Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Vazsmegyei 2017. 06. 06. 20:28
Előzmény: #607  Törölt felhasználó
Baromságokra nincs időm! Te pedig folyamatosan szállítod! Értelmes emberekkel szeretnék vitatkozni és nem baromságokat fogalmazó szövegkörnyezetből kiemelt saját gondolataiddal! Még tényeknek sem mennek el, vitát nyitni értelmetlen összebarmolt szófoszlányokkal felesleges!
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 20:14
Előzmény: #617  szivacs
Egyébként miért lenne helytelenül használva, a cselekvés folytonosságát kifejezö gyakorító ige? Ha már nyelvtannáci akarsz lenni, tedd rendesen, és tanulj meg magyarul :)
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 20:10
Előzmény: #617  szivacs
Dehogynem helytálló :).. is (határozószó)Hasonlóságot jelez személyek, dolgok, cselekvések, történések között.
szivacs
szivacs 2017. 06. 06. 19:42
Előzmény: #616  Törölt felhasználó
Csúsztatások. "Némileg váratlan, hogy elismered a totyik kirekesztö és zaklató voltát" - nem helytálló. "moderálgatásod" "cinikusan moderálgatsz." - korábbi kérést követően 1 azaz egy hsz-t töröltem, aki beírta, azt nem, utána is írt többször is, olvashattad. Helytelenül használt "gyakorító ige: olyan ige, mely a cselekvésnek gyakori ismétlését, vagy folytonosságát, vagy pedig elaprózását fejezi ki" Egyébként "álságos, provokáció"-ként éppenséggel a te egyes beírásaid véleményezhetők, ha szigorúan vesszük. Kívülről úgy fest, mintha szándékosan tennéd - csak szóltam.
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 19:16
Előzmény: #605  szivacs
Némileg váratlan, hogy elismered a totyik kirekesztö és zaklató voltát. Viszont így különösen álságos, provokációdat követöen a moderálgatásod. Elsöként magadat kellett volna kihajítanod ezek szerint. Amúgy e kérdésben teljesen irreleváns, hogy mióta van a topik, bár kicsit vicces, hogy egészen a 3. hszig kellett várnod, hogy jelezzék neked, majd a provokációdnak megfelelöen kitörjön a balhé. De te cinikusan moderálgatsz...
-pny 2017. 06. 06. 19:10
Törölt hozzászólás
szivacs
szivacs 2017. 06. 06. 19:07
Előzmény: #612  Törölt felhasználó
"magyarokat nevezz csak állampolgárnak" Ha ezt állítod, akkor nyilván be is tudod linkelni azt a hsz-t, ahol én ezt írtam volna. Ha volt ilyen, bocsánatot fogok kérni. Ha nem linkeled be, akkor pedig visszavonod az állításodat és te kérsz bocsánatot, mint magyarhoz illik.
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 19:02
Előzmény: #608  Törölt felhasználó
"Igen, sértegeted a magyarokat." Ha nem tudsz egy példát mutatni, akkor buta, rágalmazó troll vagy !!!! "De még jobban sértegeted a magyarokat, mikor magyar írónk-költőnk nevét használod fel az ideológiád terjesztéséhez." Már biztos hogy szenilis vagy. Én írtam be hamis idézetet vagy Te? Én csak belinkeltem neked az eredeti művet. Én osztottam a két csoportra az embereket, "magyarokra" és "csak magyar állampolgárokra" vagy TE?
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 18:45
Előzmény: #605  szivacs
És ez nyilván okot ad arra, hogy magyarokat nevezz csak állampolgárnak, akik nem értenek veled egyet a kérdésben, és mindezt ráadásul te is Karinthy mögé bújva. És akkor még van képed neked felháborodni, hogy mások s3rtőt írnak a te nyíltan uszító, kirekesztő álláspontodra.
-pny 2017. 06. 06. 18:40
Törölt hozzászólás
-pny 2017. 06. 06. 18:38
Törölt hozzászólás
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 06. 18:38
Előzmény: #606  Vazsmegyei
Ezt nem tudom a segítséged nélkül értelmezni: "Pali! Te otthon vagy történelemből, politikából! Légy szíves világosítsd meg őket, mert ezek nem akarnak hinni nekem! Ugye megérted?"
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 18:35
Előzmény: #594  Vazsmegyei
Igen, sértegeted a magyarokat. Azokat a magyarokat, akik nem az általad vallott politikai iranyzatot követed. De még jobban sértegeted a magyarokat, mikor magyar írónk-költőnk nevét használod fel az ideológiád terjesztéséhez. Neked nem számít semmit sem a magyarság, neked csak a Párt számít.
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 18:27
Előzmény: #601  Vazsmegyei
"Ki mondta, hogy nem magyarok?" Akkor mi a különbség a "magyarok" és a "csak magyar állampolgárok" között? "Te mondtad!!!!!" Ha nem tudod megmutatni hogy hol írtam ilyet, akkor nem csak egy buta troll vagy, hanem rágalmazol is.
Vazsmegyei 2017. 06. 06. 18:24
Előzmény: #603  _Bekre_Pal_
Pali! Miért kellene neked külön kifejtenem, mit eddig leírtam? Azt kívánnád, hogy mindenkinek külön-külön ugynazt fogalmazzam meg? Ha az értetlenkedőkkel szimpatizálsz, azoknak bőven válaszoltam. Nincs mit titkolnom!
szivacs
szivacs 2017. 06. 06. 18:21
Előzmény: #600  Törölt felhasználó
Maga a trianoni diktátum is kirekesztő, zaklató, fájdalmat okozó magyarok millióinak számára. (Egyébként a topik több mint két éve megy, épp' te írtad a hatszázadik hozzászólást.)
Vazsmegyei 2017. 06. 06. 18:20
Előzmény: #600  Törölt felhasználó
Addig amíg ilyen jövendöléseid vannak, tényleg érdekessé teszed a topik moderációját! 2 éve megy ez a topik, most kell rádöbbenned, hogy nem ezt akartad? Most kell megvádolnod, hogy kirekesztő?Most kell megvádolnod, hogy zaklató? Attól, hogy ilyennek akarod láttatni még abszolút nem lesz igazad!
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 06. 18:20
Előzmény: #569  Vazsmegyei
Kifejtésnek jobban örültem volna.
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 18:16
Előzmény: #599  szivacs
semmi sértő nem volt benne, legfeljebb azokra nézve sértőakik a mészárszékre küldték a magyar embereket és akik ezeket dicsőitik szégyen a magyarokra nézve
Vazsmegyei 2017. 06. 06. 18:15
Előzmény: #596  Törölt felhasználó
Ki mondta, hogy nem magyarok? Te mondtad!!!!! Vigyázz a fogalmazásodra, mert nem a józan ész vezeti a beírt szöveged értelmét!

Topik gazda

szivacs
szivacs
3 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek