Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 06. 10. 13:25

Orbán: pénzügyi válságra radikális adócsökkentés a válasz - egy meglehetősen ellentmondásos interjú  

Ugrás a cikkhez
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Világgazdaságnak adott mai interjújában arról beszélt, hogy egy pénzügyi válságra radikális adócsökkentés a válasz, melyet egyrészt a régióban elindult "brutális" adóverseny kényszerít ki, másrészt a lelassuló magyar gazdasági növekedés. Orbán szerint elsőrendű nemzetgazdasági érdek, hogy az euró bevezetésére megfogalmazott 2010-es céldátum "ne mozduljon", az ekkor történő euróbevezetés szándékát garantálni tudja Orbán. Ezzel szemben ugyanakkor elismerte, hogy nem szabad minden áron ragaszkodni ehhez a céldátumhoz.

A 2006-os választások megnyerése után 2007-re ígéri a radikális adólépéseket a politikus, melyek saját bevallása szerint is az elkövetkezendő 1-2 évben átmenetileg megnövelhetik az államháztartási hiányt, mielőtt elkezdik éreztetni pozitív hatásaikat. Csakhogy a konvergencia-folyama t alapján épp a 2007-es és 2008-as esztendők a kulcsfontosságúak a maastrichti kritériumok közül a számunkra várhatóan legnehezebbnek bizonyuló költségvetési feltétel teljesítésére. A pártvezető egy meglepő kijelentetést is tett az államháztartási hiány finanszírozása és a lakossági betétek összefüggéséről.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55129
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2005. 06. 20. 09:13
Előzmény: #205  Törölt felhasználó
Én nem láttam olyan elemzést, ami ne lett volna tele óriási szórású becslésekkel (azaz valaminek a költsége 1-20 között lehet). A pro érvelők mindenből a toleranciasáv alját vették, a kontra érvelők meg a tetejét, egyik esetben sem érezték szükségesnek, hogy megindokolják: miért pont azt. stb.
Ezen túl mindkét csoport hajlamos volt csúsztatásokra (legkirívóbb a választójog, amit még itt a topicban is felvetett valaki).
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 23:29
Igazad van,Németh Zsolt sose volt miniszter.Nem hisztek a beleroppanunk dumában.Bár ezt nem te írtad,ezt az elemzést nem magyar szakemberek végezték hanem a financial times szakemberei.Jó éjt,üdv mindenkinek.
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 23:00
Előzmény: #203  elemes
Tényleg nem készült objektív elemzés...úgy tudom, semmilyen elemzés sem készült erről...
Amugy nem Erdélyt akartuk visszacsatolni Mo-hoz (bár én örültem volna neki;)), hanem a 2-s állampolgárságról volt szó...uh NDK-Erdély párhuzam kicsit meredek...
Az EU bővítéssel(ha lesz) megoldodik ez a probléma:)...a népszavazás pedig csak politikai húzás volt...sajnos ők sem gondolták komolyan...sem a kormány, sem az ellenzék oldaláról...:(
elemes
elemes 2005. 06. 18. 17:27
Előzmény: #201  Törölt felhasználó
gorgongeko,
.
Ugyan. .. a "gazdasági szakemberek" is csak azt mondják, ami a pártszimpátiájuk alapján kiszámítható. Nem készült objektív elemzés.
elemes
elemes 2005. 06. 18. 17:23
Előzmény: #196  Törölt felhasználó
Németh Zsolt sose volt miniszter.
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 16:40
Nem kell nekem hinni,kérdezz meg gazdasági szakembert.Szép napot.Vagy nézd meg Németországot.
Mendieta 2005. 06. 18. 11:47
Előzmény: #199  Törölt felhasználó
Nem hiszek az ilyen beleroppanunk dumákban.
Törölt felhasználó 2005. 06. 18. 04:22
Kedves Barátom!Hogy egy ország lehessünk ismét te vállalnád a kockázatát,ez őszintén mondom nagyon szép és nemes gondolat.Azonban Magyarország gazdaságilag nem Németország,ami azt jelenti hogy ebbe beleroppanánk,Németo rszág is még nyögi.Ez az amikor érzelem,ezt mondja,a józan ész meg mást.Hozzáteszem Trianoni mesterséges határ valóban nagy fájdalom.Üdvözöllek legyen jó a hétvégéd.
Mendieta 2005. 06. 17. 23:42
Előzmény: #197  Mendieta
Jaéshátalényeg.. majdnem átsiklottam ennek az "érvnek" pikánsságán.. Mi van ha én vállaltam volna ezt az áldozatot azért, hogy ismét egy ország lehessünk.. Ez a gondolat csakisazérthamár NDKzunk és hasonlítgatunk...... BáradnáazÉg hogy ez lenne a "probléma"..
Vicce s milyen csavarosantorz gondolatokat szül a propaganda nemde?.... Ndk... Erdély...
Mendieta 2005. 06. 17. 23:26
Előzmény: #192  Törölt felhasználó
Nem akarom újranyitni a témát, de eszembe ötlött egy kérdés.. Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Kárpátalján bevezették-e volna a forintot?...ésatöbbi ...
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 22:21
Nincs barátom tárgyi tévedésem,mert ha Orbánnak fontos lett volna a kettős állampolgárság hát volt 4-évük.Egyébként felesleges ezen vitázni,Orbánnak onnan csak a voksok kellenek,nem a magyarság ottani helyzetének segítése a cél.Szlovákia máe eu-tag.Románia nemsoká az lesz,Szerbia is,így ez a kérdés értelmetlen.Környező országokban ezt népszavazás nélkül megoldották.Jó éjt.Kellemes hétvégét.
elemes
elemes 2005. 06. 17. 17:57
Előzmény: #184  Törölt felhasználó
gordongeko,
.
Szerin tem érdemes kicsit utánanézni, nehogy elemi tévedésekre építsd az érvelésedet.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 17:18
Előzmény: #189  Törölt felhasználó
Az államadósságnál sztem is nagyon fontos, hogy mire költötték el és vajh megtérül-e???
.
Az ország helyzetéről, államadóságáról pedig ajánlom figyelmetekbe az OECD jelentéseket...(és IMF jelentéseket) Elég sok magyarul is hozzáférhető...aztán lehet dobálozni a számokkal, ki hol hányadik...:S
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 13:42
Előzmény: #192  Törölt felhasználó
Igazad van, csak olyat lehet számonkérni, ami ígért vagy elvárható egy kormánytól!!!
S természetsen nem csak az ellenzék kérheti számon a kormánytól az ígéreteket és az elvárható tetteket, hanem bármelyik választó is!
.
Valóban, az állampolgárság kérdése bonyolult kérdés, de az a baj, hogy az aktuális kormányzat legalább olyan hamisan, hazug módon riogatott, mint a magar igazolvány esetében (2x millió román...), s román nem is jött, hiszen jobban járt, ha nyugatra ment, az éppen akkor életbe lépett vízummentessége lehetőségeivel élve...
A magyar állampolgárság ill. útlevél kérdése már nem lesz így ellenőrizhető, azaz a mszp-szdsz-es riogatások ezáltal nem lesznek cáfolhatóak, mint ahogyan cáfolhatóan a magyar-igazolványos hazugságaik... ...de látszik, hogy nem tiszta a lelkiismeretük (s azért a választók 25%-a igent mondott!!!), s most éppen kidolgozás alatt van (ha amit mondank hihető) a gyakorlati megvalósítás... ...csak a másik megoldás egyszerűbb, jobb és ésszerűbb lett volna... (a mostani tervek szerint a teljes állampolgárságról van szó, azaz -lehetséges- hogy nem lehet majd kettős állampolgársaág, azaz kényszerpálya lesz... ... ...de ez még messzebb vezet... De aki hibát hibára halmoz, még nyerhet választást... :-)
.
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 09:34
Én nem a régi lemezt járatom,de a mai ellenzék ne kérjen olyat számon a kormánytól,melyet maga sem teljesített.A keetős népszavazás nem a fidesz kezdeményezése volt,tudom,hogy nem,hanem Patrubányi Miklósé,csak rossz volt az ötlet,ezt mind a Vajdasági,mind,a szlovákiai magyarság,embere mondta.Ha megadtuk volna kemény gazdasági következményei lettek volna,mert az ország nem bírta volna ki.Lásd:Németország befogadása,mikor visszafogadta Ndk-t a gazdasága ma sinyli,itt nem lehet érzelmekkel politizálni.Patrubán yi erre aki nemmel szavaz VÍZMAGYAR.Ezt hogy ki milyen magyar ne ő döntse el,ő ha jól tudom nem jó isten.Szép napot.Jó egészséget.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 09:10
Előzmény: #184  Törölt felhasználó
"Volt alattuk ha jól emlékszem egy Németh Zsolt nevű külügyminiszter aki mondta hogy elég a magyarigazolvány mert tömeges bevándorlás lesz,most ők ágálltak a kettős állampolgárság mellett?" - ha valaki a megváltozott helyzetben a régi "lemezt járatja" az nem következetes, hanem ostoba... ...s ez nem csak erre igaz!!!
.
Azaz, ha változik a világ és mi nem változunk, akkor többet ártunk, mintha változunk!!!
.
A magyar igazolvány akkor és ott, ill. azzal a feltételrendszerrel jó volt, különösen annál, ami előtte volt... ...aztán jött a vízumkényszer (UA, SCG), illetve a a magyar igazolvány indulásakor(!) a vízummentesség (R), ill. a jelenlegi kormány megnyírbálta a magyarigazolvány adta jogokat, kötelezettségeket, lehetőségeket (de így legalább nem foghatják a növekvő munkanélküliséget a magyar igazolványra, hanem kizárólagosan a saját gazdaságpolitikai érdemük!!!). Ebben a megváltozott helyzetben más, jobb és biztosabb megoldást kell(ett) keresni...
Egyébként nem az ellenzék ötlete volt a népszavazás (ahol nem mellékesen a többség "igen"-t mondott, csak a részvétel volt alacsony...), az csak kiállt mellette, mint egyetlen, általuk is befolyásolható megoldás az adott kérdésre...
.
...eml ékezzünk csak vissza a köztársasági elnök választások elvi kérdésére, azaz, hogy ki válassza a köztársasági elnököt... Annak idején nagy viták voltak, pedig a lényeg ugyanaz volt... ...nem exMSZMP-s, ill. azzal baráti legyen... ...csak az eszköz változott... (Mint említettem és most hangsúlyozom, nem a mostaniról van szó, hanem az első, ill. második választásról!!!)
.
Ü dv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 09:00
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
Üdv. Gordon!
Nem vettem oktatásnak, csak egy összehasonlításnak, amit már előtted is próbáltak elsütni (csak Te adatokkal színesítve azt...).
;-)
"És még a GDP-ink is jobb..." ... tudom, hogy a növekedésre céloztál, de talán az lenne egyedül megnyugtató, ha az értéke lenne nagyobb... ...mert nem mindegy minek ugyanaz a százaléka...
...de ezt már írtam valahol...
.
A lakoság eladósodottsága szeruntem nálunk veszélyesebb, egyrész, mert nem szoktak hozzá az emberek, nem tudják kezelni azt, ill. nincs valódi fedezet mögötte... ...ott a hitelkártya életforma, nálunk diktált kényszer... ...s a THM mértékéről ne is beszéljük... (Az amex most reklámozott h.kártyája havi(!) 4%-kal dolgozik, ezt régen uzsorának hívták...)
.
S ami a nyagy bajom a hiánnyal, hogy nem beruházási alapon nő, hanem pazarlásin, azaz soha meg nem térülő... ...s ez nagyon rossz a jövőre nézve!
S akkor a költségvetési egyéb eltűnő tételeiről nem is beszélek...
...ezt kellene megfogni, vagy az ígért üvegzsebben tartani... ...de sajnos az üvegzseb tejüvegből lett...
.
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 08:45
Előzmény: #188  Törölt felhasználó
Termeszetesen volt egy csomo koltes, beruhazas, beremeles. De majd utananezel.

Viszont megegyszer felhivnam a figyelmed, hogy az allamadossagot a GDP szintjehez merve kaphatsz osszehasonlithato adatokat.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 08:39
Előzmény: #186  Törölt felhasználó
szabesz!
Lehet, hogy eretnekség amit mondok,de szerintem az adósságnál az a legfontosabb, hogy mire költik el. 1998-2002 között úgy nőtt másfélszeresére az adósság, hogy nem tudom mire ment el.Nem volt állami nagyberuházás nem volt jelentős infrastruktúrális beruházás, de még közalkalmazotti béremelés vagy nyugdíjemelés sem.A két utóbbi nagyon rossz módja a hitel elköltésének (lásd 2002-2003) de még arra sem költöttek. Akkor mivel indokolható ekkora adósság növekedés?Tényleg érdekelne!Ráadásul állandóan azt hallom a narancsosoktól, hogy bezzeg abban a négy évben minden fejlődött,prosperált ,javult,erősödött.Ak kor hol van a piros kis csizma mert nem áll össze az egyenlet.
Az ország jelentősen fejlődik,nem költünk sokat semmire, mégis nő az adósság.Hogy van ez?
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 07:49
Előzmény: #183  spade
spade!
Erre a ket dologra egyszerre nem fogsz visszavonhatatlan igeretet kapni Orbantol. Egyreszt mert mar megmondta kerekperec, hogy a 2010-es euro vallalhatosagat az esetleges kormanyvaltaskori budzse allapotatol teszi fuggove.
Masreszt mert o azert tenyleg ki tud hatralni igeretekbol...
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 07:46
Előzmény: #181  Törölt felhasználó
vito!
Mar sokadszorra hivatkozol az adossag szintjere, de ez igy ertelmetlen. GDP-aranyosan kell nezni.
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 07:29
két dolgot kell látni...
az mszp nem kezd bele semmibe, mert így kockázata sincs, igaz közben lemaradunk, mert azt sem látják ők, hogy a fejlett országok is bőven reformálnak, hogy jobb legyen...
kettő, úgy nem megy még egy autó sem , hogy nyomom a gázt, meg a féket egyszerre...
Törölt felhasználó 2005. 06. 17. 05:30
Kedves Barátom!Annak idején ki akarta a kórházakat kiprivatizálni?A kettős állampolgárságra ki mondta hogy nem időszerű?Pedig volt rá 4-évük.A gdp-re hogy alattuk végig 5%-lesz ez egyszer volt 1-negyedévben.Ők éépúgy privatizáltak,sőt még rosszabb árakon mert 2000-év vétől-2002-elejéig volt nagyjából egy recesszió.Ki pénzéből vásárolták vissza indokolatlanul és méregdrágán a budapest-airportot.V olt alattuk ha jól emlékszem egy Németh Zsolt nevű külügyminiszter aki mondta hogy elég a magyarigazolvány mert tömeges bevándorlás lesz,most ők ágálltak a kettős állampolgárság mellett?A másik parolázott közpénzen Kanadában egy hoki meccsen meghitten Rejtő E. Tiborral?A külföldiek azért mentek Szlovákiába mert alattuk a forint fel lett indokolatlanul erősítve,és a külföldi ilyenkor nem azt nézi,hogy így is úgyis van bmw-vém,hanem azt hogy a francba kevesebb a progitom persze hogy elmegy.Másrészt Orbán adócsökkentés kell,párttársa Varga Mihály a kormány így növelje bevételeit?Nem egy pártban vannak talán,pedig Varga Orbán alatt pénzügyminiszter volt.Ki mondta hogy 400%-béremelés,nem én ,de nem is mostani kormány.A kettős állampolgárságban is csak felhasználják az Erdélyi-Vajdasági magyarokat,itt nem ők a fontosak,hanem hogy ő nagysága lehessen a miniszterelnök.Szép napot üdvözöllek.
spade 2005. 06. 16. 23:09
Előzmény: #181  Törölt felhasználó
Kedves vito,
A lényeg az lenne hogy Orbánnal 2 dolgot kell megigértetni:
1. Radikális adócsökkentést
2. 2010-es EMU belépést
Ez mind a kettő megköti majd a kezét, és Mo pedig valóban elindulhat felfele.
Sajnos Gyurcsány nem alternativa semmiben ez a 2006-ra igért egyszeri gyerektámogatás mindent elárult, őt értelmes embernek el lehet felejteni, arra kéne a választásokon a sajtónak értelmiségnek koncentrálni hogy Orbán visszavonhatatlan igéretet tegyen a fenti 2 dologban...és a haza fényre derül :)
spade 2005. 06. 16. 23:00
Előzmény: #180  Törölt felhasználó
Kedves gordongeko,
Amikor szlovákia és többen meglépték az egy kulcsos adórendszert az okosok már látták hogy ha nem lépünk akkor szivás lesz, ma eljutottunk oda hogy azt hogy szivás leszt már csak a hülyék nem látják. Nem mondtam egy szóval sem hogy Te az vagy, vagy hogy nem látod, sőt remélem hogy nagyon is tisztában vagy vele.
AZ hogy Orbán nem csökkentett adót az elözö ciklusában nem jelent igazán semmit, mert ez a lehetőség ami előtt állunk az EU belépéssel nyilt meg és a kényszer is a szlovákok és a többiek lépésével teremtődött meg. Az a jó kormány amely adaptiv a környezeti változásokra. Gyurcsány eddig nem csinált semmit annak is nagy részét visszavonta. Nem kockáztatok meg sokat ha azt mondom ez most nagyon kevés.Jöjjön valaki aki akar csinálni valamit nem csak az időt húzni, és az ráadásul jó elképzelés...
Azt kell persze elérni, hogy olyan legyen a légkör, hogy az adócsökkentés a választások után visszavonhatatlan legyen...Gyurcsány meg irja meg emlékiratait a hogyan furtam meg Magyot cimmel :)...mert az a baj Ö már hiába igér bármit, hiteltelen...
Törölt felhasználó 2005. 06. 16. 22:45
Előzmény: #179  spade
Az Orbánnal pont az a baj hogy ígérni nagyon tud csak a megvalósítás marad mindíg el!Talán még emlékszel néhányra az 1998-as kampányból:400%-os béremelés az egészségügyi dolgozóknak,radikáli s adó és járulék csökkentés(már akkor is),600km autópálya,7%-os GDP stb. Lehet hogy arra is emlékszel mi valósult meg belőle.Nem sok.Viszont másfélszeresére nőtt az államadósság.
Az más kérdés, hogy jobb lett volna ha a Medgyessy is annyit tart be a választási igéretekből mint az elődei, de akkor most attól lenne hangos minden hogy miért nem váltotta be az igéreteket.Ez a politika sajnos, és amíg ilyen addig nem is tudjuk kihasználni a lehetőségeinket!

Topik gazda

vito
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek