Topiknyitó: Galoca 2024. 05. 30. 16:12

TBSZ  

Sziasztok !
Megtudná valaki mondani, mely országok tőzsdein való kereskedéskor érdemes TBSZ számlát nyitni és melyikeken nincs értelme ? (pl. Magyar országon spórolhatok vele 15% adót, de mondjuk Nemet országban is ?)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
farkasfu
farkasfu 2024. 12. 10. 15:08
Előzmény: #58  Borisz
"a tartós befektetésből származó jövedelem csak abban az esetben nem lesz alapja a szocho-fizetési kötelezettségnek, ha azután egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Minden más esetben a TBSZ számláról kivett összegek után is szociális hozzájárulási adó fizetendő.”
vaczak 2024. 12. 10. 14:59
Előzmény: #58  Borisz
Borisz 2024. 12. 10. 14:51

Beollózott a Portfolio egy blogbejegyzést a tbsz feltörésekor a jövőben fizetendő szochóról:
https://kiszamolo.hu/tbsz-adoemeles/
Szerintem tévesen értelmezi az új szocho szabályt. Ellenőrzött tőzsdei ügyleten elért nyereség után (például részvény, ETF) szerintem eddig sem kellett szochót fizetni, sem TBSZ-ben, sem TBSZ-en kívül. És szerintem ezután sem kell majd a TBSZ feltörésekor szochót fizetni az ilyen eszközökre, legalábbis meglepne, ha kellene. Amit most majd sújtani fognak, az szerintem gyakorlatilag csak a bef.alapok, amelyek TBSZ-ben eddig generálisan szocho mentesek voltak, míg TBSZ-en kívül 2023 június óta szocho alá estek.
Hogy látjátok, jól értem a helyzetet?
Borisz 2024. 11. 14. 22:37
Előzmény: #54  Freszelés
Köszönöm szépen ! :-)
Freszelés 2024. 11. 14. 22:37
a linkelt ábra pedig kiváló.
Borisz 2024. 11. 14. 22:36
Előzmény: #52  farkasfu
Szuper, köszönöm!!! :-)
Freszelés 2024. 11. 14. 22:36
Előzmény: #51  Borisz
1: szabad a gyűjtőévben kereskedni.
2: a gyűjtőévben elért nyereség is adómentes ha tartod a gyűjtőév+5. év végéig.
3. Ha a gyűjtőév végétől számított 3 éven belül veszel ki pénzt, a számla megszűnik és 15 százalék adót kell fizetned, mintha normál értékpapírszámlán kereskedtél volna. Az összes elért nyereséget és veszteséget összeadod és azután adózól (a nyereségeket és veszteségeket szembe tudod állítani egymással a tbsz-n ebben az esetben). Ebből a szempontból a gyűjtőév és az első vagy épp második év nem különbözik semmiben.
Borisz 2024. 11. 14. 22:33
korrekció: az előző bejegyzésben a részvényt természetesen nem márciusban, hanem szeptemberben tudom megvenni a pénzből :-(
Borisz 2024. 11. 14. 22:30
Előzmény: #50  Freszelés
Köszönöm, de megpróbálnám akkor a problémát mégegyszer megfogalmazni. Csak a gyűjtőév tulajdonságairól érdeklődöm jelenleg.Csinálok példát:Berakok gyűjtőév február 1-én 1mio Ft-ot.Veszek belőle február 8-án Pütyürke befektetési alapot.Berakok gyűjtőév szeptember 1-én 2mio Ft-ot.Veszek belőle március 2-án Pannon Puma részvényt.A részvényt eladom október 31-én 20% nyereség realizálásával, 2,4mio Ft-ért.A bef. alapot tartom, és dec. 31-re 10% nyereséget mutat, a papírom értéke ekkor 1,1mio Ft.Ez december 31-én 2,4miio Ft pénz-érték és 1,1mio Ft nem realizált értékpapír értéket jelent összesen.
1) Szabad volt-e a gyűjtőévben ilyen kereskedéseket és nyereségeket csinálnom, vagy csak pénz befizetés lehetett volna az egyetlen érvényes tevékenység?
2) A TBSZ adómentes időszak a gyűjtőév utáni év január elsején kezdődik. A gyűjtőév ebben nincs benne, ezért azt gondolom, hogy a gyűjtőévben elért nyereségek után adóznom meg szochóznom kell ugye?
3) Ha a TBSZ-t később majd esetleg feltöröm, monduk 2 év után, akkor adóznom kell. Ehhez releváns lesz az 1. év január elsejei induló érték és a feltöréskori záró érték. Az induló érték vajon a fenti 2,4mio Ft lesz, vagy a 3,5mio Ft?
Hozzáértő válaszokat előre is hálásan köszönök.
Freszelés 2024. 11. 14. 22:11
Előzmény: #48  Borisz
Gyűjtőévben akárhányszor befizethetsz, de csak be. Kiszedni tbsz-ről nem lehet, vagy ha mégis kivennél, akkor az adott tbsz számlának vége és az esetleges nyereségek után fizetheted az adókat (amit épp piszkálgatnak amúgy, ha olvasod a híreket - és ez mind a te dolgod lesz.). Az elért nyereség után fizeted az adókat. Erről majd úgyis ad valami papírt azért a bankod. (Sose bontottam fel). Nyilván befizeted a pénzt és  akár azonnal azt veszel belőle amit akarsz. Ha lejárt a gyujtoév, akkor utána 5 évig ami rajta van az egy "doboz". Betenni új pénzt nem tudsz, de kereskedhetsz ezen a számlán: eladsz valamit, a pénzből veszel mást - ha akarsz. A dobozon belüli dolgok a dobozon belül maradnak. Az ötödik végén meg kiveheted adómentesen (jelenlegi szabályok szerint) vagy nyilatkozhatsz, hogy maradjon tbsz-én és akkor megy egy újabb 5 éves ciklusra.
Borisz 2024. 11. 14. 22:06
tutam = tudtam
Borisz 2024. 11. 14. 22:05
A gyűjtőévet illetően nem értek dolgokat. Hátha valaki tud szakavatott választ adni...
A gyűjtőév a pénz behelyezgetésére szolgál. A TBSZ öt éves futamidő szerinti adómentessége a gyűjtőév utáni év január 1-vel indul.
1) Szabad-e a gyűjtőévben ebből a pénzből eszközöket venni, kereskedni, nyereséget csinálni?
2) Ha igen, ez rendesen adózik-e? Kinek kell levonnia, bevallania (bef.alap, ETF, részvény, osztalék különböző adónemeket jelent)?
3) Az ötéves futamidő indulásakor, január elsején, a TBSZ induló értéke a pénz összege vagy a pénz + értékpapír összege?
Lehet hogy buta kérdések, de nagyon nem látom át a gyűjtőév használatának a részleteit, és elkezdtem rettegni, hogy nekem a régebbi gyűjtőévek után esetleg adóznivalóm lett volna, csak nem tutam róla.
Rincewind2 2024. 11. 11. 09:12
Előzmény: #46  unidentified user
Banktól kell kérni a halálnapja szerinti piaci értéket és azon az értéken öröklöd. Amikor hozzáférsz a hagyatéki után és eladod akkor a kettő különbözetére adózol ha emelkedett apiaci érték.
unidentified user 2024. 11. 11. 08:33
TBSZ örökléssel szerencsére nem volt saját tapasztalatom, de szüleimmel alaposan körbejértuk a témát. Beszerzési érték = amit a közjegyző a hagyatéki végzésre ráír! Hogy ez mi kell legyen, arról már ellentmontásos információk keringnek - a törvény betűje szerint, az én laikus értelmezésemben a névérték... igen, OTP részvénynél ez 100 Ft...
Más kérdés a gyakorlat... egy átlag közjegyző, főleg vidéken, milyen hagyatékokat lát? Romos házikó, huszonéves kisautó, párnacihában, ótépé lekötetlen betétben, tudatosabb rétegnél eseteg PMÁP-ban gyűjtögetett néhány százezer Ft... egyedi részvény? Még a magasan képzett városi fiataloknak is csak egy kisebb részének van. :(
És ha névérték: ez egy magyar jogi fogalom, külföldi papíroknak nincs is ilyenjük - a kötvényeket kivéve... úgyhogy mivel a gyakorlatban kb. lottóról van szó, egyedi rövid külföldi állampapírokat tartanak főként (elkerülendő, hogy a kockázatban hasonló pénzpiaci alapnál vagy rövid kötvény ETF-nél esetleg majd 0 Ft névértéket állapítson meg a helyi alkesz közjegyző).
balentum
balentum 2024. 11. 11. 08:30
Előzmény: #44  fiftififti
Te egy nagyon szerencsés és gazdag ember lehetsz.
Pár év alatt 4 szerező ingatlan, mindig napi max. közeli eladások, aqljakon való vásárlások szóval irigylésre méltó amiket leírsz magadról.
Nem is értem miért írogatsz a fórumra, hiszen ilyen nyereségek mellett elég lenne csak a hasznot számolgatni..)
fiftififti 2024. 11. 11. 07:57
Előzmény: #41  Rincewind2
Ezzel én tökéletesen tisztába vagyok, hogy kell lennie váratlan esetekre külön téve készpénz!!
Pár éve nekem is volt ilyen.
Hiába volt 6 milla (váratlan, nem tervezett kiadásokra) gyakorlatilag a párnacihában, mégis fel kellett törnöm a tbsz-t.
Adódott egyik napról a másikra egy brutálisan kedvező kertes ház vásárlási lehetőség, (szinte fél áron sem) amire gyakorlatilag napon belül kellett a foglaló , hogy más el ne vigye!
Ez volt 3 éve, most bő 4 szeresét  éri, úgy hogy szinte nem is  lett rá költve semmi!
Na szóval nem háztartási eszközre ,ami hirtelen elromlott vagy nem autó cserére kellett. 
Nyilván szartam le a tbsz-t, hisz igen jól jártam 😃
unidentified user 2024. 11. 11. 07:32
Előzmény: #42  unidentified user

És igen, mivel a TBSZ jövedelme a számla záró-nyitó HUF érték különbözete, lehetnek olyan esetek, amikor TBSZ-en kívül adómentes lennél, itt viszont mégis fizetsz adót, pl.:
- PMÁP-ot tartasz rajta
- €-t fieztsz be, nem csinálsz vele semmit és €-t veszel ki, de közben gyengült a forint
unidentified user 2024. 11. 11. 07:29
"Tartós befektetésből származó jövedelem" = (TBSZ HUF ki) - (TBSZ HUF be). És ez adózik 15%, 10% vagy 0% kulccsal (plusz majd szocho) attól függően, hogy lejárt vagy idő előtt törted fel. Aki nem hiszi, de volt már lejárt TBSZ-e, nézze meg a februárban Ersetétől stb. kapott adóigazoláson. Ott lesz a lejárt TBSZ ki-be különbözete is jövedelmként, csak 0% kulcsnál nem kell beírni az SZJA-bevallásba.
Rincewind2 2024. 11. 11. 05:22
Előzmény: #39  fiftififti
"Számtalanszor van sajnos olyan élethelyzet, hogy azonnal  szükség van jelentősebb készpénzre, hiába nem úgy tervezte a befektető!!"
Ezért kell megfelelően diverzifikált portfólió. Lakossági állampapír amihez azonnal hozzáférsz, TBSZ amin hosszútávú megtakarítás van, egészségpénztár ahonnan egészségügyi és  egyéb élethelyzeti problémákra (pl munkanélküliség, táppénz, haláleset) tudsz pénzt felvenni. Én végig húztam az életem javát, 4  gyerek  két lakásvásárlás, egy munkahely elvesztés, egy kiégés miatti egy év otthoni pihenő munka nélkül és nem kellett semmit feltörnöm, minden lement a tervezett keretekből. Most kezdődtek az esküvők erre szintén meg van a keret.
Amíg dolgozik az ember addig nettó megtakarítónak kell lenni, ha nem vagy az akkor vagy a jövedelmeddel vagy az életmódoddal van probléma.

Topik gazda

Galoca
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek