Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 06. 10. 13:25

Orbán: pénzügyi válságra radikális adócsökkentés a válasz - egy meglehetősen ellentmondásos interjú  

Ugrás a cikkhez
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Világgazdaságnak adott mai interjújában arról beszélt, hogy egy pénzügyi válságra radikális adócsökkentés a válasz, melyet egyrészt a régióban elindult "brutális" adóverseny kényszerít ki, másrészt a lelassuló magyar gazdasági növekedés. Orbán szerint elsőrendű nemzetgazdasági érdek, hogy az euró bevezetésére megfogalmazott 2010-es céldátum "ne mozduljon", az ekkor történő euróbevezetés szándékát garantálni tudja Orbán. Ezzel szemben ugyanakkor elismerte, hogy nem szabad minden áron ragaszkodni ehhez a céldátumhoz.

A 2006-os választások megnyerése után 2007-re ígéri a radikális adólépéseket a politikus, melyek saját bevallása szerint is az elkövetkezendő 1-2 évben átmenetileg megnövelhetik az államháztartási hiányt, mielőtt elkezdik éreztetni pozitív hatásaikat. Csakhogy a konvergencia-folyama t alapján épp a 2007-es és 2008-as esztendők a kulcsfontosságúak a maastrichti kritériumok közül a számunkra várhatóan legnehezebbnek bizonyuló költségvetési feltétel teljesítésére. A pártvezető egy meglepő kijelentetést is tett az államháztartási hiány finanszírozása és a lakossági betétek összefüggéséről.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55129
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 15. 17:04
Előzmény: #159  Törölt felhasználó
Kedves vito,

Érdekes, hogy én nem hallottam tőlük. Biztosan nem figyeltem. Mint írtam, én eddig csak olyannal találkoztam, aki a kulcslyukon ment át, és nem a kiskapun.
Egy linket betehetnél a magánberuházások számáról, én nehezen hiszem el, hogy több ház épülne, mint társasházi lakás. Vagy ilyen gazdagok lettünk az elmúlt 3 év kommunizmusa alatt ;-)???
Törölt felhasználó 2005. 06. 15. 16:56
Előzmény: #158  Törölt felhasználó
kedves tokos
Ádertől össze sem lehet számolni hányszor hangzott el(úgy tudom most Ő a Párt Őkle),de ahogy ez fideszéknél lenni szokott jópáran használták a pártmarketingesek eme találmányát.
A legutóbbi időkig több volt a magánberuházás mint a vállalkozói építés.
A kiskapun lévő kiskaput úgy hívják kulcslyuk.Azon már csak a kicsik tudnak átbújni.
Törölt felhasználó 2005. 06. 15. 15:41
Előzmény: #155  Törölt felhasználó
"Jórészt emiatt szüntették meg a telek Áfa mentességét cégek esetében.Ha jól emlékszem tokos mondta erre, hogy nem ez volt az ok, hanem amit a szocik adtak a szocpol emeléssel azt duplán vették el ezzel.Nos akkor miért nem vonták meg az Áfa mentességet magánszemélyek esetében?Azzal nagyobbat kaszálhattak volna!Ez inkább csak a szokásos Fidesz propaganda szöveg."

Azért ennek más oka is lehetett, pl. féltek a népharagtól, az Áfa fizetés sem biztos, hogy ment volna nem Áfa alanyoknál, és azért ne felejtsük el azt sem, hogy ez a kisebbik részt érintette, a túlnyomó többség lakásokat vásárolt építőcégektől.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy így bennmaradt a kiskapu, hiszen magányszemély megveheti, eladhatja, és az húz rá házat, aki akar. Pontosan úgy, mint előtte, csak akkor még cég esetében. Akkor meg miért nem írtották ki ezt a kiskaput?
Elárulom, azért, mert nem ez volt az elsődleges cél, hanem az, amit írtam, amit adtak jobb kézzel, simán visszavették a ballal, illetve duplán.
Egyébként még egy Fideszes szájából sem hallottam ezt a propagandát.
Törölt felhasználó 2005. 06. 15. 09:05
Előzmény: #156  Törölt felhasználó
;D
Törölt felhasználó 2005. 06. 15. 09:00
Előzmény: #154  Törölt felhasználó
CSOKasy, szép napot és még szebb hetet MÉG Neked IS...!!!
Törölt felhasználó 2005. 06. 15. 08:33
Előzmény: #152  elemes
elemes
Ez igen széles körben alkalmazott módszer volt és nem extremitás.Jórészt emiatt szüntették meg a telek Áfa mentességét cégek esetében.Ha jól emlékszem tokos mondta erre, hogy nem ez volt az ok, hanem amit a szocik adtak a szocpol emeléssel azt duplán vették el ezzel.Nos akkor miért nem vonták meg az Áfa mentességet magánszemélyek esetében?Azzal nagyobbat kaszálhattak volna!Ez inkább csak a szokásos Fidesz propaganda szöveg.
A GKI és egyébb elemzésekről: mint a legelején említettem ezek mindíg elméleti úton közelítik meg a kérdést feltételezve, hogy minden szabályosan történik.Az ilyen és ehhez hasonló (pl. építőipari fekete munka) kiskapukkal nem tudnak számolni mert nincsenek információk a probléma valós méreteit illetően.Ők elméleti emberek felállítanak egy matematikai modellt, beleöntik az adatokat és várják mi jön ki a gépből.A vállalkozók (a magyarok különösen) meg keresik a réseket a rendszeren és legtöbbször meg is találják, mivel a törvényhozók hagynak kiskapukat szépszámmal.Hogy direkt vagy véletlenül azt mindenki döntse el maga.
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 21:28
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
Magamba zuhantam... és bocs, ha bárkit megbántottam - ennek ellenére lehet, hogy sokat, sőt általában csak gúnyolódom, de ez van! Ezért nem kéne le cinikusozni... Szarkasztikus vagyok és KÉSZ!!!
.
Bocs a túltengő aggresszivitásért is... de holnap vizsgázom... illetve holnapután... de mind1...
.
Szóval szép napot mindenkinek... még neked is kedves eko...;)
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 20:56
Előzmény: #151  Törölt felhasználó
Rendes srác vagy... ;D
elemes
elemes 2005. 06. 14. 20:47
Előzmény: #148  Törölt felhasználó
vito,
.
nyilvan voltak meg vannak is csalasok, de extremitasokat peldakent felhozni es azt sugallni hogy az volt az altalanos -- mintha az itelethez keresned az erveket :-)
.
a fideszkormany ujlakas-epitesi programjaba igen nehez belekotni, az allamhaztartas szamara pozitiv szaldot az egyebkent szoci-barat GKI reszletes elemzese mutatta ki, amely 2003 decemberben jelent meg. a hasznalt-lakasokra adott tamogatas mar kinosabb.
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 20:39
Megkaptam az e-mail-t,válaszolok nemsokára.Üdvözletem ,minden fórumozónak.
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 19:55
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
Boldog szülinapot, így utólag!:D
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 19:51
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
\\\"... minden eszményt és bevett szokást keserû kiábrándultsággal kigunyoló szémély...\\\" Hát...:D Ez jól esett a kis érzéketlen lelkemnek! Egyáltalán nem vagyok kiábrándult! Talán keserû az igen, de az sem mindig...sõt!
.
Tová bbi szép napot!;)
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 17:22
Előzmény: #146  elemes
elemes
Az említett példa (inkább kalkuláció) nem a mai állapot (nem is arról volt szó ha elolvasod) hanem 2001 környékéről való.Az adatok pedig valósak, saját szememmel láttam az egyik jelentős piaci szereplő kivitelezői szerződését 97ezer párszáz Ft/nm árral igaz a telek nekik lényegesen olcsóbb volt mivel a fejlesztési területen árultak telkeket is jóval 20.000/nm ár alatt amin még kerestek is, és nem 10%-ot.Az anyagár/munkadíj arányt kérdezd meg bárhol, hasonló arányt fognak mondani feltéve, hogy nem luxus anyag minőséggel kalkulálunk (gránit burkolat,egyedi vörösfenyő nyilászárók stb.)Ha megírnád hol kerekítettem rosszul megköszönném.
A csalás szempontjából a cégforma részletkérdés lehet Rt. is legfeljebb nagyobb az összeg.
A csalási lehetőség tényleg független a támogatási rendszertől, de tíz helyen lyukas hórdóba mi értelme drága(bármilyen) bort tölteni, ha nem az a cél, hogy minél több elszivárogjon.Utána pedig azt bizonygatni milyen jól járt ezzel mindenki, legalábbis ostobaság (szerintem inkább félrevezetés)
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 14:17
Előzmény: #145  Törölt felhasználó
GDP!!!!
GNP-hez képest kib...ott magas az adósság. Sokra megyünk a GDP talicskán kihordott részével.
P.s.: A felsorolt országok a talicskák célállomásai. Lehet hogy nekik ezért könnyű akkora adósságállománnyal.. .
elemes
elemes 2005. 06. 14. 12:33
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
vito,
.
kicsit le vagyok maradva.
.
a felvazolt folyamat -- a lakastamogatasok leszivasarol -- akar lehet valos is, gyakorlatban azonban mindenutt az elmeleted alatamasztasahoz megfelelo iranyba "kerekitetted" az adatokat. a gyakorlatban a lakasok legnagyobb reszet nem kft-k elpitettek, a bekerulesi ktg messze tobb mint 100K/m2, a felvazolt csalasi lehetosegek nagy resze pedig teljesen fuggetlen a tamogatasi konstrukciotol.
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 09:20
Előzmény: #141  Törölt felhasználó
\'Kis*ebb a GDP arányos államadósságunk, mint Japáné, kis*ebb az ország GDP arányos eladósodottsága, mint az USA-é, de még a Franciáknál és a Németeknél is jobbak vagyunk, legálábbis államadósság terén.\' - sajnos csak ott, s sajnos már nem sokáig... ...lehet, hogy már jövõre rosszabbak leszünk mindegyiknél... Ez a nagy probléma, mely kihat a jövõre is.
.
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 09:11
Előzmény: #138  Törölt felhasználó
Vito!
Mire nem válaszoltam... ...bár a számok, bármilyen tekintetben is nézzük, igazolják, amit írtam...
.
- GDP arányosan az MSZP óta nő a hiány (ez kimutatott tény).
- Nominálisan (és reálértéken) is nagyobb a hiány a 2002-es osztogatás óta
- A százalékos kimutatásnak nincs értelme, mert nem mindegy, hogy minek a %-t nézzük!
.
Kérdések, amelyekre nem kaptál még választ?
...komolyan várom...
.
Üdv.
.
.
S ami nagyon tetszett:
"Veled kiegyezek mert elismerted, hogy valamit legalább a Fidesz is elbaltázott." -> "...mert elismerted..."
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 09:06
Előzmény: #136  Törölt felhasználó
\"... minden eszményt és bevett szokást keserû kiábrándultsággal kigunyoló szémély...\"
.
Üdv .
Törölt felhasználó 2005. 06. 14. 00:55
Kedves Kanyisz!
Ugyan kirtották a módszerváltás idején a statisztikákból a nemzeti vagyon fogalmát, de azért minden adós esetén figyelembe kell venni a jövedelem jellegű számok mellett (pl.GDP)a vagyoni helyzetet is. Nem hinném, hogy ebben japánnal egy kategóriába tartozhatnánk. A másik megjegyzésem az lenne, hogy a fogyasztási hitelezés az USA-ban is olyan méreteket öltött, hogy egyes elemzők a csattanást várják.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 23:36
Előzmény: #140  Törölt felhasználó
Mennyit tudtok Ti vitatkozni a NAGY ÁTVERÉS SHOWn?:)
Néhány apró tény a felüdülés kedvéért.
Kissebb a GDP arányos államadósságunk, mint Japáné, kissebb az ország GDP arányos eladósodottsága, mint az USA-é, de még a Franciáknál és a Németeknél is jobbak vagyunk, legálábbis államadósság terén. Igaz ezek nálunk nagyobb országok, de merjünk nagyok lenni.:)

Topik gazda

vito
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek