Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A fizetesek eroteljes emelkedese az, ami tamasztja az arakat, nem a CSOK. Akik meg lemaradtak a hajorol azoknak faj es azoknak fajni fog. Ok most uvoltenek, orditanak. Vannak itt a forumon is, jo sokan.
Ja, új lakásokra lehet, hogy felveszik a CSOK-ot, én használt lakásra értettem. Panelre kölcsönt felvenni nem szabad, szvsz. Az akkor érte meg, amikor épültek. És nem fikázni akarom a panelokat, meg azokat sem, akik abban laknak, én is abban laktam évtizedekig, de ettől még tény, hogy a paneloknak kb. 50 évük van hátra. Namost azért kiadni 30 millát (+-), hogy csak 50 évre oldd meg saját és a családod lakhatását, ráadásul hitelből, szerintem nem éri meg. Ettől még nem kell kétségbe esniük a panelban lakóknak, mert igaza volt annak, aki azt írta, hogy jó lesz a jövőben az érdekérvényesítő képességük, tekintettel arra, hogy rengetegen laknak panelban Magyarországon. Egyszerűen nem hagyhat majd ennyi embert veszni hagyni a politika. De én nem tudom elképzelni, hogy tovább szárnyaljanak a panelárak, az már a tulipánmánia mai megfelelője lenne.
Nagyon sokat szamit. 30 millio friss hitel megy az uj lakasokba. Vagyis 10 millio plusz 20 vagy 30 hitel. Tobb ember van a kornyezetemben akik veszik fel igernek 2. Es 3. Gyerkocot a penzert.
Szerintem unison es highlife is poziban vannak. Highlife valoszinu lakast ad ki vagy vett unisonnak meg nem is biztos hogy jol sikerult az ingatlanpozi.
Nagyon ügyes vagy és nagyon szeretünk téged! Bárcsak mindenki ilyen szuperul tudná intézni a dolgait, mint ahogy Te csinálod! Csodálatos vagy, hihhhhetetlen. Már ezért megérte regisztrálnom, hogy ezt elmondhassam Neked!!!
Szerintem Budapesten a CSOK egyáltalán nem piacbefolyásoló tényező. Az Orbán-csomagtól sokkal többet vártak, mint ami lett belőle. Ehhez kétségtelenül ért: nagy hangon bejelenteni a semmit. Ki az a hülye, aki CSOK meg 3 gyerek - 10 milla miatt alapít nagycsaládot??? Akik ilyenek, azok nem jogosultak felvenni. :) A nagy lakások most is nehezen mennek el, még jó áron is, saját tapasztalat.
csak a tények :D nézd az ingatlancomot én nem egy lakást adtam el az elmúlt években van statom és fejből vágom a piacot...
Törölt felhasználó2019. 08. 03. 20:44
Előzmény:
törölt hozzászólás
:D mondjuk ez a szintű tanulátalanságot már nobel díjjal kellene jutalmazni amit ez a gondolatmeneted szült? tanultál te valaha közgázt? :D árupiac mond valamit? eszközök? any of those may ring a bell vagy a szteroid és az aranylánc miatt nem vot időd tanulni? :D jaj de szórakoztató a fajtád... te ilyen behizott aranyláncos kutya vagy ilyen névvel vagy mi? :D szakadok :D
Oda megyek vasarolni ahol rendes arak vannak. Pl. Lipoty Fornetti Cserpes Szentkiralyi vizet nagy ivben kerulom mert nem bizom a magyar parasztban es iszonyu aruk van. A forma 1 pedig nagyon rossz pelda. Teljesen egyedi dolog. Egyebkent ha most konyorognel hogy menjek ki veled es Te fizetsz mindent akkor se mennek a sok .... Koze.
Reales ara 20 alatt van,es mivel csokosoknak nem jo,kicsi,szepen visszamegy a helyere. Mas kerdes a 70nm feletti lakasok,most nincs rezsi para,ezert 30 korul elmehetnek elso lepesben. Ez nagyjabol egyezik a 300e/nm arral,csak linealissa tette a csok varakozas.:)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link