Most volt egy jelentős meghúzás. Év végéig Q4, ill. egész év eredménye még nem lesz nyilvánosan ismert, ezért a mostani árazáshoz képest jelentős elmozdulást nem várok. 1100-1200Ft között tippelném.
Környező országokban nem hiszek. Szerencsére Mo-nak a geotermikus adottságai jók, de sajnos itt sem mindenhol. A környező orszáőgokban ennél csak rosszabb a helyzet. Korábban nem biztos, hogy megérte volna saját szakálra, támogatás nélkül kiépíteni rendszereket, most viszont sokat javult a helyzet. Kérdés, hogy ez az energiaválság mennyire lesz tartós? A CO2 kvóta ár növekedés miatt én mindenképpen úgy gondolom, hogy ha lejjebb is megy a gáz ára, egyre kevésbé lesz fentartható pl. gázzal fűteni.
Hasonlóan gondolom 12 éve én is. Viszont ha Bokor egy igazi nagyvállalkozó lenne akkor ennél a kormány támogatása nélkül is sokkal több lehetősége lett volna. Akár a környező országokban is. De szerintem ő máshogy gondolkozik. Számomra csak egy speka semmi több.
Itt egy jó cikk erről: https://24.hu/fn/gazdasag/2007/09/06/olajvalsag_begyuruzesek/ A "rezsicsökkentés" hossztávon egyszerűen nem működik. Utólag röhej belegondolni, hogy gyerekkoromban, az erdő tőszomszédságában is olajjal fűtött mindenki, mert annyira "olcsó" volt. Szüleim pár éve adták el a "családi házat", az olajkályhák már nem voltak meg (régen minden szobában volt egy), de az üres olajoshordók még ott álltak az udvaron. Erdő mellett! Miközben az erdőben ingyen lehetett (volna) tuskózni, azaz a kivágott fák tuskóját kiszedni. Az olajas időszak után sokan mentek is tuskózni, én is voltam párszor.
Nono, a szovjetek a 70-es évek közepéig kiszolgálták olcsó olajjal a kiskomcsi országokat, de utána áttértek a piaci ár követésre, még ha nem is az épp aktuális árra, hanem az előző 4-5 év átlagárára. Ez Kádáréknak a 80-as évek elejére hozta el a rémálmot, amit kezdetekben gazdasági leépítésekkel, majd dollárban felvett hitelekkel próbáltak ellensúlyozni. A belső gazdaság korábbi egyensúlya felborult, a korábbiakhoz képest nagyságrenddel több árut kellett adni egy egységnyi olajért. A vége az lett, hogy az ország brutálisan eladósodott, ami 99%-ban ennek volt köszönhető.
Kádáréknál az energia nem piaci,hanem KGST-alapon cserélt gazdát a szoc-blokkban. Fizetni sem devizával kellett, hanem mezőgazdasági termékekkel, állatok, gabona, gyümölcs. Akkori háztáji gazdák Állami támogatás nélkül is nyereségesek voltak, korlátlanul el tudtak adni mindent nálunk-Áfész felvásárolta.
PANNERGY