Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bebi_csibe 2016. 01. 21. 19:23
Törölt hozzászólás
exmnbs1 2016. 01. 21. 10:07
Előzmény: #5558  Törölt felhasználó
Al Bandy, Cordiát megkérdeztem
OK, nem volt vele ismerősnek problémája
Törölt felhasználó 2016. 01. 20. 21:59
Előzmény: #5556  terelemel
Izland :-))
bebi_csibe 2016. 01. 20. 20:38
Törölt hozzászólás
terelemel 2016. 01. 20. 12:33
Előzmény: #5555  Törölt felhasználó
"Cigányok abban a faluban nincsenek"

Kornyeken sincsenek? Szabad tudni merrefele van ez?
Törölt felhasználó 2016. 01. 19. 19:48
Előzmény: #5552  Bibarc
Szerintem meg nincsen ilyen különbség, a dolog folyamatos volt, csak nyilván a 90-es évekre fogytak el a gyerekek, fiatalok. Apám szülőfalujában a 60-as, 70-es években több mint 3 ezren laktak, ez 90-re 1500 alá esett, most 600-an laknak, ha jól tudom, nem tudom megvan-e még az iskola, de már 10 éve is csak alsótagozat volt. Cigányok abban a faluban nincsenek. Apám és testvérei a 70-es években költöztek el, de nem Pestre, hanem vidéki városokba, és így volt ez a legtöbb fiatallal. Meg lehet nézni 1945 és a 80-as évek között mennyit növekedett a vidéki városok lakossága, arányaiban töbet is, mint Budapesté.

Ma annyi változott, hogy kizárólag Budapest, valamint a Bécs közeli városok a célpontja a fiataloknak, ha nem külföld, és az utánpótlás javát ma már nem a falvak, hanem a vidéki városok adják. Ez a folyamat megy kb. a 80-as évek második fele óta.
gyula1971
gyula1971 2016. 01. 19. 19:04
Hát ugyanez van egy kis Somogyi faluban Szenyérben.
Rokonaim 1970.-es években költöztek fel Pestlőrincre. Akkor indult meg lassú ütemben az elvándorlás.

Most isten őriz ott megállni Balaton felé annyi a roma.
Törölt felhasználó 2016. 01. 19. 14:48
Régen nem is lehetett letelepedni Pesten, csak 5 év munkaviszony után. Ekkor lett világváros Érd :-) Mindenki odaköltözött, mert odáig kiment a kék busz.
Bibarc 2016. 01. 19. 14:20
Előzmény: #5548  Törölt felhasználó
Persze, hogy jöttek fel fiatalok Budapestre akkoriban is. Sőt korábban is kialakult már lakhatási válság Budapesten annyian akartak idejönni. Az egyetlen és talán legfontosabb különbség, hogy akkor ahonnan eljöttek faluról ott maradt rengeteg gyerek, most pedig konkrétan néhány öreg nyugdíjas marad csak vidéken normális fiatal már csak mutatóban van, vagy lecsúszott alkesz.
A szülőfalumban a 60-as években egy osztályban volt 30-40 magyar gyerek, 2015-ben pedig magyar már nincs(!) csak 10-20 cigány.
Törölt felhasználó 2016. 01. 19. 13:48
Előzmény: #5549  gyula1971
"1991-ben Nyugatnémet nyaralók kérték"

Meg kell várni, amíg a német állam nyújt be vételi szándékot. Az eus állampolgárságot kapott migránsoknak...
gyula1971
gyula1971 2016. 01. 19. 13:41
Előzmény: #5541  buyandhold
Igen, a Fonyódi kistérség talán a legelmaradottabb az egész Balaton körül.
Kérdés a CSOK-erre érvényes lesz-e?
gyula1971
gyula1971 2016. 01. 19. 13:39
Előzmény: #5539  Törölt felhasználó
Hát igen 6-év alatt sem tudják eladni. 1970.-évek közepén épült 3-szintes 7-szobás, nagy hodály.
Ma már teljes felújítást igényel.

1991-ben Nyugatnémet nyaralók kérték, akkor nem adták el.
Zimmer Feri korszakban.
Törölt felhasználó 2016. 01. 19. 12:54
Előzmény: #5544  buyandhold
"a bp-i bevandorlas sem normalis"

Legalább 50 éves folyamatról van szó. Akkor is jöttek Pestre a fiatalok, amikor virágzott a háztáji gazdálkodás, fóliázás, disznótartás.
Dave77 2016. 01. 19. 10:04
Előzmény: #5542  Törölt felhasználó
Jól mondod, ez teljesen általános trend most. A fizetőképes fiatalok az IT-ban és egyéb népszerű multi környezetes szakmákban BP-en kezdenek, beletanulnak pár év alatt és vagy mennek külföldre, vagy itt csinálnak karriert. Helyettük mindig jön az újonnan Magyarországon végzett utánpótlás, és a határon túli magyarokat se hagyjuk ki a számításból. A korábbi évekhez képest az a különbség, hogy többen mennek külföldre és kevesebben vesznek lakást. Albérleti szempontból ez nem feltétlen olyan rossz, mert akik kifejezetten külföldre vágynak, azok arra a pár évre egyáltalán nem akarnak lakást venni.
Törölt felhasználó 2016. 01. 19. 09:54
Előzmény: #5544  buyandhold
Ezen én sokat gondolkodtam már. Eddig bárhol dolgoztam, távmunkában is, irodában is, mindig az volt, hogy a kollégák egy részével távolról kommunikáltunk. Van olyan ember nálunk az irodában, akinek csak adminisztratív okokból van helyben is főnöke, amúgy a csapata nem itt van. Ilyen alapon tök mindegy, hogy Budapesten egy irodában ül, vagy Nyíregyházán egy irodában, esetleg otthon. De mégsem, mert csak az első verzióval vették fel.

Én dolgoztam vidéken távmunkában, és fele annyi fizetéstsem kaptam, mint Budapesten kapok. És nem mert alulfizettek, hanem mert a helyi alternatívák még kevesebbet fizettek volna. Mert kevés cég vesz fel embert távmunkára. Az meg gondolom csökkentené a hatékonyságot, ha 15 darab 3-4 fős irodája lenne egy cégnek az országban egy nagy helyett.

Egyénként a távmunka nekem hosszútávon nem jött be.
Törölt felhasználó 2016. 01. 19. 09:46
Előzmény: #5543  Sarpac
De igen, nagyot ütne rajta, főleg ha költségvetési megszórítással vagy államcsőddel jár a válság. A nagyobb vidéki városok lakossága még nem csökkent annyira drasztikusan, a munkahelyek és a vállalkozások többsége belterjes, ezek többségét az előző válság nem söpörte el, így nagyrészt csak azok a fiatalok mentek el, akik nem tudtak vagy nem akartak a rendszer részei lenni, de ez a rendszer még egy válságot nem bírna el. Emellett a nem Audi kaliberű összeszerelő üzemeket is elvinné a válság, lásd pl. Elcoteq Pécsen. Az az egy-két komolyabb IT cég, amelyeknek vidéken is van irodája (pl. Epam, IT Services) ha leépítésre kényszerülne, szintén a vidéki irodájukat zárnák be.
buyandhold 2016. 01. 19. 08:54
Előzmény: #5543  Sarpac
a bp-i bevandorlas sem normalis, hogy mind a 10 millio ember oda menjen...
foleg az intenet koraban, amikor joforman csak net kell sok cegnek
politikai akarat, hogy osztonozzek a cegeket videkre. hogy ez mikor tortenik meg, nem tudni, de szeritnem konnyen valtozhat a trend, es bp elneptelenedhet, videk ujra divatos lehet. ettol most meg messze vagyunk, de elobb utobb ez lesz szerintem. inkabb utobb.
Sarpac
Sarpac 2016. 01. 19. 08:19
Előzmény: #5530  Törölt felhasználó
Így van, de vidék már teljesen kihalt akkora nagyot nem ütne rajta mint bpn ahová a tömegek mentek.
Törölt felhasználó 2016. 01. 19. 00:21
Előzmény: #5536  Törölt felhasználó
Nem kell ahhoz 500+ nettó, hogy valaki könnyedén kifizesse a 100+ rezsis lakást, elég 300-400 is, és arról nem is beszélve, hogy a többség nem egyedül bérel ki egy lakást. IT szektorban meg hamar megvan a 300+. Ha a közvetlen munkatársaimat nézem, kb. 3/4-e az embereknek lakást bérel, és még ha össze is hozzák idővel a sajátot, vagy külföldre mennek, bőven van utánpótlás. Amikor meg vesznek, az nyilván az eladási árakat erősíti.
buyandhold 2016. 01. 18. 22:38
Előzmény: #5527  gyula1971
Fonyod es a deli part nyugati resze eleve nem nagyon porog...
valaki mondta, hogy telen volt valahol arrafele, es erdeklodott hogy merre van a bolt. Mondtak neki, hogy balra 20km, jobbra 30km...

amugy nyaralonak nem rosszak ezek, 15 korul lenne ra vevo. Errefele ennel is rosszabbakat megvesznek, csak le kell menni a lelektani hatar ala.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek