Nagyon jó összefoglaló, ez mind igaz. A sisaki finomítót felújítják. Én össze se tudtam volna, így foglalni, de erre mind emlékszem. Meg egy 190 milliárd forintos beruházás előtt állnak a brent típusú olaj miatt + 25 milliárdos különadó.
Akkor a MOL, elbaxták a pízt Mantova, Kurdisztán, Északi-Tenger, INA szír mezőit rumcájszék rombolták szét, horvátok nem engedik bezárni a 2 finomítóból az egyiket, de az azeri akviban sem vagyok meggyőződve. Probléma, ha leáll a Barátság vezeték és drágábban szereznek be választás előtt ársapka jön ami katasztrófális hatással lenne a profitsorra. Már 2 éve írtam, amikor a topicban kórusban szajkózták a katari vevőt, a FIDESZ-eseknek nincs MOL-juk, OTP annál inkább, itt elviszik a profit 1/10-ét, ki nem xarja le?
Nem. A tokeattetel nem a reszveny "szabdalodik". Semmikepp nem 1/19 ed reszvenyt veszel. . A tokeatetel csak azt mutatja meg a nyereseged/veszteseged milyen aranyban van az eredeti reszvenyhez kepest. Es ez folyamatosan valtozik az arfolyammal. . Vegyuk peldanak egy regebbi certit. Otptl87. Most az ara 6059 forint mivel a kotesi ar 12930 forint. Tokeattet 3.16. Azaz 1 certin 3.16 szor annyit nyersz mintha 1 reszvenyed lenne. Ez normalis is hisz a certi 6000 forint az arfolyam meg 19.000. Szoval 190 forint emelkedes a reszvenyen 1% a certin viszont kb 3.1 % ( 190/6059 ). . De amikor inditottak a certit tavaly akkor a kotesi ar 11740 volt ( az azota megemelkedett kotesi ar 1200 forint a dija a certinek eddig ). Az arfolyam viszont akkoriban 13500 korul volt. A certi igy kb 1500-2000 forintba kerult. A tokeattete pedig 9 korul lehetet. Mivel 135 forint arfolyam novekedes a reszvenynel 1%ot a certinel viszont 9% ot ( 135/1500). . Az erste 1 reszvennyel fedez 1 certit es akkor tudja kifizetni neked a 135 forint hasznodat az egy certin. Ami neked viszont igy csak 1500 forintba kerult nem 13500 forintba mint a reszveny.
"Te most nagyon bonyolultan magyarazod el azt hogy 1 certi 1 reszveny." Nem. Egy részvényt annyi részre szabdalja az erste, amennyi a tőkeáttétel. Azért a TL97 19×-es tőkeáttéttel megy mert 19 részre szabdalva egy ezres darabja. 19×1000=19.000 Vagyis nem jelenhet meg semmiféle 100 certid eladásakor 100 eladás vagy vétel vagy mittudoménmi, mert te csak az adot részvény 1/19-edét adtad el.
Pedig de. Hisz szarmaztatott termek. Pont ez az hogy az eredeti termek arfolyamvaltozasa abszolut ertekben egyezik. A tokeattet abbol jon hogy ugyanaz az 500 forint a 19.000 forintos reszvenyen 2,5% mig az 1100 forintos certin 45% emelkedes. Es persze ugyanigy minuszba is.
500-at emelkedik? Nem százalékban. 10x tőkeáttétel 1% emelkedés akkor a certi 10%-ot emelkedik. Nem abszolutban számol hogy MTEL 2Ft akkor a certi is 2Ft.al ... de lehet hogy Én figyeltem rosszul.
"Akkor a "paritást" levezetve bővebben: ha 1 milcsi nyerőd van a certi eladáskor, ha okoskodni akarsz, hogy rv eladás megy párhuzamosan, akkor azt az 1 milcsi rv nyerőt ki kell számolnod sima rv darabszámra vetítve" . Te most nagyon bonyolultan magyarazod el azt hogy 1 certi 1 reszveny. . 100 certi eseten MINDEGY milyen tokeatteten van ugyanugy 100 reszveny kell. Mivel ha az arfolyam 500 forintot emelkedik a long certin 50.000 forint nyero lesz a certi tulajanak amit a 100 darab reszvenyen elert szinten 50.000 forint nyerojevel fedez az erste. Ennyi.
a BÉT-en az Erste által kibocsátott certik esetében a tőkeáttétel csak egy számolt adat (hányados), a részvény aktuális ára és a certi aktuális ára hányadosaként számolódik - nem kell érteni, csak meg kell nézni a kötéslistában amit írtam - de úgy érzem, hogy Te nem szeretnéd érteni :-)
nincs ezzel semmi baj és egyáltalán nem haragszom Rád, mert ez egy tény (ha nem hiszed, kérdezz utána az ERSTE-nél és megkapod a választ, ami ugyanaz lesz, mint amit én itt, és az általad "gagyi topiknak" hívott fórumban is leírtam
viszont hidd el, hogy az általad "gagyi topik"-nak nevezett fórumban is vannak tehetséges és tapasztalt tőzsdések, sőt lehet hogy olyanok is vannak, akik Nálad esetleg több tapasztalattal rendelkeznek és szívesen segítenek a kezdőknek, hogy megtanulják a kapzsiság és félelem legnagyobb harcában való túlélést (tőzsdei kereskedés, hosszú távú veszteségek nélkül)
szerencsére nem ezen múlik a tőzsdei tudásod és a tapasztalatodat sem veszted el amiatt, hogy nem vagy mindenttudó - attól még hidd el, hogy sokan tisztelnek Téged, köztük és is
a lényeg pedig az, hogy a számládon jött-e az a nyereség év végére, amit Te jónak tartasz, vagy sem - a többi csak játék a betűkkel
és többet most nem írok erről a certi témáról, mert aki szerette volna megérteni, az már a leírtak alapján megérthette :-)
OTP Szakmai topic