Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
jó neki hogy emelhet. Én fognám, azt nem mennék lovagolni, fizesse kji az ő házát más, nem én fogom ;) Én sajnos nem fogok tudni odamenni a vezetőmhöz, hogy bocs, drágább lett a lovaglás meg a fodrász, ezért 30% emelést kérek. Konkrétan pofán fog röhögni :D
Hitelválságrá számítok. Olyanra ahol teljesen befagy a hitelezes. Hitelből van fogyasztás és növekedés. De, ha nincs hitel, akkor fogyasztás is csökken. Röviden tőmondatban. Inflációs időszak eseten a hitel felvevo kismokusok járnak jól. Egy deflacio időszakban nagyon rosszul járnak, mert nem inflalodik a hiteluk. Én idáig azt láttam mindig a bank nyer. Lehet hogy most az átlag ember fog, de azért vannak ketsegeim:). Bővebben is kifejthetnem, de nincs kedvem, mert nem akarok vitát itt
Itt már nem is arról van szó, hogy a megtakarítások elértéktelenednek. Akinek nincs, az is hitelt vesz fel. Engem is megkeresett egy ügyintéző, aki a hitel előnyét bizonygatta, elemezve az eltelt 5 évet. Mondhatnám, teljesen igaza volt, de az nem biztos, hogy ez továbbra is így lesz. A budacaschnél is gyönyörűen nézett ki a múlt, amire hivatkoztak a csőd előtt. Én azt gondolom, hogy éppen a hitelválság fog véget vetni ennek az őrült áremelkedésnek. Egyre kevesebben kapnak hitelt, elfogytak a hitelképes emberek. A bankos ismerősöm mondta, hogy rengetegen jönnek újabb hitelért, mert az árak annyira felemelkedtek, hogy nem elég befejezni az ingatlant. Persze a hitelkeretük kimerült, kell a kezes. Általában ilyenkor hozzák a fiatalok a szülőket, a szülői házat leterhelve. Ott már nincs kedvezményes kamat, meg csok.... Kemény piaci feltételek.
Lehet, hogy a szalag mellett nem fognak fizetésemelést ajánlgatni, de nem is azok veszik az ingatlanokat. Én viszont nagyon sok olyan vállalkozóval találkoztam, akik azért emelték a díjakat, mert drágul az élet. A festő is drágábban dolgozik és nem az anyagárak miatt. Más is többet kér, valamiből élnie kell neki is. Az egyik lovasiskolában duplázódott a lovaglás ára. Hosszas beszélgetés után kiderült, hogy semmivel sem drágább a lovak tartása, csak a tulaj akar jobban élni. Mivel most építkezik, ki kell termelnie az iparosok csillagászati bérét. Nincs alkalmazottja, így a bérköltség sem terheli. A fodrászról nem is beszélve, ahol 1 év alatt 3x emelte a száraz nyírás árát. A sajátjában dolgozik, maszek költségei nem emelkedtek, csak a megélhetés lett drágább. Az első emelés a covid macera miatt volt, azután a kevesebb vendég, most meg csak úgy. Ahogy már régebben írtam, van a környékünkön több ingatlan, amit már több éve hirdetnek, de nem lefele, hanem felfele módosítják az árat, annak ellenére, hogy még így sem viszik el. Tegnap láttam egy autót, amit úgy használnak, hogy a hátsó ablakán van az ELADÓ tábla. Két éve így közlekednek. Érdekes, hogy az ár ott is emelkedett. Biztosan új gumik lettek, vagy megmosatták, esetleg teletankolták. :-)
Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem lett volna gáz pl Argentínában. Hiszen csak több bért kellett volna adni, azt kész, nem? Hát nem, mert ahogy többen is megírták, ha beépül a tudatba, hogy reálértékben csak bukhatsz, ha vársz, akkor mindenki vesz mindent is. Az aztán az olaj a tűzre. És csak amiatt mert most mindenki venni akar, nem fog a munkáltató x-szer annyi bért adni. Meg ha adna is, akkor is mindenki venni akarna és csak még tovább hízna az infláció. Itt amíg nem adják vissza a hitet a forintba, hogy nem jársz szarul ha kivársz(mint ahogy az elmúlt jó pár évben), addig marad, sőt véleményem szerint nő is az infla. Persze ha meg visszaadják, és megéri kivárni, akkor meg a gazdaság lassul. Amit gondolom meg nem akarnak. Érdekes lesz a következő 2-3év. Olyan érzésem van, mintha az MNB választhatna a rossz és a mégrosszabb közül. Nem tudom ebből hogy lehet jól kijönni, hogy az infla se legyen nagy és a gazdaság is pörögjön.
még 1 dolog, sajnos a Delta miatt megint megrogyott a supply chain = drágulás, már 30k a konténer a hajón, nemrég még 20k volt. Ez további inflát generál, ez kezd egy ördögi körre hasonlítani, öntik a pénzt a piacra ami alapból inflát generál, de a kereslet a lényeg amit ugye a megrogyott supply nem tud kielégíteni = infla! FED lassan lépéskényszerben mert ez így nem fenntartható, de kamatot emelni nem tud, mert az USA gazdasága 1 kalap xar jelenleg :D
Igy vagy úgy, de beleivódott a magyar alkalmazotti köztudatba, hogy a béremelés 5-7%-a az csupán inflációkövető. És ez önmagában fenn is tartja azt. Más lenne a helyzet ha nemzetgazdasági szinten évente nőne a termelékenység megközelitően a béremelések ütemében, de ettől az ütemtől még az multik is messze lehetnek. Nálatok hogy áll ez?
Igen, nagyon makacs az infláció. Ezért kell - ha az ember tényleg le akarja törni - hatásos gyors intézkedésekkel letörni. Amit az MNB csinál, az minden csak nem hatásos.
lol, megnézem majd amikor a multik odamennek a szalag melklé, hogy fiúk nagy az infla, ezért idén 25% a fizuemelés! Ne legyél már naív :D Maximum a fluktuáció lesz nagyobb, elindul a vándorlás a cégek között, de ez egy lassú folyamat..
Mivel az infláció egy idő után beépül a bérekbe is, mer ha többe kerül a paradicsom akkor magasabb bérért hajlandó dolgozni az ember csak, így már egy magasabb árszínvonalon alakul ki az ‘egyensúlyi’ árazás a korrekcióban is.
Ez is igaz, bár erre szokták monmdani az "infla gin kifejezést" ha egyszer kiszabadul ugye... Amúgy érdemes látni a nagyokat, Michael Burry az inflára fogad, Cathy Wood ellene (megy is a twitteren a csata :D), közben meg olyan cég mint a Palantir vesz 50 millió dollárért aranyat (fizikális) és kifizeti az összes adósságát :D ha valakik, akkor ők tudják mi van ;) szvsz tartós infla van, ezért ideges a FED, már várom mit nyilatkozik Jerome pénteken :D
Ha azonnal megveszi, akkor előrehozza a keresletet, ergó a jövőbeli kereslet fog elveszni, azaz ott meg áresés várható. Tehát ceteris paribus a kizárólag az inflációs várakozások miatt meglódult kereslet egy árcsúcsot generál, ami utána visszakorrigál.
Remélem nem lesz igazad, mert akkor ahogy itt mondani szokták: mindenkinek KONYEC. Nagyon kíváncsi vagyok egyébként, hogy ezt szimplán megint egy 2008-hoz hasonló krachnak tudod be, vagy valami másnak.
Az infláció egy makacs dolog. És egyébként az egyszeri embert azonnali fogyasztásra ösztönzi, mert a megtakarítások reálértékét magas infláció mellett földi halandó nem tudja biztosítani, bármekkora alapkamat ide vagy oda. Szóval ha az infláció tartósan beépül a közgondolkodásba, miszerint ma még X-ért kap TV-t, de két hónap múlva már csak 1,1X-ért, akkor azonnal megveszi. Így sikeresen fenn is tartja az inflációt, mert azonnali keresletet generál bármire és akármire... szép dolog ám az.
Csak hogy tudd, nem én töröltettem az utolsó beirásodat. Nem különösen zavar, ha valaki direktben elmondja a véleményét arról amit irok. Én mindenesetre válaszomban bemásoltam azt a beirást amire céloztam. Ugyanis nagyon rossz irányba haladnánk, ha etikai problémákat vélnénk felfedezni egy piaci adásvétel árazásával kapcsolatban.
Berlinivel nincs gond, csak néha nyers a stílusa. Itt még mindig nem értette meg senki, hogy csak találgatunk mi lesz, de senkinek nincs üveggömbje. szvsz nem jó irányba haladnak a dolgok de nem fogom lerágni a körmöm, mert Berlini máshogy gondolja. Majd az idő eldönti ki döntött jól..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link