Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Valahol jogos, de miért gondolod, hogy a részvénypiac annyira háttérbe szorult? Speciel úgy látom a melóhelyen is, hogy egyre több harmincas ebbe az irányba mozdul.
“A gyerekeseknek lejt a pálya” “Túl sok pénz megy a gyerekesek támogatására, mert nem elég jók ahhoz, hogy többet keressenek” *** Fájdalmasan demagóg és egyben provokatív kijelentések sokasága. A kicsinyesség már olyannyira eluralkodott, hogy újabban már a 3 gyerekesek lesznek az utálat tárgyai. De hát erről szól az ország. Oszd meg a prolikat. Mert abból a CSOK 10ből kijött plusz egy gyerekszoba ára. Biztos mindenki ezért vállalja be és senki nem gondol arra, hogy amúgy mivel is jár egy gyerek felnevelése. *** Nem értek egyet azzal, hogy ezen intézkedések hasznosak voltak és elérték a céljukat. Jelenleg aki felveszi a CSOK-ot és társait, az pár évvel ezelőtthöz képest nullán van. Ez már nem segítség a 3 gyerekhez. Cserébe látjuk a hatásait az építőiparban. Ez így van. *** De azért beskatulyázni a gyerekeseket, mert a Te munkahelyeden valaki erre hivatkozva lelép és a többiek szívnak? Biztos megfelelő helyen dolgozol? Nem lehet, hogy inkább a saját jövőddel kellene foglalkoznod és azzal hogyan lépsz előrébb? Vagy esetleg vállalkozni? Ja, hogy egyszerűbb a másikat okolni? *** Hol máshol lejt még az életben a pálya? A családi pótlékból egy gyerek egy havi pelenkája nem jön ki. Talán olcsóbban vásárolnak a boltban a gyerekesek? Fele annyi a magán ellátás? Mi is a helyzet a leendő anyukákkal a munkahelyen vagy a felvételin? “Tervez e gyermeket a jövőben? Igen? Köszönjük, hamarosan visszajelzünk.” Sorolni sem kell azt a rengeteg lejtőt. *** Mi lenne ha skandináv rendszer lenne? Megenne a sárga irigység, mert az apuka elmehet x hónap fizetett szabira a gyerekével? Ti már nem az elbénázott CSOK-ot hibáztatjátok, bennetek már megszuletett az irigység a gyerekesek iránt, mert a felneveléshez kapnak némi aprópénzt. Mert jelenleg ennyit ér a piacon az a pénz. Rossz a céltábla. *** Ja igen, a Bill Gates példa. Nézz utána, hogy Elon Musk, Steve Jobs gyerekei mikor születtek és hány. No nem mintha bármit számítana, de egy demagóg ellenpéldának jó.
Tudom , hogy már pár éve erre vársz. De egyenlőre csak annyi történik hogy a MÁP+ -od veszit folyamatosan az értékéből. Téged ez nem zavar, de vedd észre hogy az állampapir tulajdonosok többségét igen. Keresik az alternativát Vajon mit csinálnak a következő hónapokban? Mibe tegyék a pénzüket? Bitcoin? A többség még a nevét sem ismeri, akik meg igen, azoknak ennél még egy betanitás nélküli ejtőernyős ugrás is kevésbé veszélyes. Részvény? Még eltelik pár évtized, amikor a többség számára a befektetés szalonképes lesz. Arany? Most a csúcson, amikor a kamatok nőnek befektetni kamatozásnélküli aranyba, miközben A kamatok nőnek? Kockáztatva egy esetleges feleződést? Kevesen kockáztatják. Mi marad? Nagyon sokak számára az ingatlan. A hitelkamatok még mindig csak az infláció felénél tartanak, de mindenki tudni véli, hogy hamarosan minden bank nagyot emel. Most az év kérdése: vajon mit csinálnak azok, akiknek van akkora megtakaritásuk , hogy legalább az önerő megvan hozzá és a hitelképesség (jövedelem) a szükséges hitelhez? Nos erre kell mindenkinek a megfelelő választ megtalálni. Az én válaszom, nem a tiéd, ami szerint: "ha (a kamat) elmozdul felfálé könnyen kibillentheti az ingatlanosdit. 7-8% kamat már ilyen"
Én nem így élem ezt meg. Mindig azt csináltam, amit szeretek és ez örömöt szerzett nekem, illetve az öröm, amit én tudtam szerezni a gyerekeimnek, azt el nem cserélném más, könnyebb élettel.
Minek? Nem azért, hogy a munka hősei lehessünk, hanem, hogy azt vehessünk meg, amit csak akarunk, illetve a gyerekeink életének a megkönnyítése miatt. Ha elhiszed, ha nem, nekem a gyerekeim örömének a látványa sokkal többet ért, mintha én nyaraltam volna (Spanyol, Olasz, Holland, Angol, Oszrák, stb.) vagy én síeltem volna (Monaco, Franciaország, Ausztria, stb.), így ezt ők tették meg helyettem is. Szerintem a legtöbb szülő életének az értelme, a gyermekei boldogsága.
És itt is páran tapsolnak annak, hogy bezzeg az USA-ban is 20%-kal nőttek a lakásárak. Ha úgy nézzük, az a 20% nem is volt sok, lehetett volna az sokkal több is. Az M1 pénzmennyiség ábrája egyszerűen sokkoló.
Gyerekkel/gyerekekkel is lehet sokat dolgozni. Hozzáállás kérdése a dolog. Rendszerváltás után céget alapítottunk kolléganőmmel. Mindketten elváltként, két pici gyerek mellett dolgoztunk napi 10-14 órát (heti hét napon keresztül), persze a háztartás mellett. Fiatalok voltunk, pár óra alvás is elég volt. Ezt két évig bírtuk, majd felvettünk egy alkalmazottat, mert már ott tartottunk, hogy képtelenek voltunk ennél többet dolgozni. A gyerkőcök napköziben, majd 17-20 óra között velük játszani, beszélgetni, vacsora, közben egy mosást bedobni, elmosogatni, stb... Gyerekek 20 órakor lefeküdtek és utána otthon folytatni a munkát éjfélig vagy hajnalig határidőtől függően. Majd ezt csinálni 30 éven keresztül. Első 10 évben szabadságon sem voltunk, következő 10 évben 1 hét szabi, majd az utolsó 10 évben már 2 hét szabi volt. Nyári szünetet szerencsére nagyszülőkkel + táborokkal meg tudtuk oldani mindketten. Imádtuk a munkánkat, így nem volt megterhelő számunkra ez az élet. Ma már felnőttek a gyerekek, mindegyik hitelmentes, saját lakásban él.
Elhiszem természetesen, hogy apukád kiváló sebész. De összességében nem értek egyet. Ha több gyermeked van, átlagban nem lehet annyi időd a munkával foglalkozni, mint egy szinglinek. Én nem egyszer hallottam a Jolly Jokert ("elnézést kérek, mennem kell az ovodába"), miután a többiek minimum 1 óra pluszt még dolgoztak. A gyerekeseknek lejt a pálya, nekik nyilnak meg a kapuk. Túl sok pénz megy a gyerekesek támogatására, mert nem elég jók ahoz, hogy többet keressenek. Tetszik, nem tetszik, Sokba kerülnek a (nagy)családosok a társadalomnak. Irdatlan sok pénzbe, ahelyett, hogy pl a 18 évet betöltött, pálya kezdő fiatalokat támogatták volna, de nem SZJA mentességgel, meg CSOK-kal, hanem valami értelmes modellel, sokkal korábban. Illetve a gyermek nevelést nem tehernek kell megélni. Az vállaljon gyermeket, aki szereti a gyermekeket, és akar gyermeket nevelni. Ne a CSOK, meg a társai legyenek a motiváló tényezők.
Új sorozatokat dobott ki ma a piacra az ÁKK a 3 és 5 éves Prémium Magyar Állampapírból, ami pedig a meglepő, hogy az 5 éves papír kamatprémiumát ilyen infláció mellett megemelte az adósságkezelő. Ez azt jelenti, hogy az új, 3 éves papír 5,85%-os, az 5 éves pedig 6,6%-os kamattal ketyeg majd.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link