Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szia, korábban érdeklődtem a témában. Az utóbbi időben ott is rakétáztak az árak. Jelenleg sztem Bécsben pl 200e Eur alatt nincs is értelme nagyon gondolkodnod se lakásban. A bérleti hozamok jellemzően alacsonyabbak mint itthon, adózás, tranzakciós ktg magasabb. És a közös ktg is néha mellbevágóan magas tud lenni magyar szemmel. Olcsóbb lakásokat sztem kb bevándorlóknak tudod kiadni, bár ügynökségek kb rendeznek mindent. Nem fektetnék ne 70-80-100 M forintot évi max 7-10ezer euró bérleti díjért (privát véleményem)
amik nem érdekelnek senkit.- max a mudoch hirtésfigyelojét - azoknak esni fog a hirdetési ára ezenkivul a tranzakcioszám is esni fog viszont noni mi fog? hát az értékesitési ido
Itt előbb utóbb a benzinár mizériának és vonalkódosdinak vége! Ez még ránt egy jó arasznyit a rohadt inflán és a válság is ránkb@ssz@ az ajtót. Abban reménykedek, hogy a 380-390 körüli eurót valahogy tudja tartani a jegybank, mert nagyon nagy baj lesz, főleg a kajánál itt januárig 400-felti eurónál +50%-ig megy az alapvető élelmiszer ami nagyon fájni fog látványosan még az átlagnak is (én is hüledezek a boltban pedig nincsenek anyagi gondjaink). A 2023-as év szerintem nagyon kemény lesz, az atombiztos relatíve jól fizető munkahely rohadtul felértékelődik!
Több ponton eltér a véleményünk. Anélkül, hogy pontonként cáfolnék inkább kérdezek. Ha 100%-os a haszon egy ingatlanfejlesztésen, akkor szerinted miért nem épitenek többen, többet? Miért nincsen verseny ami leszoritaná ezt az extra orbitális nyereséget? Ugyanis, ha egy 10 milliárdos eladási értékű lakóparkon 5 milliárd a fedezet, akkor ez a valóságban nem 100, hanem 200% feletti fedezet. Ugyanis ezeket a lakásokat 20-40%-ban tervasztalról előértékesitik és a többit is az épités közben. Kérik a részletfizetéseket és egy 5 milliárdos épitési költségű 10 milliárdos eladási értékű lakóparkhoz a saját finanszirozás max. 2 milliárd. Azaz ezen a 2 milliárdon lesz nekik 5 milliárdos haszon? Ez a világ legjobb boltja. Már ha igaz.
Erről egyelőre lemaradtunk. "Unfortunately we cannot accept any more applications for a viewing. If you respond you will be placed on a reserve list in case someone drops out." Azt hittem ezt az érdeklődő gyűjtő játékot csak a magyar ingatlanosok játszák, erre kiderül, hogy kedves holland ingatlanosok igazán tökéletesre fejlesztették :-)
Nem szokásom kárörvendeni, ezt le is zárhatjuk. Nekem pl. az elég, ha nem lesz tolongás a túlvállalós hitelesek miatt az adott ingatlannál és lehet normálisan üzletet kötni. Nem túl bonyolult ám Laci bá, nem is értem a kárörvendésedet.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link