Vártam, hogy direktbe rákérdezzen valaki az újságírók közül, hogy mi a helyzet a nap vagy a geotermikus lehetőségekkel, de úgy látszik nem ez érdekelte őket, mert semmi kérdés nem merült fel ez ügyben sajnos.
Teljesen osztom az általad leírtakat. A fa nem oldja meg a problémát. Azt sejteni lehet azonban, hogy valamiféle megújuló energia használatának ösztönzésén dolgoznak, de egyenlőre nem akarják kiszivárogtatni.
Igen, burkoltan utalt, a fősodor azonban továbbra is a fa volt, amit én több okból is elképesztően rossz útnak látok: 1. Nem környezetbarát (oké, ez a kormányunk kevésbé érdekli, de na!) 2. Nem lesz elegendő fa. A rezsicsökkentés csökkentése, legalábbis mifelénk durván megdobta a keresletet. Ha most fokozzák a fakitermelést, az a fa már nem fog tudni normálisan kiszáradni, vizes fával fűtögetni meg a pénz és erőforrások elfecsérlése. 3. Ráadásul a tüzelőfa ára is durván elszállt. Nálunk konyhakész tüzifa erdei köbmétere 45.000-50.000 Ft volt a rezsicsökkentés csökkentés beharangozása előtt, most 90.000-95.000 Ft. Ha további keresletet generálnak, az az árak további emelkedéséhez vezet, ami különösképpen a csak fa tüzeléssel rendelkező (jellemzően szociálisan rossz helyzetben lévőknél) okoz problémát. 4. Fentiekből következően még a gyorsaságát is kétségbe vonom, de a költséghatékonyságát főképp. Nem kellene olyan útra lépni, ami még rövidtávon sem segít igazából, közép és hosszútávon meg nettó pénzkidobás.
Burkoltan gondolt rá és mondta is, hogy iskolákban, de más közintézményekben próbálkozni kell a gázon kívül más - pl. fa tüzelésre átállni, de a fán kívül ahol lehetőség van rá, ott megújuló energiát kell használni.
Ha az eddigit kifizette, nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy azt a kis pluszt is ki fogja fizetni. Ha mégsem, akkor őket jobban rá lehet kényszeríteni a fizetésre, mint egy újonnan belépő magáncéget.
Egyébként valószínűleg a Panny már hónapok óta tárgyal arról Győrrel és Miskolccal, hogy miként tudnának beszállni egy kapacitásbővítésbe. Leglábbis én városvezetőként könyörögnék plusz hőért.
PANNERGY