Pont ez a meglepő. A saját egzisztenciáját kockáztató, tisztességes emberekre egyesek nem szavaztak, mert rápillantott Gyurcsányra, de Orbánt 20 évig szolgáló, rendszeresen kamuzó MP-re egy könnycsepp nélkül leszavaznak.
A választóknak leginkább még mindig pártokra, ill. azok képviselőjére kell szavazniuk. Úgy tűnik, hogy az emberek eddigi pártokra az undorrtól az orrukat befogva sem tudtak szavazni.
A választók az alapján választanak pártot, amit tudnak a pártokról és amilyen benyomást tesznek a pártok a választókra, többek közt a programjukkal, a jelöltjeikkel, stb. Ez a hatás, annak nagysága pedig a pártokon (is) múlik. A pártok a felkent felelősei a politikának, az ő felelőssgük a nagyobb ebben kapcsolatban.
Még azt is hozzá lehet tenni, hogy önkormányzati választás is volt az EP mellett, ráadásul a Fidesz élet-halál súlyú választásnak tüntette fel, tehát kellett volna hozniuk a 3 millió szavazót, de csak 2 jött össze.
Nem ilyen pártokra nincs szükség, csak most az a helyzet, hogy az Orbán megbultatása a legfontosabb, amit az óellenzék nem tudott véghezvinni. A TISZA, amelyik egy centrumban elhelyezkedő, jobbra-balra nyitott párt most elszívja a levegőt az óellenzéktől.
Pontosan. Senki nem mondja, hogy a kétpártiság a legjobb és azt se, hogy baloldal vagy liberális párt vagy akár zöld párt nem kell a liberális demkráciában.
2014-ben 21 magyar EP-képviselő szerzett mandátumot:Az Európai Néppárt (EPP) jobbközép frakcióhoz a Fidesz-KDNP 12,.....2019-ben szintén 21 magyar EP-képviselő szerzett mandátumot:Az Európai Néppárt (EPP) jobbközép frakcióhoz a Fidesz-KDNP 13,.......2012-ben: Az EP-választás eredménye 98,48 százalékos feldolgozottságnál így állt:
Fidesz-KDNP: 44,52 százalék – 11 mandátum
Tisza Párt: 29,74 százalék – 7 mandátum..
A Fidesz-KDNP listájára 2 048 211 érvényes szavazat érkezett (44,82 százalék), a Tisztelet és Szabadság Párt listájára 1 352 699 (29,60 százalék), az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek listájára 367 162 (8,03 százalék), a Mi Hazánk Mozgaloméra 306 404 (6,71 százalék), a Momentum Mozgaloméra 169 082 (3,70 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártéra 163 960 (3,59 százalék), a Jobbik-Konzervatívokéra 45 404 (0,99 százalék), az LMP-Zöldek listájára 39 646 (0,87 százalék), a Második Reformkor Pártéra 30 961 (0,68 százalék), a Mindenki Magyarországa Néppártéra 29 285 (0,64 százalék), a Megoldás Mozgalom listájára pedig 16 806 (0,37 százalék).
Abszolut igy van. Amúgy a régióban is több példa van arra, hogy nem a mennyből lepottyant grál lovagok döntötték meg a betonbiztosnak tartott rendszereket. Szerintem a NER bukasához pont MP kell. A dualista pártrendszer után/ mellett újra lesz esély a többpártrendszer kialakulására. Pl a valódi liberális/ szocdem pártok megalakulasára, amire igen nagy szükség lenne. Most komolyan: a DK mitől szocdem párt? Ja es hova tűnt Dobrev Klára?
Hát a mostani EP valasztás kb olyan mozgósítás mellett zajlott, mint bármelyik OGY választás. Ráadásul a fityesz az eddigi EP választásokon kiemelkedően szerepelt, most pedig....Szóval szerintem kb 500-600 ezer biztos szavazót veszített eddig és az errodeálódás folyamatos. Évente 80- 100 ezer uj szavazó lesz, a demográfiai eloszlás( a biztos szavazók korfája) pedig nem neki kedvez. Látszik is, hogy Orbán is aktivizálódik. Összességében ilyen rosszul még nem álltak az elmúlt 20 évben, de az is igaz, amit MP mondott: igazából már csak őmaguk cseszhetik el ezt az esélyt....
A politika már csak ilyen, általában nem jön egy tisztamúltú politikusi generáció, aki megdönti a régi rendszert. Az MSZP is visszajött 1994-ben, de 2002-ben is visszajött (volt ügynök miniszterelnökkel), de 90-ben se az egyértelműen MSZMP ellenes ellenzék, az SZDSZ győzött, hanem a valamilyen szinten kollaboráló, kompromisszumkkész MDF. Ezért mondom én, hogy az a lényeg, mi történik a jövőben.
Nos, ez a 20 évig lelkesen építette a Fideszt, a NERt nem korrekt. Valóban betagozódott a NERbe és nyilvánvalóan kihasználta azt, hogy Varga Judit férje és ez nem a legtisztább előélet a Fidesz megdöntéséhez, de engem nem MP múltja érdekel és MP is csak annyiban, hogy kivezetheti az országot ebből a mély gödörből. Ha kivezeti és utána jól kormányoz, a szememben el lesz felejtve minden NER múlt.
Majdnem jó a hozzászólásod, de én semmilyen hamis váddal nem támadom MP-t. Valószínüleg semmi nincs a fejedben arról, miket írtam, csak annyi maradt meg, hogy nem nyalom fényesre a tényszerüen 20 évig a jelenlegi NER-t építö MP seggét.
Hova lett 1 millió szavazó? 3 millióan szavaztak a fideszre az országgyűlési választáson és 2 millióan az EP választáson. Ez két különböző szavazás, EP választáson még soha ilyen sokan nem szavaztak a fideszre. Az hogy meg se karcolja az nem igaz , a felmérések szerint kb. 300ezer fideszes ment át MPhez és 1 millió ellenzéki. Én azt állítom hogy a Tisza győzelméhez még legalább 500 ezer fidesz szavazónak kell átmenni és az átment ellenzéki szavazókat is meg kell megtartani. Az első része nehéz lesz, a másodikba meg bele szól a többi ellenzéki párt mert ők sem adják fel. De szerintem másfél évvel a választás előtt felesleges ezen vitázni mert mint 2024 is mutatta , az utolsó pillanatban is lehet valami ami mindent borít.
Magyar Péter már a pártalapításon dolgozik (TISZA)