Nálam alapszabály, hogy IPO után legalább egy évet várok azzal, hogy
egyáltalán ránézzek egy részvényre a Bét-en. Egy csomó kibocsátás után
ez volt a menetrend: amíg kevés részvény van kint, felrántották a
kibocsátási ár sokszorosára, majd az elkövetkező időszakban adogatták
szép lassan, az árfolyam pedig ment lefele. Így volt az Oxotech, Nap
Nyrt., Waberers esetében is a közelmúltban, az Astrasun esetén is
ilyesmi forgatókönyv látszik (bár csak most felületesen néztem bele a mérlegükbe). Ezekről nem a cégek vezetői tehetnek,
ezekben semmi jogellenes nincs: alapvetően, szerintem néhány bróker
játszotta ki a kisbefektetők nemtörődömségét, hogy nem nézik át a cégek
pénzügyi mutatóit, mielőtt vásárolnának. Spekuláció volt részükről, de ha nem lett volna vevő, akkor vesztenek rajta....
A felügyelet is látta a mozgást ő sem tartotta indokoltnak a fellépését . Azért játszunk el a gondolattal hogy te veszel 4500 Ft on részvényt majd este a cég bejelenti hogy nem ér ennyit te akkor mit lépnel ? Nem tartanád piac befolyásolásnak ? És nem kérnek MNB vizsgalatot
Nem tudom, hol találtad a 2022 első féléves pénzügyi adatokat (én sem a bet.hu-n, sem az Astrasun weboldalán nem találom, valószínűleg én vagyok figyelmetlen), de köszönöm. Melléteszem a NAP félévest: EPS: 88 Ft, Ebitda: 864 m Ft, adózott eredmény: 522 m Ft. Így egyelőre nagyon nem téma még az Astrasun vétel nálam ilyen áron
Nem volt szerencsés kezdés, de a felelősségről már beszéltünk. Aki olyan áron vásárolt csak magával kell, hogy elszámoljon. (tanuló pénz) A tőzsde nem óvoda, a nagy tulajdonosok pedig nem óvónénik (bácsik). Aki beleugrós stratégiát választ, tudnia kell, hogy a veszteség természetes velejárója a stratégiának, pláne a sikertelen próbálkozás. Amikor ez bekövetkezik, mert 100%, hogy bekövetkezik viselni kell a következményeket, és indulhat a következő kör. Mert ezzel a hozzáállással az összes akkori tulajdonostársat felelősségre lehetne vonni, aki részt vett az adok-veszekbe mindegy milyen áron, ami ugye nonszensz.
Tudjuk, hogy 37 db saját erőművel rendelkeznek. Ezek jelentős részét (29 db) 2022.augusztus 2-án apportálták bele a tulajdonosok, 4 db-t július 1-én vásároltak, vagyis ezeknek időarányosan kerül csak bele az eredményük. 2022-ben emiatt minimális eredmény várható. (de a tőzsde a jövőt árazza, nem?:)) A 25Ft-os EPS előrejelzés 2023-ra érvényes, csak a naperőművek tekintetében. Tényadatként közzétételre került egyébként, hogy 2022. I félévben 282 millió Ft árbevételt mutattak ki (ebből 182 millió anyavállalat, vélhetően fejlesztés), 87 M EBITDA, 83 M adózott eredmény. (4 db erőmű szerepel benne)
NAP: 2021.10.27: 3200 Ft, 10.28: 6850 Ft Astrasun: 2022.12.07: 325 Ft, 2022.12.08: 601 Ft Ott nem kérünk felfüggesztést és kivizsgálást? (Forrás: bet.hu)
A tisztesség miatt gondolom. Csak annyit kellett volna tenni a Nap akkori főnökének, hogy a látott történések alapján (amit Te is elismertél korábbi bejegyzésben, hogy számotokra meglepő és érthetetlen volt) bejelentést tesz a tőzsde felügyeletnél, kéri a részvény kereskedésének ideiglenes felfüggesztését és kivizsgálását annak, hogy ki (kihez köthető érdekcsoport) milyen célból manipulálja az árat. Ilyen egyszerű lett volna.
A válasz egyszerű. Nem több meg kevesebb bizalomról van szó. Nem is arról írtam, hanem arról, hogy az Astra egyenlőre nem játszotta el a befektetők bizalmát, míg a Nap igen. És hiába mentegeti magát Földvári és jön itt - az Astra viszonylatába - a jelenlegi jobb eredményeivel, annak idején lett volna módjuk rá, hogy beavatkozzonak mind a 9 ezres emelkedés, mind pedig az 1 ezer alá csökkenés ellenében.
Pedig igazán érdekelne, mert engem az Astrasun részvények is érdekelnek (reális áron), csak győzzenek meg valamivel. Egyelőre számokkal nem tudnak, mert azok nincsenek. Így kicsit olyan érzésem van, mint a Brian életében, amikor elkezdik üldözni Briant: "Ő a Megváltó! Biztosan tudom, követtem már párat!"
Anno a Pannergy rengeteg pénzt behúzott a projektjeiere 2010 után! (amugy okossan) ... DE! 100% ban jól gazdalkodtak, es nem.kiloptak a projektekbol a penzt.Ezt 12 ev utan masszívan kilehet.jelenteni.PONT
Ezt mindig meg akartam kérdezni: az Astrában miért van több bizalom? 2021-es eredményeit ismerjük, 2022-ről kb. semmit nem tudunk. Ehhez képest a NAP kirakta 2022 Q3-at is. Nekem cseppet több a bizalmam egy olyan cégben, amelyik naprakészebb adatokat szolgáltat. Az nekem nem érv, hogy "megvettem a NAP-ot háromezerér' most meg 1150, míg az Astrasunt ötszázér' most meg 570..." - ez csak egy pillanatnyi állapot. Óvatosan az Astrasun-nal, mert ha 2022 kapcsán kijönnek egy olyan eredménnyel, ahol az EPS gyengébb lesz a NAP-nál, könnyen lehet, hogy ugyanúgy bezuhan az árfolyama, mint anno a NAP-é, és akkor az ottani vezetőséget is ugyanúgy fogja mindenki szidni, mint az ittenit. És ne vessük el ennek a lehetőségét, hiszen annyit tudunk egyelőre, hogy P/BV, azaz részvényár/saját tőke alapon sokkal magasabban van az Astrasun árfolyama, mint a NAP-é, ennek viszont csak akkor lesz realitása, ha EPS alapon is sokkal jobban teljesít az Astrasun - utóbbiról meg mint már jeleztem, semmit, de semmit nem tudunk, itt becsülgetjük mindenfajta megközelítéssel kínunkban...
Azért tettem idézőjelbe az "összehasonlítás". Zöld alapnak egyébként mindegy lenne, de magyar céget nem vesz magyar zöld alap:) Astránál elég hiányos a közzététel az elemzéshez, nincs üzleti terv közzétéve, nincs még info a fejlesztési tevékenységről, pl. mekkora a rendelésállomány. Az éves jelentés után tisztulhat a kép. A fejlesztési tevékenységet inkább külföldön tervezik, napelem gyárat is, szóval van egy olyan terület, amibe bele lehet álmodni dolgokat. Az Astra topikba írtam, hogy a jelenlegi árfolyamból 200-300 Ft a funda érték, a másik 200-300 Ft a hit a jövővel kapcsolatosan (milyen lesz a fejlesztési tevékenység volumene, eredménye hosszútávú fenntarthatósága.) Én viszont a második részt szeretném ingyen megkapni, mert akkor elegendő a margin of safety, hogy jól járjak. A tőzsdei ár egyelőre nem ez irányba halad. Így legfeljebb lemaradok. Ha több információ lesz, újraértékelhető a vállalat. E tekintetben vízválasztó lesz szerintem, az első tőkebevonás és annak árazása.
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf