Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 06. 10. 13:25

Orbán: pénzügyi válságra radikális adócsökkentés a válasz - egy meglehetősen ellentmondásos interjú  

Ugrás a cikkhez
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Világgazdaságnak adott mai interjújában arról beszélt, hogy egy pénzügyi válságra radikális adócsökkentés a válasz, melyet egyrészt a régióban elindult "brutális" adóverseny kényszerít ki, másrészt a lelassuló magyar gazdasági növekedés. Orbán szerint elsőrendű nemzetgazdasági érdek, hogy az euró bevezetésére megfogalmazott 2010-es céldátum "ne mozduljon", az ekkor történő euróbevezetés szándékát garantálni tudja Orbán. Ezzel szemben ugyanakkor elismerte, hogy nem szabad minden áron ragaszkodni ehhez a céldátumhoz.

A 2006-os választások megnyerése után 2007-re ígéri a radikális adólépéseket a politikus, melyek saját bevallása szerint is az elkövetkezendő 1-2 évben átmenetileg megnövelhetik az államháztartási hiányt, mielőtt elkezdik éreztetni pozitív hatásaikat. Csakhogy a konvergencia-folyama t alapján épp a 2007-es és 2008-as esztendők a kulcsfontosságúak a maastrichti kritériumok közül a számunkra várhatóan legnehezebbnek bizonyuló költségvetési feltétel teljesítésére. A pártvezető egy meglepő kijelentetést is tett az államháztartási hiány finanszírozása és a lakossági betétek összefüggéséről.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55129
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:12
Előzmény: #118  Törölt felhasználó
Köszi szbaesz!
Ez a lényeg, nem más!
:
'De nézzünk a hivatkozott oldalról egy másik adatot:
1993 (igen még Antall kormány!) és 2001 között folyamatosan csökkent a GDP arényos hiány (87,7%-ról 52%-ig). 2002 óta (s itt sohasem szabad megfeledkezni a 100 napról!!!) nő ez a mérték - 2002-ben 55,1%, 2003-ban 57%... ...szóval 'abszulútértéken' is 2002-ben volt a változás (ha elérhető lenne a havi bontás, akkor az is látható lenne, hogy a kormányváltás után volt az ugrás!), s 2003-ban is nőtt a hiány ilyen összefüggéseiben is... ...s ez a lényeg, s ez a nagyobbik baj...'
.
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:10
Előzmény: #115  Törölt felhasználó
Én azt hiszem ezekkel az adatokkal érdemes bajmolódni, mikor mondunk valamit:
http://www. mnb.hu/Engine.aspx?p age=mnbhu_statisztik ai_idosorok&ContentID=2524

Itt a

"Az államháztartás részletes pénzügyi számla adatai 1991-"

linkre kattintva feljön egy Excel tábla aminek az

"Állományi idősor"

fülén érdemes mazsolázgatni.

Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:07
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
Naa, vito, ez azert csunya volt!
Az allamadossag-szintek et GDP-aranyosan kell nezni: 1995-tol 2002-ig csokkent, azota nott.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:06
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
"Hajlandó vagyok valaki olyanra adni a szavazatom, aki tényleg képes reformokra, de ez ha lehet, ne a fidesz legyen." - ez az év mondása!!!
.
Lehet, hogy nem figyelted, de csak két jelentős párt van a parlamentben, melyek közül az egyik a FIDESZ, illetve van egy harmadik is, amelyik az elmúlt 15 évből 11-ben közvetve vagy közvetetten hatalmon volt és irányított... ...s ez az MSZMP liberális szárnyából alakult anarchista egység az SZDSZ... :-)
.
Tehát lefordítva az általad írottakat:
'Hajland ó vagyok az MSZP-SZDSZ és a FIDESZ közül bármelyikre szavazni, csak ne a FIDESZ legyen... ...kissé álságos...
.
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:04
Előzmény: #110  Törölt felhasználó
Szerintem GYF nem osztja meg annyira az embereket, es nem is annyira karizmatikus, mint OV.

Viszont szerintem a jobboldali torzsszavazok is eleg erosen demonizaltak sajat vizioikban az ellenoldalt - kedvenceik hathatos rasegito kozremukodesevel, termeszetesen. Ebben nem latok olyan nagy kulonbseget. Kozepebbre mindket oldalon vannak jozanabb gondolkozasu valasztoi csoportok, de osszessegeben okozottuk is eros a polarizacio.

Szerintem ez, marmint a szembeallithatosagra valo hajlam a magyar neplelek legmelyebb bugyraiban gyokerezik. A politikusok egyszeruen csak rajottek erre es nagyszeruen (ki)hasznaljak.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:59
Éppen erről írtam, hogy nincsenek meg az adatok... ...az általad jelzett 9224 év végi adat, azaz már benne van az első 100 napos pénzosztogatás hatása, ill. ha még emlékszünk, számos olyan tétel volt, amit akkor előrébb hozta, ha már rossz a 2002-es év, akkor úgy is minden mindegy alapn, s lett a (jól emlékszem?) 9%-os hiány... ...azaz annak a tételnek nem csak időarányosan jelentős része már az MSZP-SZDSZ-é...
...s ugye emlékszünk még, hogy jól állt a költségvetés, hiszen ezt még Medgyessy is elismerte, s erre alapozva osztogatott is...
.
Ami még hiba, %-osan össuzehasonlatani, hiszen nem mindegy, hogy minek a ugyanazon %-a valami... Ugye Te is belátod, hogy nem mindegy, hogy az én havi jövedelmem 50%-t kapod Te vagy mondjuk Gyurcsányénak az 50%-t... ...persze mondhatjuk, hogy 50% az 50%...
.
S emlékszel mekkora -az 1998-as költségvetélsbe be nem tervezett többletterhet jelentett a 100 nap eseménysorozata... ...s mi volt az ellentételezés? Azaz -lehet-, hogy az egy az egyben hiánynövelő volt?
.
De nézzünk a hivatkozott oldalról egy másik adatot:
1993 (igen még Antall kormány!) és 2001 között folyamatosan csökkent a GDP arényos hiány (87,7%-ról 52%-ig). 2002 óta (s itt sohasem szabad megfeledkezni a 100 napról!!!) nő ez a mérték - 2002-ben 55,1%, 2003-ban 57%... ...szóval 'abszulútértéken' is 2002-ben volt a változás (ha elérhető lenne a havi bontás, akkor az is látható lenne, hogy a kormányváltás után volt az ugrás!), s 2003-ban is nőtt a hiány ilyen összefüggéseiben is... ...s ez a lényeg, s ez a nagyobbik baj...
.
S ha megnéznés nominálisan is, látható lenne, hogy a FIDESZ négy évében nőtt annyival az adósság, mint az MSZP-SZDSZ második kormányzása alatt két év alatt... ...de valójában a baj a GDP-arányos hiánynövekedés, ami egyértelműen hozzájuk fűzhető!!!
.
Üdv.
.
http://www.akk.hu/ke pek/upload/2004/Adós ság%201990-2003.xls
http://www.akk.hu/ob ject.c693e119-153c-4 9bc-bc3d-71f805d83db 1.ivy
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:57
Előzmény: #111  Törölt felhasználó
Igen, az 50% pl. atlagaban 20 es 30% kozt volt, de az is eros realberemelkedest jelentett. Szerintem az emberek pont ezen felbuzdulva adosodtak el es vettek egy csomo meregdraga kulfoldi kacatot.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:53
Előzmény: #108  Törölt felhasználó
Ez egyébként bennem is felmerült már. Elég nehéz támogatott hitelekhez jutni, mivel megfelelő igazolt jövedelem kellett hozzá. Így akinek ilyen volt, az felvette, vele a dolog kifutott jópár évre, akinek meg nem volt, az nem tudta felvenni, de azok továbbra sem tudják.
A szépsége a dolgoknak, mikor a szocik elkezdték szigorítani, akkor őrült keresletet generáltak a hitelek után, így az is vett fel, akinek addig esze ágában sem volt, így lehet, hogy több kárt okoztak, mint hasznot.
Szerintem egyébként is taktikai hibát követtek el, alőször az adókedvezményhez kellett volna nyúlni, azzal nem generáltak volna extra keresletet.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:52
Előzmény: #109  Törölt felhasználó
Makro szinten (atlagban) nem volt teljesitmeny mogotte.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:47
Előzmény: #107  Törölt felhasználó
Továbbra is azt mondom, ez a reálbér emelkedés elsősorban papíron létezett. A valós bérkiáramlásban ennél lényegesen kisebb emelkedés volt.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:42
Előzmény: #100  Törölt felhasználó
Szerinted GyF nem osztja meg legalább annyira az embereket, mint Orbán? Aki nem osztotta meg az talán Medgyessy volt, de őróla meg kiderült, hogy töketlen.
Ha egy ember erős, karizmatikus, az meg fogja osztani az embereket. Akármelyik oldalon is van. Csak ugye aki nagyon odáig van érte, az nem látja a hibáit, akár OV-ról, akár GyF-ről beszélünk, akinek meg nem szimpatikus, az a jó tulajdonságait sem veszi észre.
Olyan ez majdnem, mint a szerelem.

A jobboldal számára az elsődleges cél az lenne, hogy elmenjenek szavazni, rájuk szavazzanak, és a szavazat érvényesüljön. A szocik ezt el tudták érni fordítva 2002-ben, a jobboldalról még mindig nem érzem hogy képes lesz rá 2006-ban, legfeljebb nagyon kis mértékben.

Ennek több oka is van, talán a legfontosabb, hogy a szoci oldal sohasem felejti el az emberek agyába döngölni, hogy ez is, az is a Fidesz hibája, így a gonosz képe nagyon sokáig fennmaradt.

Pedig, ha valaki elfogulatlanul végiggondolná, hogy mivel volt rosszabb az a bnégy év, mint ez, rájönne, hogy semmivel.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:39
Előzmény: #107  Törölt felhasználó
a reálbéremelkedés jogos volt, de csak ott ahol teljesítmény is volt...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:37
Előzmény: #105  Törölt felhasználó
lakástámogatás????, ha az mszp nem nyúl hozzá az akkor is leállt volna, nem lenne több kihelyezve ezt elhiheted...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:37
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
[A masodik nem a merteke miatt volt karos, hanem mert egy olyan poharba cseppentett, ami mar csurig volt.]

Irod: 'Ha jól gondolom, ez nem lehetett túl nagymértékű, mert mint írtam, szerintem inkább csak világosodtak a jövedelmek, mint emelkedtek.'
Szoval , abbol, hogy korabban irtad, meg nem kovetkezik, hogy jol gondolod...

Az teny, hogy volt egy hatalmas realberemelkedes, ami nem volt indokolt. Ez reszben a meglepetes dezinflaciobol, reszben a direkt beremelesekbol/jutta tasokbol, es reszben a minimalberemelesek bertabla-tolo hatasabol jott ossze. Tapogatozhatunk a sotetben, hogy melyik volt a jelentosebb, de az biztos, hogy igy egyeben az egesz egy rossz kombinacio volt.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:35
nem életszínvonalra az biztos...,inkább a 94-től erősen privatizált befizetéseket így már nem teljesítő gyárak, bankok stb miatt..., a pénz egyfajta központosítása megszűnt..., de az állami apparátus nagyobb lett, hát hol a pénz?? ott...
ennek ellenére a privatizáció szükséges volt...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:32
Igazad van.De Orbánék tehetik,mert ellenzékben vannak,mondhatnak mindent felelőtlenül,hogy így lakástámogatás,úgy adócsökkentés,ők ezt,meg azt csinálnák,4-évig,mié rt nem csinálták?Azt hogy az MSZP-visszapaszolja a labdát?Scmidt Pál is jó volt mikor azt mondta hogy az MSZP-szavazok egy tál lencséért eladták szavazatukat a kettős állampolgárságnál.Va lóban túl nagy a hangja a Fidesznek,de figyu,mindig is ilyenek voltak.Kézcsókkal.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:31
Előzmény: #99  Törölt felhasználó
Én úgy láttam, hogy a 2002-es választások előtt az MSZP fröcsögött, de rettenetesen. A Fidesz kimondottan visszafogott volt, legalábbis ami az első vonal politikáját érintette, egészen az első fordulóig. Ott fordult a kocka, és a szép a dolgokban, hogy bejött. Ekor kezdődött a riogatás a Fidesz részéről, előtte a szocik riogattak fasiszta veszéllyeml meg 23 millió románnal.
A szörnyű az, hogy mindkétt oldalról bejött a dolog, a nép nem vevő az úri politizálásra.
Egyéb ként az SzDSz sem volt jobb az állandó tolvajbandázással meg az elviszi a gatyánkat az a dó szlogenjeivel.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:31
ez a nehogy már az orbán, ez szerintem félelemből jön az emberekből..., félnek, hogy képes kezelni és megoldani..., nagyot csalódnának balon, hogy nem közülük való ember ötlete és tudása érvényesül és még működik is..., és ráadásul egy olyan korszak zárulhatna le, ha nem is teljesen, amiről kiderülne, hogy nem is úgy volt ám egészen, csak egyesek állították balon..., ha jól látom a balos kormány csak arra törekszik, hogy nehogy már az orbán, aztán a szavazói meg szintén...ebben egyébként van egy kor, korszak és nézetkülönbség...bal on csak azt szajkózzák csúsztatva, hogy mit akarnak az emberek, és miért lenne jobb nekik, mire fel???
érdekes egy butaság...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:27
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
Kedves eko
Csak a Te kedvedért utána néztem.(ÁKK)
1998
ál lamadósság:6165,8mrd
2002
államadósság:9 224.2mrd szerény 50% plusz
2004
államadós ság:11587.7 növ: 27%
ha cinikus akarnék lenni azt mondanám időarányos,de nem teszem!Baromi sok mindkettő de mire ment el az egyik és mire a másik?
98-2002 között éllítólag minden jó volt prosperált az ország fejlődtünk stb.Akkor miért nőtt 50%-al az államadósság?
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:26
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
Ha jól emlékszem a 2002-es volt a kisebb mértékű, ott mindössze 25%-volt, kb 6-7% infláció mellett, ez már nem lehetett nagy durranás.
Az a baj, minimálbér emelésének bérnyomására nemigen van adatunk. Ha jól gondolom, ez nem lehetett túl nagymértékű, mert mint írtam, szerintem inkább csak világosodtak a jövedelmek, mint emelkedtek. Ugyanakkor van az ismerettségi körömben olyan, akinek éppen ezután az emelés után emelték meg a bérét.
Az a baj, hogy a szürkegazdaság lényege, hogy nem nagyon látszik, így tényleg csak találgatunk, te is, és én is.

Topik gazda

vito
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek