Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
az elso 4 nem lakás volt és a bérlok ujitottak fel kettot, a másik kettot nem kellett tisztán lakásokkal valszeg nem lehetett volna ezt elérni mivel nem én vagyok az orbán veje
az csak egy mese, a tanmese a fiatasszonyé, akinek az ifju férje az eskuvo után sorolja, hétfo este foci, kedden sorozés, szerdán biliáred, stb, az ujasszony pedig kozli hogy o minden este itthon szexelni fog, aki ittvan ittvan, aki nincs az nincs az ingatlanpiac is ilyen
az elsot használni vettem, kellett aztán egy év mulva éreztem hogy stratégiát váltva jobban járok, kikoltoztem, bérbeadtam másfél évre aztán eladtam és innentol rajta voltam a hullámon, szerencsém volt hogy jo fázisban kapott el, és hozzátettem a lovagláshoz amit tudtam a joval korábban vettek ezen idoszak alatti hozama nehezen hasonlithatok ezekhez, mert ott jo bonyolult idoérték számitás kéne, és volt ami 15-re már másfélszeresen megtérult
Egy ismerősöm épp írta, hogy Szegeden vett lakás a 9 mil. most ér 16 milliót. A 12 mil. az 18-at. Ő is 2016-ban vette őket. Ami lakást eladtam 19-ben kb. még emelkedett volna azóta 2 milliót. A soproni lakás 2019 óta, ennek a többszörösét emelkedte. Szóval jól sikerült így utólag.
15végétol máig lehetett otszorozni a pénzt ezalatt 6-t vettem, kozuluk 3-t eladtam, és mind bérbe volt adva, illetve van most is, a bérleti dijakkal egyutt meg van az otszorozés 6 év alatt
azt tanultam sikeres ingatlanosoktol, hogy nekik az nem elég indok egy lakás megmutatásához hogy valaki meg szeretné nézni ha maradunk a berlini korábbi kiegészitésénél: kezdoknek ez is elég
egyszer mesélte egy ingatlanos, hogy a kamu hirdetésével fogott kamu vevot (be is ment aztán az irodába és egy után valamit el akart adni az ingatlanosnak lakásvárálás helyett) 9
Aki nem főfoglalkozásszerűen próbálkozik az ingatlan üzlettel, az jobb ha leegyszerűsitett módon teszi és nem áll neki olyan vételekkel foglalkozni, ahol a finom különbségek egy szarnak tűnő vételt is nyereségessé tehetnek a jövőben. Tehát továbbra is javaslom elfelejteni azokat a lokációkat amelyek - nem véletlenül - nagyon alulárazottnak tűnnek. De ha valaki érez elég tudást magában és nekiáll egy kicsit spekulálni, akkor a jelen helyzet megitélését azzal javaslom kiegésziteni, ami a terület valószinű fejlődését is figyelembe veszi. Alapvető kérdések ilyenkor: mi várható az - individuális közlkedés alakulásában - tömegközlkedés alakulásában - szabadidős tevékenységek fejlődésénél - oktatási intézmények minőségének alakulásában - zöldterület alakulása de ez már egy kockázatosabb megközelités a tévedés lehetősége előreprogramozott márcsak azért is mert a terület fejlesztésére a döntések még nem születtek meg.
amit irsz a a muszaki szemléletbe valo bezártság és a kizárolagosan elonybol valo tárgyalási igény osszefoglalása az ingatlanpiac neked ez, és hála isten még sokaknak szintén
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link