Napos idősíkon 2017.02.23-tól húzódó csökkenő trendvonal tegnap törésre került. Ha ma itt zárunk (bár szerencsésebb lenne a pszichológiai 50-et is átlépni), akkor szerintem megcsinálja az 54,20-54,50 korábbi februári csúcsot. A hangulat egyelőre adott a további emelkedéshez. 50-50,10-50-40 a jelenlegi ellenállási zóna, ha átverekszi magát, akkor nyílt a pálya.
Csak ismétlem önmagam. WTI helyzet változatlan. Rövid távon min célár jelenleg 50,8x, ideálisan 52-53.
Elvi síkon hosszabb távon az árfolyam felszaladhat max 64-ig, extrém esetben 75 főlé valamivel. De a realitások talaján maradva a szintjelző jelenleg 55-nél többet nem valószínűsít.
Reméljük bejön amit előrevetítenek és jobban betalálnak mint mondjuk az utóbbi 4 hónap columbus, hold befalapok mögöttes kereskedéseivel. A részvénypiac történelmi magasságokban, a részvény túlsúlyos befektetési alapok pedig mínuszban.
Én is azt vettem észre, hogy előrébb járnak az olajos cégek. Remek példa volt erre tegnap, amikor egyes cégek 8%-os pluszban is jártak. MIndeközben sem az indexek, sem a nyersanyag árfolyama nem szárnyalt. Az megint más kérdés, hogy a tegnap előtti 1%-ot is meghaladó index emelkedésből egyáltalán nem vette ki a részét a szektor, szóval valahol ez fordítva is igaz. Mindenesetre egyelőre bizakodásra ad okot, hogy a kereslet nőni kezdett, sőt tegnap olyan cikkeket is olvastam, hogy a mélytengeri fúrások száma is emelkedett. Azt gondolom, hogy egy jól időzített OPEC együttműködés most tudná kifejteni a hatását, úgyhogy reméljük a következő ülésen valami érdemi eredmény születik. Önmagában már az is jobb lenne, ha mindenki betartaná amit "ígért". Pillanatok alatt 55 környékére lehetne lökni a wti-t. Ha óvatosan is, de optimista vagyok a dologgal kapcsolatban.
Amit írsz, egyetértek vele, egy érdekesség mégis van. Elég sok olajos céget figyelek és szinte minden szegmensben jóval magasabban vannak a részvények, indexek, etf-ek, mint amikor egy hónapja az olaj ugyanitt volt (a szept. 8. azért azokban is brutál volt). Én egy olyanban vagyok benne, ami 15 %-kal magasabban van az aljtól, akkor az olaj pedig még egy dollárral magasabban volt. Lehetséges, hogy a szektor szinte teljes egésze előtte jár ennyivel az olajnak? Mert a legtöbbjük több éves eső trendet szakított át az elmúlt hetekben.
Elore bocsatom, hogy magam is nagy olajpozicioval birok, es kozep-hosszutavra bull vagyok olajban.
Megis, a multkozi charton ez volt:
link
Az a beszakadas szept. 8-an, az nagyon csunya. Nem illik oda, ha az olaj bull piacban van. Es az eltelt 3 nap azota, amit latok az nem vigasztalt meg. Pedig sorra jonnek a mediakban az olajrol a pozitiv es bull hangulatu cikkek. Nekem a piac mozgasa azt mondja: vigyazat!
Itt van az oras chart azota. Es nem vigasztalo. Mert lefele szep 5 subhullamos impulzus van, felfele meg csupa atfedes, szoval korrekcios a formaja.
link
Elliott alapokon az a sarga kellene kovetkezzen. Amig az olaj (WTI futures) nem kepes ujra 49.5 fole emelkedni, addig nekem a chart azt mondja: maradj ovatos.
TA alapon is aljat ütöttek szerintem az olajszervíz cégek. RIG túlvett jelenleg, RSI/Stochastic kicsit ki van már akadva, és ez érezhető is volt a tegnapi kereskedés során. Némi korrekció időszerű, hacsak az olaj óriási emelkedésbe nem fog (ennek viszonylag kicsi a valószínűsége). DO jobban néz ki, még van benne lendület, sőt 1-2 nap hiányzik a kitöréshez. NE is jól alakul, 3,65 felett komoly emelkedési potenciál alakulhat ki. Nálam a rövidtávú célára 3,8 felett van, akár még idénre. Szerintem most már csak türelem kérdése, hogy ezekből a cégeből szép profittal szálljunk ki.
A Noble Corp-ot tegnap átnéztem. 2016. IV. negyedéve volt a pusztulat, a számokon az látszik, hogy a 2017. I. és II. negyedévben már az apró javulás eredményei tapasztalhatóak. Szerintem lassan lehet csipegetni, egy dupla benne van 1-2 év távlatában.
Olaj és Gáz
Ugyanakkor elég jó kis forgalom megy bennük, certiben is és forexen is és jók a lehetőségek is benne (nyerni is és veszteni is.) :)
Lehet a kutya sem jön be, meg látjuk.