Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 06. 10. 13:25

Orbán: pénzügyi válságra radikális adócsökkentés a válasz - egy meglehetősen ellentmondásos interjú  

Ugrás a cikkhez
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Világgazdaságnak adott mai interjújában arról beszélt, hogy egy pénzügyi válságra radikális adócsökkentés a válasz, melyet egyrészt a régióban elindult "brutális" adóverseny kényszerít ki, másrészt a lelassuló magyar gazdasági növekedés. Orbán szerint elsőrendű nemzetgazdasági érdek, hogy az euró bevezetésére megfogalmazott 2010-es céldátum "ne mozduljon", az ekkor történő euróbevezetés szándékát garantálni tudja Orbán. Ezzel szemben ugyanakkor elismerte, hogy nem szabad minden áron ragaszkodni ehhez a céldátumhoz.

A 2006-os választások megnyerése után 2007-re ígéri a radikális adólépéseket a politikus, melyek saját bevallása szerint is az elkövetkezendő 1-2 évben átmenetileg megnövelhetik az államháztartási hiányt, mielőtt elkezdik éreztetni pozitív hatásaikat. Csakhogy a konvergencia-folyama t alapján épp a 2007-es és 2008-as esztendők a kulcsfontosságúak a maastrichti kritériumok közül a számunkra várhatóan legnehezebbnek bizonyuló költségvetési feltétel teljesítésére. A pártvezető egy meglepő kijelentetést is tett az államháztartási hiány finanszírozása és a lakossági betétek összefüggéséről.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55129
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 21:42
Előzmény: #131  Törölt felhasználó
A nép gyermekéhez még annyit, hogy tett netalántán konkrét javaslatot az adócsökkentésre? Melyiket, mennyivel? (esetleg mibõl fedezi a kiesést? vagy milyen nagy többletet remél az adó mértékének csökkentésébõl?)
.
N agy bnv buli, mert újraválasztották, hangzatos szavak...valami konkrétum? én is fel tudom sorolni, mit nem tett meg a kormány...ettõl még nem oldodik meg a baj...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 21:32
Azért érdekes... egy szót sem ejtesz a "krisztusi" hasonlatról...az nem is zavar?
és 10 millió? azért ne komolytalankodjunk.. .
elszoktattak?engem speciel nem...arra az időszakra nem is nagyon emlékszem...de a mostani és az elöző kormányra annál inkább...és az igéreteikre...:S
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 21:25
Előzmény: #135  Törölt felhasználó
Kedves tokos
Veled kiegyezek mert elismerted, hogy valamit legalább a Fidesz is elbaltázott.Tudom és értékelem ennek a jelentőségét.Ha egy narancsos ilyet mond abból még baja is lehet "odahaza". :)
eko
Te menthetetlen vagy!Vagdalkozol a számokkal,ha kérdezek válasz helyett visszakérdezel.Ha az a kedvezőbb nominálisan hasonlítod az adatokat,ha nem akkor %-osan vagy GDP arányosan, ha az sem segít átlépsz a kérdés felett és új frontot nyitsz.Nekem ez így nem megy.
üdv
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 21:03
Előzmény: #136  Törölt felhasználó
Én csak azt tudom, hogy aki radikális adócsökkentést ígér az bűzlik! Most épp Orbán ígéri, mert el van nyomva mint egy csikk és csak így figyelnek oda rá.. De ha Gyurcsány lenne alul, akkor meg ő ígérgetne, a politika már csak ilyen. Hangzatos jelszavak kellenek: alacsony nyugdíjkorhatár, eu jelenlegi szintjére való felszárkózás 20 év múlva és a többi;) Orbánt csak azért bírom mert nagyon jó szónok, hogy jó politikus legyen valaki, ahhoz ez a minimum.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 20:37
Előzmény: #130  Törölt felhasználó
Cinikus = a közönyt és az igénytelenséget a legfőbb erénynek tekintő, az élet örömeit és szépségeit megvető, minden eszményt és bevett szokást keserű kiábrándultsággal kigunyoló szémély; erkölcsileg kiégett, semmit sem tisztelő
.
Nagyon remélem, hogy szarkasztikusra gondoltál!
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 15:14
Előzmény: #133  Törölt felhasználó
Hol írtam én, hogy unalmas???
Alkalmank ént zavaró, és egy kicsit cikiztem. Ennyi.
Miért vesztek ti mindent véresen komolyan???
Egyébként lehet, hogy én nem vagyok tisztában a karizmatikus fogalmával, de én eddig nem a jó szónokkal azonosítottam. Majd este utánanézek.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 15:07
Bocs de most el kell mennem majd este átolvasom és reagálok!
Röviden GYF hatásszüneteiről.Has onló a problémája mint OV-nek, csak nála dadogásban jelentkezik és ilyenkor meg kell állnia, hogy tudja nyugodtan folytatni.Nem vicc,nem rosszindulat!Komolya n.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 15:06
Előzmény: #125  Törölt felhasználó
tokos, szerintem valamit jol felreertettel. Nekem ugyanis nincs miniszterelnokjelolt em.
Az pedig, hogy Gyurcsanyt legalabb annyira karizmatikusnak tartod, mint Orbant, ugyanakkor unalmasnak tartod a hatasszuneteivel egyutt, hat ez meg elgge ellentmondo.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:58
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
Azt hiszem, ha lenne egy TV társaságom, az adásidő jobb kihasználása érdekében GyF hatásszüneteibe beiktatnék egy-két reklámot...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:50
Előzmény: #126  Törölt felhasználó
orbánt diktátorhoz hasonlítani??? ez felesleges, ahhoz nem 10 millió ember kell mögötte, ..., ezt csak azért érzik sokan veled együtt, mert elszoktattak a szovjetek minket a saját országunk, saját vezetőitől...olyan semmilyen vezetőkhöz szoktunk, mindig megmondtak nekünk mindent, csinálni semmit nem lehetett és nem is kellett nekünk..., na ez az mszp vonal..., csak most egyedül maradtak, senki nem mond semmit...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:48
'Bocs, ha valakit sértett.'
.
Te megdöbbentően cinikus személyiség vagy!!!
.
.
...egyéb ként nem én tettem, s nem én hagytam! S aki 'hagyta' mit tehetett volna ellene, azt is tudjuk... ...azaz aki hagyja az nem bizonyosan teszi...
.
Én sem akarom, hogy annyi adót elcsaljanak (mert helyettük is én fizetek, s ez ellen GyF sem akar fellépni...), de nem tehetek sokat ellene... ...de ezért nem leszek én is adócsaló!!!
.
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:39
Előzmény: #123  Törölt felhasználó
Kösz, de ezek nem az én számaim!
:
Az államháztartás bruttó konszolidált adóssága:
2002. március: 8,323
2002. június: 8,588
2002. szeptember: 8,985
2002. december: 9,571
.
S ebben már benne van minden 'bújtatott' tétel is, az elejétől fogva a végéig, hiszen konszolidált értékek - ezért is tér el a másik kimutatástól!!!
.
S én sohanem írtam, hogy 1998-2002. között minden a legjobb volt, csak azt, hogy jobb, mint 2002-2005 között... ...a fenti számok alapján (is).
.
A 100 napos baromság az MSZP-SZDSZ barpmsága volt, s azzal nyerte meg a választást, s azért volt őszre időzítve, hogy lehessen hivatkozni az önkorményzati választások során, hogy "megtaartottuk amit ígértünk, megint ígérünk..."...
.
S hogy miért szavazta meg a FIDESZ? Mer úgy volt beállítva a nagyhangú MSZP-SZDSZ által, hogy aki ezt nem szavazza meg, minden választó ellensége... ...s azonkívül, hogy ellenszavaztaokat szerzett volna a FIDESZ mást nem ért volna el vele, hiszen a többség nem az ő kezében volt...
.
Egyébként tipikusan ez az, amit az MSZP-SZDSZ tenni tud, mindent a FIDESZ nyakába lehet sózni, ha az rossz... ...Neked sem az volt a kérdés, hogy miért csinált 100 napos programot az MSZP-SZDSZ, s ezzel miért és hogyan sodorta bajba az országot, hanem az, hogy a FIDESZ miért szavazta ezt meg... ...hogy miért, leírtam, de miért csinálta és mit az MSZP-SZDSZ, azzal Te jössz...
.
...s hogy 2002 óta mire ment el az a rengeteg pénz? Áruld el kérlek!
.
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:36
"Ezekkel a hatalmas hatászünetekkel, olyan mintha maga sem tudná mit akar mondani/képviselni. "

Ezt én is így látom. A hatásszünetekben el szoktam menni vacsorázni, aztán mire visszaérek, még mindig várnom kell rá egy kicsit.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:34
Előzmény: #123  Törölt felhasználó
"Egy újabb kérdés:miért szavazta meg a Fidesz a 100 napos baromságot,és ha megszavazta miért csak a másik a hibás Ők miért nem?"

Szerintem politikai hiba volt egyértelműen. Nem merték kimondani az igazságot, az nkormányzati választások előtt, féltek, hogy htalmasat buknak. Persze így is hatalmasat buktak, de még mellette le is járatták magukat.
Minimum tartózkodniuk kellett volna, már akkor sem értettwem mire lesz jó, amit művelnek.

Másrészrő l a mostani adóssághalmazban sincs benne, amit a jelenlegi kormány költségvetésen kívül helyezett, pl. autópálya-építés, kivásárlás stb.
Lassan a kormányhivatalokat is eladják és visszabérlik, hogy be tudják foltozi a rettenetes hiányt.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:29
Előzmény: #122  Törölt felhasználó
Hát láttunk már Orbánhoz hasonló karizmatikus embereket... akik ugyanekkora hévvel tudták magukkal ragadni a híveiket... az egyiket keresztre feszítettük... a másiknak pedig hagytuk, hogy lemészároljon több millió zsidót... - de ez egy cseppet morbid volt tőlem. Bocs, ha valakit sértett.

Utálni mindenkit lehet... még a legpatyolatlelkübb embert is... Gyurcsány pedig amilyen ígéretesen indult, olyan nagy bukta lett belőle. Sajnos. Ezekkel a hatalmas hatászünetekkel, olyan mintha maga sem tudná mit akar mondani/képviselni. Azt el kell ismernem, hogy Orbánnak legalább van kiállása.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:29
Előzmény: #122  Törölt felhasználó
Ne hidd már, hogy hungaricum, ez nem igaz. Nézz végig történelmen, mindig meg lehett magyarázni, hogy az egyik azért rossz, mert nagy az orra, a másik meg azért, mert elért valamit...

Nekem ellenvéleményem van, én GyF-et legalább annyira karizmatikusnak látom, mint OV-t, sőt volt Orbánnak olyan időszaka a nem túl távoli múltban, mikor kimondottan gyenge volt...

Szerintem dícsérgessük még egy kicsit a másik min. elnök jelöltjét :-).
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:26
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
Negyedéves bontás, máris jobb! Köszi!
1998. március vége: 5,57 eMrd
2002. március vége: 8,33 eMrd
azaz a növekmény 2,76 eMrd
2002. március vége: 8,33 eMrd
2004. december vége: 12,3 e Mrd
azaz a növekmény 3,97 e Mrd, s még nincs vége...
.
De a nagyobbik baj, hogy a GDP arányos hiány is nő... ...s ezek tények, a többi ideológia!!!
.
Üdv.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:25
Előzmény: #115  Törölt felhasználó
Kedves eko
Statisztikusnak kéne menned!Úgy forgatod a számokat, hogy az alátámassza a koncepciódat.A 2002-es év hasonlóan alakult ahogy említed, de a hiány már minden trükközés nélkül is 6% felett volt és amit hozzácsaptak azok jórészt a Fidesz álltal az MFB-ben elrejtett tételek voltak.
A kérdésem változatlan ha 1998-2002 között minden szuper volt miért nőtt az államadósság?És nagyberuházások, béremelések hiányában mire ment el a pénz?
Hogy 2002 óta mire ment el azthiszem jórész tudjuk.
Egy újabb kérdés:miért szavazta meg a Fidesz a 100 napos baromságot,és ha megszavazta miért csak a másik a hibás Ők miért nem?
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:23
Előzmény: #121  Törölt felhasználó
Nem, a magyarorszagi utalkozas nem altalanos emberi eredetu, hanem igazi hungaricum. Magyarorszagon tulsagosan utaljak az emberek egymast. A nyugatiak jobban tudnak kooperalni egymassal.

Nem tudom, mi a merteke a megosztasnak, de csak annyit akartam mondani, hogy Gyurcsany nem annyira karizmatikus, mint Orban, nem tud olyan hatast kivaltani a beszedeivel, kevesbe ragadja magaval az embereket, meg a hiveit is. Utalni, ja azt persze lehet.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:16
Előzmény: #116  Törölt felhasználó
Szerintem legalább annyira megosztja, csak te a másik szemüvegen keresztül nézed.

"Szerintem ez, marmint a szembeallithatosagra valo hajlam a magyar neplelek legmelyebb bugyraiban gyokerezik."

Ez meg szerintem az emberi butaságban gyökerezik, ha ez nem lenne, nem lettek volna népírtások, akár a nácikéra, akár a kommunistákéra gondolunk.

Én például marha jól eldiskurálok az ellentétes nézetűek többségével.

Topik gazda

vito
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek