Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pitcairn2 2017. 06. 07. 09:40
Előzmény: #646  Törölt felhasználó
bocsi de ez a komment katasztrofális volt... hisz teljesen egyértelmű, hogy a nemzeti oldalról nézve a történelmi magyar állam szétverése a legnagyobb tragédia megjegyzem az utána kialakított rendezés olyan szinten volt katasztrofális, hogy még csak "nép nemzeti" platform se kell ahhoz, hogy az utóbbi 1000 év egyik legtragikusabb fejleményét lássuk bele ebbe (mondjuk a Kárpát-medence vonatkozásában)
pitcairn2 2017. 06. 07. 09:35
Előzmény: #669  Törölt felhasználó
a trianon gumicsont másik oldalán ágálók is nagyon könnyen átcsúsznak a (progresszív baloldali) politikai lózungok világába...
pitcairn2 2017. 06. 07. 09:33
Előzmény: #670  Törölt felhasználó
a II. világháború felé az I világháborút lezáró seg@ghülye rendezés vezetett... (persze az is lehet, hogy a győztesek szándékosan vetették el a kibékíthetetlen ellentétek magvát, de ez már annyira negatív irányba visz, hogy inkább nem is gondolom tovább...)
madxa 2017. 06. 07. 09:22
Előzmény: #673  Törölt felhasználó
A trianoni békeszerződés nem érvényes, a párizsi érvényes." Akkor egy új szerződéssel az is felülírható a többi érintett ország beleegyezése nélkül?
pitcairn2 2017. 06. 07. 09:18
Előzmény: #674  pitcairn2
jav. sőt ütik verik a mellüket, hogy ők milyen "befogadók" és "szociálisan érzékenyek" (egészen addig amíg __a nem kívánt "kirekesztettek"__ (pl. szegények, bevándorlók, stb.) jó távol vannak tőlük és az ezzel kapcsolatos költségeket másra tudják áthárítani...
pitcairn2 2017. 06. 07. 09:16
inkább egy értelmetlen lózung a ki tudja milyen nagyhatalmi instrukciók mentén összegründolt Trianoni rendezés olyan nagyságrendű katasztrófa volt amely jócskán túlmutatott a magyar nemzet által leszenvedett tragédián nem véletlenül tekintenek nosztalgiával vissza az 1914 előtti boldog békeidőkre az egykori monarchia területén mindenütt ....
pitcairn2 2017. 06. 07. 09:12
Előzmény: törölt hozzászólás
kirekesztésben az un. "felvilágosult", "progresszív" baloldal is legalább annyira otthon van, mint a "maradi" jobboldal csak ők mivel még a KDNP-nél is álszentebbek nem vallják ezt be... sőt ütik verik a mellüket, hogy ők milyen "befogadók" és "szociálisan érzékenyek" (egészen addig amíg azok jó távol vannak tőlük és az ezzel kapcsolatos költségeket másra tudják áthárítani... esetleg még teremtenek is maguknak eközben néhány közpénzből finanszírozott stabil és viszonylag kellemes állást... )
Törölt felhasználó 2017. 06. 07. 08:41
Előzmény: #672  madxa
Egy kis területen módosult, de egyébként a trianoni határokat állította vissza a párizsi békeszerződés. A trianoni békeszerződés nem érvényes, a párizsi érvényes.
madxa 2017. 06. 07. 08:15
Előzmény: #670  Törölt felhasználó
A mostani határokat pedig a párizsi békeszerződés rögzíti. " Most is a szerződésben megrajzolt határvonal az érvényes? Esetleg módosították Magyarország beleegyezése nélkül? ( egyoldalú szerződésszegés) Amennyiben igen akkor érvényes még a trianoni szerződés?
-pny 2017. 06. 07. 08:01
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2017. 06. 07. 07:15
De ha esetleg azt gondolod, hogy Trianon volt a legnagyobb tragédia, nos az is vitatható. Legtöbb emberéletet a II. világháborúban veszétettünk, arányaiban meg a Tatárjáráskor. A mostani határokat pedig a párizsi békeszerződés rögzíti. Akkor?
Törölt felhasználó 2017. 06. 07. 07:11
Előzmény: #652  Vazsmegyei
Bocs, de amikor te Trianonnan jöttél, te is kihagytad az összes többi nemzeti tragédiát. Szóval most tökéletesen rámutattál, hogy a magyar, akinek fáj Trianon, politikai nyilatkozat.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 06. 23:25
Előzmény: #667  Vazsmegyei
Jaj istenem, pihenj le és holnap próbáld meg jobban.
Vazsmegyei 2017. 06. 06. 23:08
Előzmény: #666  _Bekre_Pal_
Hát az oroszkrémtortát!
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 06. 22:58
Előzmény: #664  Vazsmegyei
De mit??
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 06. 22:57
Előzmény: #663  Vazsmegyei
Most meg már magadat is kirekeszted. Na megyek és kipattintok egy popcornt, egyre jobb a műsor.
Vazsmegyei 2017. 06. 06. 22:55
Előzmény: #660  _Bekre_Pal_
Nekem a kérés nagy szégyen volt! Add meg ezután nekem úgy is, ha nem kérem!
Vazsmegyei 2017. 06. 06. 22:53
Előzmény: #661  _Sigorszky
Jól mondod én keverem nálatok, abban a halszagú országotokban!
Vazsmegyei 2017. 06. 06. 22:51
Előzmény: törölt hozzászólás
Ezt a kitételt hagy meg az orvosoknak! Nem érsz fel hozzájuk, hogy a nevükben hozzájuk hasonlítsad magad!
_Sigorszky
_Sigorszky 2017. 06. 06. 22:51
Az Antant nagyon nagy hibát követett el, hogy ezt a vazsmegyét nem csatolta mondjuk Kambodzsához. Egy szarkeverő álmagyarral biztosan kevesebb volna a portfolión.

Topik gazda

szivacs
szivacs
3 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek