAX-on 100-ért s eladom 110-en, ezután vonnak kb. 28%-ot Nemetben - ezután mar nálunk nem vonnak 15%-ot. 
Lehet, hogy rosszul gondolom ?
Hmmz
Hmmz 2024. 05. 30. 21:02
Előzmény: #4  Hmmz
Ez egy jó cikk a témában, de figyelni kell, mert mindkettő rutinos és gyorsba beszélnek/gondolkodnak :D https://www.erstemarket.hu/tartalom/176232/megszunik-az-usa-magyar-adoegyezmeny-minden-amit-tudni-akartal-20231129
Hmmz
Hmmz 2024. 05. 30. 20:06
Előzmény: #3  Galoca
Hát hogy érted a "Németországban" szót. Ha itthoni szolgáltatónál (Pl. Erste) veszel XETRA részvényeket/ETF-eket, akkor azután itthon biztos vonni fognak adókat, ha nyereséges lesz, amennyiben nem TBSZ számlán tartod. + ha külföldi szolgáltatónál, pl. IB-nél van TBSZ-ed akkor neked kell a bevallással is vesződni.
Ha amcsi részvényeket veszel, mondjuk s&p500 indexkövető ETF-et, akkor érdemes lehet EUR-ban megvenni ugyanezt UCIST ETF-ben, mert akkor "elkerülöd" a 30% usa adót. --> 
Úgytudom Németországgal még él a kettős adózást kizáró egyezmény ami USA-nál megszünt januárban. De hivd fel az ERSTÉT, ők biztos adnak tippet. https://www.khertekpapir.hu/ugyfeltamogatas/tozsdei-adozas
Galoca 2024. 05. 30. 17:10
Előzmény: #2  Hmmz
Kosz, ez alapnak jó, de én igazából azt szeretném tudni, hogy ha mondjuk Német országban, ha jól tudom kb. 28% adót vonnak különböző jogcímen -- akkor már nálunk a normál számláról sem vonnak adót így a TBSZ-nek nincs sok előnye viszont nem kötöm le magam és meg az esetleges veszteséget is elszámolhatom. Jól gondolom ezt ?
Hmmz
Hmmz 2024. 05. 30. 16:42

Igen. 
8. pont https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/10-dolog-amit-kezdokent-tudni-akarsz-a-tartos-befektetesi-szamlarol/

Topik gazda

Galoca
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek