már értem mire gondoltál, akkor ezt is benézted, mert én a 80-as éveket úgy értettem, hogy akkor hallottam ténylegesen róluk, sőt, még fahéj ízű rágógumit is kaptam Irakból. de te guglizgassál csak nyugodtan :-)
Olvasni azért tudsz? Értelmezni biztos nem! De hát István78.... Khmm hagyjuk...... Más szinten mozgunk... Amúgy milyen felvilágosítás? ? 🤣. Sehmet közölt egy Tényt hogy neki kulkapcsolatokon van bsc je. Nem akartam megserteni semmivel csak nem értettem vele egyet ebben az egyetlen 1db dologban., és kijelentésében, amit te fel se fogsz ezek szerint, hogy miről beszélgettünk..... Amugy nekem meg 2 db Msc, 1 Bsc. És?? Igaz nem nemzetkozi kulkapcsolati diploma egyik sem.....Bar a diplomak senkire se tartoznak szerintem. Az maganugy.
Nem a magas fokú tudásodat, kérdőjelem meg. Hanem a hosszzu évtizedek alatt megélt beidegzodeseket. Szerintem nem érzitek az Eurus egyre erősebb gazdasági, geopolitikai fuvalatat.......es most annak ellenallni bármi áron akaró másik oldali erőt! Szóval elnézést, ha felreertheto voltam. :) bocsi.
Ehh. Minek másik Keleti NATO.? Látod, mindent is odahordott a NATO USA a ukrán keleti frontra és z oroszok meg csak nem is kellett általános mozgositani. Ha minden kötél szakad, egy szarmata 1 interkontinentalis ballisztikus rakéta eltorolne 100 himarsot és 10. 000 tankot. Csak olvadt vasolvadek marad belőlük. Egy vegjatek esetén. USA meg Nem kezdi el lőni az oroszokat nukleáris an. Nem hülye. Mindig Európa volt a hadszinter. Itt pusztultak halomra 10 millióan. Meg az 1865ben is csak polgárháború volt az USA ban. Szóval nem akar repkedo idegen inter.ballisztikikus rakétákat a földjén. Szóval laza GAZDASÁGI ketpolusrol, vagy multi polusu uj vilagrendrol és deglobalizaciorol beszélek. Egy Brics+30 új csatlakozott allam=G7 GDP. Az a baj a gondolkodasoddal mint Pomperj - evel. Hogy már tisztes nyugdíjasok lehettek. És abban nőttek fel amiről azt hiszitek hogy megvaltaztathatatlan. De én más aggyal gondolkodom. És kb egy 20- 30 évvel fiatalabb is lehetek. Én látom azokat jeleket, hogy történelmi változások előtti évek állnak előttünk. Hogy jó vagy rossz lesz azt nem tudom. De semmi sem lesz a régi mint az elmúlt cirka 100 évben Ui:amúgy már Pomerj is elkezdte azt mondani amit én 80%ban , meg is vadoltak engem ott, hogy biztos én írtam valahogy, a nevében. (Vicc, nem én voltam) Ja Kína bilateraris megállapodásokat szereti nagyon, igaz. jól el lesz ő a saját erdekszferaiban gazdasagilag(Afrika, orosz, delamerika, Ázsia) elég ez neki bőven. Üdv.
Ügyesebben guglizzál! Úgy 30-45 millió kurd lakja a Nyugat-Ázsia
hegyvidéki
területeit, ez az un. Kurdisztán, amely Délkelet-Törökországot, Irak
északi,
Szíria északkeleti és Irán északnyugati részét foglalja magába. A kurdok
Mezopotámia egyik legősibb népcsoportja, akik több mint 4000 éve élnek
ezen a területen. Törökországban kb. 20 millió kurd él, pártjuk is van, a
Kurdisztáni Munkáspárt. A törökországi kurdok igyekeznek is támogatni
iraki és szíriai
honfitársaikat, és fordítva. Az Iszlám Állam 2017 végén történt
legyőzése után nem
sokkal Törökország támadást indított a kurd hadsereg által
felszabadított szíriai területek ellen, ami most is folytatódik. De a
szíriaiak sem szeretik a kurdokat. Amikor Irak és Szíria megalakította az Egyesült Arab Köztársaságot, "1962-ben kb. 120.000 kurdtól
megvonták a szír állampolgárságot, a kurd nyelvet és a kulturális kifejezéseket betiltották, így az
állampolgárságtól megfosztott, hontalan kurdok így megfelelő okot
találtak rá, hogy bevezessék a kötelező hadviselést, és tervet
dolgoztak ki „arab öv” címen, melyben első lépésként a kurd helységnevek
megváltoztatása szerepelt. Második lépés a térség tényleges
elarabosítása volt, melyben a kurd lakosságot falvaik elhagyására
kényszerítették, és helyükre arabokat telepítettek. Ezt azonban soha nem
hajtották végre teljesen." Szóval egy kicsit korábban kelj fel, ha ebben próbálsz engem kioktatni! :) . https://www.britannica.com/topic/Kurd
Hallottál már a kurdokról? Különösen azokról, akik Szíriában élnek? Dehogy hallottál, az okozatot ismered, de az okokat nem. Nem gond, van klaviatúra! :-D
erdogánt nem szidják, amiért beleköpött putyin levesébe szíriában, az ilyen "mély" összefüggések megértése nagyon távol áll a ruszki pravdán szocializálódott konteóhívőktől :-)
Én nem nyilvánítottam véleményt sem arról, hogy mennyire lehet egy, nyugati békefenntartók által ellenőrzött pufferzóna "független", sem pedig arról, hogy az oroszok ehhez mit szólnak, figyelemmel arra, hogy a még mindig birodalomban gondolkodó Putyinnak ez nem felel meg. De azért ismerjük el, Putyin nem egy olyan vezető, aki meg tudott szabadulni a KGB-s múltjától, a szovjet rendszerben belé-nevelt ideológiától, stb. Okos, de nem megbízható a felsorolt okok miatt.
Gondolom, bipoláris vagy multipoláris világrendet akartál írni, aminek alapja a vesztfáliai világrend volt. Csakhogy ennek a feltételei nincsenek meg a következő okok miatt: . - A bipoláris világrend ideje 1990-ben "lejárt". Az a szövetségi rendszer, világrend kiszámítható volt, csak egyfelé kellett a szövetségeknek figyelni, szinte mindent tudtak egymásról, és olyan szoros volt, figyelemmel az ideológiai különbségekre is, hogy nem volt átjárható. . A multipoláris világrend szerintem mostanában nem fog kialakulni, mivel - Egyrészt csak az USA-nak van fegyveres "védelmi" szövetségi rendszere, Oroszországnak, Kínának nincs, ők jobban szeretik a bilaterális megállapodásokat, a multilaterálisoktól ódzkodnak. Kína még az ASEAN-nak sem tagja. Oroszország pedig a BRICS-ben van, de ezek közül egyik sem védelmi (fegyveres) szövetség, és elég lazák, még központi szervezete sincs. India és Irán pedig inkább tartózkodó, India gazdasági érdekei nem engedik meg, hogy távoltartsa magát a nyugattól, noha a politikai ideológiája inkább az oroszhoz hasonló. Irán egy külön téma, az iszlám típusú köztársaság megvalósult modellje, amelyiknek ad hoc szövetségesei vannak az éppen aktuális érdekei alapján, egyébként az USA-t éppen úgy utálja, mint a SZU-t. - Másrészt a devizatartalékok a Bretton Woods után még mindig USD-ben vannak, a yüan és a rubel csak a bilaterális elszámolásoknak lehet alapja. - Harmadrészt sem a kínai, sem az orosz, sem az iráni, sem az indiai gazdaság nincs olyan állapotban, hogy a GDP-jéből nagyobb szeletet tudna kihasítani fegyverkezésre. A kínai 7,2 % abszolút értékben bőven alatta van az USA fegyverkezésre fordított éves kiadásainak. - Negyedrészt Trump beiktatása után a szövetségeseknek nagyobb részt kell vállalniuk a védelmi kiadásokban, a GDP 2 %-a nem lesz elég, pedig azt is csak kb. a fele teljesítette eddig. Ugyanakkor Európa már több évtized alatt próbált saját fegyveres erőt felállítani, de a Berlin Plusz csak addig ment el, hogy az EU csak a békefenntartásban vesz részt. Teljesen a transzatlanti védelmi rendszerre van felfűzve, részben látszatönállóságú egységekkel.
Szerintem mindkettőknek igaza van, Ukrajna nem lesz NATO tag, ellenben NATO szintű garanciát fognak kitalálni nekik. A probléma az, hogy az oroszoknak ez tökmindegy, mind a NATO, mint egy NATO light elfogadhatatlan lesz. Erre már nincs megoldás, nagyjából mint Korea esetében. Csak viszont ott vannak a termőföldek, ásványkincsek, amelyek jó része már gyaníthatóan az usa kezében van, na erre lesz majd vmi deal Putyin-Trump között, szvsz.
OROSZ-UKRÁN háború